Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Shutterstock

Fix SOFIX

Около рутинните промени в основния борсов индекс се разрази буря дали не е имало грешка, която неправилно е вкарала "Еврохолд" в състава му

Гергана Михайлова
7039 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко

- Около рутинните промени в основния борсов индекс SOFIX се разрази буря дали не е имало грешка, която неправилно е вкарала "Еврохолд" в състава му

- Проверка на регулатора ще трябва да покаже дали сметките на Българската фондова борса са верни и как да се процедира с ощетените от противоречивите сигнали инвеститори.

- Какъвто и да е изходът обаче правилата на SOFIX трябва да се прецизират, така че да е ясно кой влиза и това да са истинските сини чипове на борсата.

Да бъде сред сините чипове е цел за всяка публична компания, защото това е като печат за качество пред инвеститорите. В българските условия водещият индекс SOFIX дава възможност на едва 15 дружества от над 300 на борсата да се включат в елитния отбор. Интригата кой ще е вътре обаче в последните години не беше особено голяма, тъй като и интересът към търговията не беше особен жив. Откакто обаче има борсово търгуван фонд (ETF), който следва водещия индекс като сянка с ресурс за покупки над 27 млн. лв., интересът е коренно различен. С това финансовият стимул за компаниите да са в SOFIX е по-голям, а за индивидуалните инвеститори възможностите да спечелят, ако познаят кой влиза и излиза от индекса при редовното му ребалансиране, се умножават. Затова и иначе рутинната процедура по преглед и промяна на състава на SOFIX от миналата седмица предизвика незапомнен отзвук сред инвестиционната общност и доведе до безпрецедентна проверка от Комисията за финансов надзор (КФН).

Реакцията дойде след изчисление на специализирания сайт за борсова информация investor.bg, според който при ребалансирането на индекса Българската фондова борса (БФБ) е допуснала грешка с изваждането от SOFIX емисията на "Индустриален холдинг България" и замяната й с "Еврохолд България". От борсата застанаха зад решението си въпреки аргументираната критика, а на пазара плъзнаха спекулации, че зад рокадата може да има схема за нечие частно облагодетелстване на гърба на инвеститорите.

До редакционното приключване на броя от финансовия регулатор не бяха готови със заключение има ли грешка в SOFIX и ще се поправя ли БФБ, за което има време до 20 март, когато промените в индекса влизат в сила. Но какъвто и да е изходът, случката отново изважда предъвквани от години проблеми, чието решение е крайно време да се намери.

Кой как смята

Комисията по индексите в БФБ заседава два пъти годишно, за да провери дали има нужда от промени в състава на някой от тях. Критериите са чисто математически и се базират на пазарната капитализация на компаниите, коригирана със свободно търгуемия обем акции. На първото за годината заседание през март с оглед на настъпили промени в показателите на компаниите е било решено да се направят две корекции в SOFIX: "Алкомет" да замени "Трейс груп холд", а "Еврохолд България" да влезе на мястото на "Индустриален холдинг България". Решението бе оповестено на 10 март и влиза в сила десет дни по-късно.

Проблемът е, че показателите на "Еврохолд" са отчетени на база намерение за увеличение на капитала, а не на реално изпълнение. През февруари компанията завърши процедурата, при която планираше да набере 84.9 млн. лв. чрез издаването на нови акции, но в крайна сметка само мажоритарният собственик участва, като записа 34 млн. от книжата по номинал 1 лв. Така акциите на дружеството станаха 161.4 млн., а не 212.2 млн., колкото приемат от БФБ. Освен това комисията не е отчела, че след процедурата процентът свободно търгуеми акции пада от 20% на 15%, което също е важна подробност. Въпреки че промените след вдигането на капитала са отразени в Търговския регистър още на 13 февруари, борсата вписва новата емисия на 8 март, което е няколко дни след датата, към която 3-членната комисия по индексите гледа данните (2 март). Причината за забавянето са тромавите законови процедури по вписването на нови емисии, които проточват всяко увеличение на капитала в България с месеци.

Според изчисленията на investor.bg и на независими пазарни анализатори, ако бяха взети окончателните данни за "Еврохолд", тя нямаше да попадне в индекса. Всъщност обаче се оказва и че "Индустриален холдинг България" така или иначе щеше да отпадне, като според запознати по-напред са се озовали и други дружества. От борсата заявиха в прессъобщение, че няма да коригират състава на индекса, но КФН влезе на проверка, което очерта и възможност все пак решението да се промени. Каквото и да е то финално, насред променящата се информация котировките и на двете засегнати дружества подскачаха чувствително, което означава и че ще има недоволни инвеститори, което хвърля тежестта на регулатора като арбитър да реши кой точно от хипотетично възможните три сценария се е случил.

#1 Сметките са верни, правилата са лоши

Такава е позицията, която отстоява изпълнителният директор на БФБ Иван Такев, който посочи, че при определянето на индекса е възприета международната практика за ползване на целия размер на увеличението по проспект, до момента на неговото реално отразяване в системата на борсата. "Ефективното отразяване на събитието в индексите след датата на определяне на състава на индекса 2 март 2017 г. би представлявало нарушение на правилата за изчисляване на индексите" според Такев.

Международната практика обаче е такава, защото по света обичайно, когато се пристъпва към увеличение на капитала, зад дружествата застава банка, която се ангажира да запише за своя сметка останалите неизкупени книжа в процедурата. В българския вариант изходът е неясен и практиката на провалени емисии е богата. А и процедурата трае с месеци, което допълнително изкривява показателите.

"Получихме уверението на ръководството на борсата, че са следвали напълно утвърдената методология за определяне на компаниите в индекса и няма техническа грешка в изчисленията. Потвърдено ни бе, че няма да има преразглеждане на решението за новата структура на SOFIX", каза Никола Янков от "Експат асет мениджмънт", който управлява ETF-а върху индекса.

Ако и проверката на КФН стигне до този извод, вероятно решението на БФБ ще остане и борсово търгуваният фонд ще трябва да купи голямо количество акции на "Еврохолд" и да продаде своите около 1.2 млн. книжа на "Индустриален холдинг България". Тогава ще остане въпросът институциите да си вземат поуките и да прецизират правилата, за да не допуснат отново подобен хаос. Идеи за нови критерии за SOFIX има от доста време, като обаче калибрирането им не е лесна задача при ниската ликвидност на БФБ, където лесно и евтино може цената на някоя акция да се манипулира само с цел да влезе в индекса. Има и накъде да се облекчат процедурите и да се ускорят увеличенията на капитала, но това пък опира до законови промени.

#2 Борсата е в грешка

"БФБ направиха същата грешка с "Холдинг Нов век" преди една година. Пак дружество в процедура по увеличение на капитала влезе неправомерно, но след сезиране от страна на инвеститорите борсата се коригира и сложи на негово място "Холдинг Варна", припомни Владимир Малчев от "Бултренд брокеридж", според когото грешка при сегашното ребалансиране на индекса има.

"От дълги години се занимаваме с това да "прогнозираме" промените в състава на "Софикс" и много пъти сме изпадали в разсъждения, подобни на тези на авторите на статията в "Инвестор.БГ", посочва Мартин Димитров от ПФБК. "Специално за конкретния случай фактите са, че пазарната капитализация на фрий-флоута на "по-тежкия" излизащ "Индустриален холдинг България" е по-висока от тази на "по-лекия" влизащ "Еврохолд България". Същевременно ликвидността на "Индустриален холдинг България" е доста ниска през последните 12 месеца и трябва да се провери дали акцията попада в топ 30 според критериите за ликвидност. Ако наистина има грешка, очакваме БФБ да коригира решението си, преди последните промени да влязат в сила", добавят експертът.

Време за корекция има до 20 март, но междувременно анонсираната промяна в състава на SOFIX повлия драстично в търговията с книжа на засегнатите компании: акциите на отпадащия холдинг поевтиняха с около 8%, а при тези на "Еврохолд" имаше сделки на 13% по-скъпо. Само по позицията на "Еврохолд" за първите три дни на седмицата имаше сделки за близо 200 хил. лв. Така, в случай че БФБ преразгледа решението си за индекса, със сигурност ще има инвеститори, които ще потърсят правата си като ощетени. Досега това не се е случвало на българския капиталов пазар, а вариантът е БФБ да обезщети засегнатите.

#3 Грешката не е случайна

Докато КФН не излезе с резултат от проверката, естествено витаят съмнения, че недоглеждането при ребалансирането на SOFIX би могло да е допуснато нарочно. Причината е, че от това може да бъде извлечена финансова изгода. Тя обаче не е в някакви баснословни размери, че някой да си рискува репутацията, което поразклаща тази теза. Източници на "Капитал", близки до решенията в оператора, обаче отхвърлят възможността да е имало натиск за решението.

Все пак теоретично изгода от подобен ход биха могли да имат няколко групи лица. На първо място, това е мажоритарният собственик на "Еврохолд България" - "Старком холдинг". За него това означава възможност да продаде част от новопридобитите акции с последното увеличение, което показа нулев интерес от външни за групата инвеститори. Това е обяснимо, тъй като увеличението се прави по минималните по закон 1 лв. на акция, докато книжата на "Еврохолд" преди новината за ребалансирането се търгуваха на 60-70 ст. Покрай нарасналите финансови нужди на компанията заради стрес тестовете на застрахователната й група тази версия намира и мотив. Същевременно обаче ефектът би бил минимален за размерите на холдинга. При текущите активи на ETF-a над 27 млн. лв. това ще означава да купи акции на "Еврохолд" за 1-1.5 млн. лв. От компанията побързаха да отхвърлят подобни съмнения, като посочиха, че решението за индексите е изцяло в прерогативите на БФБ и по никакъв начин не биха могли да му повлияят. "Нито мажоритарният собственик, нито юридически или физически лица, свързани с него, са купували или продавали акции на холдинга в периода непосредствено преди или след решението за ребалансиране на SOFIX", написаха в прессъобщение от холдинга.

Другият заподозрян във възможност за облагодетелстване е дружеството, което управлява ETF фонда върху SOFIX, особено ако пряко или чрез близки лица има акции в "Еврохолд", които да прехвърли на фонда, т.е. на инвеститорите. Тук също обаче потенциалният ефект (по някои сметки до 250-350 хил. лв.) не оправдава риска, но съмненията на пазара са разбираеми заради топлите връзки в миналото между двете дружества. През 2011-2012 "Експат капитал" (в ролята на консултант на Атанас Тилев) бе голям акционер в "Еврохолд" с 20%, а съдружникът в него Николай Василев бе в надзорния съвет на публичната компания. После продаде дела си пряко на компанията на Тилев "Дар финанс", която и досега е най-големият миноритарен инвеститор.

"Несъстоятелно е твърдението, не сме активни по тази позиция. Не притежаваме нито една акция на "Еврохолд" като управляващи дружество. По проспект на фонда е забранено и на свързани лица да са страна по сделки с индексния фонд. Те могат да са инвеститори в него, но не и да са продавачи или купувачи на акции като насрещна страна", заяви Никола Янков от "Експат". 

Темата накратко

- Около рутинните промени в основния борсов индекс SOFIX се разрази буря дали не е имало грешка, която неправилно е вкарала "Еврохолд" в състава му

- Проверка на регулатора ще трябва да покаже дали сметките на Българската фондова борса са верни и как да се процедира с ощетените от противоречивите сигнали инвеститори.

- Какъвто и да е изходът обаче правилата на SOFIX трябва да се прецизират, така че да е ясно кой влиза и това да са истинските сини чипове на борсата.

Да бъде сред сините чипове е цел за всяка публична компания, защото това е като печат за качество пред инвеститорите. В българските условия водещият индекс SOFIX дава възможност на едва 15 дружества от над 300 на борсата да се включат в елитния отбор. Интригата кой ще е вътре обаче в последните години не беше особено голяма, тъй като и интересът към търговията не беше особен жив. Откакто обаче има борсово търгуван фонд (ETF), който следва водещия индекс като сянка с ресурс за покупки над 27 млн. лв., интересът е коренно различен. С това финансовият стимул за компаниите да са в SOFIX е по-голям, а за индивидуалните инвеститори възможностите да спечелят, ако познаят кой влиза и излиза от индекса при редовното му ребалансиране, се умножават. Затова и иначе рутинната процедура по преглед и промяна на състава на SOFIX от миналата седмица предизвика незапомнен отзвук сред инвестиционната общност и доведе до безпрецедентна проверка от Комисията за финансов надзор (КФН).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.