С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 май 2017, 8:00, 6967 прочитания

Оливер Рьогл: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)
Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№7

№2 Стабилност и риск
№10 Ефективност и рентабилност
№14 Устойчивост и динамика
№6 Размер
"Предпочитам строги регулации пред кризи на всеки няколко години."
7% са необслужваните кредити при Райфайзенбанк.
Визитка
Оливер Рьогл e председател на УС и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк. Съществената част от кариерата му е преминала в групата "Райфайзен" с фокус върху пазарите в Централна и Източна Европа. Преди да поеме поста в България през 2013 г., повече от дванайсет години работи в дъщерната банка на "Райфайзен" в Сърбия, като от 2005 г. е неин главен изпълнителен директор. Работил е повече от 3 години и в Райфайзенбанк в Русия. Той е роден през 1964 г. във Велс, Австрия. Завършил е Икономическия университет, Виена, с магистратура по икономически и социални науки и специализация "Банки и финанси". Преминал е и едногодишна програма за обмен в Университета в Илинойс, САЩ. Владее немски, английски, френски, български и сръбски език и ползва руски.
Как изглежда банковият сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?

Прегледът на качеството на активите и стрес тестовете показа, че българската банкова система е стабилна и добре капитализирана. Разбира се, когато говорим за средни стойности, трябва да имаме предвид, че някои от банките са много над средното, а други под.


Смятам, че като цяло секторът имаше голяма необходимост от подобно упражнение след случилото се с КТБ преди близо три години. Прегледът имаше и дисциплиниращ ефект, тъй като банките се готвиха за този труден тест. Макар и лошите кредити да намаляват, особено след прегледа, средно за банковата система ниво този показател е все още висок и има още работа, която трябва да се свърши. Показателят необслужвани кредити трябва да бъде поне под 10% за целия сектор. При Райфайзенбанк той вече е под 7%.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

Предизвикателствата не са нови – средата на ниски лихви и свръхликвидността продължават да влияят негативно върху банките у нас и в цяла Европа, а регулаторните изисквания все повече се затягат. Тези фактори ще продължат да оказват негативно влияние върху сектора през тази, а може би и през следващата година, но въпреки това очакванията ни са положителни и средата – както лихвената, така и регулаторната, постепенно ще се нормализират.Все пак по-високите регулаторни изисквания определено имат положителен ефект – особено в България. Видяхме какво означава фалитът на една банка за цялата среда. Ако можех да избирам между строги регулации и стабилни банки или на всеки няколко години криза – със сигурност бих предпочел високи изисквания, за да се предотврати криза в бъдеще.

Поради позитивното развитие на икономиката, а за радост България е една от страните с устойчив и висок ръст на БВП през последните години, търсенето на финансиране от страна на бизнеса и домакинствата се увеличава. Това е и решението за нас, банките, за справяне с предизвикателствата на ниските лихви и свръхликвидността – като финансираме все повече качествените проекти на фирмите и физическите лица.

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

Процесът ще продължи – от една страна, на пазара конкуренцията е голяма, а от друга, смятам, че и БНБ е заинтересована, тъй като това ще допринесе за още по-стабилен банков сектор, в който участват големи международни банки. Според мен обаче този процес ще продължи при по-малките банки.

Кога очаквате периодът на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

Американската централна банка - Федералният резерв, вече започна да повишава лихвите, ще го последва и ЕЦБ, но не очаквам да станем свидетели на по-високи лихви през тази, а и началото на следващата година. Все пак решения на ЕЦБ в посока намаляване на експанзионистичната й политика са възможни и през тази година – виждаме, че инфлацията започна да расте. Тъй като е ясно, че периодът на ниски лихви ще приключи, коментираме с клиентите ни, че сега е добър период за дългосрочни инвестиции при фиксирани лихви. Разбира се, и домакинствата и бизнесът трябва да имат реалистични планове и да взимат разумни решения.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

Две поредни години икономиката отчита ръст от над 3%. Очакванията са за подобен ръст и през тази година. Засега за обикновените хора това бяха просто цифри, но те ще го усещат все повече във всекидневието си. Това означава и по-голямо търсене на финансиране – за покупка на жилище или инвестиционен проект. Поради тази причина очаквам ръстът в кредитирането да надхвърли нивата от миналата година. Това, разбира се, при условие че политическата среда е стабилна, тъй като сме свидетели на турбуленции в целия свят, Европа и у нас.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

Прогнозата на анализаторското ни звено "Райфайзен рисърч" е, че икономиката на България и през тази година ще отбележи ръст, подобен на миналогодишния. През 2016 г. мотор на растежа бе външното търсене. През тази освен износа все повече и крайното потребление на домакинствата ще допринасят за развитието. Надяваме се и на инвестиции, но трябва да се задълбочат реформите, за да имаме повече предвидимост – в съдебната система, администрацията.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Ще продължим да се придържаме към стратегията ни от последните години да растем органично и да бъдем сред водещите универсални банки в страната. Успешното развитие на банката и прегледът на качеството на активите показа, че моделът ни е устойчив и това ни дава възможност за растеж на бизнеса и клиентската база. Фокусираме се върху удовлетвореността на клиентите и по-широкото използване на съвременните технологии.
За банката

Райфайзенбанк (България) е една от първите инвестиции на зелено в българския банков сектор. Създадената през 1994 г. с фокус върху корпоративното кредитиране финансова институция е 100% собственост на австрийската Raiffeisenbank Interntional. В годините на кредитния бум Райфайзенбанк навлезе силно и в обслужването на клиенти физически лица, както и във финансирането на малки и средни предприятия.

През 2016 г. тя генерира третата най-голяма нетна печалба в бранша със 133 млн. лв. и зае шесто място по размер на активите с 6.32 млрд. лв. В тазгодишното издание на класацията на "Капитал" банката отстъпва две позиции и заема седмо място, но запазва силното си представяне в категорията за стабилност и риск, където е на втората позиция. За това допринася челното й място по цена на финансиране от домакинствата. Представянето в категорията за устойчивост и динамика, както и за ефективност и рентабилност обаче се запазва на миналогодишното доста по-скромно ниво, за което допринасят ниският лихвен марж и нетният доход от такси.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Георги Заманов, Алианц банк България: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Интервюто взе Николай Нейчев
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Българските компании за споделено кредитиране се увеличават Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

13 окт 2019, 3521 прочитания

ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г. 9 ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г.

От държавната институция не обясниха на какво се дължи забавянето

13 окт 2019, 9790 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Петър Славов: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Председателят на надзорния съвет на Прокредит банк (България) пред "Капитал"

Още от Капитал
Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10