Дъжд от пари за бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дъжд от пари за бизнеса

Shutterstock

Дъжд от пари за бизнеса

Иновации за 1 млрд. евро могат да бъдат финансирани в България

Гергана Михайлова
17423 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Мантрата "няма пари за малките и средните фирми" е разклатена. През 2017 г. ресурсът е повече от изобилен и по оценки на експерти в момента в България могат да се финансират проекти за 1 млрд. евро. За да се случи това през търговските банки, се предлага огромна палитра от кредитни инструменти, които са измислени да паснат на компаниите от всякакъв калибър, включително и на тепърва стартиращите. За повечето има едно изискване - да има иновативен елемент в проекта. А ресурсът идва от позната посока - Европа, и е по-евтин от традиционния заем.

Кой дава пари за иновации

Дотук парите за иновации в България идваха основно през европейските фондове и най-вече по оперативна програма "Конкурентоспособност". По последни данни тя и в момента разполага с близо 580 млн. лв. на предприятия за подобряване на ефективността чрез иновации.

Сега много повече ресурс идва по линия на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), които са насочили над 1 млрд. евро към българския бизнес чрез различни програми за финансиране. Последната от тях, която стартира в края на миналата година, бе Инициативата за малки и средни предприятия, по която ще бъдат раздадени 600 млн. евро. Само за две месеца от старта й вече са отпуснати заеми за 30 млн. евро. Други две програми, които са насочени към малките и средните предприятия, са COSME и InnovFin, чийто общ капацитет е 450 млн. евро. По тях са отпуснати 642 кредита за 100 млн. евро. Още 110 млн. евро са рециклиран ресурс по JEREMIE (това са парите от вече изплатените кредити), като първата порция от 40 млн. евро предстои да бъде раздадена на стартиращи предприятия през фонд за дялови инвестиции. Очаква се той да започне работа в края на тази или началото на следващата година. За останалите средства също ще се структурират подобни фондове.

Значителен ресурс за иновации заделя и държавният Фонд на фондовете, към който има огромни очаквания, но не и яснота кога точно ще започне да работи. Според Мартин Дановски, който ръководи институцията, тя ще насочи 244 млн. лв. към такива проекти от общо 800 млн. лв., които са й поверени. Един от каналите за финансиране на иновации ще бъде Фондът за технологичен трансфер, който ще разпредели 59 млн. лв. при изискване за съфинансиране от страна на кандидатите от 10% до 30% от стойността на проекта. Друг инструмент ще предостави 107 млн. лв. на средни предприятия с високи темпове на растеж без необходимост от съфинансиране. Ще има и мецанин фонд с ресурс 78 млн. лв.

По-достъпно и евтино

За бизнеса парите за иновации идват в абсолютно същия вид както стандартните кредити за оборотно финансиране, овърдрафтите или инвестиционните заеми. Нито процедурите за кандидатстване, нито сроковете за отпускане се различават от стандартното. Както и обикновените кредити, и те се разпространяват чрез търговските банки, сключили договор за работа по програмите. Но за разлика от стандартното финансиране при това по InnovFin се ползват различни инструменти. Те могат да са под формата на гаранции, като ЕИФ поема до 50% от риска от невръщане на заема, а самите средства се осигуряват от търговската банка. Тези гаранции не са безплатни за кредитополучателя, но пък, идвайки от партньор с първокласен ААА рейтинг, позволяват на банката да снижи лихвата и накрая да се получи по-евтин заем. Друг инструмент е дяловото финансиране, без обаче да се разводняват дяловете на основателите на компаниите. Има възможност и за директно финансиране от ЕИБ, като там обикновено се насочват по-големите компании. Всички тези опции се предлагат от банките посредници, които преценяват кой е най-удачният за клиента. Генералният ефект е, че финансирането става достъпно за по-рискови клиенти и дори за стартиращи компании, които могат да разчитат на суми от няколко хиляди до няколко милиона евро (виж таблицата).

"Критериите, по които може да се класира една компания като иновативна, са трудни за изброяване. Тя може да инвестира в подобрение на продукта си, в рационализацията на процес или услуга. Може да е компания, която показва ръст на приходите от продажби или увеличава броя на работните места. Иновативни са и компаниите, които влагат интензивно средства за развойна дейност, както и такива, които имат патент или са получили поне една международна награда или подкрепа от бизнес ангели", обяснява Кирил Янчев от Райфайзенбанк България, която е една от институциите, предлагащи продуктите по InnovFin. Сред проектите, които са финансирали по програмата, е на предприятие с годишни приходи от 6 млн. лв., което е изтеглило 600 хил. лв. за прокарване на оптично трасе в Югозападна България. Друг клиент е пуснал машина за солети, с която е разнообразил продуктовия си микс, и това също е иновация. Изграждането на шоурум, в който шивашки цех показва продукцията си, също е подкрепено по програмата.

"Моята компания получи заем за 2.4 млн. евро по InnovFin. За обезпечение служат само бъдещи вземания. Просто няма как да предложим други активи. Нашият бизнес е такъв, че ако тръгна да строя сграда, само след три години тя ще ми е малка. Така че нашият основен актив са вземанията", разказва Христо Христов, собственик на транспортната и логистична компания "Дискордия", която също е клиент на InnovFin от България.

В момента 80% от иновациите идват по линия на големите предприятия, но дори и така България е сред най-слабите в Европейския съюз, насочвайки едва 0.6% от БВП в проучване и развитие при средно 2% за Европа.

Томаш Козловски, ръководител на "Иновации и алтернативно финансиране" в ЕИФ: Ще осигурим толкова ресурс, колкото бизнесът поиска

Какъв е интересът към InnovFin от България?

Засега отчитаме голям интерес от страна на банките и лизинговите компании. Подписахме договори с 5 банки, които предлагат гаранционните продукти по InnovFin и Инициативата за малки и средни предприятия. За бизнеса това води до по-добри цени, по-дългосрочно финансиране, възможност за теглене на по-големи обеми при предоставянето на по-малко обезпечение. Така че сме много доволни и се надяваме за 1 до 3 години банките да успеят бързо да разпределят тези инструменти сред иновативните компании.

Колко голям е обемът гаранции, който предоставяте на българския пазар?

Програмата Innovfin не работи с предварително разпределени алокации. Инструментът е движен от търсенето. Тоест, колкото голямо финансиране потърсят местните компании, толкова ресурс ще осигурим. Разбира се, това ще зависи и от нашите партньори по програмата, търговските банки, които по-нататък могат да станат и повече.

>Какво е различното при InnovFin в сравнение други подобни програми за финансиране на иновации?

От гледна точка на бизнеса това не е нищо кой знае колко различно с изключение на факта, че InnovFin прави финансирането достъпно. Още когато се правеше дизайнът на програмата, ние търсехме да предложим нещо, от което пазарът има нужда. Така че то вече е достъпно и увеличава съществуващите възможности на кредитната мрежа. Сега остава да дойде търсенето от страна на бизнеса.

Мантрата "няма пари за малките и средните фирми" е разклатена. През 2017 г. ресурсът е повече от изобилен и по оценки на експерти в момента в България могат да се финансират проекти за 1 млрд. евро. За да се случи това през търговските банки, се предлага огромна палитра от кредитни инструменти, които са измислени да паснат на компаниите от всякакъв калибър, включително и на тепърва стартиращите. За повечето има едно изискване - да има иновативен елемент в проекта. А ресурсът идва от позната посока - Европа, и е по-евтин от традиционния заем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.