Инвестбанк изпълнила препоръките на БНБ от стрес теста
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инвестбанк изпълнила препоръките на БНБ от стрес теста

Инвестбанк изпълнила препоръките на БНБ от стрес теста

От банката твърдят, че имат капиталов излишък от 10 млн. лв.

12509 прочитания

© Надежда Чипева


Инвестбанк е изпълнила препоръките на БНБ от стрес теста, проведен през миналата година, съобщиха от кредитната институция. Според съобщението към края на първото тримесечие на 2017 г. банката е формирала излишък на собствения капитал в размер на 10.6 млн. лв. след приспадане на капиталовите буфери и остатъка от прегледа на качеството на активите (AQR).

Какво казват от банката

В съобщението се посочва още, че изпълнението на препоръките на БНБ е било постигнато "чрез предприети мерки по отношение на кредитния портфейл, в т.ч. неговата диверсификация и минимизиране на риска, управлението на придобитите от банката активи, съществено нарастване на приходите (ръст над 25% спрямо 2015 г.) и оптимизиране на административните разходи".

По-конкретни цифри в съобщението не се посочват.

Според отчета на банката в БНБ към края на миналата година общо собственият й капитал е 182.1 млн. лв. От Инвестбанк посочват, че одитираният й финансов отчет към края на 2016 г. показва печалба преди провизии и данъчно облагане в размер на 25.5 млн. лв., или два пъти повече спрямо отчетената за 2015 г. "Общите приходи от дейността през 2016 г. бележат 25% ръст спрямо предходната година в резултат от нарастването на нетния лихвен доход и нетните приходи от такси и комисиони." От банката посочват, че през миналата година са отчели "много добро управление на активите и пасивите, като резултат от това е същественият ръст на нетния лихвен доход от 46.96%". Активите й са 1.9 млрд. лв. Коефициентът й за ликвидност, който посочва, е 35.9% в края на 2016 г.

В съобщението на банката пише още, че "през 2017 г. Инвестбанк продължава да изпълнява програмата си за устойчиво развитие, като печалбата за първото тримесечие на 2017 г. преди провизии и данъчно облагане е в размер на 7 824 хиляди лева".

Какво показа проверката

Резултатът на Инвестбанк от прегледа на качеството на активите миналата година показа най-драстични отклонения между отчетено и реално състояние, най-много предписания за корекция на неизправностите и най-слабо представяне на стрес теста, който показва риск от достигане до отрицателен капитал дори при нормално развитие на икономиката. При прегледа на кредитния й портфейл тогава са наложени корекции за общо 104.4 млн. лв., от които заради неправилно отчитане на лоши кредити като здрави - 82.2 млн. лв., а заради преоценки на активи (основно имоти), придобити като обезпечения по кредити - 22.1 млн. лв.

Ревизията тогава води до преизчисляване на основните показатели на Инвестбанк в негативна посока - съотношението на капитала от първи ред към рисковопретеглените активи (CET1) е не 14.6%, както се е твърдяло дотогава, а 6.5% при законов минимум от 4.5%. Общата капиталова адекватност е паднала от 18.7% на 11% при законов праг от 8%. Така и по двата показателя банката е била под изискванията на БНБ, която над европейските минимуми изисква да се поддържат и два буфера, които сумарно възлизат на 5.5% CET1. Така изискванията на надзора всъщност са 10% за базовия капитал и 13.5% за общата капиталова адекватност.

Цифрите миналата година показват, че капиталът от първи ред на Инвестбанк преди прегледа е бил 176.3 млн. лв., а ниво на буфера от 4.5% значи, че тя трябва да разполага с минимум 54.2 млн. лв. за покритие на рисковите експозиции. Другото ниво от 8% за обща капиталова адекватност означава, че тя трябва да има 96.3 млн. лв., за да отговори на регулаторните изисквания. И в двата случая Инвестбанк ги покрива, но въпреки това БНБ й налага предписание да увеличи капитала в следващите девет месеца за попълване на капиталовите буфери, които са сумарно за 66 млн. лв. Освен това според БНБ и според самата банка в голямата си част чрез погасени кредити и допълнително начислени провизии към средата на 2016 г. CET1 е вече покачено до 10.1%, така че формално банката е покрила недостига. Въпреки това са заложени и още мерки - банката трябва да намали рисковопретеглените си експозиции със 134 млн. лв., което да освободи още 18 млн. лв. капитал. Предвижда се и продажба на придобити обезпечения за 70 млн. лв.

Инвестбанк е изпълнила препоръките на БНБ от стрес теста, проведен през миналата година, съобщиха от кредитната институция. Според съобщението към края на първото тримесечие на 2017 г. банката е формирала излишък на собствения капитал в размер на 10.6 млн. лв. след приспадане на капиталовите буфери и остатъка от прегледа на качеството на активите (AQR).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Всички вярваме на сервитьорката.

 • 2
  klepoev avatar :-|
  Adam

  А кредитите към свързаните фирми регулатора знае ли ги? А дали върнаха парите и на ограбени депозанти?? Тази банка е гнила отвсякъде, но да видим БНБ докога ще се правят на разсеяни..

 • kdo52372883

  Ама разбира се, всичко е ток-и-жица в Банка Петя! Само дето са пропуснали да кажат колко са 'диверсифицирали' заемите към Шиши-строй и другите фирми от корпулентния обръч. И другите обръчи също. Егати циркът е тази банка, най-съдената банка, с най-големите скандали, с най-отвратителните трикове към свои клиенти!!

  И на фона на всичко това БНБ има наглостта да каже, че всичко било ОК. Да ги миропомаже, така да се каже, че и 'програма' да им даде. Какъвто регулаторът, такава и банковата система, приятели. И после, видите ли, само Мустакът бил виновен за всичко...

 • 4
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  Всичко, което са написали коментиращите макар и не официално доказано, едва ли е далеч от истината. Но все пак, като функционираща търговска банка в държава от ЕС, с банково регулирана система вкл и от ЕЦБ, а особено след случаят КТБ и особеният надзор от ЕЦБ, който ПИБ преодоля, на Инвест банк не им останаха много ходове. След покупката на Юнион банк от ПИБ преди повече от две години, голяма част от висшият и средният мениджмънт на Юнион, както и не малко оперативни служители бяха привлечени в Инвест. Резултатът от тяхната работа и промяната на нагласите на собствениците вече се вижда и лесно се оценява, на база оповестените числа. Трудно се изчиства опетнен имидж и се възвръща загубено доверие, но за Инвест банк няма друг път, освен този по който са тръгнали. В противен случай просто ще изчезнат от тесният български пазар, а времената вече не са като преди 2009 година.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.