На полуфинала за Банка "Виктория"

От осем кандидати в следващия етап продължават само БАКБ и Търговска банка Д

Цветелина Бориславова
Цветелина Бориславова    ©  Анелия Николова
Цветелина Бориславова
Цветелина Бориславова    ©  Анелия Николова
Темата накратко:

- Измежду двама кандидати ще бъде избран купувачът на ТБ "Виктория"

- БАКБ на Цветелина Бориславова и Търговска банка Д на Фуат Гювен бяха отсети от общо 8 участника, заявили интерес

- Купувачът ще трябва дълга към фалиралата КТБ, който към полугодието е за над 87 млн. лв.

- До сделка може да се стигне и преди края на годината

- Тя ще доведе до консолидация на пазара и би отворила по-добри възможности за кредитиране

Само допреди няколко месеца микроскопичната и практически нефункционираща банка "Виктория" бе определена от финансистите като "бързо развалящ се актив" и бе въпрос на време БНБ да обяви края й. За това спомогна мудността на синдиците на банката-майка КТБ, която при фалита си завлече със себе си и последната си придобивка, финализирана дни преди краха от юни 2014 г. Вместо да форсират продажба веднага след обявяването на фалита на КТБ, това се случи едва в края на 2015 г., когато, осакатена от най-ценните си портфейли и обезкръвена откъм клиенти, тя произвеждаше единствено разходи и загуби. И нормално, при такъв лош търговски вид шансовете за намиране на читав купувач не изглеждаха големи. Мижавият интерес, който проявиха няколко играча, отдавна известни с желанието си да се доберат до банков лиценз, водеше до дилемата кое би било по-добре в случая: да се прекрати и без това безсмисленото й за пазара съществуване или да се даде на един от кандидатите само и само за да се вземат някакви пари.

Ненадейно обаче консултантът по продажбата, АФА, измисли хитър начин за удължаване на живота на ТБ "Виктория", така че тя да доживее до края на банковите стрес тестове - при безкешова за майката операция бе вдигнат капиталът на "Виктория" с 30 млн. лв. Това осигури необходимото време и когато независимият одиторски преглед приключи, стана ясно, че банката не е съвсем за отписване. Видяха го осем кандидат-купувача, които заявиха интерес за участие в търга до средата на септември. А месец по-късно става ясно, че два от тях - Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и Търговска банка Д, получават благословията на регулатора и продавачите да продължат в следващия кръг на процедурата. Това "Капитал" потвърди от свои източници, като се очаква официално да бъде оповестено след редакционното приключване на броя.

При такъв развой на събитията "Виктория" е напът да постигне три неочаквано добри резултата: първият е за банковия пазар, който при успех на продажбата ще се консолидира в желаната от регулатора посока, а именно - да има по-малко на брой, но по-големи, стабилни и ефективни институции. Вторият е за двете банки на полуфинала, които биха могли да подсилят капиталовата си база, а оттам и възможността за експанзия и финансиране на по-големи клиенти и проекти. Сделка би зарадвала и кредиторите на КТБ, сред които най-голям и с привилегия е Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Той има да връща 1.6 млрд. лв. заем от държавата за изплащане на депозитите при фалита на КТБ. Сега разчита на приходите от продажба на останалите ценни активи в нея, сред които е и "Виктория".

От осем до два

Последното преброяване на интереса към банката е от края на септември, когато до финалния срок за подаване на писма за интерес се получиха общо осем заявки. В най-общи линии кандидатите бяха три вида: Първият е бизнес холдинги, които се опитват да включат банка в групата си - това са консорциумите на "Лев инс" и "Еврофинанс", които имаха и чужд партньор, спомагащ за легитимация на офертата. Тук може да се причисли и странното участие на непознатия в България египетския строител Zaghloul Holdings. Другата група са компании, чието бизнес развитие изисква добавянето на финансови услуги - "Транзакт Юръп холдингс" и Българската телекомуникационна компания (БТК). Третият тип кандидати са кредитни институции - Инвестбанк на Петя Славова, БАКБ на Цветелина Бориславова и Търговска банка Д на Фуат Гювен.

За повечето кандидати от самото начало бе ясно, че нямат шанс да стигнат далеч. Новото ръководство на регулатора нееднократно е намеквало, че не желае да допуска нови сраствания между бизнес и банки заради опасността от свързано кредитиране, каквото завлече КТБ. Ето защо застрахователят на бившата барета Алексей Петров и консорциума на посредника "Еврофинанс" (дружество от групата на "Еврохолд", който контролира и застрахователна група) бяха предварително извадени от сметките. Не бе приета насериозно и офертата на Инвестбанк, която показа слаб резултат на стрес теста и сама трябва да се капитализира. Освен това различни източници виждат зад нейното предложение интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е в търсене на банка, за да финансира завоеванията си. Според запознати той се подсигурявал с атака и по втори фланг чрез мистериозния египетски строителен холдинг.

Причините БТК и "Транзакт Юръп холдингс" да отпаднат не са ясни, като вероятно това е било по-скоро продиктувано от желанието на БНБ да подклажда консолидацията. От дружеството за картови разплащания коментираха за "Капитал", че продължават да се интересуват от бизнес възможности на местния пазар. "Сегашният ни персонал в София расте с бързи темпове и ние продължаваме да ценим България като център за нашите глобални операции със силен ангажимент към местния пазар и икономика", каза Ейбрахам Чесед, акционер на Transact Europe.

Така на финалната права остават БАКБ и Търговска банка Д, които минаха успешно стрес тестовете и предварително са харесвани от регулатора, защото се вписват в стратегията му за консолидация на пазара. Тяхното отсяване е станало на базата на критерии, по които са оценявани всичките осем кандидата. Консултантът на продажбата е гледал доколко финансово стабилен е всеки един от тях и доколко изпълними са плановете му за "Виктория". По същия начин в следващия етап на конкурса ще се сравняват и офертите на полуфиналистите. По информация на "Капитал" цената няма да е с най-голямо тегло за вземането на решение. От значение ще е предложението за обслужване на експозицията към КТБ, която към полугодието е в размер на 87.6 млн. лв. Тя би могла да се изплати наведнъж при подписването на договора за продажбата или да се изчака падеж, тъй като става дума за задължение по депозит, който банката майка откри още при покупката през 2014 г. Ако се избере вторият вариант, за продавачите ще е важно да видят с какви парични потоци бъдещият собственик планира да обслужи това задължение.

Регулаторът пък ще даде своето одобрение в зависимост от това доколко ще се улесни надзора в сектора след консолидацията. Той ще гледа и доколко сделката би променила конкуренцията на пазара и дали не създава допълнителни рискове. Освен БНБ сделката ще трябва да се разреши и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От два до един

Още когато стана ясно, че БАКБ гледа към процедурата, собственикът й Цветелина Бориславова не скри, че иска "Виктория", за да направи сливане. "На българския пазар има повече от необходимия брой банки. Затова ние считаме, че бихме могли да се изпълни един от важните приоритети за българската банкова система чрез закупуването и вливането в БАКБ на ТБ "Виктория". Това е нашата цел - да обединим двете банки - ще се получи една малко по-голяма банка от сегашната БАКБ, което е само полезно за местния пазар", каза Бориславова пред "Капитал". Бизнес дамата обясни, че подобна комбинация ще даде възможност на БАКБ да увеличи кредитните лимити на добрите й клиенти, някои от които са достигнали максимума, позволен от размера на капиталовата база.

"Ние сме единствените, които успешно сме преструктурирали две банки. Смятаме, че се справяме добре. Ако не успеем с "Виктория", ще продължим да се оглеждаме за други възможности", добави още Бориславова. Думите й се отнасят до контролираната от нея СИБанк до 2007 г., когато мажоритарният дял беше придобит от белгийската група KBC за 395 млн. евро. Няколко години по-късно, през 2011 г., Бориславова се върна в бранша, изкупувайки дела на ирландската Allied Irish Banks (AIB) в Българо-американска кредитна банка. След дълги години на прочистване и загуби тя през 2015 г. излезе за пръв път на печалба от началото на кризата и е с малко над 1 млрд. лв. активи, което я нарежда на 17-о място сред 27 на пазара.

От банката на Фуат Гювен не пожелаха да коментират намеренията си за покупка. Предположенията са, че и те биха търсили бизнес комбинация, която да увеличи възможностите им за финансиране, тъй като Д банк е още по-малка - 692 млн. лв., съответстващи на 20-ото място по активи. Източници на "Капитал" коментираха, че експертите на банката са оценявали доколко евтин би бил капиталът, който би могъл да се придобие през сделката, а също и какви ползи биха донесли останалите в нея активи. Такива са например здравият кредитен портфейл, който генерира приходи, както и портфейлът лоши кредити, които се събират по надлежния ред и също са източник на постъпления. IT системата също е атрактивна, тъй като е разработена по времето на френската Credit Agricole като собственик и е една от най-добрите на пазара. Кандидат-купувачите не подценяват и факта, че Виктория е завършила програмата си за оптимизация, излишният персонал е съкратен и сега тя е напълно операционна, за извършване на дейностите по лиценз, с малко повече от 70 души експертен персонал. Впечатлява и информацията, че банката успява да обслужва задължението си към КТБ сама - в последния тийзър до кандидат-купувачите се посочва, че за шест месеца тя е погасила около 25% от 117 млн. лв. дълг на 87.6 млн. лв. Може да се предполага, че към днешна дата размерът му може да е още по-малък.

По план след обявяването на имената на допуснатите до последния кръг на конкурса, до тях ще бъде изпратен информационен меморандум и ще им бъде даден достъп до виртуален data room. След това се очаква изготвянето на ценови оферти и влизане в преговори с двата кандидата. Ограничаването на кръга само до тях намалява конкуренцията и може и да не бъде постигната най-високата възможна цена, но решението на регулатора консервативно да отсее само вече надзиравани от него банки и да ги окрупни също има своята логика. А и така шансовете са още преди края на тази година да има сделка.