С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 28 апр 2017, 10:38, 9045 прочитания

SOFIX и поправката "Еврохолд"

Месец след гафа с индекса и препоръките от регулатора, ръководството на борсата предложи нови критерии за сините чипове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Да направиш правила, по които да отсееш само най-заслужилите компании на Българската фондова борса да влязат в представителния индекс SOFIX, е предизвикателство. Пазарът е малък, неликвиден и изкривен от прехвърляния на пакети между свързани лица.

Предвид ситуaцията новият опит на борсовия оперaтор да подобри SOFIX изглежда нелош. Той идва след скандал отпреди месец, когато в индекса неправомерно се озоваха акциите на "Еврохолд България". Допреди година това не бе толкова интересна тема - на замрелия пазар ефектът от влизане в индекс беше имиджов. Откакто обаче работи ETF, следващ представянето на SOFIX с ресурс вече от близо 30 млн. лв., вече попадането сред сините чипове носи и финансови ползи. Последва блиц проверка на Комисията за финансов надзор, приключила с препоръки за промени, и предложената нова методология, представена от БФБ, е именно отговор на тях. Първите впечатления сред експертите са предимно положителни, макар да има и критики.


Да отсееш наистина публичните

Най-фундаментално е нововъведението за ликвидност в търговията с дадена емисия акции. Тя ще се проверява на ежедневна база от борсата, в случайно избрани интервали от време и в различни обеми от реални сделки и оферти. Така ще се изисква постоянно да има търсене и предлагане, а не да попадат компании, където уговорено се прехвърлят пакети. Негов плюс е и че никой извън борсата няма да може да го изчислява предварително и така да предсказва коя компания ще влезе в индекса. Осен това ще продължат да се ползват и два други показателя за брой сделки и оборот в последните шест месеца. Така ликвидността ще съставлява три от четирите основни критерия с равни тегла, по които в крайна сметка ще се оценяват кандидатите за SOFIX.

Значително се променят и досегашните основни изисквания за класиране, а именно пазарната капитализация, която трябваше да е не по-малко от 40 млн. лв., и фрий-флоутът, който трябва да е 25% или да е на стойност минимум 10 млн. лв. В проекта за нова методология високата летва, ограничаваща компаниите с по-малка капитализация, е премахната изцяло. Наполовина е намалено изискването за пазарна капитализация на свободно търгуемия обем, който вече ще е достатъчно да е 5 млн. лв. Това отваря вратата на SOFIX за по-малки компании.Друга съществена промяна е, че занапред при значимо корпоративно събитие, което води до преизчисление на показателите на дадено дружество, борсата ще взема данните от Централния депозитар (ЦД), където това се вписва. Така се избягва рискът от противоречиви тълкувания при ревизии на индексите. Точно такъв бе казусът "Еврохолод България", като БФБ вкара компанията в SOFIX, ползвайки заявения размер на увеличението й на капитала, въпреки че то беше вече приключило и записано само частично.

И в новата методология остава критерият от минимум 750 акционера в дадено дружество, който по замисъл отсява истински публичните компании. Тук има поле за дебат конкретното число дали не е твърде рестриктивно, още повече че при нужда може да се финтира. "Всеки инвестиционен посредник управлява хиляди клиентски сметки. Ако купи през тях по една акция, ето ти формално разгърната акционерна структура", коментира брокер, който не желае да бъде цитиран по име. Според него в БФБ е можело да бъдат много по-смели в актуализацията на методологията за индексите, като синтезират по-прецизни критерии за свързаност между акционерите, което всъщност е един от големите проблеми на пазара.

Отзивите

При публикуването на проекта за нова методология за обществено обсъждане от борсата написаха, че ръководството й "счита, че промените са изцяло в посока да гарантират пред инвестиционната общност най-прозрачните, основани на безспорни източници и критерии, правила за изчисляване на индексите". Преобладаващият тон на коментарите по проекта, докато все още върху него могат да се правят корекции, е положителен. От "Експат асет мениджмънт", който управлява ETF върху SOFIX, коментират, че няма да има проблем в репликирането на индекса, съставян по новите правила. "Тестът за пасивна ликвидност, който борсата смята да въведе с новата методология, е радикална стъпка в правилната посока, която аплодираме", са думите на Никола Янков, изпълнителен директор на управляващото дружество. "Ние смятаме, че този критерий трябва да е водещ, тоест, ако сега се предлага да има четири критерия с еднаква тежест, според нас е добре този да е например с 50% тежест. Още повече че този критерий е математически обективен, няма как да бъде симулиран. По този начин, със случайно замерване по няколко пъти на ден на реалните котировки, въведени в двете посоки на пазара, ще се покаже има ли ликвидност по дадената позиция и колко волатилна е цената по нея. Добре е в SOFIX да има емитенти с висока ликвидност, която води до минимални отклонения в цените", добави Янков.

Той обаче не спести и някои негативи: "Негатив в предложенията, които виждаме, е да се намали критерият за фрий-флоут наполовина. Ако искаме да има развитие този пазар, критерият не трябва да се занижава, а по-скоро да се увеличи. Като цяло работата по SOFIX трябва да върви в посока привличане на по-големи емитенти извън съществуващите, например големите индустриални предприятия като КЦМ, "Асарел", "Агрополихим", "Елаците мед" и други подобни. Ако успеем да ги привлечем на борсата, това ще предизвика интерес и от институционалните инвеститори, и от инвеститорите в чужбина. Начинът да се подобри индексът е да се привлекат повече и по-качествени емитенти, особено такива, които са по-значими за българската икономика."

Идентични са впечатленията и на Георги Георгиев от "Карол капитал мениджмънт": "Според мен промените са положителни. Най-големият ефект очаквам да произведе замерването за ликвидност, което е качествен критерий за отсяване на компаниите, които реално заслужават да бъдат в SOFIX. Това най-вероятно ще създаде дълбочина на пазара и ще го направи по-интересен за инвеститорите. Намаляването на фрий-флоута носи рискове, но ако останалите критерии са изпълнени за даденото дружество - кандидат да влиза в индекса, те не са толкова голям проблем", посочва експертът.
Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ: Промените отразяват спецификите на българския пазар

Каква е причината за намаляване на критерия за пазарна стойност на фрий-флоута от 10 млн. на 5 млн. лв. за участие в SOFIX?

Това е резултат от цялостната промяна на начина на селекция на компаниите от SOFIX. По досегашната методология на класиране в низходящ ред единствено по пазарна капитализация подлежаха компаниите, изпълняващи определени минимални критерии и попадащи измежду първите 30 по брой сделки и медиана на седмичния оборот. Предложението за промени на БФБ, обаче, предвижда занапред класирането да се извършва измежду всички компании на основния пазар, отговарящи на минимални изисквания, на вече по 4 критерия, което като цяло намалява влиянието на пазарната капитализация в окончателния подбор.

Ако не съществува минимален размер на пазарната капитализация, обаче, това би означавало много малка компания, която за последния шестмесечен период е сравнително активно търгувана (или вследствие на спад на активността по по-големите по размер компании), в крайна сметка да стане част от индекса. Понастоящем случаят не е такъв, но минималният размер е възможен буфер срещу подобна ситуация.

Ако промените бъдат приети в този им вид, кога ще започне да се прилага новата методология?

От месец септември 2017 г.

Какви са очакванията ви за ефекта от промените в методологията, които предлагате?

Целите на промените са да има прецизиране на използваната терминология, ползване на най-прозрачните и безспорни източници на информация, ясно дефиниране на процедурите при корпоративни събития. Специфично за SOFIX се променят критериите за селекция на компаниите като се въвеждат следните особености: добавяне на критерии за пасивна ликвидност, освен досега прилаганите изисквания за активна ликвидност и ранкиране на компаниите по пазарна капитализация, оборот, брой сделки и критерий за пасивна ликвидност. Ние считаме, че предложените промени ще отразят по-точно, пълно и обективно спецификите на българския капиталов пазар.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Поизтънелите възглавници на банките 1 Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

21 юни 2019, 4089 прочитания

KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България" KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България"

Стартът е с пет фонда, които ще се дистрибутират чрез мрежата на банката и "ОББ Асет мениджмънт"

20 юни 2019, 2781 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
ПИБ търси нов инвеститор

Банката, контролирна от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, е наела Citigroup за консултант

Повелителят на отпадъците

Централите на Христо Ковачки масово заместват въглищата с RDF и биомаса

Пиратски филм

Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му

Ние, писателите

Сборникът "Интервюта" ни дава възможност да надникнем по-дълбоко в личността и философията на Йордан Радичков