С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 май 2017, 8:00, 6837 прочитания

Левон Хампарцумян: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)
Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№1

№1 Стабилност и риск
№8 Ефективност и рентабилност
№5 Устойчивост и динамика
№1 Размер
27.5% е капиталовата адекватност на Уникредит Булбанк към края на годината при средна за сектора 20.9%.
Визитка
Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет (УС) на Уникредит Булбанк. Той ръководи институцията от раздържавяването й през 2001 г., като преди това е бил заместник-министър на икономиката и председател на Агенцията за приватизация. Професионалният му път преминава и през мениджърски позиции в PriceWaterhouseCoopers и Ernst&Young. Понастоящем е член на УС на Асоциацията на банките в България, а в миналото е бил и негов председател, както и член на борда на Българския форум на бизнес лидерите и на УС на Института за пазарна икономикa. От 2015 г. е председател на обществения съвет на компанията за аутсорсинг услуги TELUS International, който подкрепя местни социално значими проекти на неправителствени организации.
Как изглежда банковият сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?

- Ако се съди по резултатите, изглежда добре. Защото в крайна сметка имаме и може би две години и нещо растеж в икономиката, което също се отразява положително на банковия сектор. Въпреки че не всички хора биха се съгласили, че това се усеща от всички – но най-активната икономически част от населението със сигурност усеща растежа. Банките по същия начин.


Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Ние никога не сме спирали да се справяме с пазарните предизвикателства, защото пазарът затова е пазар – всеки ден да следиш какво се случва, да се напипват верните тенденции, евентуално да се правят необходимите промени в начина, по който работим. Същото се отнася с регулациите. След всяка криза – примерно като тази, която беше 2008-2009 г., обикновено се написват серия от регулации, които да предотвратят появяването на същия тип криза. Разбира се, това не е гаранция, че някакъв друг вид криза не ни чака някъде в бъдеще. Но новите регулации затова са регулации – просто трябва да ги спазваш и да ги адаптираш към бизнеса, който имаш. И ние това правим. Но не е нещо ново – винаги сме го правили. Вече се говори за Базел IV и т.н. – аз си спомням още Базел I, като трябваше да се въвежда, всички казваха: "Ама как ще го въвеждаме? То има такива неща... То е много трудно, не става така..." После II, III, сега IV – в смисъл, винаги има предизвикателства, защото адаптирането и въвеждането на тези изисквания в ежедневната работа е въпрос на организирани системни усилия и разходи.
"Сделката за ОББ е добър знак, че големи европейски банкови групи все още се интересуват от българския пазар."

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

- Сделката за ОББ е добър знак, че големи европейски банкови групи все още се интересуват от българския пазар. И аз я разглеждам като едно позитивно развитие в сектора.Тъй като ние сме минавали през доста сложна консолидация на три институции не толкова отдавна, предизвикателството е да се сформира нов екип от съществуващите, който да е по-добър от двата стари, да не се разочароват много клиентите и да се запази клиентска база, да се оптимизира клонова мрежа и всички други неща, които те така или иначе ще трябва да правят. Но пак казвам – защото става дума за голям играч с добра репутация и професионална етика на високо ниво – както и самата ОББ всъщност беше важен играч на българския пазар – резултатът би трябвало да бъде очаквано позитивен, но ще вземе време и усилия от хората, които го правят.

Днес – пак във връзка с по-високи капиталови изисквания, регулации, необходимостта да се въвеждат скъпи и сложни IT системи – все повече икономията от мащаба във финансовите услуги и банките ще има значение. Така че в момента сме в един период, в който консолидацията е очаквана и би донесла икономически изгоди. Тази концепция too big to fail има поддръжници, но все по-малко.

Кога очаквате периодът на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

- Има фактори, които ни карат да мислим, че бихме могли да очакваме някакво умерено повишаване на лихвите в идните години, но някаква прецизна прогноза няма как да се направи.

Клиентите би трябвало да се подготвят, когато взимат кредит – защото, ако си взел кредит на исторически най-ниските нива и той е променлив, може да очакваш, че в даден период тези лихви могат да станат по-високи. Разбира се, лихвите се повишават обикновено заедно с инфлацията, така че не е въпросът дали лихвите са високи или ниски – въпросът е дали са поносими, или дали бихте могли да решите, че тази цена на кредита е достатъчно добра за целите, които имате. Защото в момента лихвите са по-ниски, отколкото в периода на бума 2006-2007 г. – това не води обаче на всяка цена до ентусиазъм за взимане на кредити. Така че не би трябвало цената на парите в една модерна и относително устойчиво развиваща се икономика да бъде съществен фактор за успех или неуспех както на бизнеса, така и за потреблението.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

- Тази и следващите години предоставянето на услуги по новите канали за банкиране - всичко, свързано с онлайн, мобилно банкиране, електронна търговия и т.н., които се развиват изключително бързо и банките като важни финансови посредници на пазара просто ще бъдат изправени пред предизвикателство да си намерят ефективните начини на работа в тази среда. Някои хора много обичат термина дигитализация, но аз предпочитам дигитализацията да не е цел, а да е средство за постигане на по-качествени, по-достъпни услуги. Ние изграждаме и си търсим достойното място в тази среда.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- "Двигателите на растежа" е малко разтегливо понятие. Аз не знам кои са двигателите на растежа, но за съжаление няма няколко фактора само, които да влияят върху развитието на икономиката. Ние сме достатъчно голяма и достатъчно диверсифицирана икономика, за да няма само един или два фактора. Предсказуемостта на средата, устойчивостта на данъчната система, подобряването на работата на съдебната система – което стана някаква мантра, за която всички говорят – би трябвало да дадат една по-солидна база, на която вече предприемчивите хора да се чувстват по-комфортно – дали да инвестират, или да потребяват. И съответно не толкова предприемчивите също биха имали някакви ползи от това, че най-предприемчивата част от обществото е по-ентусиазирана да потребява или да инвестира – това са нови работни места, повишаване на оборотите в търговията, по-висок индекс на потребителско доверие, по-оптимистични възгледи в корпоративните играчи.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Както всяка друга година, на първо място са клиентите и тяхната удовлетвореност, и възможността да им предоставяме повече и по-качествени услуги – разбира се, следейки развитията на пазара. Ако имаме едно по-устойчиво развитие на икономиката, т.е. тенденцията от предишните години да се запази и да се засили, на каквото ние се надяваме, би трябвало да имаме подобни и дори по-добри резултати.
За банката

Уникредит Булбанк е най-голямата финансова институция в България с активи от 18.6 млрд. лв. Създадена е през 2007 г. в резултат на сливането на Булбанк, Хеброс банк и "Биохим", което я превръща в своеобразен гигант на местния пазар. Unicredit е в България от края на 2000 г., когато придобива Булбанк, а другите две институции идват в италианската група покрай придобиването на германската HVB на централно ниво. Българската банка е активна както в корпоративния сектор, така и в сегмента на дребно, като има лидерски позиции и в частното и инвестиционното банкиране.

В подреждането на "Капитал" за 2016 г. институцията запазва спечеленото година по-рано първо място. Любопитното е, че с изключение на размера на активите си тя не е първа по нито един от отделните показатели, на базата на които се изготвя класацията. Силното представяне по различните показатели обаче и тази година й носи лидерската позиция в категорията "Стабилност и риск", като традиционно печели точки заради цената, при която привлича финансиране. В подреждането за ефективност и рентабилност и тази година надолу я дърпа нетният лихвен марж (15-о място), който натежава на представянето й и в категорията за устойчивост и динамика. Там институцията се класира на 14-о място по показателя, а за крайното подреждане в категорията негативен ефект оказва и промяната в съотношението между капитала и активите за предходните три години (16-о място), което обаче идва основно от бързия ръст на активите.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Георги Заманов, Алианц банк България: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Интервюто взе Мария Иванова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Къде изчезна вносът Къде изчезна вносът

Данните от статистиката за 2019 г. се оказаха непълни, но вместо НСИ да реагира навреме, остави поле за политически спекулации

28 фев 2020, 1356 прочитания

Развитието на финтех сектора вече принуждава банките да променят модела си на работа Развитието на финтех сектора вече принуждава банките да променят модела си на работа

Партньорството между отделните играчи в екосистемата ще е от ключово значение за развитието й

27 фев 2020, 1477 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 15871 прочитания

28 фев 2020, 5494 прочитания

28 фев 2020, 3056 прочитания

28 фев 2020, 2784 прочитания

28 фев 2020, 2518 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Петя Димитрова: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка пред "Капитал"

Още от Капитал
Сбогом, Lafka

Очакването на пазара е веригата да заработи като място за продажба на продуктите на държавния тотализатор

Барселонска треска

Какво стана ясно за разследването на испанските власти, което се занимава и с Бойко Борисов, и докъде може да стигне то

Тол-системата: Гафове вместо милиони

Тол-системата ще заработи на 1 март, но до 27 март има "гратисен период" без глоби

Потупване по рамото от Брюксел

С нетрадиционно позитивен доклад за икономическите дисбаланси Европейската комисия даде още един тласък на България по пътя към еврото

Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Вместо да ремонтира стари йерархии, комиксът отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени

20 въпроса: Капка Тодорова

От журналистите, които успяват да си изковат име независимо от или въпреки медията, в която работят

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10