На крачка от обединението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На крачка от обединението

На крачка от обединението

NBG вече е избрала KBC при продажбата на българската си банка и ще бърза да оповести сделка до края на годината

Гергана Михайлова
36580 прочитания

© Цветелина Белутова


При големите корпоративни сделки винаги има известна игра на котка и мишка с изтичащата информация. Всички участващи са подписали договори за конфиденциалност, но и всяка страна иска да тества нагласите и, ако може, да подобри шансовете си с медийно отразяване. Така и почти винаги поне нещо става ясно предварително.

В това отношение сделката за четвъртата по големина банка в България (с около 8% пазарен дял) се движи като по учебник. Три месеца откакто е задвижена продажбата на Обединена българска банка (ОББ), и продавачът, и кандидат-купувачите пазят мълчание докъде са стигнали в преговорите, но косвени източници говорят за постигнат сериозен напредък. До 1 декември, когато изтече срокът за подаване на обвързващи оферти, ценови предложения са направили двата финалиста - белгийската KBC Group и унгарската OTP Group. Те бяха донякъде предизвестени и фаворизирани от БНБ, тъй като вече имат банки в България (съответно Сибанк и ДСК) и такава сделка може да даде тласък на така очакваната консолидация в сектора.

Другата неофициална новина е, че едното от предложенията се е доближило максимално до онова, което се надява да получи настоящият собственик на банката - Националната банка на Гърция (NBG), и това е причината вече KBC да е избрана да се водят ексклузивно преговори с нея. Що се отнася до цената, още в по-ранен етап на сделката източници на "Капитал" дадоха рейндж 400 - 500 млн. евро за целия бизнес на NBG в страната. Сега те още се приемат за релевантни, и то дори в горната граница, с уговорката, че междувременно бяха разпределени 130 млн. евро дивидент, които биха се приспаднали.

Според източници, запознати със сделката, NBG се стреми до края на годината да може да обяви сделката, въпреки че ще я приключи през 2017 г., за да може да отчете дейност пред европейските донори на спасителна помощ за Гърция. Те през седмицата изпратиха делегация в Атина да провери именно банките, сред които и NBG, дали изпълняват обещанията си. Банката форсира продажбите и с явното желание да се отърве от контрола на Гръцкия банков спасителен фонд, с който около месец беше в открит конфликт около избора на нов президент на институцията.

Белгийският фаворит

По информация на "Капитал" след кръга с обвързващи ценови оферти KBC Group сравнително бързо е оценена като предпочетена в надпревара за ОББ. Това може да се дължи на бързането на продавача, но може да се обясни и с непреодолимо голяма разлика в цените.

Към септември 2016 г. отчетеният собствен капитал на ОББ е 1.33 млрд. лв. и след разпределените 260 млн. лв. дивидент на 5 декември той остава малко над 1 млрд. лв.

Така при спряганите цени за вероятната печеливша оферта ще се постигнат нива далеч над 60-70% от собствения капитал, а вероятно дори около 80% - доста висока оценка на фона на цените на банковите акции на европейските борси. За това спомага и наскоро успешно преминатият преглед на качеството на активите, който е своеобразна гаранция, че регулаторът не вижда скелети в гардероба и няма да поиска допълнителна капитализация.

Преди 16 години NBG плати 240 млн. евро за 90% от ОББ, което означава, че сега шансовете са да си върне платеното, че и отгоре, с цялата условност, че съпоставка е невъзможна заради всички увеличения на капитал, изплатени дивиденти и други операции през дългия период. Освен това в цената сега е включен не само банковият бизнес, но и допълнителният, който ОББ разви през годините в застраховането, лизинга, факторинга и управлението на активи. Макар да няма данни за конкретните суми, предложени от KBC и OTP, се знае, че и двете предложения са били за целия пакет от бизнеси.

Според източник, запознат с хода на сделката, унгарците са имали и още една тежест към офертата си - страната, от която идват, е извън еврозоната, а банковият регулатор би предпочел новият собственик на ОББ да има достъп до евтиния ресурс и възможността за ликвидна подкрепа на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това също е накланяло везните към кандидата от Белгия, макар на този етап БНБ да няма много възможност за пряка намеса.

OTP отдавна иска да подсили позициите си в региона и са изразявали раздразнение от това, че гръцките банки протакат продажбите. В случая обаче унгарците имат силна позиция на пазара в България, където контролираната от тях ДСК е втора по активи с 11.6 млрд. лв. към септември. Ако вземат ОББ с нейните 7.1 млрд лв. активи, ще станат съпоставими с лидера Уникредит Булбанк и нейните 17.9 млрд. лв., като се вземе предвид обичайният отлив на клиенти при такива сделки. В това отношение KBC с нейната средна по размер за пазара Сибанк (2.9 млрд. лв.) също има голям апетит за консолидация, която да й даде нужния мащаб. Освен това за нея и синергиите биха били повече, тъй като при ОББ и ДСК с наследените си огромни клонови мрежи при сливане ще е нужно в по-голяма степен оптимизиране на дублиращи се офиси. А и KBC освен застрахователя ДЗИ няма други съпътстващи бизнеси, които биха могли да вземат наготово заедно с ОББ, докато OTP има собствени развити дружества за факторинг, лизинг и управление на активи.

Финансовият пакет

Освен ОББ в портфейла на гърците (виж инфографиката) влизат още шест компании. Някои от тях имат сериозни експозиции към ОББ, но и към банката майка, които също трябва да бъдат адресирани при финализиране на сделката.

Вписвания във фирмените регистри показват, че при тези дружества текат процеси на преструктуриране. Така например лизинговият наскоро е изтеглил кредит от малтийската банка на NBG, като "Интерлийз" е взел 9.5 млн. евро, а "Интерлийз ауто" - 3.3 млн. евро. Не е ясно дали със средствата са покривани експозиции към ОББ, или са за оперативното обезпечаване на бизнеса, който през последната година е в растеж. От компаниите отказаха коментар, така остава единствено информацията от последния отчет към декември миналата година. В него е записано, че лизинговият бизнес, който е еднолична собственост на NBG, има непогасени заеми за 273.5 млн. лв., от които 87.3 млн. лв. са дължими на НБГ - Малта, а 186.2 млн. лв. са задълженията към ОББ.

Движение наскоро е имало и в застрахователния бизнес на гръцката група. На общо събрание през октомври "ОББ Метлайф животозастрахователно дружество" е вдигнало капитала си от 7 млн. на 12.4 млн. лв., като за целта са използвани собствени средства от неразпределени печалби за предходни години. Акционерите са гласували и за изплащането на дивидент в размер на 7 млн. лв., което също би могло да е подготовка за готвена раздяла с компанията, в която 40% участие държи американската Metlife, а останалите са поделени между ОББ и гръцкия застрахователен подхолдинг на групата Ethniki. Буквално преди дни NBG обяви, че започва да събира и оферти за продажба на Ethniki, която се оценява на 0.8-1 млрд. евро. Това също може да е въпрос за изясняване около продажбата на ОББ.

Какво ще следва

Формално искането за одобрение към БНБ ще бъде подадено, когато NBG избере купувач. След това ще има 60-дневен срок за становище, което означава, че при успех на продажбата ОББ може да има нов собственик още в първата половина на 2017 г. Дотогава би трябвало вече отдавна нивото на секретност около сделката да е спаднало и плановете да се комуникират по-ясно - както с клиентите, така и в структурите на двете банки, където нормално има брожение.

В момента за хода на продажбата няма почти никаква комуникация към служителите, които (поне откъм ОББ) са свикнали на обявени сливания, от които нищо не следва. Със сигурност обаче всяко сливане е съпътствано с организационни промени и колкото повече продължава несигурността, това вреди на оперативната работа. Затова и бързането за сделката в случая е бонус. Друг ключов момент ще е и комуникацията навън. Често гръцки компании предпочитат да работят с някоя от обслужващите ги в Гърция банки и затова вероятно другите останали в България представители с централа в Атина ще се активизират да привлекат клиенти на ОББ покрай сделката.

Консолидация в ход

Ако сделката за ОББ бъде приключена в очаквания срок и параметри, тя ще е една от най-големите M&A операции в корпоративния сектор за последните две години. Конкретно на банковия пазар тя ще доведе и до две съществени промени - едната е по-рязкото свиване на гръцкото влияние в сектора, което допреди пет години достигаше до близо една четвърт от пазара, а сега би станало около 10%. Другата промяна е тон за консолидация, който може да бъде последван и от други.

До 2014 г. броят на банките и клоновете в България беше 29, но след фалита на КТБ броят им се сви до 28. Преразпределението на клиентите й доведе дотам, че банките със собственици от Западна Европа пораснаха значително спрямо тези с местни акционери.

През 2016 г. Пощенска банка погълна клона на Алфа банк в България, с което броят на играчите стана 27. Възможност за ново намаление в броя има покрай задвижената процедура за продажба на ТБ "Виктория". Тя е на етап избор на ексклузивен купувач сред отсетите до последния етап два кандидата. По информация на "Капитал" ценови оферти са подали и БАКБ и Търговска банка Д, така че новина може да има още тази година. Сделката обаче засяга институции от опашката на банковия пазар, при които промяната не би довела до съществени размествания в класацията, а по-скоро до по-висока ефективност и база за кредитиране.

През август тази година имаше сделка и за друга малка банка - Ти Би Ай банк, която холандско-израелският холдинг Kardan продаде на латвийския 4finance Holding. Засега купувачът показва намерение да я развива във формата, в който институцията съществуваше и досега.

Оттук нататък консолидацията се очаква да продължи по три направления - останалото от гръцкия бизнес, малките играчи в сектора и AQR резултатите. Засега няма активност в посока продажба на Пощенска банка, но има индикации за раздвижване около Пиреос банк България, която в последните две години активно изчистваше баланса си, като отписваше лоши заеми с цената на загуби. Затишие засега има при Токуда банк, чийто собственик не успя да я продаде през 2015 г. заради регулаторно неодобрение въпреки постигнатата договореност с холдинг "Доверие" .

Проверката за качеството на активите и стрес тестовете също дадоха импулс за промени в сектора, след като ПИБ и Инвестбанк показаха слабости. И двете имат срок до април догодина да попълнят капиталовите си буфери, а ако не спазят срока, е много вероятно регулаторът да се намеси.

Теоретичен друг импулс за консолидация може да дойде и от проблемите в италианската банкова система. Собственикът на най-голямата банка в България (с 20% пазарен дял) Unicredit разпродаде няколко ключови актива и обяви мащабна програма по рязане на разходи и набиране на капитал, макар засега официалната позиция да е, че планира да запази фокуса си върху Централна и Източна Европа.

При големите корпоративни сделки винаги има известна игра на котка и мишка с изтичащата информация. Всички участващи са подписали договори за конфиденциалност, но и всяка страна иска да тества нагласите и, ако може, да подобри шансовете си с медийно отразяване. Така и почти винаги поне нещо става ясно предварително.

В това отношение сделката за четвъртата по големина банка в България (с около 8% пазарен дял) се движи като по учебник. Три месеца откакто е задвижена продажбата на Обединена българска банка (ОББ), и продавачът, и кандидат-купувачите пазят мълчание докъде са стигнали в преговорите, но косвени източници говорят за постигнат сериозен напредък. До 1 декември, когато изтече срокът за подаване на обвързващи оферти, ценови предложения са направили двата финалиста - белгийската KBC Group и унгарската OTP Group. Те бяха донякъде предизвестени и фаворизирани от БНБ, тъй като вече имат банки в България (съответно Сибанк и ДСК) и такава сделка може да даде тласък на така очакваната консолидация в сектора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  След тази сделка е време да спрем със самоцелната консолидация.

 • 2
  klepoev avatar :-|
  Adam

  тази сделка показва, че е важно не само да има консолизация но и с кой.. за ОББ и за пазара като цяло е добре, че са избрани КБС, особено спрямо другата опция..
  А Уникредит може да нямат намерение да продават и българското поделение, но тук въпросът е друг - дали цялата група няма да смени собственика ..което ще е много интересно

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  да спрем? нали знаете, че продавачи са чужди банки и те решават какво и кога да продават, стига да има кой да купи.. досега купувачи нямаше, но на тезгяха са много. За ОББ се оказаха много кандидатите, да видим Пиреус и някои по-малки банки дали ще успеят..

 • 3
  quandt avatar :-|
  Quandt

  Консолидацията не е лоша новина, именно напротив. В момента има прекалено много банки, които се самоизяждат в гоненето на пазарен дял.

  Неразумно е да се поддържат всички тези огромни инфраструктури, да се насочват такива разходи за персонал и тн.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "Adam":

  Г-не, не говоря изобщо за банките. БНБ въвежда рестриктивна политика по отношение на новите регистрации и цели консолидация на всяка цена. Ако следите внимателно темата, тези "финалисти" останаха, защото ОББ не беше сигурна, че другите оферти няма да бъдат отклонени от БНБ. Време е тази рестриктивна, самоцелна политика да приключи. Пък банките да си въртят бизнеса както намерят за добре.

 • 5
  pressdzi avatar :-|
  pressdzi

  Някаква нова информация няма ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK