Ускорител за иноватори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Ускорител за иноватори

Ускорител за иноватори

ЕИБ активизира предлагането на инструмент, който осигурява сравнително голямо финансиране за технологични компании

Гергана Михайлова
9640 прочитания

© Shutterstock


Heliatek едва ли ви е познато име, освен ако не сте учен, специализиращ във фотоволтаиката. Но със сигурност би могла да ви е интересна с успешно набраното си финансиране - въпреки че е относително млада и ревниво пази в тайна финансовите си показатели, германската компания е получила 126 млн. евро заеми и капитал, а сред инвеститорите й са най-консервативните кредитори - банките. Едната причина да заложат на нея е обещаващата технология за прозрачен филм, който, положен върху прозорци, генерира енергия. Другата е, че с 20 млн. евро се е включила Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която заедно с грантове от ЕС действа като катализатор за частните инвеститори.

До неотдавна подобни рискови начинания бяха немислими за банките. Но сега Уникредит Булбанк е първата, която структурира подобна схема за финансиране в България през миналата година и с това придърпа някои от най-напредналите стартъпи на акселераторите Eleven и LauncHub. В условията на изобилна ликвидност и отрицателни лихви и тя, и другите кредитни институции са жадни за подобни успешни истории. Особено ако част от риска е оценен и поет от публична институция. В момента ЕИБ активно предлага такъв инструмент за стартиращи компании в областта на иновациите, който не толкова конкурира, колкото привлича други кредитори. За три години тя е вложила повече от 600 млн. евро в бързо растящи компании чрез дългово и квазидялово финансиране, а намеренията са ресурсът да достигне до 2 млрд. евро. До този момент интерес към инструмента са проявили десетина фирми от България, като две от тях са близо до сделка.

Квази... какво?

За разлика от дяловото инвестиране, което е добре познато и представлява отпускането на заем срещу дял от бизнеса, квазидяловото финансиране е такава форма на подкрепа, при която структурата на собствеността не се променя - основателят на бизнеса и партньорите му запазват дяловете си и контрола върху компанията, както и правото да определят кой ще бъде в мениджмънта й и как ще я управлява. В замяна на получения заем те предоставят опция за конвертиране на дълга в капитал, която може да бъде упражнена в бъдеще, ако условията по договора не бъдат изпълнени. При това положение кредиторът би могъл да продаде акциите, за да си върне част от даденото назаем. Дотогава като всяка банка той събира такси за управление на инвестицията.

Тъй като уставът й я ограничава от влизане в директни дялови участия, защото са по-рискови, за ЕИБ квазидяловият инструмент е елегантен начин да се включи в тренда, придържайки се към правилата. За това й помага и импулсът по плана "Юнкер", който я стимулира да е по-отворена към по-рисковите малки и средни предприятия. Продуктът й е част точно от тази програма и е структуриран така, че рискът да е разпределен и управляем, а възвращаемостта - съпоставима с печалбите в секторите, които кредитира.

За бизнеса квазидяловото финансиране е не просто още една възможност за подкрепа. В повечето случаи е единственият вариант за оцеляване и пробив, защото нормалните търговски банки не биха кредитирали без стандартно обезпечение, още по-малко на приемлива цена. В портфолиото си ЕИБ има проекти, кредитирани на 3.5%, но ако рискът е по-висок, цената може да надхвърли и 20%. Освен това тя се плаща не като стандартните заеми - на месечни вноски, с които се погасява лихва и главница, а може да бъде издължена на падеж или периодично като процент от печалбата. Всичко е гъвкаво и се прави по мярка на клиента.

Иновацията на ЕИБ

Институцията е измислила как да направи управляем поемания риск, с което да даде възможност на хилядите компании на пазара да продължат напред. На първо място това се постига чрез избора на сектори, които кредитира - над 50% от заемите са предоставени на IT фирми, а 40% са за биотехнологии, където растежът е бърз, а възвращаемостта при успех - висока.

Не е случаен и лимитът до 50 млн. евро за подпомагане чрез този инструмент. Това е внушителна сума за стартиращи компании, но за размера на ЕИБ не е прекомерна загуба, която една компания би могла да донесе за целия портфейл.

Одобреното финансиране, отпускано чрез квазидяловия инструмент на ЕИБ, обикновено се усвоява на траншове. Така банката може да реагира на ранен етап, ако възникне проблем с изпълнението на плана. Освен това изискване е кандидатът да има зад гърба си стратегически инвеститор, който е повярвал в бизнес потенциала му. Това спомага за споделянето на риска, а и е гаранция, че някой проследява случващото се в компанията отвътре, без банката да се меси в управлението на бизнеса.

Кой е подходящ за заема

За подпомагане чрез инструмента за квазидялово финансиране могат да кандидатстват малки и средни компании с не повече от 3 хил. души персонал. Не е нужно да имат история зад гърба си или активи, които да заложат като обезпечение, но трябва да са от предпочитаните сектори - софтуер, биотехнологии, иновации, и да имат одитиран отчет.

Финансирането, което търсят от ЕИБ, трябва да покрива до 50% от инвестиционния разход, който планират да направят, за да пораснат. Останалото трябва да е налично или от предишни набирания на капитал, или от други инвеститори. При кандидатстването се изисква план за три години напред.

Оценката на кандидата се извършва на базата на няколко ключови критерия: доколко ясна и устойчива е капиталовата структура на компанията и какъв капитал е успявала да набере в миналото; доколко стабилен и професионален е мениджмънтът й; придържа ли се към стандартите за добро корпоративно управление, дали е жизнен бизнес моделът й, изпълним ли е бизнес планът й и оправдани ли са перспективите за растеж.

Няма пречка фирмите да са работили или да ползват в момента подкрепа чрез грантове или инвестиционни фондове, финансирани от ЕИБ.

В най-лошия случай

Ако бъде кредитирана и бизнес планът й не се развие според очакванията, най-лошото, което може да се случи на една компания, ползвала финансиране чрез квазидяловия инструмент на ЕИБ, е банката да обърне дълга в капитал и да се опита да го продаде. "Винаги има две части - чист дълг и вид опции", обяснява Христо Стойков, ръководител на дирекция "Капитал за растеж и финансиране на иновации" в ЕИБ (виж блиц интервюто).

Екипът, който работи по програмата на банката, скоро ще достигне 25 души, които покриват всички държави в Европа. Финансирани дотук са компании от Германия, Великобритания, Ирландия, Холандия, Швеция, Финландия, Франция, Холандия и дори Гърция. Там е получила подкрепа Creta Farms, която произвежда хранителни продукти и макар да не се вписва в приоритетните сектори, перспективите за бърз растеж са й донесли 15 млн. евро подкрепа. Една от последните големи инвестиции на ЕИБ в размер на 25 млн. евро е във френската Qwant, която се опитва да направи алтернативна търсачка на Google. Холандската Ultimaker пък разработва 3D принтери. Сред успелите досега има фирми за събиране на битови отпадъци и такава, която разработва ваксини. Български предприемачи засега няма, но и местният пазар сравнително скоро научи за финансовата възможност. Тя бе представена от Христо Стойков през ноември, по време на конференцията "Сделки инвеститори" на "Капитал", като оттогава досега е имало десетина запитвания, а две от фирмите имат реален шанс да стигнат до сделка.

Две български компании са близо до сделка

Христо Стойков, ЕИБ
Фотограф: Цветелина Белутова


Какъв е интересът към продукта от страна на българския бизнес?

Досега сме получили около десет запитвания от България, но проблемът с тях е, че доста от кандидатите нямат стратегически или финансов инвеститор, който да е стабилен. Друг проблем е, че не идват от секторите, за които е подходящ инструментът. Ние търсим по-иновативни компании, които трябва да растат бързо и ние можем да допринесем за това - например от 1 млн. евро за пет години цената им да порасне на 20 млн. евро. Проблем е, ако собствеността е структурирана по-сложно през офшорни зони, защото за нас като банка репутационният риск е от голямо значение. На този етап има един-два проспекта на български компании, които биха могли да доведат до финансиране в рамките на тази година.

Какво е по-различното от обикновения заем?

От юридическа гледна точка документът, който подписваме, прилича на заем, защото има краен срок за връщане и ако ангажиментът не бъде спазен, можем да обърнем заема в акционерен капитал. Прагът, който не искаме да прескачаме, е 10%. До този етап участието ни е много добро за останалите акционери и основателите на компанията, защото ние не разводняваме техния дял и не търсим място в мениджмънта на компанията. Можем да продадем тези акции обратно на компанията, на съществуващи акционери или на трети лица. Не може обаче да конвертираме целия заем в акционерен капитал.

Възвращаемостта, която търсим, е от порядъка на 3.5 - 20%, зависи от рисковия профил на компанията и я постигаме, като упражняваме опцията си по отношение на капитала.

Каква е формулата за успешно кандидатстване по програмата?

Ние финансираме компании, на които нормалните търговски банки не могат да предложат заеми - занимават се например със софтуер, биотехнологии, възобновяема енергия и нямат достатъчно активи и натрупана история с парични потоци. Компаниите не трябва да са в затруднение, защото банката не може да е кредитор от последна инстанция. Изискваме от тях да представят план за развитие за три години напред, като е много важно да имат стабилна капиталова структура, да са успявали да наберат финансиране преди, да имат утвърден и професионален мениджмънт, устойчив бизнес модел с перспективи за растеж.

Колко голям е ресурсът, с който разполагате, и за колко време още ще стигне, ако темпът на усвояване се запази?

Дотук портфолиото е около 600 млн. евро, като намерението ни е да го направим 2 млрд. евро. Смятам, че поне за следващите три години ще имаме достатъчно ресурс да финансираме бизнеса.

Автор: Капитал

Heliatek едва ли ви е познато име, освен ако не сте учен, специализиращ във фотоволтаиката. Но със сигурност би могла да ви е интересна с успешно набраното си финансиране - въпреки че е относително млада и ревниво пази в тайна финансовите си показатели, германската компания е получила 126 млн. евро заеми и капитал, а сред инвеститорите й са най-консервативните кредитори - банките. Едната причина да заложат на нея е обещаващата технология за прозрачен филм, който, положен върху прозорци, генерира енергия. Другата е, че с 20 млн. евро се е включила Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която заедно с грантове от ЕС действа като катализатор за частните инвеститори.

До неотдавна подобни рискови начинания бяха немислими за банките. Но сега Уникредит Булбанк е първата, която структурира подобна схема за финансиране в България през миналата година и с това придърпа някои от най-напредналите стартъпи на акселераторите Eleven и LauncHub. В условията на изобилна ликвидност и отрицателни лихви и тя, и другите кредитни институции са жадни за подобни успешни истории. Особено ако част от риска е оценен и поет от публична институция. В момента ЕИБ активно предлага такъв инструмент за стартиращи компании в областта на иновациите, който не толкова конкурира, колкото привлича други кредитори. За три години тя е вложила повече от 600 млн. евро в бързо растящи компании чрез дългово и квазидялово финансиране, а намеренията са ресурсът да достигне до 2 млрд. евро. До този момент интерес към инструмента са проявили десетина фирми от България, като две от тях са близо до сделка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK