Георги Заманов: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Георги Заманов: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

"Банките ще наваксват изтъняващия лихвен марж с предлагането на нови продукти и услуги."

Георги Заманов: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Изпълнителният директор на Алианц банк пред "Капитал"

Гергана Михайлова
8972 прочитания

"Банките ще наваксват изтъняващия лихвен марж с предлагането на нови продукти и услуги."

© Цветелина Белутова


Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№10

№9 Стабилност и риск

№7 Ефективност и рентабилност

№11 Устойчивост и динамика

№11 Размер
"Все повече ще ставаме свидетели на феномена добре информиран клиент."
6% ръст на активите до 2.4 млрд. лв. отбеляза банката през 2016 г.

Визитка

Георги Заманов e банкер с опит не само на българския, но и на пазара в чужбина. Магистър е по икономика и финанси от УНСС и по ядрена физика от СУ "Св. Климент Охридски" . Започва кариерата си като анализатор в БНБ, преминава през ОББ, HVB "Биохим" и Уникредит Булбанк, където е заемал ръководни длъжности в областта на управлението на необслужвани кредити. От 2007 г. последователно е бил член на УС на UnіСrеdіtВаnk Сърбия, където е отговарял за управлението на риска, а след това и на UnіСrеdіtВаnk в Украйна, отговарящ за корпоративното и инвестиционно банкиране. От януари 2016 г. се присъединява към екипа на Алианц банк България като изпълнителен директор. От началото на 2017 г. е главен изпълнителен директор на "Алианц банк България".

Как оценявате банковия сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?

- Стрес тестовете бяха полезно упражнение както за банковата индустрия, така и за българското общество да получи спокойствието, че българската банкова система е стабилна. Положителното за мениджмънта на банките беше, че правейки прегледа за всички с еднакви параметри и условия, успяхме да се съизмерим и да видим къде сме спрямо другите, което е различно от онова, което мислим за своите позиции.

Сега банките са в още по-добра кондиция, отколкото по време на стрес теста. 2016 беше успешна година, в която имахме добър комфорт за работа, фокусирайки се върху дейността си. Резултатите за 2016 г. са най-добрият сигнал за качеството на банковия бизнес. Това показва първо, че сме добре позиционирани като индустрия, която предлага финансови услуги, и второ, че всички сме поставили клиента в центъра на своето внимание.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Бих разделил предизвикателствата на две групи - пазарни и регулаторни. На практика всички банки предлагат едни и същи продукти и конкуренцията между тях се свежда основно до цена и качество. Имайки предвид, че цената има таван, предизвикателството пред нас е да подобрим качеството на обслужване и да дадем допълнителна стойност на потребителите.

По отношение на регулациите тяхното прилагане изисква огромни усилия, хора и средства, което е добре да се знае, тъй като добавената стойност от тези инвестиции е за обществото. Голямото предизвикателство е в намирането на подходящи IT решения, с които ще можем да отговорим на новите изисквания при разумни финансови разходи. С новите регулации пазарът ще се изравни, което е добре от гледна точка на конкуренцията.

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

- До края на годината не очаквам да има съществени промени в сектора. Нека видим първо как ще се развие консолидацията между Сибанк и ОББ. Предизвикателството пред тях е да докажат, че те ще станат по-силен играч от това, което са двете поотделно. Това ще е от полза за целия пазар, защото конкуренцията ще е на още по-високо ниво.

Кога очаквате периода на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

- Ниските лихви по депозитите, практически нулеви, не са здравословни за финансовата система и не е добре да продължават дълго време, тъй като така се нарушават основните принципи на спестовността за хората. В 90% от случаите българите нямат друга алтернатива за инвестиция освен депозита. А ние не сме богата държава, за да си позволим загуба на спестовността.

На фона на добрата ликвидност на българските банки и стремежа да се привлекат повече клиенти ("откраднат" от други банки) очаквам да има минимален спад на лихвите по кредитите. Но в голяма степен възможността за намаление на лихвите е изчерпана. Нормално е маржът между кредити и депозити да е в рамките 3-3.5%. Освен това размерът на нашите кредити и депозити е нисък. В Европа например лихвите по ипотечните кредити може да са по-ниски, но там единичната транзакция е за 250 - 300 хил. евро, а не за 30 - 50 хил. евро, колкото е тук. Това означава, че за същия обем работа има по-голяма доходност, която осигурява оперативната издръжка на съответната институция. Според мен в България предлагането на нови продукти и услуги ще компенсира падащия маржин, защото при традиционните той е минимален. Това е така, защото новият продукт предоставя на потребителите допълнителна стойност, заради която те искат да го имат, и маржинът е по-висок поне докато не се насити конкуренцията.

Вероятно в един момент трендът на лихвите ще започне плавно да се обръща. Исторически има достатъчно информация за макроикономическите цикли на световната и европейска икономика. Но не мисля, че при сегашните условия на икономическо развитие това е заплаха за България (референция лихвените нива за депозити и кредити през последното десетилетие). Очаквам за това да заговорим най-рано през втората половина на 2018 г.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

- Секторът ще продължи да предлага повече добавена стойност, нови продукти, иновации и IT решения. Банките ще продължат да инвестират в дигитализация, която е в полза не само на клиентите, но и на работещите в сектора. Навлизането на новите технологии променя ежедневието на всеки от нас и значителна част от комуникацията с клиентите се осъществява през онлайн каналите. Все повече ще ставаме свидетели на феномена "добре информиран клиент". Това е клиентът, който е изчел много информация и идва в офиса добре подготвен с правилните въпроси.

Ясно различима тенденция от последните години е все по-интензивното използване на онлайн и мобилното банкиране. Докато преди 10 години ползващите интернет банкиране бяха само корпоративни клиенти, сега това е масова услуга за гражданите. Очаквам в близко бъдеще да можем да предложим такава система за верификация, че да не е нужно да подписваме по 20 страници за един договор.

Като тенденция в кредитирането прави впечатление, че много потребителски кредити, особено тези, които са за малки суми, се насочиха към институциите за бързи кредити, които са по-гъвкави. Така че банките се фокусират повече към ипотечните и по-големите потребителски кредити. Забелязва се тенденцията потребителски кредити да се теглят за покриване на по-големи разходи на домакинството, така наречените квазиипотечни нужди - ремонт, покупка на жилище и т.н.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- Износът и вътрешното потребление са важни и ще продължат да са фактор за икономическия растеж. Но не бих казал, че е по-важно да имаме по-голям ръст на износа, отколкото на вътрешното потребление например. Важно е те да се движат успоредно. Защото добрият износ се връща под формата на по-добро възнаграждение на труда и капиталовите инвестиции, което би трябвало да доведе до по-голямо вътрешно потребление, което да мултиплицира икономическия растеж.

Реалната икономика е гръбнакът за развитието на финансовия сектор. Ръст от 3% изглежда добре за Франция и Германия, но за България не е достатъчен. Необходими са години наред българската икономика да има устойчив ръст от над 5%, защото много имаме да наваксваме. Китай е там, където е в момента, защото години наред икономиката й растеше с по 7-8% годишно.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Фокусът на Алианц банк е насочен към клиентите – а именно индивидуално отношение, по-добро обслужване, по-добри условия, на които могат да разчитат, и в крайна сметка по-висока удовлетвореност. По отношение на сегментите на пазара традиционно запазваме фокуса си към банкирането на дребно - ипотечно и потребителско кредитиране, малкия и средния корпоративен бизнес и семейни фирми, което е в основата на философията на "Алианц" за постигане на устойчив растеж и добро управление на риска.

Като част от семейството на "Алианц" предлагаме и цялостни финансови и инвестиционни решения - застраховки и пенсионно осигуряване, в допълнение на традиционните банкови продукти.

За банката

"Алианц банк България" е на 11-о място по големина между 22-те институции на пазара (без клоновете), като завърши годината на прегледите и стрес тестовете с печалба от 30.2 млн. лв. Институцията бе сред малкото, които нямаха нито стотинка корекция след прегледа.

Историята на банката датира от 1997 г., когато тогавашният й акционер, застрахователният холдинг "България", купува бившата ямболска банка "България инвест" и премества седалището й в София. Година по-късно започва процеса по присъединяването към групата на германския застрахователен холдинг Allianz.

Основен собственик на кредитната институция е "Алианц България холдинг", а сред акционерите са застрахователните компании от групата – "Алианц България" и "Енергия".

В класацията на "Капитал" "Алианц банк България" е №10 в общото подреждане. Най-добри са позициите й по критериите за ефективност и рентабилност, където е на седмо място, а в подреждането по показателя стабилност и риск е на девета позиция.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Интервюто взе Гергана Михайлова

Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№10

№9 Стабилност и риск

№7 Ефективност и рентабилност

№11 Устойчивост и динамика

№11 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.