ББР ще преразгледа стратегията за дейността си

Обмислят се и два нови продукта в кредитирането, които банката да предложи

Българска банка за развитие (ББР) ще преразгледа стратегията за дейността си. Обмислят се и два нови продукта в кредитирането, които банката да предложи. Това стана ясно при представяне на резултати от проучване на бизнес средата сред 1023 български компании, проведено от Институтът за икономически изследвания на БАН по поръчка на ББР.

Един от изводите на проучването е, че банката "трябва да държи в полезрението си ключовите отрасли и да полага грижи за техния растеж. Това автоматично изключва банката да бъде фокусирана само върху МСП сектора Значителна част от фирмите, участвали в изследването, считат, че ББР трябва да се ангажира в реализацията на мащабни национални стратегически обекти, както и че банката следва да създава и предлага добри финансови условия за фирми, спечелили проекти по оперативни програми".

Нови посоки

От ръководството на банката коментираха, че резултатите от проучването дават една картина и по никакъв начин не могат да се приемат като задължителни, с които тя да се съобрази. "На базата на това изследване банката ще преразгледа стратегията си", каза Атанас Кацарчев, председател на надзорния съвет на ББР. Ангел Геков, изпълнителен директор на банката, допълни, че "това, което тя предлага като продукти, трябва да бъде преосмислено в светлината на резултатите от изследването". В същото време Геков допълни, че промените не биха могли да бъдат драматични по отношение на тотална преориентация в дейността на банката.

Ръководството на ББР каза, че нов проект на стратегия за дейността на ББР е внесен в Министерския съвет и в него е отредено достатъчно място на всички сегменти за кредитиране. Стратегията на ББР се приема от Министерския съвет след обсъждане с Министерството на финансите и Министерството на икономиката. Банката е създадена през 1999 г. за насърчаване развитието и дейността на малките и средните предприятия, като 99.9% от нея са собственост на държавата.

В последните години ББР финансира и големи компании, част от които свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Така държавната банка затвърждава тенденцията да се отдалечава от оригиналния си замисъл да подпомага малкия и средния бизнес и все повече се превръща в "банка-болница" и кредитор за едрия капитал. Сред кредитираните от нея дружества са "Водстрой 98" (55 млн. лв.), "Понсстройинжинеринг" (над 38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "АБ-Хасково" (29 млн. лв.), "Галчев холдинг" (и дружества от групата, над 20 млн. лв). Фирми с финансови затруднения като "Спарки Елтос" или бизнеси на политически фигури като Георги Гергов и Делян Пеевски също са сред финансираните от ББР. През последната година за кредити пред държавната банка се наредиха и фирми на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев и други едри предприемачи.

Ангел Геков посочи още, че по-малко от 20% от отпуснатите от ББР кредити се падат на големи компании. Като брой той посочи ориентировъчни числа от около 15-16 компании, които се приемат като големи според класификациите, да са кредитополучатели на банката. Само 6 експозиции са към фирми, които са държавни или свързани с държавата, каза още Геков.

Той не изключи хипотетично и възможността за участие на ББР във финансирането на строителството на магистрала "Хемус" в отговор на въпрос, както и в други големи проекти, като участие в синдикиран заем например.

Нови предложения

На етап обмисляне са два нови продукта, които ББР да предложи, каза Ангел Геков. Единият би могъл да се нарече "втори шанс". При него идеята е проекти, които са отхвърлени на първо искане за кредит от някоя банка, да получат финансиране с участието на ББР или и на друга банка.

Другата идея, която все още се проучва като възможност, е програма, при която търговските банки да отпускат кредити на крайни клиенти с изцяло финансов ресурс на ББР и за изцяло неин риск, но по техните кредитни стандарти и условия. Тоест да действат като агенти на банката, обясни Геков. По тази идея все още има технически въпроси за изясняване как точно да бъде структуриран механизмът по осчетоводяване на отпускания кредит, допълни той.