Малката победа на "Виктория"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малката победа на "Виктория"

Цветелина Бориславова иска да влее "Виктория" в БАКБ, за да спечели от бизнес комбинация

Малката победа на "Виктория"

Осакатената при фалита на КТБ банка се оказа желана за покупка от осем кандидата и е на път да се размине с ликвидацията

Гергана Михайлова
33869 прочитания

Цветелина Бориславова иска да влее "Виктория" в БАКБ, за да спечели от бизнес комбинация

© Анелия Николова


Основните кандидати идват от банковия сектор, застраховането, телекомуникациите и картовите разплащания.

Само допреди месец перспективите пред дъщерната КТБ банка Виктория не бяха никак обнадеждаващи: банка джудже на пазара, без клонова мрежа и със скромен кредитен портфейл, който не носи достатъчно приход, че да я изведе на печалба. След два опита за продажба, които явно не предизвикаха желания от регулатора интерес, беше въпрос на време БНБ да се намеси, като отнеме най-ценното - лиценза й. Изведнъж обаче нещата коренно се промениха - банката стана желан обект за придобиване, като в конкуренция за нея се впуснаха осем кандидата, макар и засега само на ниво писма за намерение. Сред тях са вече опериращи банки, както и най-големият телеком в страната - БТК. Или накратко - кандидати, които трудно може да се намери основание да не бъдат допуснати нататък в процедурата и да се пристъпи към ликвидация.

Всеки вижда я нея нещо интересно за себе си: достъп до банковия пазар, възможност за придобиване на подценен актив, навлизане в нови ниши... За повишения апетит спомогна и успешното преминаване през прегледа на качеството на активите й, извършена от PwC - одитор от "голямата четворка". При такъв развой на събитията шансовете за сделка значително се покачиха, а с това се отваря възможност за бъдещия й нов собственик да придобие ключово предимство спрямо конкурентите си. А за кредиторите на КТБ евентуалната сделка се измерва във възможност за възстановяване на по-съществена част от около 40 млн. лв. капитал и още 87 мн. лв. депозити в масата на несъстоятелността. Затова е важно синдиците на КТБ, които организират продажбата, да предложат открито и честно състезание, в което да осребрят високия интерес към "Виктория". За да се изпълни този сценарий, е определящо поведението на Българската народна банка (БНБ), която след последните постъпили заявки ще бъде изправена пред истинско предизвикателство да удържи или пък да промени досегашната си позиция, че не би одобрила местни икономически групи без опит в банкирането да навлизат на пазара.

Постепенен интерес

За 22 години съществуване банката не можа да се оттласне от трудностите на бутиковия си размер, който я правеше не особено ключова в структурата на собственика си. Дълги години това беше гръцката Emporiki, а след това премина към банката майка - френската Credit Agricole, докато в началото на 2014 г. не беше оповестена продажбата й на КТБ. В последните години тя трупаше хронични загуби, което до голяма степен се дължеше на изчистването на баланса й в подготовка за продажба. Сделката беше финализирана буквално седмица преди затварянето на новия й собственик. По това време тя има активи под 500 млн. лв., като по информация на "Капитал" платената сума за нея е била между 2 и 4 млн. лв. Договорката е включвала и оставянето на депозит от 116 млн. лв. в банката, с които да се рефинансират задълженията й към предишната й централа.

Така малката "Креди агрикол" също се оказа във въртопа на фалита и длъжник на КТБ, като беше затворена заедно с нея, а впоследствие и прекръстена на "Виктория", какъвто е бил предварителният план. За да посрещне тегленията от вложители, БНБ реши назначените квестори на банката да разпродадат портфейли корпоративни, потребителски заеми и ипотеки. Така тя сама посрещна ликвидните си нужди и осигури ресурс за преструктуриране. То отне няколко месеца, през които бяха закрити всички клонове без този, в който се помещава централното управление. Съкратен бе и почти целият персонал, като операциите на банката се ограничиха между управлението на малко на брой останали непогасени кредити и депозити, чиито титуляри чакат падеж, спокойни, че парите им са гарантирани от държавата.

Към края на миналата година активите й се бяха стопили до 167 млн. лв. Натрупаните загуби бяха изяли собствения й капитал до 10.9 млн. лв. При този темп на развитие нивото му вървеше под регулаторния минимум, когато БНБ е длъжна да се намеси. Затова и при първото обявяване на процедурата за продажба направи впечатление голямото бързане, което синдиците обясниха с аргумента, че "Виктория" е "бързо развалящ се актив от масата на несъстоятелността" на КТБ. Първото набиране на заявки за участие в процедурата привлече Инвестбанк на Петя Славова и консорциум около свързания с Алексей Петров застраховател "Лев инс", в който участват австрийският Kerbler Holding и варненската "Агро резерв".

Потърсена за коментар, тогава банкерката заяви, че иска "Виктория", за да я слее с Инвестбанк, при което се надява да отчете печалба от бизнес комбинация. От застрахователната компания пък обясниха, че и друг път са проявявали интерес към банката, защото тя би могла да им помогне да пораснат на пазара. Заради индикации, че БНБ не би одобрила първите двама кандидати, имаше втори рунд на набиране на оферти. В него се включи "Евро-финанс" - дружество от групата на "Еврохолд България", в която също има застраховател - "Евроинс". Официално участието на българския играч в консорциума е 25%, а останалото се държи от Hanson Holdings Lux - дружество Hanson Asset Management.

Междувременно писма за интерес са изпратили строителната Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group, както и "Транзакт Юръп холдингс", но за това се разбра впоследствие. Според запознати с процедурата египетската компания, която има инвестиции в жилищни комплекси, хотели, молове и увеселителни паркове в африканската държава, не е давала индикации, че поддържа предложението си, така че не се възлагат особени надежди на участието й в процедурата. Другият кандидат обаче е интересен, защото за него има бизнес смисъл в придобиването на банка и би могъл да отговори на високите изисквания на регулатора. Компанията се занимава с картови разплащания и платежни услуги по целия свят през високоспециализиран център в България. Собственост е на група физически лица, сред които Ейбрахам Чесед (САЩ), Йехуда Авганим (САЩ) и Фалк-Уве Пройснер (Германия). Преди две години те получиха одобрението на регулатора да купят дружеството за бързи кредити "Ти Би Ай кредит", което им даде достъп до изградената система за acquiring (услуги по обработката на разплащания с дебитни или кредитни карти при електронна търговия). Любопитно е защо, когато са договаряли сделката с холандско-израелския холдинг Kardan, "Транзакт Юръп холдингс" не са включили в сделката и банката му в България. TBI Bank бе продадена едва през тази година на латвийската 4finance Holding за 69 млн. евро. От компанията кандидат не успяха да отговорят на въпросите на "Капитал" до редакционното приключване на броя.

Още две банки и телеком

Третата покана за подаване на писма за интерес се оказа най-плодотворна, въпреки че бе отправена в мъртвия за корпоративни сделки летен сезон. От 24 август до 16 септември със заявки се включиха още трима кандидати - Българо-американска кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова, Търговска банка Д на Фуат Гювен и Българската телекомуникационна компания (БТК) на Спас Русев. "Капитал" не успя да се свърже с Бориславова, но пред вестник "БанкерЪ" тя обяснява интереса към "Виктория" с възможността да я влее в БАКБ, с което да подпомогне процеса на банкова консолидация в страната. От Търговска банка Д също са разглеждали възможността за евтина покупка на капитал, евентуалното поемане на подценени активи и разработените IT продукти. Там обаче все още нямат ясна визия дали биха слели банките. Ако подкрепят интереса си с конкретна ценова оферта след дю дилиджънса (финансово-счетоводната оценка) на "Виктория", всеки от двамата кандидати има шанс да получи одобрението на регулатора. И двете банки са от малките на пазара, на който консолидацията се счита за крайно наложителна и регулаторът е склонен да я подкрепя. Те се показаха и като добре капитализирани и адекватно провизиращи кредитите си институции по време на проверката на качеството на активите (AQR) и стрес тестовете.

Всъщност, AQR-а и стрес тестовете са причината за отключването на сериозния интерес към "Виктория", коментират експерти. От една страна, резултатите на банката са добри - пренебрежимо малки са наложените корекции, а показателите й за капитал от първи ред и капиталова адекватност са много по-високи от средното за пазара. За това спомогна превръщането на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг в капитал, както и приходът от продажбата на Visa International. Счетоводната техника бе приложена през февруари, за да се увеличи капиталът й и така банката да получи допълнително време за търсене на подходящ нов собственик. От друга страна, проверката във "Виктория" бе извършена от PwC - одитор от така наречената "голяма четворка" в бизнеса, което дава увереност на инвеститорите за качеството на активите й.

Макар че едва ли точно това е причината за заявяването на интерес, любопитно е и намерението на БТК, която също беше част от корпоративната империя около КТБ и собственика й Цветан Василев, да се включи в състезанието за "Виктория". Не за пръв път играч от телекомуникационния пазар поглежда към възможността за консолидация с финансова институция. Telenor например има подобен модел в съседна Сърбия, а също и в Пакистан. Той осигурява достъп до още по-широка мрежа от клиенти, на които се предлагат допълнителни услуги, като в същото време по-ефективно се управляват паричните потоци. Наскоро контролен дял в БТК бе придобит от консорциум, воден от Спас Русев, като по всичко изглеждаше, че той ще търси бърза препродажба. Сега обаче консолидирането на телекомуникационния бизнес с банка и възможността за предлагане на мобилни разплащания би могло да означава курс към реално управление и разрастване на бизнеса или за търсене на по-висока цена при излизането.

Въпрос на договаряне

Според експерт от консултантския бранш сделки като тази за "Виктория" се сключват на около 30-40% от стойността на собствения капитал, което означава, че цената за банката би могла да е от порядъка на 12 млн. лв. Долу-горе на толкова се оценява и лицензът й, който за някои от участниците е важен, защото през банка в България биха могли да работят на територията на целия Европейски съюз. Ключови за успеха на продажбата ще бъдат преговорите за задълженията, които "Виктория" има към КТБ. Първоначално те бяха над 116 млн. лв., но след преобразуването на част от него в капитал, сумата му се сви на 87.6 млн. лв. По информация на запознат с процедурата, депозитът е 3-годишен и все още не е падежирал, което означава, че опциите за купувача са или да го изплати веднага след затварянето на сделката, или на падеж, когато обаче ще дължи и лихвена доходност. И в двата случая има поле за преговори за отстъпка от номинала на задължението.

Основните кандидати идват от банковия сектор, застраховането, телекомуникациите и картовите разплащания.

Само допреди месец перспективите пред дъщерната КТБ банка Виктория не бяха никак обнадеждаващи: банка джудже на пазара, без клонова мрежа и със скромен кредитен портфейл, който не носи достатъчно приход, че да я изведе на печалба. След два опита за продажба, които явно не предизвикаха желания от регулатора интерес, беше въпрос на време БНБ да се намеси, като отнеме най-ценното - лиценза й. Изведнъж обаче нещата коренно се промениха - банката стана желан обект за придобиване, като в конкуренция за нея се впуснаха осем кандидата, макар и засега само на ниво писма за намерение. Сред тях са вече опериращи банки, както и най-големият телеком в страната - БТК. Или накратко - кандидати, които трудно може да се намери основание да не бъдат допуснати нататък в процедурата и да се пристъпи към ликвидация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  ivan13 avatar :-|
  ivan13

  Ей видя му се края най накрая. Кофти новини за персонала като цяло. На всички е ясно кой ще я вземе. Но като цяло е хубаво че ще има консолидация на банковият пазар.

 • 2
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Защо ми се струва, че ще я спечели ня#КОЙ от орбитата на ДС, за да може да си я ползва за пране на червени парички, както досега...

 • 3
  rxb1418346119385170 avatar :-|
  Nikolai Tsekov

  Който в България има лиценз за банка има всъщност лиценз за грабеж. Каква победа видя Капитал в натискането за подобен лиценз? В Бг банките действат в идилични условия за тормоз на клиенти. Променят договорите с тях едностранно и буквално всеки ден измислят нови такси, комисионни, обезпечения. И най-големият пън като разбере за това безправие ще се юрне към Бг....

 • 4
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Петя Сервитьорката ще купи банката с тройка кебапчета.

 • 5
  klepoev avatar :-?
  Adam

  Единствените що-годе нормални са Д банк, БАКБ и БТК, но едва ли един от тях може да обоснове бизнес мотивите си. Мотив, че ще подпомгне банковата консолидация - е меко казано несериозен. Което означава, че на нито един не му е чиста работата...

 • 6
  t_ avatar :-|
  t_

  Добре де, да не би банката да има още някое активче, за което никой не обелва дума? Вземанийца някакви незнайни???

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "Adam":

  Това не е мотива на всички. Мотива на БТК е много смислен и е доказал ефективността си при Теленор. Петя сервитьорката няма шансове. БАКБ също има ясни мотиви - след като закрепиха слабата си позиция преди промяната на собствеността, сега е време за напредък и разрастване. Изключително важен ход за банката, защото има нужда от нови клиенти в различни браншове (все още БАКБ има голяма концентрация в строителството).

 • 8
  klepoev avatar :-|
  Adam

  До коментар [#7] от "Георги Георгиев"

  Би имало логика, ако банката разполагаше с някаква клонова мрежа, продукти, клиенти и т.н., а такива няма, така че как БАКБ ще се разрастне с Виктория са врели некипели. БТК е много далеч от модела от Теленор, но факта че Теленор се отказаха от сделка показва че възможностите там изчерпани, така че явно ВТБ има желание на банка..
  Надявам се БНБ не са със затворени очи отново и ще спрат агонията за банката. За персонала също нито един от вариантите не е добър, защото при сливане едва ли им трябват още 80 души, въпреки липсата на бизнес.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.