Спасяването на честта на прегледите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спасяването на честта на прегледите

Действията на новия председател на КФН Карина Караиванова изглеждат твърди, но може да се сблъскат със съдебни дела

Спасяването на честта на прегледите

КФН в срок назначи заместници на отстранения от проверките на застрахователите и пенсионните фондове одитор РСМ

Николай Стоянов
9314 прочитания

Действията на новия председател на КФН Карина Караиванова изглеждат твърди, но може да се сблъскат със съдебни дела

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Нека не си правим особени илюзии. Основната цел на прегледите на балансите на застрахователите и на активите на пенсионните фондове не е регулаторът да научи нещо особено ново за тези сектори. Българският пазар не е особено голям и развит и за Комисията за финансов надзор не е особена трудност да идентифицира най-наболелите проблеми. Идеята зад скъпо струващото упражнение е да се върне доверието в регулатора, затрито с дълги години умишлено затваряне на очите за очевидни лоши практики и да му се даде външна легитимация да започне да ги изчиства.

Задачата е затруднена заради наследството. При доскорошния председател на КФН Стоян Мавродиев процедурата беше отлагана, беше приета беззъба методология и изборът на проверяващи беше съпътстван със скандали - неща които като крайно форсираха смяната на върха на регулатор. Сега наследникът на поста начело на комисията Карина Караиванова е принудена да предприема ударни действия - като най-сериозното засега е да смени насред течащите проверки одитора, спечелил най-много клиенти с благословията на Мавродиев, включително и такива, за чиито проверки имаше най-големи очаквания да се открият проблеми като инвестиции в свързани лица и недостатъчни резерви. Въпросният фаворит - "РСМ България", беше отстранен в началото на септември заради установено подаване на документи с невярно съдържание. И след кратък срок две седмици по-късно, на 15 септември, вече има избрани негови заместници. И макар показаните твърди действия все още да запазват шансове проверката да приключи в срок, бързината може да предизвика и проблеми.

Новото разпределение

След премахването на РСМ, неговите клиенти имаха опции за договор сред седем компании. Реално обаче изборът беше доста по-свит. На първо място за някои застрахователни групи изискването да се избягва конфликт на интереси автоматично зачеркваше настоящи и бивши одитори и консултанти. Освен това някои от компаниите в списъка вече бяха поели доста ангажименти при първоначалното разпределяне и нямаха особен допълнителен капацитет особено в краткия срок от едва четири работни дни, даден на всеки застраховател и пенсионна компания за избор на двама консултанта, с единия от които евентуално да сключат договор. Затова е имало дружества, които или просто са подавали желания, без реално да са успели да получат реална оферта от одитора, както и такива, които просто не са подали желания и управляващият комитет по прегледите, съставен от КФН и европейския регулатор EIOPA, им е назначил такъв служебно

Четирите дружества от групата на "Евроинс", както и двете от групата на "Лев инс", попадат при Mazars. Френската компания беше консултант при двете банки, където аналогичните проверки наложиха най-сериозни корекции - ПИБ и Инвестбанк. Председателят на борда на "Евроинс иншурънс груп" Асен Христов коментира пред "Капитал", че Mazars е била една от посочените от тях компании. "Аз съм изключително доволен от този избор на регулатора", заяви той.

Групата на ЦКБ (застрахователите "Армеец" и "ЦКБ живот", както и пенсионните фондове "ЦКБ-Сила") ще бъдат проверявани от румънското поделение на KPMG. Другата група, свързани с "Химимпорт" дружества - "Съгласие", е разделена. Застрахователите отиват към "Делойт одит", което при предишното разпределение не беше избрано от нито една компания. Пенсионната компания ще се проверява от HLB Bulgaria. Двете паралелни финансови структури, за които се счита, че се контролират от реалните собственици на "Химимпорт" - Иво Каменов и Марин Митев, формално не се водят свързани. И двете по обясними причини за целите на упражнението не могат да ползват услугите на "Грант торнтън", който е основният им одитор, а дружествата около ЦКБ, не могат да изберат и "Делойт одит", което заверява отчетите на банката.

Дружествата на "Алианц" и от двата сектора ще се проверяват от PwC, a "Бул инс" - от Milliman.

Така при пенсионните също се получават интересни концентрации. HLB Bulgaria, което е включено само в този сектор, вече имаше спечелени четири от деветте осигурителни дружества на пазара, макар и от сравнително по-малките на пазара. Сега, с добавянето на третата по активи компания "Съгласие", хегемонията като бройка става пълна, но реално компанията ще преглежда 26-27% от пазара. Същевременно PriceWatehouseCoopers след допълнителния един клиент остава с три пенсионни компании, които обаче отговарят за почти 2/3 от парите за допълнителна пенсия.

Заложените проблеми

Със сигурност бързата реакция на КФН и фронталното изправяне срещу констатирания проблем правят добро впечатление. Дори и чисто комуникационно регулаторът по този начин натрупа точки, като започна да гради имидж, че след ерата "Мавродиев" се отваря нова страница. Което не значи, че няма рискове. Най-очевидният - за ново забавяне и отлагане, изглежда и най-преодолим. Вярно е, че свършеното от РСМ няма да може да се ползва и новите одитори ще трябва да започнат отначало работата и ще имат два месеца по-малко, или практически наполовина от планираното време, до края на ноември да приключат. Същевременно подготвителната работа в самите застрахователни и пенсионни компании е направена, така че изоставането може да се компенсира. "Направихме необходимото, за да можем да определим новите проверяващи по най-бързия начин. Потвърждавам категоричното ни намерение проверките на този сектор да приключат до края на годината", увери Карина Караиванова в официалното съобщение на регулатора.

По-големи обаче са законовите рискове, които смяната оставя. Решението на КФН може да бъде обжалвано от РСМ. Това само по себе си не спира действието му, но оставя несигурност какво се случва, ако евентуално одиорската компания спечели. Аргументите, изложени от комисията за едва ли не фалшифицирани документи, звучат силно. Дали обаче нейното разследване е направено достатъчно непробиваемо, че да издържи на съд, не е ясно. В момента по разпореждане на КФН всичките й клиенти са прекратили договорите си, но ако решението падне в съда, след време РСМ може да се окаже в правото си да предявява на свой ред претенции. Освен това и самото РСМ е получило авансови плащания от клиентите си, които в момента решават как точно да формулират исканията си да им се възстановят сумите, които вероятно са от порядъка на около 1 млн. евро и за някои от малките играчи не са пренебрежима сума.

Засега справка в сайта на ВАС не открива иск от РСМ, но пък се вижда жалба от малката "Европейска здравноосигурителна каса" още срещу първоначалното разпределение. Taм дружеството е поискало да е клиент на РСМ, но КФН го разпредели на Mazars. Компанията не е съгласна, първо, че комисията надвишава правомощията си, като й налага с кого да сключва договор и "не е взела предвид разходите, които дружеството ще заплати за значително по-скъпата оферта". Съдът не е приел аргументите на "Европейска здравноосигурителна каса" да спре предварителното изпълнение на решението, но тепърва ще се види как ще се произнесе по същество. След новата серия назначения не е изключено да последват и нови аналогични дела.

Така заложените от епохата на Мавродиев бомби може да торпилират цялото упражнение. В момента Караиванова е в тежката ситуация да действа в цайт-нот. Вместо да подрежда разградения двор в институцията, която оглави едва преди месец и половина, тя е принудена да разчита на помощта на полулегитимния състав на комисията, която от вече близо две години оперира само с четири члена, от които един с изтекъл мандат. За да запази честта и смисъла от прегледите, тя трябва да взима бързи решения. Макар това да увеличава риска от грешки.

Нека не си правим особени илюзии. Основната цел на прегледите на балансите на застрахователите и на активите на пенсионните фондове не е регулаторът да научи нещо особено ново за тези сектори. Българският пазар не е особено голям и развит и за Комисията за финансов надзор не е особена трудност да идентифицира най-наболелите проблеми. Идеята зад скъпо струващото упражнение е да се върне доверието в регулатора, затрито с дълги години умишлено затваряне на очите за очевидни лоши практики и да му се даде външна легитимация да започне да ги изчиства.

Задачата е затруднена заради наследството. При доскорошния председател на КФН Стоян Мавродиев процедурата беше отлагана, беше приета беззъба методология и изборът на проверяващи беше съпътстван със скандали - неща които като крайно форсираха смяната на върха на регулатор. Сега наследникът на поста начело на комисията Карина Караиванова е принудена да предприема ударни действия - като най-сериозното засега е да смени насред течащите проверки одитора, спечелил най-много клиенти с благословията на Мавродиев, включително и такива, за чиито проверки имаше най-големи очаквания да се открият проблеми като инвестиции в свързани лица и недостатъчни резерви. Въпросният фаворит - "РСМ България", беше отстранен в началото на септември заради установено подаване на документи с невярно съдържание. И след кратък срок две седмици по-късно, на 15 септември, вече има избрани негови заместници. И макар показаните твърди действия все още да запазват шансове проверката да приключи в срок, бързината може да предизвика и проблеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  Боже, Боже, какъв безсмислен труд кипи! Накрая ще излезе, че всички фондове са по-здрави и от КТБ в седмиците преди да я убият. До деня в който се наложи УПФ да започнат да плащат "вторите" пенсии всичко ще е наред. След това....рев.

 • 2
  jym10316301 avatar :-?
  Todor Todorov

  Тия KPMG не бяха ли одитор и на КТБ?
  Абе...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.