Банка с изтичащ срок на годност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банка с изтичащ срок на годност

По информацията на "Капитал" отхвърлената от БНБ стратегия на притежаваната от Фуат Гювен Д банк е предвиждала да се развива Виктория като изцяло дигитална банка без клонове

Банка с изтичащ срок на годност

Отхвърлената от БНБ оферта на Д банк за дъщерната на КТБ "Виктория" я запраща все по-близо до ликвидацията

Николай Стоянов
28458 прочитания

По информацията на "Капитал" отхвърлената от БНБ стратегия на притежаваната от Фуат Гювен Д банк е предвиждала да се развива Виктория като изцяло дигитална банка без клонове

© Асен Тонев


Темата накратко:

- Отхвърлената от БНБ сделка за дъщерната на КТБ "Виктория" я запраща все по-близо до ликвидацията.

- Централната банка не хареса офертата на Търговска банка Д на Фуат Гювен, защото не предвижда сливане.

- При бавни действия шансът за влезе някаква сума за кредиторите на КТБ се топи.

БНБ иска на пазара да има по-малко банки. Това не е тайна и дори е залегнало в официалната политика на централната банка, като по този начин може да се осигури повече ефективност и по-фокусиран надзор. Разбира се, идеята е това да става чрез сливане, а не чрез имплозии в стил КТБ. Като крайно чрез нейния фалит регулаторът вероятно ще се отърве и от още една поднадзорна институция - дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория", която тя придоби едва седмица преди да бъде затворена, а продавач беше Credit Agricole.

След като най-ценните й активи бяха разпродадени в края на 2014 г., за да се разплати с вложителите си, много смисъл от съществуването й нямаше и тогава се обмисляше ликвидация. Все пак останките от декапитализиращата се малка банка бяха предлагани за продажба от синдиците на КТБ няколко пъти. В края на 2016 г. донякъде изненадващо те предизвикаха достатъчно интерес и от осем желаещи бяха отсети две местни банки, а от тях за купувач бе избрана Търговска банка Д (Д банк). Още няколко месеца по-късно обаче ситуацията се връща в изходна позиция, тъй като на 24 март БНБ отхвърли сделката именно с мотива, че планът на купувача не предвижда сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция. Сега Фондът за гарантиране на влоговете и назначените от него синдици на КТБ трябва спешно да вземат решение как да процедират, защото с темпа на трупане на загуби опциите пред тях все повече се свиват до една - ликвидация.

Или една, или нищо

Публично изказаните от БНБ аргументи са доста лаконични. Според регулатора контролираната от Фуат Гювен Д банк е стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания, но планът й носи рискове. Единият е, че ако "Виктория" остане отделна институция, това не би гарантирало стабилизиране на финансовото й състояние, а другият - че така би изисквала постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от Д банк и това в дългосрочен план би могло да подкопае нейната стабилност. Или накратко, посланието на БНБ е, ако бяхте казали, че ще слеете двете банки - ок.

Това обяснение обаче в най-добрият случай е леко неиздържано. Проблемът по първата точка е, че ако сделката в този й вид не гарантира стабилизирането на "Виктория", липсата на сделка практически гарантира влошаването й. Банката приключи 2015 г. с 9.3 млн. лв., а 2016 г. с 5.6 млн. лв. загуба, но свиването е до голяма степен заради ефекта от сделката за Visa Europe, което донесе еднократна печалба за всички банки - членки на платежната система. Капиталът й в началото на 2016 г. беше паднал до под регулаторните изисквания и за да се избегне принудителна ликвидация, беше счетоводно гримиран с превръщане на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг от КТБ в капитал. Проведеният от БНБ преглед на активите остави "Виктория" с 24.5% адекватност на базовия капитал от първи ред, но стрес тестът й показа, че при базисния сценарий (основан на реалните макроикономически прогнози на БНБ) показателят до 2018 г. би паднал до 6.5%, което е под изискваното от регулатора ниво 10%.

Това води и до проблемите с втората точка - вливането на "Виктория" не променя загубите, които тогава биха били директно в баланса на Търговска банка Д, така че няма особена разлика. Според банков експерт макар при сливане първоначално да може да се отчете покачване на капиталовите показатели, дългосрочният ефект ще е по-скоро негативен, ако се провизира коректно. А и ако БНБ държи абсолютно на всяка цена на консолидация, е наивно да смятаме, че тя не го е комуникирала с Фонда за гарантиране на влоговете още докато е избирал купувач. Между другото това беше и публично заявеното намерение на другия финалист - БАКБ. "Това е нашата цел - да обединим двете банки - ще се получи една малко по-голяма банка от сегашната БАКБ, което е само полезно за местния пазар", обясни пред "Капитал" мажоритарният й собственик Цветелина Бориславова през октомври 2016 г.

Но БНБ трудно може да защити такъв стремеж към сливания на всяка цена с практиката си досега. Самата "Виктория" (тогава "Креди агрикол България") беше продадена на КТБ с идеята да я развива като отделна ритейл фокусирана банка. При последната финализирана сделка миналата година Ти Би Ай банк беше продадена на латвийската компания за бързи кредити 4finance, чийто кредитен рейтинг B3 от Moody's е доста навътре в junk територията. Така че вероятно БНБ има и някакви допълнителни резерви. Например при опита на "Индустриален холдинг Доверие" да купи Токуда банк през 2015 г. отказът на БНБ беше мотивиран частично с наличието на други бизнеси в структурите на купувача. При трудно изкоренимите практики на кредитиране на свързани лица е нормално БНБ да е предпазлива да даде втора банка в ръцете на Гювен, който е собственик на бургаския завод "Елкабел", бензиностанции, ВЕЦ-ове и др. компании. Друго неформално притеснение може да са и формираните експозиции от банката към бизнеси на Делян Пеевски, чиито медии бяха острието срещу бившия му партньор Цветан Василев и подпомогнаха тегленията на депозити от нея.

План Д

Според източник на "Капитал" предложената стратегия от Търговска банка Д е предвиждала "Виктория" да се развива в ново различно направление като дигитална банка. Това са институции, опериращи без клонове, само чрез онлайн банкиране, които все повече набират популярност при сегашните ниски лихви заради това, че поради по-малкото си разходи успяват да предложат по-добра доходност. Британската Atom Bank дори няма сайт и разчита само на мобилно приложение.

Идеята е била за целта да се стъпи на добрата информационна система на "Виктория". Същевременно сливането било нежелано именно защото за малка институция (Д банк е 20-а на пазара със 726 млн. лв. активи, а "Виктория" е последна, 27-а, със 128 млн. лв.) стиковането на системите е скъпо и рисковано. Този модел, макар и атрактивно звучащ, крие рискове и не е сигурно, че без съществени разходи за популяризация ще може да се наложи срещу динамично развиващите се онлайн приложения на стандартните банки и навлизащите финтек компании. Atom Bank си има конкуренти като Monzo и навлизащите Starling и Tandem...

Агонията на "Виктория"

Сценариите пред осиротялата банка са най-общо три и по информация на "Капитал" Фондът за гарантиране на влоговете още на следващото си заседание ще решава към кой от тях да пристъпи. Първият е да се даде възможност на Д банк да преработи офертата си, така че тя да предвижда сливане. Въобще обаче не е сигурно дали тя ще има такова желание, а според запознати дори и да прояви желание, това ще означава нов due dilligence, тъй като са минали вече четири месеца от офертата и в баланса на "Виктория" може да има чувствителни промени. Вариант да се мине директно към офертата на втория БАКБ няма, тъй като тя също е изтекла, и ако все още има интерес, също ще се мине през нов анализ.

Втората опция е нова процедура за продажба. Предвид настоящото фиаско обаче трудно може да се очаква значителен интерес, докато междувременно се трупат нови загуби. Административните разходи за миналата година са 5.3 млн. лв., а нетния лихвен доход - под 2 млн. лв. Така дори и без нови обезценки банката губи стойност.

Последната възможност е да се заложи на минимизиране на щетите и да се премине към доброволна ликвидация. Пред нея няма големи пречки. Над две години след затварянето й банката почти няма други депозанти освен КТБ, като по данни към края на 2016 г. има едва 4 млн. лв. вложения на домакинства и 2 млн. лв. на фирми. Те, както и разходите по ликвидацията лесно могат да бъдат покрити с кеша и резервите на банката в БНБ - общо 37 млн. лв. по последен баланс, като всичко отгоре ще може да остане за масата на несъстоятелността на КТБ . Оттам нататък остават около 90-100 млн. лв. предимно лоши кредити (добрите портфейли бяха продадени още през 2014 г.), от които повечето фирмени. Те вероятно ще бъдат продадени на колекторска компания с чувствителен дисконт, като сделките на пазара е сключват при нива от 5-15% в зависимост от просрочие, качество на обезпечението и др. Така към масата на несъстоятелността ще могат да бъдат добавени още няколко милиона лева от продажбата на банката "на скрап". Сума, която става все по-малко вероятно някой даде за нея нацяло заедно с лиценза й при ясно изразеното нежелание на БНБ да го остави дори в ръцете на друга банка.

Темата накратко:

- Отхвърлената от БНБ сделка за дъщерната на КТБ "Виктория" я запраща все по-близо до ликвидацията.

- Централната банка не хареса офертата на Търговска банка Д на Фуат Гювен, защото не предвижда сливане.

- При бавни действия шансът за влезе някаква сума за кредиторите на КТБ се топи.

БНБ иска на пазара да има по-малко банки. Това не е тайна и дори е залегнало в официалната политика на централната банка, като по този начин може да се осигури повече ефективност и по-фокусиран надзор. Разбира се, идеята е това да става чрез сливане, а не чрез имплозии в стил КТБ. Като крайно чрез нейния фалит регулаторът вероятно ще се отърве и от още една поднадзорна институция - дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория", която тя придоби едва седмица преди да бъде затворена, а продавач беше Credit Agricole.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ivan13 avatar :-|
  ivan13

  Е време беше да я ликвидират. 2 години държат 60 човека персонал и 5 човека в борда които никой не може да каже защо ходят на работа.
  И само да се подчертае 5 човека са в борда на управление. Които ходят за по няколко часа на работа.
  Но взимат заплати от по няколко хиляди лева заплата.
  И да питат кой проведе конкурс за тяхното назначаване. Какви бяха критериите ;) все пак като назначаваш някой на такава длъжност трябва да има и някакви качества. Или....

 • 2
  klepoev avatar :-|
  Adam

  5 човека в УС? Те и големите банки нямат толкова..
  Иначе не трябва да си много умен, за да се сетиш, за какво им е отделна банка- не я купуват за себе си, а за аверите си, иначе нищо не пречи да слеят информационните системи за банки с малко или никакви клиенти.. Остава само въпросът защо БНБ е чакала 2 месеца, за да се произнесе и защо не е преценила това при отсяването на двамата крайни кандидати?? Много зле отново за БНБ.
  Освен това не е нужно и да си много досетлив, за да се сетиш, че двегодишната агония само стопява малкото останал капитал, ликвидацията е най-добрия вариант и е престъпно, че не я стартират толкова време


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK