Fix SOFIX

Около рутинните промени в основния борсов индекс се разрази буря дали не е имало грешка, която неправилно е вкарала "Еврохолд" в състава му

Темата накратко

- Около рутинните промени в основния борсов индекс SOFIX се разрази буря дали не е имало грешка, която неправилно е вкарала "Еврохолд" в състава му

- Проверка на регулатора ще трябва да покаже дали сметките на Българската фондова борса са верни и как да се процедира с ощетените от противоречивите сигнали инвеститори.

- Какъвто и да е изходът обаче правилата на SOFIX трябва да се прецизират, така че да е ясно кой влиза и това да са истинските сини чипове на борсата.

Да бъде сред сините чипове е цел за всяка публична компания, защото това е като печат за качество пред инвеститорите. В българските условия водещият индекс SOFIX дава възможност на едва 15 дружества от над 300 на борсата да се включат в елитния отбор. Интригата кой ще е вътре обаче в последните години не беше особено голяма, тъй като и интересът към търговията не беше особен жив. Откакто обаче има борсово търгуван фонд (ETF), който следва водещия индекс като сянка с ресурс за покупки над 27 млн. лв., интересът е коренно различен. С това финансовият стимул за компаниите да са в SOFIX е по-голям, а за индивидуалните инвеститори възможностите да спечелят, ако познаят кой влиза и излиза от индекса при редовното му ребалансиране, се умножават. Затова и иначе рутинната процедура по преглед и промяна на състава на SOFIX от миналата седмица предизвика незапомнен отзвук сред инвестиционната общност и доведе до безпрецедентна проверка от Комисията за финансов надзор (КФН).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове