С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 май 2017, 8:00, 9935 прочитания

Виолина Маринова: Периодът на рекордно ниски лихви е в самия си край

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)
Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№2

№6 Стабилност и риск
№1 Ефективност и рентабилност
№4 Устойчивост и динамика
№2 Размер
"Окрупняването на сектора го прави още по-стабилен и атрактивен за нови играчи."
Визитка

Виолина Маринова е главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Има над 40 години опит в банковото дело, които изцяло преминават в Банка ДСК. През 1971 г. започва работа като счетоводител в клон ДСК-2, а по-късно става главен директор на клона, заместник-председател на управителния съвет на банката и изпълнителен директор. Била е началник на управление "Вътрешен контрол и одит" на банката. От 2004 г. е главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Към момента е заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Още по темата

Виолина Маринова: Очакванията за 2018 г. са за връщане на махалото и леко повишаване на лихвите

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Банка ДСК пред "Капитал"

20 апр 2018

Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в региона

Според главния изпълнителен директор на OTP Group Шандор Чани целите за разширяването са от България до Беларус

4 окт 2017

Инвестиционно хапче срещу инфлация

Повишените цени изяждат лихвата по депозита и интересът към по-високодоходни вложения се увеличава

23 юни 2017

Новото дъно на лихвите

Средната лихва по левов депозит е паднала до 0.19% през април. При инфлация от 2.6% вложението в банка става на практика неизгодно

9 юни 2017

Най-добрите банки на 2016 г.

За втора поредна година лидер в класацията К10 е Уникредит Булбанк

5 май 2017

Падащите лихви ограничават печалбата на банките

Пазарът на ипотечни заеми започва да се събужда

1 май 2017

Време за рефинансиране

Лихвите са на едни от най-ниските си нива, което е предпоставка за обединяване и покриване на стари задължения

28 апр 2017

К10 - Годишна класация на най-добрите банки в България

Класацията се подготвя от екип на "Капитал" за шеста поред година

21 апр 2017

Инфографика: Устойчивост и динамика на банките

Еднократните ефекти могат да попречат на оценяването на банките, затова са важни по-дългосрочните тенденции

26 апр 2016

Как изглежда банковият сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?


- Прегледът на активите на банките, който беше направен миналата година, беше нещо ново за сектора. Кредитните институции се подготвиха много сериозно за него, отчитайки цялата отговорност, която предполага такава проверка. Още повече че такъв вид одит не беше правен до този момент, поне не за банките, които не са собственост на големи европейски финансови институции. Затова и резултатите от прегледа бяха отлични, те категорично потвърдиха, че банковата система в България е стабилна, отговаряща на критериите и изискванията на ЕС и дори в някои отношения надвишаваща тези критерии. В чисто практически аспект банките се постараха да изчистят портфейлите си от т.нар. лоши кредити и да подобрят проблемните сектори. Това се отрази краткосрочно на балансите, но за сметка на това в дългосрочен аспект изигра положителна роля, най-малко поради факта, че вече картината от отчетите е доста по-реалистична. По данни на БНБ за първите два месеца на 2017 г. разходите за обезценки в банковата система като цяло са паднали с 21% спрямо същия период на м.г., а печалбата се запазва почти същата – 194 млн. лв. при 196 млн. за 2016 г.

Прогнозите, правени от някои икономисти, че след стрес тестовете ще има сериозни разделения между банките на "добри", в смисъл добре капитализирани, и "лоши", не се оправдаха. Разбира се, имаше посочени разлики, както и съответните препоръки за подобряване на резултатите на някои банки. Сега се вижда, че те работят усилено и скъсяват дистанцията с тези пред тях.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Новите пазарни предизвикателства не са се променили съществено – да се активизира кредитирането с по-чувствителни темпове, особено за бизнеса. Банките са основен, но не единствен икономически играч, така че те функционират в определен социален и икономически контекст. Ще дам пак пример чрез статистиката на БНБ – за същия период (първите два месеца на 2017 г. спрямо 2016) кредитният портфейл не се е увеличил – нарастването е едва 0.04%! И този резултат е именно поради пазарната конюнктура, слабия ръст на икономиката и липсата на инвестиционен ентусиазъм сред реалния бизнес. Този факт много ясно се вижда в отчета на централната банка – минималният ръст е благодарение на заемите за домакинствата с 47 млн. лв. положителна разлика спрямо м.г. При всички останали видове кредити има отстъпление. Картината се допълва и от статистиката при депозитите – с най-ниски темпове растат спестяванията на домакинствата – едва 0.3 на сто при годишни двуцифрени увеличения само преди няколко години. В същото време ръстът при нефинансовите предприятия е 1.4%, а при финансовите – 8.7%. Тази ситуация е и причината да расте непрекъснато коефициентът за ликвидността по Наредба 11 на БНБ – до 38.8%.Целта на регулациите е намаляване на системния риск, така че банковият сектор да допринася за устойчив икономически растеж при поддържането на необходимите капиталова адекватност, капиталови буфери и качество на активите.

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?

- За консолидация в банковия сектор се говори отдавна и тя вече е факт. Въпреки че години наред нямаше сделки, това не значи, че процесът беше замрял, напротив – проучвания, консултации, разглеждане на оферти бяха в ход непрекъснато, макар на повърхността да нямаше никакво движение и шум. Както се знае, парите обичат тишината. Сделката между КВС, и в частност Сибанк, и ОББ също не е импулсивно решение, а плод на продължителни сондажи. Както знаете, и Банка ДСК участва в продажбата като дъщерна на унгарския си собственик OTP. Този факт отново потвърждава прогнозата за сериозност и дълбочина на процеса на окрупняване на кредитните институции в България и той е част от световна тенденция. Със свиването на кредитирането банките започнаха да правят сериозни анализи на разходите и да ги оптимизират. Изчисленията сочат, че при пазарен дял под 10% от съответния пазар не се оправдава издръжката на кредитната институция. Затова интересът към окрупняването е голям и не секва. Същото важи и за България. Сделката за ОББ само доказа, че подобни договори се сключват след сериозно и дългогодишно обследване на всички възможности, плюсове и минуси и че интерес определено има, стига страните да са достатъчно мотивирани. Окрупняването на сектора го прави още по-стабилен и атрактивен за нови играчи.

Кога очаквате периодът на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

- Периодът на рекордно ниски лихви е в самия си край и това ще си проличи съвсем скоро. Вече има симптоми на тестване на пазара на лихвите и то започва при заемите за домакинствата, и в частност при жилищните кредити. Но, забележете – това се случва, след като се раздвижи самият пазар на недвижимости. Така че първо нещата се случват в реалната икономика, а след това при банките като универсална икономическа трансмисия.
Що се отнася до клиентите, аз мисля, че те вече са готови – след няколко доста горчиви урока от предишните периоди тяхната чувствителност към пазарните тенденции е по-висока. Независимо от нивата на лихвите, преди прибягването до кредит е необходимо всяко домакинство и всеки бизнес да направят своите разчети с оглед на евентуално бъдещо развитие на доходите. Кредит се тегли, когато можеш да го изплащаш и когато парите наистина са необходими, а не когато лихвите са ниски. Този урок и фирмите, и гражданите го научиха по трудния и болезнен начин и затова те самите трябва да си отговорят дали са готови както за още едно спадане на цената на кредита, така и за неговото поскъпване.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

- Убедена съм, че здравословната конкуренция ще бъде лайтмотив за настоящата година. Банковите институции в България планират ръст за всички сегменти от портфейла си – за корпоративни клиенти, физически лица, микро- и малки предприятия. Стремят се да реализират увеличение в кредитирането между 3 и 5 процента. Този ръст не е толкова висок, както преди 2008 г., но е доста мотивиращ за функционирането на сектора. Очакванията ми са да продължава да расте потреблението като фактор за постигането на икономически растеж. Сравнително ниските лихви по кредитите са фактор за дългосрочното кредитиране в области като инвестиционните проекти на бизнеса и жилищното кредитиране при гражданите.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- 2017 г. се очаква да е годината на по-сериозно оживление в икономиката. Тази тенденция се оформи още през миналата година, макар и съвсем слабо и колебливо. За съжаление политическата обстановка не способства за по-осезаем икономически ръст. Сравнително неустойчивата социална среда се отразява негативно на движението на икономиката нагоре. Според анализаторите очакванията за 2017 г. са за увеличено вътрешно търсене. Аргумент в тази посока са подобрените условия на пазара на труда. Относително ниските лихвени нива генерират очаквания заемите за фирмите и домакинствата да нараснат с по-високи темпове, което също ще повлияе на потреблението.

Очакванията за настоящата година са насочени към активирането на инвестициите като двигател на икономиката, не на последно място заради относително ниската цена на кредитите. Нормализирането на политическата среда е чакано от бизнеса, за да не се случи отлагане на инвестиционни проекти.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Банка ДСК следва световните тенденции в разработването на хибридни облачни решения. На 10 март "IBM България" и Банка ДСК обявиха успешната миграция на ИТ инфраструктурата на банката към IBM центрове за съхранение на данни. Банката избра частна облачна платформа, за да трансформира ИТ инфраструктурата си за основната банкова информационна система и да развива нови услуги за своите над три милиона индивидуални и бизнес клиенти. Това е поредното доказателство за начина, по който финансовите институции създават качествено нов тип иновации, като използват ИТ инфраструктура като услуга (IaaS).
Като резултат от партньорството ни с IBM очакваме дългосрочни икономии от порядъка на 20%. Вече усещаме ползите от предприетата стъпка – всекидневната ни статистика показва, че най-често използваните банкови приложения работят с 10 до 15% по-бързо.


Банка ДСК продължава процеса на дигитализация на предоставянето на услугите си. Наред с трайното и дългогодишно партньорство с различните клиентски сегменти банката въвежда нов модел на обслужване във високотехнологични офиси. Акцент през тази година ще бъдат младите клиенти и потребителите на съвременните подходи при ползването на наши продукти и услуги. Виртуализацията на услугите ни, както и създаването и развиването на функционалности от ново поколение правят Банка ДСК още по-атрактивна и желана като партньор за различни клиентски сегменти.
За банката

Банка ДСК е създадена преди 66 години като Държавна спестовна каса. След 1951 г. тя става единствената влогонабирателна и кредитна институция за населението. През 1998 г. е преобразувана в търговска банка, като до 2003 г. е държавна. През есента на 2003 г. след приватизация става собственост на унгарската OTP Bank. Тя е втора по големина в сектора според размера на активите й (11.6 млрд. лв. по данни на БНБ към края на миналата година). Тя е лидер в банкирането на дребно - с най-голям кредитен портфейл към домакинствата и най-много привлечени депозити от тях.

В К10 банката традиционно има силни позиции в класирането по ефективност, където отново е лидер, и по-умерени в показателите за стабилност, където остава шеста. Тя се нарежда пред водача в общото класиране и в категорията за "Устойчивост", но този микс, който дълги години й носеше първото място, сега я оставя подгласник.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Валентин Гълъбов, Ти Би Ай банк: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Георги Заманов, Алианц банк България: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Интервюто взе Валентина Илиева
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Европейските банки се превръщат в двигатели за прането на пари Европейските банки се превръщат в двигатели за прането на пари

Сериозни потоци нелегални пари минават необезпокоявани през Европа поради недостатъчни регулации и липса на съдействие

19 сеп 2018, 1515 прочитания

Коментар на Ердоган срина акциите на най-голямата турска публична банка 1 Коментар на Ердоган срина акциите на най-голямата турска публична банка

Основната опозиционна партия контролира 28% от акциите на Türkiye İş Bankası

17 сеп 2018, 4610 прочитания

24 часа 7 дни

21 сеп 2018, 7976 прочитания

21 сеп 2018, 4351 прочитания

21 сеп 2018, 3421 прочитания

21 сеп 2018, 3160 прочитания

21 сеп 2018, 3071 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Петър Андронов: Предизвикателство в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Главният изпълнителен директор на Сибанк и кънтри мениджър на KBC Group за България пред "Капитал"

Със София в центъра на бизнеса

Изпълнителният директор на Progress Йогеш Гупта пред "Капитал"

А ти в кой фонд отиваш?

Близо 93 хил. лица са сменили пенсионното си дружество през първото полугодие

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Музика за очите

Гиноварт в Музея на музиката в Барселона

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Не разследвай това

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 21.09.2018 Прочетете