Карина Караиванова: "Големият пробив" е, че обединихме всички участници на капиталовия пазар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Карина Караиванова: "Големият пробив" е, че обединихме всички участници на капиталовия пазар

Нашата задача е да създадем добра среда, да облекчим процедурите, да поддържаме ясни, прозрачни и недвусмислени правила, казва Караиванова.

Карина Караиванова: "Големият пробив" е, че обединихме всички участници на капиталовия пазар

Председателят на Комисията за финансов надзор пред "Капитал"

Десислава Николова
11040 прочитания

Нашата задача е да създадем добра среда, да облекчим процедурите, да поддържаме ясни, прозрачни и недвусмислени правила, казва Караиванова.

© Цветелина Белутова


Профил

Карина Караиванова беше заместник-министър на финансите в последните два кабинета на Бойко Борисов. На 28 юли тази година беше избрана за председател на Комисията за финансов надзор. Първите й действия бяха съсредоточени върху постигането на съгласие между участниците на капиталовия пазар за стратегия за възраждането му, осигуряване на бюджетна независимост на институцията и саниране на проверките в пенсионните фондове и застрахователите, които наследи от предшественика си.

Какво е състоянието на капиталовия пазар в България, което заварихте при поемането на председателството на КФН? Кои са основните проблеми и предизвикателства пред него?

За никого не е тайна не особено доброто състояние на българския капиталов пазар. След световната финансова криза оборотите се свиха рязко, големите чуждестранни институционални инвеститори напуснаха българския пазар. От тогава мина доста време, но не се забелязва устойчиво възстановяване. Най-притеснителното е, че актуалното сравнение с борси в страни, близки до нашето положение, например Полша и Румъния, навява доста песимистични изводи. Ако се доближим до тези държави като ниво на функциониране на капиталовия пазар, ще сме изпълнили до голяма степен целите, които си поставяме. Като основни проблеми мога да посоча ниската ликвидност и липсата на интерес у инвеститори и емитенти. Тук въпросът придобива философска неразрешимост - дали липсата на предлагане обуславя слабото търсене и оттам ниските обороти или обратното. Вярно е, че на софийската борса няма широко предлагане на атрактивни акции, но също така е вярно, че малко компании са осъзнали ползите от финансиране през капиталовия пазар. Така че проблемите са сериозни и изискват решителни действия за внасянето на осезаема динамика на българския капиталов пазар.

До каква степен действия или бездействия на регулатора са причина за слабото развитие на пазара? Трябва ли КФН да бъде проактивен участник и да предприема конкретни мерки за развитието му и какви?

Не бих желала изобщо да коментирам действия на КФН преди моето идване в комисията, тъй като съм човек, ориентиран към бъдещето. Ние полагаме свръхусилия да създадем среда, която да повиши доверието в капиталовия пазар и да съществуват благоприятни условия за неговото разгръщане. Това е и нашата роля. Не смятам, че един регулатор следва да присъства на пазара едва ли не като участник в него. Нашата задача е да създадем добра среда, да облекчим административните процедури, да поддържаме ясни, прозрачни и недвусмислени правила, да помагаме на коректните и да сме препятствие пред некоректните, пред тези, които нарушават законите и наредбите. Изявата на полето на капиталовия пазар е работа на самите компании и инвеститори и ние следва подобно на спортните рефери само да следим за спазването на правилата. Трябва да бъдем проактивни именно в поддържането на тази благоприятна среда, да предлагаме подходящите законодателни промени, които ще стимулират развитието на пазара, като не създаваме пречки пред нормалното му функциониране. Иначе ние сме с ясното съзнание, че са необходими някои промени в законодателната уредба относно търговията на капиталовия пазар, и вече предприехме конкретни стъпки в тази посока с предложените от нас изменения в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Стремим се както да повишим доверието в капиталовия пазар, така и да защитаваме в по-голяма степен интересите на инвеститорите, особено на по-малките. Като пример за конкретни действия мога да посоча изключително всеотдайната работа на колегите от Управление "Инвестиционен надзор" по решаването на някои въпроси преди появата на пазара на първия български борсово търгуван фонд – Експат България Софикс, който предизвика сериозен интерес. Изправихме се дори през празноти в закона по отношение на емитирането на подобни фондове, но все пак успяхме да помогнем, за да се появи нещо ново на българския капиталов пазар.

През годините държавата винаги е декларирала, че подкрепя капиталовия пазар, но от дълго време няма никакви стъпки в тази посока. Какво според вас е необходимо да се направи?

Според мен конкретните стъпки се съдържат в одобрената стратегия за развитие на капиталовия пазар. Обръщам ви внимание, че това са не само абстрактни идеи, всяка от предложените мерки е обвързана с конкретни срокове. За мен "големият пробив" е, че успяхме да обединим всички участници в тази търговия и да ги убедим, че ако искат да има развитие и излизане от застоя, трябва да приемат компромиси и ако е необходимо, да позагърбят собствените си интереси. Естествено е тези интереси понякога да са в конфликт – едни цели преследват посредниците, други емитентите, съвсем различни са нагласите на дребни и по-големи инвеститори, държавата от своя страна също е важен фактор в цялостната ситуация. След няколко години безплодни усилия за обръщане на посоката всички осъзнаха, че трябва да се обединят, ако искат да има положително развитие на пазара. Много съществен е механизмът на функционирането на Съвета за развитие на капиталовия пазар – той взема решенията си с пълно единодушие. Одобрената Стратегия дава изключително ясна посока за развитие на капиталовия пазар, така че аз я намирам като огромна крачка към възстановяване и ново развитие, към приближаване към по-развитите борси в нашия регион и Западна Европа.

Кои за вас са най-важните от набелязаните стъпки в стратегията?

Трудно ми е да степенувам предложените в стратегията мерки. В нея има и някои по-стари идеи, има и такива, които за пръв път се формулират в публичното пространство. Създаването на специален сегмент за търговия на малки и средни компании ще им даде лесен достъп до борсата с минимални разходи. Много съществен въпрос според мен е и въвеждането в действие на милиардите "спящ" капитал от масовата приватизация.

Ако голяма част от тях бъдат приети, какъв ефект очаквате да се реализира и в какъв срок?

Искрено се надявам голяма част от идеите, записани в стратегията, да не останат само на хартия и да видят практическа реализация. Бих надценила възможностите си, ако се опитам да прогнозирам каквито и да било срокове, тъй като голяма част от решенията зависят и от законодателна и изпълнителна власт. При всички случаи личното ми усещане е, че има изключително положителни очаквания за развитието на пазара. Подобно обединяване на всички участници в търговията и заинтересовани страни е безпрецедентно, затова и аз споделям този оптимизъм. Има реален шанс този път да има осезаеми резултати. Вярвам в успеха, защото една от азбучните истини е, че в икономиката се случва онова, което хората очакват да се случи.

Интервюто взе Десислава Николова

Профил

Карина Караиванова беше заместник-министър на финансите в последните два кабинета на Бойко Борисов. На 28 юли тази година беше избрана за председател на Комисията за финансов надзор. Първите й действия бяха съсредоточени върху постигането на съгласие между участниците на капиталовия пазар за стратегия за възраждането му, осигуряване на бюджетна независимост на институцията и саниране на проверките в пенсионните фондове и застрахователите, които наследи от предшественика си.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  klepoev avatar :-|
  Adam

  За да събудите и препатилия инвеститор, обаче, е необходим по-строг контрол върху дейността на участниците, но не за разни административни подробности, а за основните им задължения да информират клиентите си. Все още много фондове не изпращат периодични потвърждения за сключени сделки, а на ИП, които продават фондове го правят сякаш са картофи- повечето хора на които са пробутали фондовете си, си мислят че това е някакъв особен депозит!! да не говорим за продабжа на по-рискови продукти - въобще не са подготвени, вкл. и банките.

  Не е маловажно и че според общото впечатление в КФН липсват подготвени кадри, особено след властването на Мавродиев..

 • 2
  sjf18531334 avatar :-|
  Чоко

  Обединихте кое? Усилията на мажоритарите бързо да се отпишат от БФБ или тоталното низвергване на миноритарните инвеститори? Въпросът е и към КРИБ.

 • 3
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  [quote#0:"Карина"]Не бих желала изобщо да коментирам действия на КФН преди моето идване в комисията, тъй като съм човек, ориентиран към бъдещето. Ние полагаме свръхусилия да създадем среда, която да повиши доверието в капиталовия пазар и да съществуват благоприятни условия за неговото разгръщане.[/quote]

  Все пак някой трябва поне да го коментира (миналото), ако не и друго. Всички сме ориентирани към бъдещето, но то зависи от миналото и от настоящето. Така че оня разбойник Мавруда трябва да си получи заслуженото.

 • 4
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Тази дама и е време да си ходи.
  Бездействието на Комисията е мотивирано от големите рушвети за партиините каси, плащани от Мутро-Застрахователите.
  Те за сметка на това си ги "изкарват" от народа по техен си начин. Дефакто са фалирали, но Комисията ги счита за живи и здрави.
  Не се наядохте ей, а полза от вас никаква. Само пречите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.