Стилиян Вътев: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стилиян Вътев: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива

"Продължава до някаква степен дразнещият факт, че бизнесът на много от фирмите умишлено е насочен или е зависим от държавата, държавните поръчки или публичните инвестиции."

Стилиян Вътев: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива

Главният изпълнителен директор на Обединена българска банка пред "Капитал"

Валентина Илиева
15446 прочитания

"Продължава до някаква степен дразнещият факт, че бизнесът на много от фирмите умишлено е насочен или е зависим от държавата, държавните поръчки или публичните инвестиции."

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№4

№7 Стабилност и риск

№3 Ефективност и рентабилност

№9 Устойчивост и динамика

№4 Размер
"Скептичен съм, че сделката с ОББ ще бъде последвана много бързо от други подобни такива."

Визитка

Стилиян Вътев е главен изпълнителен директор на Обединена българска банка. Професионалният му път започва в БНБ през 1982 г., като последната му позиция там през 1993 г. е началник управление "Международни финансови институции". През последните две години от кариерата си в БНБ взима активно участие в проекта на Световната банка за преструктуриране на българската банкова система. В началото на 1993 г. се присъединява към ръководния екип на новосъздадената ОББ, първоначално като началник управление "Инвестиционно" и член на съвета на директорите, а в края на същата година е избран за изпълнителен директор. През следващите няколко години ръководи съвместния проект с ЕБВР за интеграция и институционалното укрепване на ОББ и подготовката й за приватизация. От приватизацията на банката през 1997 г. с водещ инвеститор ЕБВР заема поста на главен изпълнителен директор.

Как изглежда банковият сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016?

- Честно казано, не виждам да се е променил много. Резултатите от направените тестове като цяло са добри, но и друг път публично съм казвал – банковият ни сектор страда от структурни проблеми – твърде много на брой банки оперират на относително малък пазар. Това първо. Второ – първите 5 банки по големина на активите заемат над 60% от общо банковите активи в страната. Трето – колкото и да се говори, естествен процес на консолидация на малките банки предимно с местна собственост не може да се очаква. При наличието на много на брой банки, опериращи на относително малък икономически пазар, е много, много трудно, особено за по-малките банки, да се прави конкурентен бизнес. Не мога да не скрия опасенията си, че при тази ситуация е много възможно някоя по-малка банка да влезе или в нерегламентиран, или в прекалено рисков пазар и да генерира непоносими загуби, което би могло отново да подкопае и без това крехкото доверие на българската публика към банковия сектор.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Бидейки част от Европейския съюз, ние автоматично сме подвластни на банковите тенденции в него или, както в случая с ОББ, сме дъщерна "банка на банкова група, която е в еврозоната. В този смисъл понякога е неизбежно да сме свидетели на това, както казва народът ни, "да страдаме зорлем заради другите". Имам предвид, че в ЕС почти всекидневно се приемат директиви към намаляване на рисковете от вече минали събития (породени най-вече от волунтаризма и лакомията на някои големи банки и финансови акули в Европа и света) и защита на данъкоплатците от генерираните от това загуби. Тези директиви в голямата си част почти автоматично се прилагат и у нас. Следвайки тази тенденция, е много възможно в близко бъдеще банковите служители да работят много повече в секторите на риска, отчетността и т.н., а не в това, което е основната функция на банките – да правят бизнес, давайки пари назаем. Ако това наистина се случи, ще е много трудно на банките да генерират пари, за да плащат освен на служителите си и на масата съветници, консултанти, анализатори, които неминуемо ще участват в тези процеси.

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

- Винаги съм казвал, че правилата на играта се определят от този, който дава парите, т.е. от инвеститора – в случая KBC Group. Ние сме доволни, че усилията на целия екип на ОББ в годините назад не са били напразни – независимо от стагнацията на европейския и световен банков пазар ОББ беше оценена обективно добре и независимо от факта, че сделката все още не е приключила, обявената цена е най-високата, давана досега за банка от българския пазар. Аз по принцип гледам, общо взето, скептично на "дългоочакваната консолидация" – не че банковият ни сектор няма нужда от това, а че сделката с ОББ ще бъде последвана много бързо от други подобни такива.

Кога очаквате периодът на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

- Имам лично мнение по този въпрос и съм го казвал и друг път – по много критерии нашият банков пазар, макар и малък, е твърде различен от този в развитите европейски страни. Независимо от това обаче, както вече казах, бидейки член на ЕС, някои от неговите основни тенденции автоматично се пренасят и у нас. Не за първи път изразявам личното си мнение, че ниските или "отрицателни" лихви, налагани от ЕЦБ, са крайно вредни и деструктивни за нашата икономика. Вярно е, че кредитното търсене не е на особено високо ниво у нас, но следвайки тенденцията на ниски лихви в Европа, българските банки се надпреварват да предлагат кредитни лихвени проценти доста под разумните нива. От една страна, всичко това става за сметка на почти нулевите лихви по привлечените депозити, а от друга, всеки си вика – по-добре да дам кредит на който и да било на (неразумно) ниска лихва, отколкото да държа парите на банката, макар и безрисково, в БНБ на отрицателна лихва. Аз лично не споделям подобна политика, но е много трудно да се пребориш със стихията на пазара, в т.ч. и тази, привнесена отвън.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 ?

- Както споменах, не очаквам крупни консолидационни процеси в сектора, особено в тази му част, собственост на български акционери. Дай боже постепенно кредитният пазар да се "нормализира" – т.е. постепенно да се увеличава кредитното търсене и банките да изпълняват още по-широко своята основна функция – на паричен посредник, участващ и подпомагащ растежа на икономиката като цяло. Разбира се, това следва да става на основата на по-адекватни кредитни, респективно и депозитни лихвени проценти.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- Икономиката се развива засега добре и според прогнозите има потенциал за добър годишен растеж. Продължава обаче до някаква степен дразнещият факт, че бизнесът на много от фирмите умишлено е насочен или е зависим от държавата, държавните поръчки или публичните инвестиции. Имаме известни наблюдения, че не всичко в този коридор се прави по правилата или се случва според тях, в т.ч. и банковото финансиране или друг тип банково участие.

Kакъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година? Как ще протече във времето обединението между ОББ и Сибанк, какво ще се случи до края на годината в това отношение?

- За ОББ ми е лесно да кажа – правим каквото трябва, за да запазим тенденцията на възходящ растеж и висока степен на доходност. Успоредно с това използваме времето, за да подобряваме качеството на обслужване и да развиваме повече несвързани с кредитирането други продукти и услуги – застраховки, брокерски и разплащателни услуги и т.н. За обединението между ОББ и Сибанк – не съм най-точният човек, който следва да отговори на този въпрос – това зависи от бъдещия собственик - KBC. Ако все пак трябва да изразя личното си мнение – процесът на сливане между ОББ и Сибанк във всичките му елементи трябва да приключи за не повече от година – иначе рисковете от загуба на положителните ефекти от сливането нарастват.

За банката

ОББ е петата по големина банка в сектора според размер на активите (6.8 млрд. лв. към края на 2016 г.). ОББ е на практика първият консолидационен проект в българския банков сектор - създадена е през 1992 г. от обединението на 22 търговски банки. По-късно през 1997 г. е и първата приватизирана банка, като от 2002 г. е изцяло собственост на гръцката National Banks of Greece (NBG). В края на 2016 г. след успешното преминаване на стрес тестовете и AQR през лятото на същата година беше обявено сключването на договор за продажба на ОББ на белгийската KBC Group (собственик на Сибанк и ДЗИ в България) за 610 мнл. евро. Предстои получаване на регулаторните разрешения и одобрения на сделката и сливането на двете банки в България.

В класацията "Най-добрите банки 2017" е четвърта в общото класиране. В отделните категории е съответно на трето място по ефективност и рентабилност, седма - стабилност и риск, девета - устойчивост и динамика.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Георги Заманов, Алианц банк България: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Интервюто взе Валентина Илиева

Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№4

№7 Стабилност и риск

№3 Ефективност и рентабилност

№9 Устойчивост и динамика

№4 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.