С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 май 2017, 8:00, 37218 прочитания

Най-добрите банки на 2016 г.

За втора поредна година лидер в класацията К10 е Уникредит Булбанк

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)
Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
Десетте най-добри банки в страната са част от европейски финансови групи.
По върховете в класацията няма големи изненади, надолу обаче личи доста сериозна динамика и разместване на пластовете.

Близо три години след драматичната смърт на КТБ и ликвидната криза, пренесла се и върху ПИБ, уверено може да се каже, че българският банков пейзаж се е върнал към здравословното спокойствие. То обаче не дойде без цена и тя се измерваше в най-мащабната надзорна проверка, правена в страната - преглед на качеството на активите и стрес тестовете, обхванали 22 институции и коствали немалко пари и време.

Резултатите от дългоочакваната проверка, поднесени с доза захаросване и с доста по-малко данни от други подобни в Европа, поне частично потвърдиха някои от документираните от години, макар и дотогава непризнавани официално, проблеми. И по-конкретно, че на фона на средно добре капитализирания сектор отчетите на някои банки системно не показват реалната картина, което налага те да бъдат чувствително коригирани.


Това естествено е проблем за всеки анализатор, опитващ да си направи изводи от публичните данни. Затова и при подготвянето на шестата поредна класация К10 на "Капитал" на най-добрите банки в България можем да сме щастливи, че регулаторният преглед не предизвика фундаментални размествания. За нас това е знак, че методологията на К10 досега успешно е успявала да напипа пулса на пазара и да идентифицира рисковете, така че дори и след проверките и стрес тестовете тя да остане актуална. И да продължава да е добър инструмент за открояването на тенденциите в сектора.

10 от 10

Знак в тази посока е, че дори и след прегледа челната десетка в класацията остава непроменена, и то дори и след като в методологията на класацията включихме показатели от проверката (виж карето). Така за поредна година К10 затвърждава разделението на сектор на две скорости - нещо, което бе констатирано и от Европейската комисия и реално пролича и при стрес тестовете.И макар да не може да се сложат под общ знаменател практиките както във всички местни, така и във всички чужди институции, тази разделителна линия стои. Десетте най-добри банки в страната остават тези, които са част от европейски финансови групи, докато втората половина е населена почти изцяло от институции, контролирани от местни лица.

Лидер за втора поредна година е Уникредит Булбанк, която традиционно стъпва на силните си показатели за "Стабилност и риск". Най-голямата банка в страната традиционно оперира с чувствителен излишък на капитал и към края на годината капиталовата й адекватност е 27.5% - доста над средните за сектора 20.9%. Донякъде любопитно тя печели, без да е първа по нито един отделен показател с изключение на размер на активите.

Запазва се и разделението с подгласника й - Банка ДСК, която традиционно се проявява силно в показателите за ефективност и оглавява класирането там. Тук на помощ й идва и по-големият ритейл портфейл, който носи по-високи лихвени приходи, както й икономиите от мащаба. ДСК измества от първото място Ти Би Ай банк именно благодарение на съотношението разходи - приходи, което е измерител за цената на администрацията на банката и големите имат предимство.

В класацията "Устойчивост и динамика" Прокредит банк запазва лидерството си.

Въпреки че по върховете няма големи изненади, надолу класацията показва доста сериозна динамика и разместване на пластовете.

Краят на изключенията

През 2016 г. банките отчетоха печалба 1.26 млрд. лв. - близо до рекордите за сектора нива от последната докризисна 2008 г. Зад това число обаче с крият еднократни ефекти и необичайни фактори, които едва ли ще се повторят през 2017 г.

На първо място, около половината от отчетените 40% ръст на печалбата идва от сделката, чрез която Visa Inc. изкупи Visa Europe от европейските банки. Плащането е по сложна схема, базирано на оборота на всяка банка в платежната система на картовия оператор, и по тази линия българските банки - членки на Visa, получиха общо 186 млн. лв.

Друг момент е, че през по-голямата част от миналата година банките се възползваха от изпреварващия спад на лихвите по депозити спрямо тези по кредити. Това доведе до ръст, макар и скромен, на нетния лихвен марж. Първите месеци на 2017 г. този ефект е изчерпан и цената на ресурс на банките е достигнала дъното, докато тази на кредитите продължава да спада. Това вече изправя приходите под натиск и данните за първите месеци на 2017 г. го показват.

Иначе в условията на отрицателни лихви за банките продължава да е е предизвикателство и свръхликвидността. Раздвижването на кредитирането засега не е достатъчно да намали наличностите на банките, за които за разлика от нормални времена те трябва да плащат на БНБ, за да ги съхраняват.

Това, което вероятно ще действа положително на крайния резултат, са спадащите разходи за обезценки. Благодарение на вече устойчивия ръст в икономиката като цяло генерирането на нови просрочия по кредити чувствително се забавя, а ръстът в цените на имотите дава възможност и за реализиране на трупани през годините обезпечения.

Отключеното окрупняване

Другото голямо събитие на 2016 г., макар и официално оповестено едва в последния й ден, е сделката за ОББ. Покупката й от KBC и планираното сливане с другата банка на белгийската група - Сибанк, ще създаде новия номер три в сектора. Това ще е най-голямата подобна операция от над 10 години, когато Уникредит Булбанк приключваше мащабното сливане с "Биохим" и "Хеброс". Към момента на излизането на К10 сделката все още не е получила регулаторно одобрение и двете институции продължават да са част от две независими групи, което е и причината да са класирани отделно.

Сделката е позитивна по няколко линии, като с нея се отключва отдавна договаряният процес на консолидация. Всеобщите очаквания на банкерите са и за нови сделки по окрупняване на пренаселения пазар, макар и не непременно в най-близък хоризонт.

Цената от 610 млн. евро за ОББ в пакет с "Интерлийз" също се приема като силна оценка и чертае потенциал и за други сделки. Това би било нещо позитивно и за целия сектор, където естествено множеството дребни играчи, които трудно могат да са конкурентни, пораждат рискове от лоши практики. Което, разбира се, не означава, че на пазара непременно няма място за по-малки и бутикови играчи, насочени към конкретни ниши и конкретни потребителски потребности.

Възходът на клиента

Естествено всеки банкер винаги и неизменно казва, че най-важен е клиентът. При наличието на все повече небанкови конкуренти за отделни парчета от бизнеса обаче това автоматично все повече става фокус на всяка банка - предоставянето на максимално удобство. Дигитализацията и онлайн услугите от екстра преди няколко години вече се превръщат в необходимост, която изисква постоянни усилия. Все още банковият клон далеч не е загубил функциите си, но вече има и клиенти, които стъпват в него по изключение. А за сметка на това са готови да сменят банката си заради по-функционално приложение за мобилно банкиране.

Финансовите показатели зад резултата на банката не са нещото, което пряко засяга клиента. Естествено при вземането на решение той се води основно от други числа - размер на лихви и такси. Доколкото при много от тях вече разликите са изпилени от пазара, все повече информираният клиент ще иска да знае и как се управлява банката, така че да се минимализира рискът от хаотично събитие в стил КТБ, което може временно да блокира лични или фирмени средства и да затрудни конкретни планове. К10 предлага именно тази допълнителна картина.

Методология

Класацията на банките е по редица показатели, които са разделени в четири групи: стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика и размер. На всеки показател след консултации с банкови експерти сме дали различно тегло, което да отразява както това доколко е значим, така и доколко в практиката е изкривен от еднократни ефекти или счетоводна политика. Опитали сме се да не даваме голяма тежест на показатели, които зависят от размера на банката (размер на активите, депозитите, кредитите), както и на такива, които банките имат регулаторни или маркетингови стимули да разкрасяват (лоши кредити, нетна печалба, капиталови съотношения).

От класацията е изключена държавната Българска банка за развитие, тъй като тя по същество не се конкурира с останалите институции (те са й по-скоро клиенти), а провежда правителствени политики. Освен това тя не оперира и чисто пазарно, доколкото се финансира с имплицитни или експлицитни държавни гаранции. В изчисляване на показателите за устойчивост за минали периоди са сумирани финансовите данни на Първа инвестиционна банка и влялата се в нея през 2014 г. Юнионбанк. Въпреки обявената сделка, която вероятно ще доведе до сливането на ОББ и Сибанк, те се разглеждат отделно, тъй като към редакционното приключване на класацията все още няма регулаторни одобрения и двете институции са с различни собственици.

Избраните показатели са:

Стабилност и риск – общо тегло 45%:
Цена на финансиране (разходи за лихви към привлечени средства) – тегло 20%
Цена на финансиране от домакинства – тегло 10%
Цена на кредита (приходи от лихви към отпуснати кредити) – 20%
Цена на кредита за домакинства – 5%
Капитал/активи – тегло 10%
Корекции, наложени при преглед на качеството на активите - тегло 15%
Адекватност на базовия капитал от първи ред (CET1) към 2018 г. при базов сценарий на стрес теста - тегло 10%
Кредити към депозити – тегло 10%

Ефективност и рентабилност – общо тегло 30%:
Нетен лихвен марж (нетен лихвен доход към кредити и вземания) – тегло 30%
Cost-to-income (административни разходи към приходи от лихви, такси и дивиденти) – тегло 30%
Печалба преди обезценки към активи - тегло 20%
Възвращаемост на активите, ROA (печалба към активи) – тегло 10%
Възвращаемост на капитала, ROE (печалба към собствен капитал) – тегло 10%

Устойчивост и динамика– общо тегло 20%:
Нетен лихвен марж* – 20%
Стандартно отклонение на разходите за обезценка - 20%
Възвращаемост на капитала, ROE* – 15%
Стандартно отклонение на ROE - 15%
Ръст на активите** – 15%
Марж на нетния доход от такси и комисиони* – 10%
Промяна на капитал/активи** – 5%

* Показателите са класирани по тригодишната им средна геометрична стойност
** Промяна спрямо 2014 г.

Размер – общо тегло 5%:
Сума на активите

За клоновете важи същата методология с тази разлика, че тъй като те нямат обособен капитал, част от показателите (а именно ROE, капиталова адекватност, капитал към активи) не са включени и съответно използваните тегла са малко по-различни. Освен това те не минаха през преглед на качеството на активите и стрес тест, съответно свързаните с тях показатели няма как да се отчетат.
Какво ново

След като в предходното издание бяха предприети чувствителни промени в методологията заради регулаторните промени във формите за отчитане на банките, за шестата година на К10 новостите са минимални. Те са изцяло концентрирани в показателите за стабилност и риск и се дължат предимно на външни фактори, променящи представителността на показателите.

Едното такова решение е да отпадне показателят за кредитен рейтинг от някоя от трите големи международни агенции (S&P, Moody’s и Fitch). Причината е, че след като през 2015 г. Moody’s оттегли рейтингите си за втората по активи банка в страната ДСК, към момента на публикуването на класацията вече и лидерът Уникредит Булбанк не ползва услугите S&P. Така рейтинги от голямата тройка имат едва седем от класираните 21 институции, като само четири от тях са в топ 10. Покритите от рейтинг активи са едва около ⅓ от тези на системата, което прави сравнението по този показател безпредметно, още повече че банките в България разчитат за финансиране основно на местния депозитен пазар и на западноевропейските си централи, а не на капиталовите пазари, където рейтингът е ключов.

Другата ключова промяна през годината е отразяването на прегледите на качеството на активите и стрес тестовете. Приключилите през август проверки на БНБ определено бяха една от най-чаканите и важните оценки за дейността на банките. Затова и класация, базирана на данните през 2016 г., няма как да пропусне това събитие, въпреки че то е еднократно и през следващите години няма да се запази в методологията. Решихме да представим резултатите от AQR с наложените от прегледа корекции като дял от рисково претеглените експозиции на банките, което образно показва какъв дял от портфейла им е бил деклариран като добър, но е трябвало да се пренесе в графата лош. Също така включваме като показател и съотношението на базовия капитал от първи ред (CET1) към 2018 г., ако се реализира базовият сценарий при стрес теста на БНБ. Това е единственият условен показател в класацията, който не е базиран на отчетени данни, но е важен, защото е външна оценка, базирана на унифицирана методология, която стъпва на статистически модел върху доста повече данни, отколкото показват данните в отчетите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл 1 Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл

Приложението позволява на клиентите й да ползват телефона си за разплащания и теглене на пари от банкомат

23 окт 2019, 2203 прочитания

"Булгартрансгаз" изтегли 200 млн. евро кредити заради "Балкански поток" 1 "Булгартрансгаз" изтегли 200 млн. евро кредити заради "Балкански поток"

Държавната компания дава за обезпечение големи доларови депозити, като доходността по тях ще е по-висока от дължимата лихва по евровия заем

23 окт 2019, 1540 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Петя Димитрова: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка пред "Капитал"

Още от Капитал
Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10