С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 май 2017, 8:00, 7807 прочитания

Георги Заманов: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Изпълнителният директор на Алианц банк пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)
Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№10

№9 Стабилност и риск
№7 Ефективност и рентабилност
№11 Устойчивост и динамика
№11 Размер
"Все повече ще ставаме свидетели на феномена добре информиран клиент."
6% ръст на активите до 2.4 млрд. лв. отбеляза банката през 2016 г.
Визитка

Георги Заманов e банкер с опит не само на българския, но и на пазара в чужбина. Магистър е по икономика и финанси от УНСС и по ядрена физика от СУ "Св. Климент Охридски" . Започва кариерата си като анализатор в БНБ, преминава през ОББ, HVB "Биохим" и Уникредит Булбанк, където е заемал ръководни длъжности в областта на управлението на необслужвани кредити. От 2007 г. последователно е бил член на УС на UnіСrеdіtВаnk Сърбия, където е отговарял за управлението на риска, а след това и на UnіСrеdіtВаnk в Украйна, отговарящ за корпоративното и инвестиционно банкиране. От януари 2016 г. се присъединява към екипа на Алианц банк България като изпълнителен директор. От началото на 2017 г. е главен изпълнителен директор на "Алианц банк България".

Как оценявате банковия сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?


- Стрес тестовете бяха полезно упражнение както за банковата индустрия, така и за българското общество да получи спокойствието, че българската банкова система е стабилна. Положителното за мениджмънта на банките беше, че правейки прегледа за всички с еднакви параметри и условия, успяхме да се съизмерим и да видим къде сме спрямо другите, което е различно от онова, което мислим за своите позиции.


Сега банките са в още по-добра кондиция, отколкото по време на стрес теста. 2016 беше успешна година, в която имахме добър комфорт за работа, фокусирайки се върху дейността си. Резултатите за 2016 г. са най-добрият сигнал за качеството на банковия бизнес. Това показва първо, че сме добре позиционирани като индустрия, която предлага финансови услуги, и второ, че всички сме поставили клиента в центъра на своето внимание.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Бих разделил предизвикателствата на две групи - пазарни и регулаторни. На практика всички банки предлагат едни и същи продукти и конкуренцията между тях се свежда основно до цена и качество. Имайки предвид, че цената има таван, предизвикателството пред нас е да подобрим качеството на обслужване и да дадем допълнителна стойност на потребителите.По отношение на регулациите тяхното прилагане изисква огромни усилия, хора и средства, което е добре да се знае, тъй като добавената стойност от тези инвестиции е за обществото. Голямото предизвикателство е в намирането на подходящи IT решения, с които ще можем да отговорим на новите изисквания при разумни финансови разходи. С новите регулации пазарът ще се изравни, което е добре от гледна точка на конкуренцията.

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

- До края на годината не очаквам да има съществени промени в сектора. Нека видим първо как ще се развие консолидацията между Сибанк и ОББ. Предизвикателството пред тях е да докажат, че те ще станат по-силен играч от това, което са двете поотделно. Това ще е от полза за целия пазар, защото конкуренцията ще е на още по-високо ниво.

Кога очаквате периода на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

- Ниските лихви по депозитите, практически нулеви, не са здравословни за финансовата система и не е добре да продължават дълго време, тъй като така се нарушават основните принципи на спестовността за хората. В 90% от случаите българите нямат друга алтернатива за инвестиция освен депозита. А ние не сме богата държава, за да си позволим загуба на спестовността.

На фона на добрата ликвидност на българските банки и стремежа да се привлекат повече клиенти ("откраднат" от други банки) очаквам да има минимален спад на лихвите по кредитите. Но в голяма степен възможността за намаление на лихвите е изчерпана. Нормално е маржът между кредити и депозити да е в рамките 3-3.5%. Освен това размерът на нашите кредити и депозити е нисък. В Европа например лихвите по ипотечните кредити може да са по-ниски, но там единичната транзакция е за 250 - 300 хил. евро, а не за 30 - 50 хил. евро, колкото е тук. Това означава, че за същия обем работа има по-голяма доходност, която осигурява оперативната издръжка на съответната институция. Според мен в България предлагането на нови продукти и услуги ще компенсира падащия маржин, защото при традиционните той е минимален. Това е така, защото новият продукт предоставя на потребителите допълнителна стойност, заради която те искат да го имат, и маржинът е по-висок поне докато не се насити конкуренцията.

Вероятно в един момент трендът на лихвите ще започне плавно да се обръща. Исторически има достатъчно информация за макроикономическите цикли на световната и европейска икономика. Но не мисля, че при сегашните условия на икономическо развитие това е заплаха за България (референция лихвените нива за депозити и кредити през последното десетилетие). Очаквам за това да заговорим най-рано през втората половина на 2018 г.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

- Секторът ще продължи да предлага повече добавена стойност, нови продукти, иновации и IT решения. Банките ще продължат да инвестират в дигитализация, която е в полза не само на клиентите, но и на работещите в сектора. Навлизането на новите технологии променя ежедневието на всеки от нас и значителна част от комуникацията с клиентите се осъществява през онлайн каналите. Все повече ще ставаме свидетели на феномена "добре информиран клиент". Това е клиентът, който е изчел много информация и идва в офиса добре подготвен с правилните въпроси.

Ясно различима тенденция от последните години е все по-интензивното използване на онлайн и мобилното банкиране. Докато преди 10 години ползващите интернет банкиране бяха само корпоративни клиенти, сега това е масова услуга за гражданите. Очаквам в близко бъдеще да можем да предложим такава система за верификация, че да не е нужно да подписваме по 20 страници за един договор.

Като тенденция в кредитирането прави впечатление, че много потребителски кредити, особено тези, които са за малки суми, се насочиха към институциите за бързи кредити, които са по-гъвкави. Така че банките се фокусират повече към ипотечните и по-големите потребителски кредити. Забелязва се тенденцията потребителски кредити да се теглят за покриване на по-големи разходи на домакинството, така наречените квазиипотечни нужди - ремонт, покупка на жилище и т.н.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- Износът и вътрешното потребление са важни и ще продължат да са фактор за икономическия растеж. Но не бих казал, че е по-важно да имаме по-голям ръст на износа, отколкото на вътрешното потребление например. Важно е те да се движат успоредно. Защото добрият износ се връща под формата на по-добро възнаграждение на труда и капиталовите инвестиции, което би трябвало да доведе до по-голямо вътрешно потребление, което да мултиплицира икономическия растеж.

Реалната икономика е гръбнакът за развитието на финансовия сектор. Ръст от 3% изглежда добре за Франция и Германия, но за България не е достатъчен. Необходими са години наред българската икономика да има устойчив ръст от над 5%, защото много имаме да наваксваме. Китай е там, където е в момента, защото години наред икономиката й растеше с по 7-8% годишно.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Фокусът на Алианц банк е насочен към клиентите – а именно индивидуално отношение, по-добро обслужване, по-добри условия, на които могат да разчитат, и в крайна сметка по-висока удовлетвореност. По отношение на сегментите на пазара традиционно запазваме фокуса си към банкирането на дребно - ипотечно и потребителско кредитиране, малкия и средния корпоративен бизнес и семейни фирми, което е в основата на философията на "Алианц" за постигане на устойчив растеж и добро управление на риска.

Като част от семейството на "Алианц" предлагаме и цялостни финансови и инвестиционни решения - застраховки и пенсионно осигуряване, в допълнение на традиционните банкови продукти.
За банката

"Алианц банк България" е на 11-о място по големина между 22-те институции на пазара (без клоновете), като завърши годината на прегледите и стрес тестовете с печалба от 30.2 млн. лв. Институцията бе сред малкото, които нямаха нито стотинка корекция след прегледа.

Историята на банката датира от 1997 г., когато тогавашният й акционер, застрахователният холдинг "България", купува бившата ямболска банка "България инвест" и премества седалището й в София. Година по-късно започва процеса по присъединяването към групата на германския застрахователен холдинг Allianz.
Основен собственик на кредитната институция е "Алианц България холдинг", а сред акционерите са застрахователните компании от групата – "Алианц България" и "Енергия".

В класацията на "Капитал" "Алианц банк България" е №10 в общото подреждане. Най-добри са позициите й по критериите за ефективност и рентабилност, където е на седмо място, а в подреждането по показателя стабилност и риск е на девета позиция.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Интервюто взе Гергана Михайлова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка

Промените идват при изтичане на договорите и ако компании от Острова желаят да работят на българския пазар

17 окт 2019, 1132 прочитания

Българските компании за споделено кредитиране се увеличават Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

13 окт 2019, 3878 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Петър Славов: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Председателят на надзорния съвет на Прокредит банк (България) пред "Капитал"

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10