С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 31 мар 2017, 15:48, 25284 прочитания

Банка с изтичащ срок на годност

Отхвърлената от БНБ оферта на Д банк за дъщерната на КТБ "Виктория" я запраща все по-близо до ликвидацията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:

- Отхвърлената от БНБ сделка за дъщерната на КТБ "Виктория" я запраща все по-близо до ликвидацията.

- Централната банка не хареса офертата на Търговска банка Д на Фуат Гювен, защото не предвижда сливане.

- При бавни действия шансът за влезе някаква сума за кредиторите на КТБ се топи.
БНБ иска на пазара да има по-малко банки. Това не е тайна и дори е залегнало в официалната политика на централната банка, като по този начин може да се осигури повече ефективност и по-фокусиран надзор. Разбира се, идеята е това да става чрез сливане, а не чрез имплозии в стил КТБ. Като крайно чрез нейния фалит регулаторът вероятно ще се отърве и от още една поднадзорна институция - дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория", която тя придоби едва седмица преди да бъде затворена, а продавач беше Credit Agricole.

След като най-ценните й активи бяха разпродадени в края на 2014 г., за да се разплати с вложителите си, много смисъл от съществуването й нямаше и тогава се обмисляше ликвидация. Все пак останките от декапитализиращата се малка банка бяха предлагани за продажба от синдиците на КТБ няколко пъти. В края на 2016 г. донякъде изненадващо те предизвикаха достатъчно интерес и от осем желаещи бяха отсети две местни банки, а от тях за купувач бе избрана Търговска банка Д (Д банк). Още няколко месеца по-късно обаче ситуацията се връща в изходна позиция, тъй като на 24 март БНБ отхвърли сделката именно с мотива, че планът на купувача не предвижда сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция. Сега Фондът за гарантиране на влоговете и назначените от него синдици на КТБ трябва спешно да вземат решение как да процедират, защото с темпа на трупане на загуби опциите пред тях все повече се свиват до една - ликвидация.


Или една, или нищо

Публично изказаните от БНБ аргументи са доста лаконични. Според регулатора контролираната от Фуат Гювен Д банк е стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания, но планът й носи рискове. Единият е, че ако "Виктория" остане отделна институция, това не би гарантирало стабилизиране на финансовото й състояние, а другият - че така би изисквала постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от Д банк и това в дългосрочен план би могло да подкопае нейната стабилност. Или накратко, посланието на БНБ е, ако бяхте казали, че ще слеете двете банки - ок.

Това обяснение обаче в най-добрият случай е леко неиздържано. Проблемът по първата точка е, че ако сделката в този й вид не гарантира стабилизирането на "Виктория", липсата на сделка практически гарантира влошаването й. Банката приключи 2015 г. с 9.3 млн. лв., а 2016 г. с 5.6 млн. лв. загуба, но свиването е до голяма степен заради ефекта от сделката за Visa Europe, което донесе еднократна печалба за всички банки - членки на платежната система. Капиталът й в началото на 2016 г. беше паднал до под регулаторните изисквания и за да се избегне принудителна ликвидация, беше счетоводно гримиран с превръщане на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг от КТБ в капитал. Проведеният от БНБ преглед на активите остави "Виктория" с 24.5% адекватност на базовия капитал от първи ред, но стрес тестът й показа, че при базисния сценарий (основан на реалните макроикономически прогнози на БНБ) показателят до 2018 г. би паднал до 6.5%, което е под изискваното от регулатора ниво 10%.Това води и до проблемите с втората точка - вливането на "Виктория" не променя загубите, които тогава биха били директно в баланса на Търговска банка Д, така че няма особена разлика. Според банков експерт макар при сливане първоначално да може да се отчете покачване на капиталовите показатели, дългосрочният ефект ще е по-скоро негативен, ако се провизира коректно. А и ако БНБ държи абсолютно на всяка цена на консолидация, е наивно да смятаме, че тя не го е комуникирала с Фонда за гарантиране на влоговете още докато е избирал купувач. Между другото това беше и публично заявеното намерение на другия финалист - БАКБ. "Това е нашата цел - да обединим двете банки - ще се получи една малко по-голяма банка от сегашната БАКБ, което е само полезно за местния пазар", обясни пред "Капитал" мажоритарният й собственик Цветелина Бориславова през октомври 2016 г.

Но БНБ трудно може да защити такъв стремеж към сливания на всяка цена с практиката си досега. Самата "Виктория" (тогава "Креди агрикол България") беше продадена на КТБ с идеята да я развива като отделна ритейл фокусирана банка. При последната финализирана сделка миналата година Ти Би Ай банк беше продадена на латвийската компания за бързи кредити 4finance, чийто кредитен рейтинг B3 от Moody's е доста навътре в junk територията. Така че вероятно БНБ има и някакви допълнителни резерви. Например при опита на "Индустриален холдинг Доверие" да купи Токуда банк през 2015 г. отказът на БНБ беше мотивиран частично с наличието на други бизнеси в структурите на купувача. При трудно изкоренимите практики на кредитиране на свързани лица е нормално БНБ да е предпазлива да даде втора банка в ръцете на Гювен, който е собственик на бургаския завод "Елкабел", бензиностанции, ВЕЦ-ове и др. компании. Друго неформално притеснение може да са и формираните експозиции от банката към бизнеси на Делян Пеевски, чиито медии бяха острието срещу бившия му партньор Цветан Василев и подпомогнаха тегленията на депозити от нея.

План Д

Според източник на "Капитал" предложената стратегия от Търговска банка Д е предвиждала "Виктория" да се развива в ново различно направление като дигитална банка. Това са институции, опериращи без клонове, само чрез онлайн банкиране, които все повече набират популярност при сегашните ниски лихви заради това, че поради по-малкото си разходи успяват да предложат по-добра доходност. Британската Atom Bank дори няма сайт и разчита само на мобилно приложение.

Идеята е била за целта да се стъпи на добрата информационна система на "Виктория". Същевременно сливането било нежелано именно защото за малка институция (Д банк е 20-а на пазара със 726 млн. лв. активи, а "Виктория" е последна, 27-а, със 128 млн. лв.) стиковането на системите е скъпо и рисковано. Този модел, макар и атрактивно звучащ, крие рискове и не е сигурно, че без съществени разходи за популяризация ще може да се наложи срещу динамично развиващите се онлайн приложения на стандартните банки и навлизащите финтек компании. Atom Bank си има конкуренти като Monzo и навлизащите Starling и Tandem...

Агонията на "Виктория"

Сценариите пред осиротялата банка са най-общо три и по информация на "Капитал" Фондът за гарантиране на влоговете още на следващото си заседание ще решава към кой от тях да пристъпи. Първият е да се даде възможност на Д банк да преработи офертата си, така че тя да предвижда сливане. Въобще обаче не е сигурно дали тя ще има такова желание, а според запознати дори и да прояви желание, това ще означава нов due dilligence, тъй като са минали вече четири месеца от офертата и в баланса на "Виктория" може да има чувствителни промени. Вариант да се мине директно към офертата на втория БАКБ няма, тъй като тя също е изтекла, и ако все още има интерес, също ще се мине през нов анализ.

Втората опция е нова процедура за продажба. Предвид настоящото фиаско обаче трудно може да се очаква значителен интерес, докато междувременно се трупат нови загуби. Административните разходи за миналата година са 5.3 млн. лв., а нетния лихвен доход - под 2 млн. лв. Така дори и без нови обезценки банката губи стойност.

Последната възможност е да се заложи на минимизиране на щетите и да се премине към доброволна ликвидация. Пред нея няма големи пречки. Над две години след затварянето й банката почти няма други депозанти освен КТБ, като по данни към края на 2016 г. има едва 4 млн. лв. вложения на домакинства и 2 млн. лв. на фирми. Те, както и разходите по ликвидацията лесно могат да бъдат покрити с кеша и резервите на банката в БНБ - общо 37 млн. лв. по последен баланс, като всичко отгоре ще може да остане за масата на несъстоятелността на КТБ . Оттам нататък остават около 90-100 млн. лв. предимно лоши кредити (добрите портфейли бяха продадени още през 2014 г.), от които повечето фирмени. Те вероятно ще бъдат продадени на колекторска компания с чувствителен дисконт, като сделките на пазара е сключват при нива от 5-15% в зависимост от просрочие, качество на обезпечението и др. Така към масата на несъстоятелността ще могат да бъдат добавени още няколко милиона лева от продажбата на банката "на скрап". Сума, която става все по-малко вероятно някой даде за нея нацяло заедно с лиценза й при ясно изразеното нежелание на БНБ да го остави дори в ръцете на друга банка.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

14 ноември 2019
София хотел Балкан

Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът"


Какви са плановете за въвеждане на иновации и растеж на водещите банки в България?
Разберете на конференцията на Капитал "Банките и бизнесът". Събитието предоставя възможности на представители на банките и на бизнеса да обсъдят помежду си важни въпроси, да търсят решения и да помагат на пазара да расте.

Водещи теми в програмата:

 • Банковият сектор през 2020
 • Изводите от стрес тестовете
 • Ефектът от запазването на ниските лихви
 • PSD 2 - възможности и рискове
 • Иновации и технологични решения
Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът" Запазете билет

Прочетете и това

"Банка Пиреос България" официално се вля в Пощенска банка "Банка Пиреос България" официално се вля в Пощенска банка

С оперативното обединение за клиентите на институцията влизат в сила нови правила и тарифи

13 ное 2019, 411 прочитания

Активите на "Химко" пак се продават 1 Активите на "Химко" пак се продават

Съдебен изпълнител предлага имотите и оборудването, след като купувачът "Метахим импекс" спря да плаща на Инвестбанк

12 ное 2019, 1753 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Печалбата на банките през февруари забавя ръста си

Кредитирането остава скромно, а спестяванията нарастват, макар и с малко

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10