С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 май 2017, 8:00, 6408 прочитания

Валентин Гълъбов: Не размерът ще определя банките на утрешния ден

Изпълнителният директор и председател на управителния съвет на Ти Би Ай банк пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)
Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.
№6

№14 Стабилност и риск
№2 Ефективност и рентабилност
№2 Устойчивост и динамика
№18 Размер
Визитка

Валентин Гълъбов е изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Ти Би Ай банк. Започнал е в групата през 2002 г. като изпълнителен директор на "Ти Би Ай кредит" и "Ти Би Ай лизинг". Започва кариерата си в консултантския бизнес. Бил е директор "Структурна реформа" в Министерството на транспорта и председател на борда на БМФ. Във финансовия сектор е от 1997 г., когато е бил заместник-председател на съвета на директорите на ЗАД "Булстрад".
"Не мисля, че стрес тестовете бяха някакъв задържащ фактор или че, след като банките преминаха успешно през тях, това ще окрили кредитирането в България."
69 млн. евро е цената, която бе платена за придобиването на банката от 4finance Holding през миналата година

Как оценявате банковия сектор в България след преминаването през прегледите и стрес тестовете през 2016 г.?


- Банките са с добра капиталова адекватност, ликвидност и доверие. Това са трите думи, които биха могли да определят резултата от стрес тестовете. Според мен беше малко преекспонирано притеснението от самите стрес тестове. Едва ли не те отнемаха всичката енергия на банките и това е повлияло по някакъв начин на активността им. Всъщност активността е функция и отражение на икономическата среда. Така че не мисля, че стрес тестовете бяха някакъв задържащ фактор или че, след като банките преминаха успешно през тях, това ще окрили кредитирането в България.


Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- Към момента считам, че регулациите са нормални и изпълними. А по отношение на пазарните предизвикателства лично аз не съм привърженик на така наречената лихвена конкуренция или "туризъм на кредитополучателите". Мисля, че всяка банка си има цена на ресурса, има цена и на риска, който поема, и това формира пазарната цена на кредитите, които предоставя. Конкретно за Ти Би Ай банк предизвикателство е и това, че досега погледът ни се простираше до България и Румъния, а сега е разширен в рамките на целия Европейски съюз. Има възможности за паспортизиране на дейността на банката в други държави, от което ние поетапно смятаме да се възползваме.

Началото на дългоочакваната консолидация в сектора беше зададено със сделката за ОББ. Какви са очакванията ви за този процес през тази и следващите години?- Говори се не само в национален, а и в световен мащаб, че големите ще стават още по-големи. Очаква се, че това би било от полза и на регулатора, и на търговските банки, но мисля, че никоя крайност не е добра. Има нужда от баланс. Въпросът не е толкова за големите и за малките, а за банки, които са достатъчно разумни, адаптивни и иновативни. Това са банките на утрешния ден.

Кога очаквате периода на рекордно ниски лихви да стигне своя край и как могат клиентите да се подготвят за това?

- Обикновено обръщането на тренда при лихвите е естествен признак на оживление в икономиката, когато започва да се появява по-голямото търсене на финансов ресурс. Не виждам причини за тревога, че скоковете ще са драстични. По-скоро смятам, че с тръгването на лихвите нагоре ще настъпи едно успокоение на пазара, защото ще се види, че това е тренд, който е разбираем, прогнозируем и приемлив.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2017 г.?

- Очаквам банките, които са ориентирани към бизнеса, да бъдат проактивни по отношение на малките и средни предприятия и да им отправят предложения да ги дофинансират. От гледна точка на нашата ниша - потребителските кредити, има един тренд който наблюдаваме, а именно, че гражданите все повече гледат на потребителския кредит като на удобство и възможност за поддържане и увеличаване на жизнения стандарт. Очакванията ни са това да продължи и да се засили за сметка на кредитите, които се теглят за обезпечаване на някаква крайна потребителска нужда. И това е обяснимо, защото, ако има оживление в икономиката, поддържа се нормално равнище на трудова заетост и хората могат да погледнат в относително дълъг хоризонт на плановете си, това отключва настройката на човек, че може да си позволи да вземе допълнително финансиране, за да повиши жизнения си стандарт, да инвестира в себе си и в резултат на това да стане по-продуктивен и по-успешен.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- Малкият и средният бизнес, както и износът са важни двигатели на растежа, но и инфраструктурните проекти трябва да вървят по някаква програма, защото развитието на инфраструктурата увлича и други, сателитни бизнеси. Иначе увеличението на износа е функция на нови инвестиции, както външни, така и на вътрешни, но за да ги има, е необходима стабилност и предвидимост, не само политическа, но и регулаторно административна. Смятам, че степента на оживление в икономиката предполага от само себе си тези 3-4% растеж, колкото се прогнозира. Но и двойно по-голям да е, както би ми се искало, заради ниската база в абсолютни числа резултатите няма да са изумителни.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Това, което сме правили досега по линия на нашите основни продукти в ритейл банкирането, смятаме да го продължим с още по-голяма настойчивост. Другият ни фокус е информационно технологичното обновление. Амбициозната ни задача е да бъдем разпознавани от потребителите като умна, дигитална банка.
За банката

Ти Би Ай банк е една от най-малките по големина на пазара с активи под 600 млн. лв. към края на 2016 г. До август миналата година институцията бе в портфейла на холандско-израелския холдинг Kardan, който навлезе на българския пазар през 2011 г. купувайки НЛБ банк от словенската Nova Ljubljanska Banka. Пет години по-късно банката бе продадена за 69 млн. евро на латвийския 4finance Holding, който развива бизнес с бързи кредити в 15 държави. До голяма степен профилът на банката в банкирането на дребно и финансиране на микро-, макро и средни предприятия бе предопределен през 2012 г., когато институцията придоби поделението за потребителско кредитиране "Кредибул" от Societe Generale.

В класацията на "Капитал" Ти Би Ай банк е на шеста позиция, като най-доброто й представяне традиционно е по показателя ефективност и рентабилност, където институцията е №2 на пазара. Същият резултат има в тазгодишната класация и по критерия устойчивост и динамика, като най-слабо е представянето й в подреждането по стабилност и риск.
А ето и очакванията на останалите банкери от К10:

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Икономията от мащаба във финансовите услуги ще има все по-голямо значение

Виолина Маринова, Банка ДСК: Периодът на рекорно ниски лихви е в самия си край

Петър Славов, Прокредит банк: В банковия сектор ще останат най-стабилните и сигурни участници

Стилиян Вътев, ОББ: Банките се надпреварват да предлагат лихви по кредити доста под разумните нива


Aрно Льоклер, Сосиете женерал Експресбанк: На пазара ще има не повече от пет референтни банки

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Сега е добър период за инвестиции при фиксирани лихви

Петя Димитрова, Пощенска банка: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Петър Андронов, Сибанк: Предизвикателството в момента са все още намаляващите лихвени маржове

Георги Заманов, Алианц банк България: Икономически ръст от 3% е недостатъчен за България

Интервюто взе Гергана Михайлова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка

Промените идват при изтичане на договорите и ако компании от Острова желаят да работят на българския пазар

17 окт 2019, 1502 прочитания

Българските компании за споделено кредитиране се увеличават Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

13 окт 2019, 4180 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Петя Димитрова: Регулациите продължават да бъдат едно от най-сериозните предизвикателства

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка пред "Капитал"

Още от Капитал
В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10