Печалбата на банките в България достигна 1.26 млрд. лв. през 2016 г.

Основният принос е на средните и малките институции в сектора, големите забавят растежа

40.5% е растежът на печалбата на годишна база

Банките и клоновете на чуждестранните институции в България отчетоха 1.26 млрд. лв. печалба през 2016 г., което е най-добрият резултат от 2008 г. насам. След като банките се подготвиха за оценка на активите от БНБ, изчиствайки се от несъбираеми вземания, те постигнаха този резултат, който е с цели 40.5% повече от постигнатото през 2015 г. Основен принос за този растеж имат не толкова основните пет финансови институции, които доминират на пазара у нас, а повече средните и по-малките банки. Друг източник на голямата печалба беше финализирането на сделката, с която Visa Inc придоби Visa Europa и всички европейски банки - членки на платежната система, получиха сума, пропорционална на оборота им в системата. Eфектът за българските банки се оценява на около 186 млн. лв. Досега историческият рекорд на банковите печалби в България е от 2008, която беше и последната година преди кризата - 1.378 млрд. лв.

Големите забавят темпото

Най-големите по активи български банки остават същите – Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ, ОББ, които бяха и в края на 2015 г. с една разлика. Пощенска банка измести от петото място Райфайзенбанк, след като придоби клона на Алфа банк у нас. Така генерираната от петте най-големи банки у нас печалба вече представлява 71% от сумата на финансовия резултат на цялата система. За сравнение, през 2015 г. цели 82% от печалбите на банките бяха реализирани от топ 5.

Сред причините за това е сравнително слабият резултат на двете най-големи банки. "Уникредит" регистрира едва 0.5% ръст на печалбата на годишна база през 2016 г., докато Банка ДСК свива резултата си със 7.4%. За сметка на това ПИБ се възстановява активно от държавната помощ, която получи през 2014 г., и увеличава печалбата си от 12.7 млн. лв. на над 90 млн. лв. В годината, в която бе обявено, че Националната банка на Гърция ще продаде българската си дъщерна банка Обединена българска банка, последната записва също значително подобрение на финансовия си резултат, който набъбва с 63% на годишна база до 111 млн. лв. Активите на банките от първа група се увеличават с 5% до 52.8 млрд. лв.

Шест по-малки банки с над 100% ръст на печалбата

Другата причина е особено добрият резултат на средноголемите и по-малките банки. Данните сочат, че през 2016 г. те са направили 366 млн. лв. печалба, което е над двойно повече в сравнение с 2015 г. В този сектор впечатление прави БАКБ, която подобрява резултата си близо 10 пъти, както и ЦКБ, която декларира печалба от 26 млн. лв. и ръст на годишна база от повече от 250%. Освен тях Тексим банк, Алианц банк, Интернешънъл асет банк и Райфайзенбанк регистрират печалба, която е поне двойно по-голяма в сравнение с постигнатата през 2016 г. Сумата на активите от втора група, в която влизат банки без топ 5 и без клоновете, представляват към края на годината малко над 37 млрд. лв., което е с 9.2% повече в сравнение с края на предходната година.

Общо към края на годината ниските лихви на пазара са свили с 9% приходите от лихви на банките. За сметка на това разходите им за изплащане на лихви са се понижили с цели 41%. Нетният лихвен доход на финансовите институции обаче се повишава с малко над 1%. Обезценките се свиват с 26% до 814 млн. лв.

Негативният резултат

Същите банки, които работеха на загуба през 2015 г., регистрират негативен финансов резултат и през 2016 г. Това са Токуда банк, която свива загубата си с близо 60%, "Пиреос", които намаляват загубата наполовина, Търговска банка Виктория и клоновете Ишбанк, Инг банк и БНП Париба. Сумарно тези шест финансови институции имат загуба от 83 млн. лв., което е 47% по-малка загуба в сравнение с постигнатото през 2016 г.


5 коментара
 • 1
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  Минимум 20 Евро по превод в СЕПА? А би трябвало да са безплатни. Само от това си докарват милиони. Да оставим настрана безумното кредитиране и това, че все още има банки, които отпускат кредити на 8-10%, при това често искат обезпечения.

 • 2
  cqo25489362 avatar :-|
  cqo25489362

  Много добра новина за банковата система!

 • 3
  pavel_p avatar :-(
  pavel_p

  Супер 1.26млд. (1 260 000 000лв) ограбени пари от Хората под формата на Такси, Лихви, Комисионни и т.н. =) Четито на Печлившите.............

 • 4
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Познайте какво ще стане със Стабилната ни банкова система ако само 20-30% от хората, притежаващи влогове си ИЗТЕГЯТ парите... При инимално изисквана от регулатора капиталова адекватност- 13.5%.(Реално налични пари в банката-13.5%) ???????????????????????????

 • 5
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Ако се сметне средно колко лв. ни обират на ден на човек ще стане страшно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход