С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 15 окт 2016, 16:03, 59202 прочитания

Новият бизнес на Иван Искров

Година след като напусна БНБ бишият й управител се захвана с кредитиране и си купи фирма

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Откакто напусна поста на управител на БНБ, Иван Искров изчезна от обществения живот в страната. Човекът, в чийто мандат фалира КТБ и който е сред малкото обединили практически всички политически сили в искания за оставката му, не е правил изявления, не е давал интервюта и не се знае много с какво се е занимавал от 10 юли 2015 г. насам.

"Аз съм от банковия сектор и вероятно и там ще се върна. Бях политик по неволя. (...) Със сигурност няма да се занимавам с политика", заявява Искров пред БНТ в деня, в който декларира, че желае да бъде освободен няколко месеца преди края на мандата му.


След тих отдих, изглежда, бившият гуверньор е напът поне частично да изпълни тези свои намерения. Не е известно, след като изтече едногодишният срок, през който не може да работи в сектора, някоя банка да е изявила желание да го наеме, но пък явно Искров в лично качество се е захванал с кредитиране. От документи в Търговския и Имотния регистър става ясно, че той е отпуснал 50 хил. лв. на новосъздадена фирма на Петър и Костадин Гълъбови - двама братя от Гоце Делчев, които имат инвестиции в бензиностанции и семеен хотел в региона.

В сделката сама по себе си няма непременно нещо незаконно, макар лихварството да има противоречив статут в българското законодателство. Но тя поражда редица въпроси. Например защо бизнесмени с фирми, правещи оборот за милиони и имащи взаимоотношения с поне няколко банки, са решили да се финансират от физическо лице, и то за тази малка сума. Кредитополучателите не отговаряха на обажданията на стационарните телефони за контакт, а Искров отказа коментар с обяснението: "Доколкото не възнамерявам да заемам публична длъжност или да се занимавам с политическа дейност, считам за свое право като всеки български гражданин да извършвам търговска или друга дейност."

"Искров кеш" и първият му клиент
И винена покупка

Може би с цел да диверсифицира риска си банкерът се впуска паралелно и в друга инвестиция. Само ден след сключения договор за заем, но вече в София, Искров си купува и фирма. Това е "Уайн енд ко БГ", която от създаването й през 2014 г. поне до миналата година няма дейност. Основна е и се управлява от тогава 26-годишната Цветелина Георгиева, като е регистрирана на адреса на винарска изба "Тодоров". На 2 септември младата дама продава по номинал за 500 лв. своите дялове, но остава като управител, а регистрацията е преместена в офис на столичната ул. "Узунджовска" 7-9. Засега няма яснота дали дейността на фирмата ще съответства на името й, или новият собственик смята да я пренасочи към новото си занятие на кредитор.

Дружеството кредитополучател на Искров се казва "Делмак инвест". То е учредено на 1 август 2016 г., като негов собственик и управител е по-големият от двамата братя, Петър Гълъбов. Точно месец по-късно на 1 септември новата компания сключва договор за кредит с Иван Искров, като сумата според вписването в Търговския регистър е 50 хил. лв. А срокът е до юни 2017 г. Други детайли не се знаят, тъй като в регистъра се публикува договорът за залог, а не самият договор за кредит, където би трябвало да са уточнени лихви, неустойки и т.н.По всичко личи, че парите са отишли за покупката на имот, защото на същия ден "Делмак" придобива от местния автобусен превозвач "Динамо" автогаража му, разположен на входа на Гоце Делчев откъм главния път. Явно продавачът изпитва трудности, тъй като година по-рано продава за 800 хил. лв. автогарата в града на "Медеком инвест" - фирма на собственика на месопреработвателя "Меркез" Мехмед Капанък, който планира да изгражда търговски център там. Така "Динамо" покрива ипотечен кредит към Първа инвестиционна банка, но явно остават задължения и в началото на годината има поредица възбрани от ЧСИ. След продажбата и на другия й актив на "Делмак" те са вдигнати.

В имотния регистър сделката е вписана с материален интерес 563 хил. лв. (който би трябвало да е по-голямата сума между цената на прехвърлянето и данъчната оценка на имота). Теренът от 13 декара заедно със сградите върху него са ипотекирани в полза на Искров, като посоченият материален интерес 550 хил. лв. надвишава 11 пъти отпуснатата от банкера сума. Явно обаче дори и при такова свръхобезпечение Искров не е бил спокоен за инвестицията си, защото освен това е получил и залог на 100% дяловете в новосъздаденото дружество, както и в "Гилко". Това е компания, която се контролира от другия брат - Костадин, и притежава бензиностанция в село Копривлен, оперираща под марката Petrol, както и друга в Якоруда. По последен отчет активите на компанията са за малко над 2 млн. лв. и за 2015 г. декларира близо 3.2 млн. лв. приходи и 50 хил. печалба. Двамата братя са вписани и като съдлъжници по заема и в лично качество.

Освен това Гълъбови притежават и по 25% дял в дружеството "И П М". То е собственик на бензиностанцията Shell в Гоце Делчев, като активите му са оценени на 4.25 млн. лв., има 7.6 млн. лв. приходи и също е на минимална печалба от 77 хил. лв. А фамилията им чрез "Елма Г" има и малък семеен хотел в съседното село Делчево, подобаващо кръстен "Гълъбова къща".

При толкова активи буди недоумение защо изведнъж Гълъбови прибягват до финансовите услуги на физическо лице, още повече че поне на хартия компаниите им не изглеждат хронично губещи, а и явно имат опит с банки и с рефинансиране на кредити.

Вещи в рефинансирането

Справка из имотната партида на "Гилко" показва, че дружеството още от 2008 г. има задължения към Сосиете женерал Експресбанк за 250 хил. лв. През 2010 г. купува бензиностанцията си в Копривлен за 400 хил. лв. с кредит от Уникредит Булбанк. Впоследствие през 2012 г. компанията тегли два заема и от Токуда банк за общо над 400 хил. лв. През 2013 г. задълженията към трите банки са рефинансирани с кредит от МКБ Юнионбанк, а след вливането й в ПИБ тя остава като наследник на кредита.

Освен това през 2014 г. придобива бензиностанцията си в Якоруда със заем от ДСК, а пък другата семейна компания, "Елма-Г", също има заем от ПИБ, като съдлъжници отново са "Гилко" и двамата братя.

Донякъде любопитно буквално дни преди новото дружество на Гълъбови да вземе заем от Искров на 17 август 2016 г., ипотеките върху част от имотите на "Гилко" в полза на ПИБ са заличени, което означава, че поне частично задълженията към банката са погасени. Това прави още по-неясно откъде идва финансирането на гоцеделчевската фамилия едновременно да се погасят заеми от банката и да се придобие нов имот, като сумата от Искров изглежда крайно недостатъчна. Същевременно обаче обезпечения има само в негова полза. Теоретично подобна структура (малък кредит + огромно обезпечение) би могла да е схема за изсветляване на доходи - в един момент кредиторът да добие контрол върху обезпечението и законно да се сдобие със скъпо струващ актив.

Според публикация в регионалния "Топ преса", който се рекламира като "Югозападният таблоид", в началото на годината кандидат-президентът Веселин Марешки, който развива веригата си "ВМ петролеум", е искал да купи бензиностанцията в Копривлен, но такава сделка не се вижда в регистрите и от "Гилко" са отрекли да са преговаряли.

Лихвар от последна инстанция

Каква точно е бизнес логиката зад новата лихвена авантюра на Искров засега не е ясно, като той не пожела да обясни дали това е еднократна сделка, или смята да се впуска в този бизнес. По принцип възможността физически лица да развиват подобна дейност е ограничена от законови текстове, забраняващи лихварството, като последно темата се надигна наскоро около друга публична личност, която от години отпуска заеми с лични средства - бившият финансов министър Стоян Александров.

"Съществуващите в страната ни регистри дават право на свободен достъп до публична информацията. Всеки би могъл да я получи, спазвайки нормите за достъпа и разпространението й, без с това да се засягат правата и интересите на българските граждани и юридически лица. По изложените по-горе причини считам за некоректно да обсъждам с трети лица каквито и да било лични или бизнес отношения, което при определени обстоятелства би могло да доведе и до негативни правни последици", гласеше отговорът на Искров на писмените въпроси на "Капитал".

Със сигурност обаче и сумите, и обезпеченията говорят не просто за заем между приятели, а по-скоро за търговско начинание. Ако вземем за отправна точка последната имотна декларация на Искров към напускането на БНБ, спестяванията му възлизат на 163 хил. лв. банкови влогове плюс още 93 хил. лв. вложения в пенсионни фондове. Или инвестицията от 50 хил. лв. представлява около 20% от личните средства на Искров. Тук не влизат спестяванията на съпругата му, която между другото също декларира 180 хил. лв., дадени на заем, и апартамента им в София.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Европейски банки свиват американските си активи с 280 млрд. долара Европейски банки свиват американските си активи с 280 млрд. долара

Финансовите институции преоформят операциите си в САЩ след промени в регулациите на Федералния резерв

5 дек 2019, 906 прочитания

Unicredit планира да съкрати 8000 служители през следващите три години Unicredit планира да съкрати 8000 служители през следващите три години

Италианската банка ще поиска регулаторно одобрение за обратно изкупуване на акции за 2 млрд. евро

3 дек 2019, 2669 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
БНБ публикува средните такси по банкови сметки

Още от Капитал
Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10