Арно Льоклер: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

"Ако ме бяхте попитали за регулациите преди три години, тогава сигурно щях да кажа, че те са бреме, но от днешна гледна точка виждам в тях по-скоро предизвикателство."

Арно Льоклер: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Изпълнителният директор на Сосиете женерал Експресбанк пред "Капитал"

Гергана Михайлова
10290 прочитания

"Ако ме бяхте попитали за регулациите преди три години, тогава сигурно щях да кажа, че те са бреме, но от днешна гледна точка виждам в тях по-скоро предизвикателство."

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№5

№4 Стабилност и риск

№9 Ефективност и рентабилност

№8 Устойчивост и динамика

№7 Размер
23% ръст на печалбата до 90.3 млн. лв. постигна банката в България за миналата година.

Визитка

Арно Льоклер е магистър по "Одит и корпоративни финанси" от университета HEC в Париж. Работи за Societe Generale от 1996 г. Сред ключовите роли, които е изиграл за финансовата група, е тази на изпълнителен директор на германската Hanseatic Bank, в която френската банка има мажоритарен дял, и CEO на руската Rusfinance Bank, която под ръководството му се изкачва в топ 3 на автомобилно финансиране и топ 5 на потребителското финансиране. Френският мениджър пое банката в България през януари 2015 г.

Как оценявате банковия сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?

Прегледът потвърди общата стабилност на банковата система и бе проведен съгласно надеждна методология, изготвена по дизайн на Европейската централна банка, с добро качество на одита, предоставен от външните доставчици на услугата. Бяха констатирани проблеми в ограничен брой банки, но се предприеха мерки за решаването им, като националната банка извършва внимателен мониторинг. Видяхме, че преминаването през това упражнение възроди кредитната дейност, от което ползата е най-вече за потребителите.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

Новите регулаторни проекти консумират важни ресурси на банките, особено в отделите за риск мениджмънт и технологии, но не бих казал, че отнемат от нашия основен фокус на дейност. От две години насам една трета от проектните ни ресурси са ангажирани с това при 15-20% в миналото, което дава представа за цената на тези нови регулации. Ако ме бяхте попитали за тях преди три години, тогава сигурно щях да кажа, че те са бреме, но от днешна гледна точка виждам в тях по-скоро възможност. Например платежната директива или новите правила за идентификация на клиентите - те разкриват големи възможности за работа с потребителите.

А по отношение на пазарните предизвикателства - условията не са се променили съществено за последната година. Свръхликвидността, която имахме, започна да се нормализира благодарение на подема в кредитната активност и съм убеден, че до две години ще сме постигнали много по-балансирани показатели. Добра е динамиката при корпоративните клиенти, където имаме парадокс - въпреки че геополитическата среда е несигурна, фундаментите на икономическата среда са здрави. Така че бизнесът се развива и това ни дава комфорт да работим по-спокойно.

Кога очаквате периодът на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

Фундаментално няма причина за по-нататъшно понижение на лихвените равнища, което не значи, че някои банки няма да продължат да го правят в очакване да увеличат пазарния си дял. За мен обаче предприемането на още редукции не би било здравословно.

Краят на ниските лихви вече е тук. Европа ще последва САЩ в покачването на лихвите може би следващата година, но първо трябва да минат изборите във Франция и Германия, за да се види каква ще е ситуацията там, тъй като двете държави са определящи за политиките в еврозоната и резултатът би повлиял върху начина, по който ЕЦБ ще действа. Но няма причина да очакваме рязко вдигане на лихвите, по-скоро то ще бъде постепенно и без сътресения за потребителите.

Може би въпросът притеснява индивидуалните клиенти, които изплащат ипотечни заеми. Моята препоръка е в такъв случай да се помисли за възможността лихвата да се фиксира за по-дълъг период от време. Да, от днешна гледна точка това може да изглежда малко по-скъпо, но в перспектива от 10 години например може да се окаже по-изгодният вариант.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

През тази година очакванията са за растеж от около 3%, който е подобен на този през миналата година. Политическата ситуация в България се изясни и реакцията на пазарните участници е позитивна. Като макроикономически показатели България стои по-добре от други страни в Европейския съюз. Предстоят нови европейски програми, включително за иновации, конкурентоспособност и регионално развитие, които ще подкрепят икономическия ръст и ще позволят да се рестартират инфраструктурните програми в страната. Защото, ако имаше сектор, който страдаше през последните 12 месеца, това бе строителството на инфраструктура.

Увеличение на чуждите инвестиции е възможно, но от страна на чуждите инвеститори, които вече са представени в България и са доволни от възвращаемостта, която получават. За новите инвеститори 3% икономически ръст изглежда добре, но не това е ключовият фактор за вземане на решения. Основното, което е важно за тях, е относително малкият пазар от 7 млн. души и негативните демографски процеси.

Началото на дългоочакваната консолидация в банковия сектор беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

Очаквам консолидацията да продължи, не задължително през тази година. Увеличаването на регулаторната тежест, която повишава разходите на клиент, също ще оказва влияние. Според мен до пет години ще има не повече от пет банки, които да са референтни за пазара, и Сосиете женерал Експресбанк се стреми да бъде една от тях.

Вярвам обаче, че консолидацията няма да се изчерпва със сделки за банки и портфейли. Все по-голямо значение ще има способността за иновации и дигитализация, начинът, по който банките реагират на така наречените технологични дизръптъри (коренни промени в съществуващите технологии, които преобразяват индустрията). Това ще промени пазарните дялове по-бързо, отколкото в момента си представяме.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

Тенденция е силното развитие на имотния пазар, което е подкрепено от ниските лихви, защото те улесняват инвестициите. В такава среда има условия за още по-голямо развитие на спестовните продукти, защото клиентите търсят алтернативи на стандартните срочни депозити. Такива може да бъдат взаимните фондове, застрахователните продукти с инвестиционна компонента или структурираните продукти, които се стремят към определена възвращаемост с възможност за частично или пълно гарантиране на вложения капитал.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Сосиете женерал Експресбанк има добър имидж и се радва на висока удовлетвореност сред клиентите, но запазването на това ниво изисква много и непрекъснати усилия от наша страна. Основният ни фокус през 2017 г. ще бъде да поддържаме високо качеството на услугите, които предлагаме, и да продължим развитието на проектите по линия на иновациите, като разчитаме на още по-отворена комуникация. Започнахме с фейсбук приложението "Думата имаш ти" и с няколко предизвикателства, свързани с иновациите, отворени за колеги и външни участници. Очакваме първият завършен продукт от иновационната програма да стартира това лято.

За банката

Сосиете женерал Експресбанк е седма по големина на пазара в България с активи за 5.9 млрд. лв. в края на 2016 г. Тя е създадена през 1993 г. със сливането на 13 търговски банки при течащото тогава преструктуриране на банковия сектор. Първоначално централното й управление е във Варна, където и досега се намира един от главните офиси на институцията. През 1999 г. банката е придобита от френската група Societe Generalе, която въвежда ноу-хауто си в областта на корпоративното и потребителско финансиране.

В последните години при банковата паника около КТБ и гръцката криза банката беше една от привлеклите доста клиенти, търсещи повече сигурност. През 2016 г. тя издържа с успех стрес теста и се представи силно при прегледа на качеството на активите.

В общата класация на "Капитал" SG Експресбанк е на пета позиция. Най-доброто й представяне е по показателя стабилност и риск, където е на четвърто място сред 21 институции на пазара. По критерия устойчивост и динамика е осма, а по отношение на ефективността и риска е на девето място.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Георги Заманов, Алианц банк България: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Интервюто взе Гергана Михайлова

Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№5

№4 Стабилност и риск

№9 Ефективност и рентабилност

№8 Устойчивост и динамика

№7 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал