К10: Клоновете

Петте опериращи в България клона на чужди банки все повече се превръщат в отделен сегмент на бутикови институции

Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.

През 2016 г. петте опериращи в България клона на чужди банки бяха пощадени от мащабната проверка на БНБ и останаха извън обхвата й, което на първо четене оставя усещане за нечестно третиране. За това си има логични причини. На първо място, те нямат собствен капитал в страната и оперират на база показателите на централите си, така че нямаше как при тях да бъдат наложени същите корекции и мерки. А освен това и след оттеглянето на Alpha bank (клонът й бе погълнат от Пощенска банка) те почти не работят с ритейл клиенти и с едно изключение не набират влогове. А и реално с техните сумарно 2.2 млрд. лв. активи са с размер на банка извън топ 10.

Така те все повече се превръщат в отделен сегмент на бутикови институции, чийто основен бизнес е консултантският и подпомагането на техни клиенти на родните пазари с бизнес и в България, а кредитирането е спомагателна дейност. Рискът и потенциалните щети са малки и концентрирани в корпоративни клиенти, които по идея би трябвало да се нуждаят от по-малко защита.

В К10 те са отделени в собствена класация именно поради различния си статут и неприложимостта на много от показателите. И все пак те се нуждаят и от специално внимание поради няколко особености. Две от тях, макар и най-малките, са част от турски групи и турбуленциите в съседната държава могат да се отразят на майките им. Друга разлика е, че вложенията им не са гарантирани от българския Фонд за гарантиране на влоговете, а от аналога му в съответната страна - членка на ЕС. Това важи и за Isbank и Citibank, които са представени през свои европейски поделения (съответно в Германия и в Ирландия), но не и за клона нa TC Ziraat Bankasi, който е на институция извън съюза и се покрива от българската гаранционна схема.

Citibank запазва лидерската си позиция, а втора е TC Ziraat Bankasi, което е донякъде и логично, предвид че само двете са на печалба за 2016 г. Те оглавяват и съответно категориите по стабилност и ефективност, докато ING излиза първа в показателите за ефективност.