Unicredit и пълната "Трансформация"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Unicredit и пълната "Трансформация"

Unicredit и пълната "Трансформация"

Най-голямата банка в Италия се опитва да реши проблема с натрупаните милиарди евро лоши дългове

Гергана Михайлова
26457 прочитания

Сезон 2017-2018 на Шампионската лига ще е последният за Unicredit като официален спонсор. Решението след девет години партньорство да не се поднови договорът с UEFA беше обявено наскоро от главния изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие и то е показателно за мащаба на проблемите, пред които той се изправи, като пое поста в средата на миналата година. Не че то ще допринесе много на фона на търсен 13 млрд. капитал, но пък и при обявените съкращения на 14 хил. работни места и закриване на стотици клонове звучи трудно да се оправдае подпомагането на футбола.

Може би не е случайно, че мисията да реже до месо е поверена на 55-годишния французин, който през 2014 г. напуска банката след противоречия с предшественика си Федерико Гицони именно защото счита, че не се прави достатъчно. Две години по-късно изнервеният борд под натиска на недоволството на акционерите, гледащи как за половин година пазарната оценка на банката се е стопила наполовина, махнаха Гицони и върнаха Мустие. Той трябваше да предложи агресивен план за оздравяване на банката и разчистване на планините й лоши заеми, от чийто резултат зависи бъдещето на стратегически бизнес в 25 държави, включително и в България

И очакванията се оправдаха - след масирани отписвания в края на миналата година сега Unicredit оперира с около 200 базисни пункта под минималните капиталови изисквания на ЕЦБ. Сега е в ход следващата и най-ключова част - попълването на недостига чрез 13 млрд. евро свеж капитал, което да оправи показателя. Тази задача хич не изглеждаше лека за Мустие - от началото на кризата трима различни изпълнителни ръководства на четири пъти искаха от акционерите пари, всеки път с обещанието, че е за последно. Въпреки това капиталът сякаш изгаряше в баланса на банката за покриване на растящите лоши кредити, които Мустие иска да провизира изцяло и да продаде. Засега, изглежда, той има успех в опита си да убеди инвеститорите, че този път е различно, но успехът на започналото на 5 февруари увеличение далеч не е сигурен. Само преди седмици Monte dei Paschi di Siena се провали в опита си да набере сама 5 млрд. евро и това я тласна към национализация, а правителството обмисля и спасяване на още две регионални банки. Допълнителна интрига създават променените правила в Европа, които постановяват, че всички освен гарантираните вложители трябва да понесат загуби, преди да се намеси държавата.

Какъв е проблемът на Италия

Банковият сектор на третата по големина икономика в еврозоната бе разтърсен още при глобалната финансова криза през 2008 г., която донесе рецесия и лавина от необслужвани кредити. Покрай далеч по-острите кризи, в които изпаднаха другите страни от периферията на еврозоната, като Испания, Португалия и Гърция, проблемите на Италия останаха някак пренебрегнати. Онова, което върна вниманието към тях, бяха последните стрес тестове на Европейския банков орган от миналата година, които показаха италианските банки като особено уязвими при евентуална нова криза. Сред институциите със слаб резултат бе Unicredit, а причина за това е високото ниво на лоши дългове в портфейла й. В края на годината те са намалени от 75 на около 56 млрд. евро (при общо 360 млрд. евро лоши заеми в банковата система на Италия).

Според анализаторите са необходими поне 5 поредни години на забележим икономически растеж, съпроводен с подобрение в кредитирането, което да спомогне за осигуряването на ресурс за прочистването на портфейла. И тъй като обстоятелствата не помагат, мениджърите на Unicredit взеха съдбата на банката в свои ръце и задвижиха една от най-мащабните програми за стабилизиране.

Пълна "Трансформация"

Ако преди Гицони промотираше плана "Визия 2015", сега Мустие заложи на "Трансформация 2019". Дори и без дълбок лингвистичен анализ новото име говори доста за целта - стабилизиране на банката до 2019 г., когато капиталът от първи ред (CET1) достигне 16.5% спрямо сегашните 7.54%. Това би трябвало да стане чрез драстично свиване на разходите, продажба на активи и търсене на финансова подкрепа от инвеститорите.

В цифри намалението на разноските през следващите три години трябва да е с 1.7 млрд. евро, главно чрез освобождаване на персонал. Договорено със синдикатите е съкращаването на 14 хил. работни места, като мярката вече е в ход (виж таблицата). Значителни оптимизации е имало в Австрия, където още при покупката на Bank of Austria е наследен раздут щат.

Вторият инструмент за действие по плана, продажбата на активи, спомага за набирането на финансов ресурс и едновременно с това подобрява капиталовата позиция на групата, тъй като освобождава от резервите, държани заради регулаторни изисквания. В края на миналата година бе договорена и продажбата на взаимните фондове Pioneer Investments за 3.5 млрд. евро на френската компания за управление на активи Amundi. В Полша бе продаден мажоритарен дял от 32.8% в банка Pekao срещу 2.6 млрд. долара и се проучва инвеститорският интерес за остатъчния пакет от 7.3%. Очаква се сделката да бъде финализирана до средата на тази година. Третата голяма продажба е за 30% от компанията за онлайн кредити Fineco, където Unicredit си запазва контролиращия пакет. Паралелно с това банката продава активно пакети лоши дългове, като през последните месеци е разтоварила баланса си от 9.6 млрд. евро необслужвани заеми. Сред тях е и сделката за пакет в България за 93 млн. евро, която беше обявена през януари.

Раздялата със скъпи за групата активи и строгостта в прилагането на финансова дисциплина са необходими условия, за да е успешен и третият инструмент в програмата - убеждаването на инвеститорите да подкрепят банката с финансов ресурс. Търсените 13 млрд. евро през тази година ще бъдат набирани чрез продажба на права от бъдещо увеличение на капитала. Като аргумент за участие в процедурата банката показа, че основният й бизнес продължава да генерира оперативна печалба. Отчетената нетна загуба в края на 2016 г. от 11.8 млрд. евро е обяснена с еднократния ефект на отписаните лоши кредити и начислените обезценки. Предварителните очаквания на различни анализатори са, че емисията ще бъде успешна и в нея ще се включи консорциум от международни банки.

Това ли е всичко

Има обаче и съмнения, че обявеното дотук е само върхът на айсберга от мерки, които биха били предприети, ако "Трансформацията" не върви по план. През миналата година в медиите изтече спекулация за евентуално сливане между Unicredit и Societe Generale, което макар да бе незабавно опровергано, успя да се загнезди в публичното пространство. Мустие е бивш кадър на Societe, а френските институции в момента разполагат с възможности за експанзия, подхранвани от ниските лихви. Така че не е нелогично да се търси стратегическо партньорство, при което ако не цялата Unicredit, то да се прехвърлят други нейни позиции срещу финансова подкрепа.

Според източници от банковите среди интерес за това не липсва и банката в България е една от възможностите. Тя е атрактивна с това, че е пазарен лидер в държава с добра възвращаемост и освен това е сред най-ефективните в групата на Unicredit. В същото време Societe има бизнес в България и търси възможност за по-бързо разрастване. Потенциалните заинтересувани от Франция биха изчакали развръзката на изборите там, преди да предприемат толкова значителна стратегическа покупка. Говори се за интерес на инвеститори от Близкия изток, които обаче биха били затруднени да покрият регулаторните изисквания. Засега обаче няма данни за започнало проучване на инвеститорския интерес, няма и някаква необичайна активност по оптимизиране на разходите или прочистване на баланса. От ръководството й отказват да говорят по темата под предлог, че информацията е пазарно чувствителна. А и кръгът от кандидати не е особено голям, защото цената, която ще се търси, е ограничаващо висока, особено след заложената висока летва от платените от KBC 610 млн. евро за четвъртата по активи ОББ и Интерлийз.

Всичко това прави следващите финтове на Мустие по-вълнуващи и от финал на Шампионската лига. Поне за банкерите.

Сезон 2017-2018 на Шампионската лига ще е последният за Unicredit като официален спонсор. Решението след девет години партньорство да не се поднови договорът с UEFA беше обявено наскоро от главния изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие и то е показателно за мащаба на проблемите, пред които той се изправи, като пое поста в средата на миналата година. Не че то ще допринесе много на фона на търсен 13 млрд. капитал, но пък и при обявените съкращения на 14 хил. работни места и закриване на стотици клонове звучи трудно да се оправдае подпомагането на футбола.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  nikolayrangelov avatar :-|
  Николай Рангелов

  Каква е инвеститорската логика да покриваш загубите си с разпродажба на най-добре си активи?

 • 2
  pjc50313869 avatar :-|
  pjc50313869

  До коментар [#1] от "Николай Рангелов":

  Ами просто лошите ти активи са непродаваеми... едва ли и те са мн хепи от това, но като си под натиск, няма как. Около сухото, гори и мокрото


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.