Една банка се е съгласила да превалутира ипотеките в швейцарски франкове

Тя ще покрие 80% от промяната във валутния риск след договорка с КЗП

Сдружението на кредитополучателите смята, че и така са нарушени правата им.

Комисията за защита на потребителите обяви, че е постигнала споразумение с една от българските банки, отпускали ипотечни заеми в швейцарски франкове, за превалутиране. По силата на споразумението с комисията банката ще поеме 80% от промяната валутния курс от момента на тегленето на кредита. Според КЗП това означава, че обслужвалите коректно кредита си ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в левове. Също така те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели. Според представители на кредитополучателите става дума за Пощенска банка.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-|
  kdo52372883

  Пощенска Банка. Да се знае.

  http://zpk.bg/index.php/2016/11/09/signal-ec/

  И системата на СГС го потвърждава. А другите две дела все още текат, но засега са доникъде.

  Пък в Гърция вече ги осъдиха. В БГ обаче - преференциално отношение. Браво на КЗП, няма що!!!

 • 2
  val.ivanova avatar :-|
  Valentina Ivanova

  А в действителност в Гърция Юробанк е осъдена да превалутира по курса в деня на усвояване, като й е забранено да се възползва от подобни схеми за заблуждение на клиентите. А в България - осигуряваме 20% "печалба" на банката за умишлено въвеждане в заблуждение на потребителите и превръщането им в доживотни длъжници!

  http://zpk.bg/index.php/2016/07/29/postbank_osudena_atina/
  Поздравления за изказване на позицията и на потърпевшите, за която бяхме писали до Ваша колежка. Ако желаете да задълбочите разглеждането на проблема можете да се свържете със Сдружение "Защита правата на крадитополучателите".

 • 3
  dreamseasun avatar :-|
  dreamseasun

  В България банките са като свещени крави. Никой не смеее да ги пипне. Имат силно лоби и разни държавни комисийки бързат да им се поставят в услуга. За пореден път банките са оставени да си правят далаверите нобезпокоявани! Чудно ми ми е защо всички издания отказват да напишат името на тази банка. Много е секретна явно тази информация.. не трябва да се огласява, за да могат още риби да бъдат оплетени в банковата далавера.

  Банките срещу, които КЗП заведе дела са Пощенска, Уникредит и Пиреос. Шефът на КЗП, Маргаритов,на който ние с нашите данъци му плащаме заплатата, успя да гушне едно кредитче от Пощенска, на преференциални усповия, и да забрави за иска към банката. Това е пълно безобразие и вече минава всякакви граници!

 • 4
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  Преди 15 години си купих компютър в лева, платих го по курс на долара 2.20 лева. Може ли да съдя компютърната фирма да ми върне разиката до 1.80 лева?

  Та така... някои хора са поели валутен риск и са загубили. Никой не ги е бил по главите да теглят кредит във франкове. Банките са предлагали кредити и в евро и в лева.

 • 5
  atanas_boyanov avatar :-(
  Атанас Боянов

  Това е абсолютно непазарен подход!А КЗП е напълно безполезна структура ,рекетираща бизнеса.Даже и през акъла ви не минава с какви глупости се занимават ,обаче имат голяма власт.

 • 6
  anelia_gorgorova avatar :-|
  Aнелия Горгорова

  Моят съвет към журналистите е, когато коментират подобен въпрос, който е от фактологическа сложност да се консултират с повече специалисти. Пишете напълно подвеждаща информация, която служи за подвеждане на още повече хора да приемат "супер изгодни" оферти за превалутиране и застопоряване на дълга си към суми, които никога не са виждали в банковата си сметка и поне 2 пъти по-високи от това, което е бил първоначалния им дълг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход