Консолидация в ход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Консолидация в ход

Обединението между ОББ и Сибанк, което все още очаква одобрението на регулаторите, ще създаде новият номер три на българския банков пазар – със сумарни активи за почти 10 млрд. лв. към края на 2016 г. и пазарен дял от около 11%

Консолидация в ход

Окрупняването на фрагментирания банков сектор се активизира

Мария Иванова
12351 прочитания

Обединението между ОББ и Сибанк, което все още очаква одобрението на регулаторите, ще създаде новият номер три на българския банков пазар – със сумарни активи за почти 10 млрд. лв. към края на 2016 г. и пазарен дял от около 11%

© Цветелина Белутова


Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.

Една от най-популярните главоблъсканици в света е кубчето на Рубик с неговите 27 цветни кубчета, чието подреждане се оказва учудващо трудна задача за умовете на малки и големи въпреки простите и ясни правила. Една от най-големите главоблъсканици пред БНБ от години е фрагментираният пазар от 27 частни търговски банки (плюс държавната Българска банка за развитие), който също не е лесно да се подреди. Техният брой отдавна се смяташе за твърде висок брой за сравнително малкия местен пазар, а наличието на повече малки и неконкурентни играчи повишава рисковете някой да се изкуши да заобикаля правилата. Затова и задачата, макар и основно в ръцете на частния интерес, беше залегнала в плана за реформи в БНБ, предприет от гуверньора Димитър Радев. И в последната година и половина решението на пъзела постепенно започва да се избистря.

Гръцката банкова сватба

Първата крачка в тази посока беше обявеното през лятото на 2015 г. поглъщане на българския клон на гръцката Alpha Bank от Пощенска банка, която също има гръцки собственик – Eurobank Ergasias. Сделката беше обявена на сред политическата криза в Атина, довела до банкова ваканция, която се отрази в тегления на притеснени вложители и в България. Тя беше приключена през март 2016 г. и създаде четвъртата по големина банка в страната с активи за над 6.3 млрд. лв. Цената не беше обявена, но при първоначалното обявяване на новината за предстоящото придобиване гръцки медии и агенция Reuters писаха, че стойността му е 1 евро. През февруари 2016 г. от Пощенска банка обявиха, че ще увеличат капитала си с 55 млн. евро, за да могат да отговорят на регулаторните изисквания след абсорбирането на българския бизнес на Alpha Bank, която оперираше в страната чрез клон и съответно не поддържаше собствен капитал на местния пазар.

Покупката дойде в период, в който инвестиционният интерес към банковия пазар на практика беше замрял, а чуждестранните инвеститори в местния банков сектор по-скоро търсеха възможности да се изтеглят от страната. Такива бяха например случаите със словенската Nova Lubljanska Banka, ирландската Allied Irish Bank и германската Bayern LB, които са сред водещите играчи на пазарите в родните си страни, но бяха засегнати сериозно от кризата и се наложи да бъдат подкрепени с държавна помощ, в замяна на което поеха ангажименти за преструктурирания на дейността си и продажба на активи. Българския пазар напусна и френската Credit Agricole, която продаде дъщерната си "Креди агрикол България" на Корпоративна търговска банка буквално седмица преди купувачът да бъде затворен, а впоследствие и обявен в несъстоятелност.

В почти всички от тези случаи обаче сделката беше свързана с промяна в собствеността, но не и в броя на банките на пазара. Изключението беше продажбата на МКБ Юнионбанк от Bayern LB през 2013 г., след което през следващата година по-малката финансова институция се вля в придобилата я за 24 млн. евро Първа инвестиционна банка, която по този начин подобри капиталовата си позиция. Извън тези две операции, сливанията в банковия сектор бяха замръзнали през 2007 г., когато Пощенска банка погълна ДЗИ банк, а Булбанк, Хеброс банк и "Биохим" се обединиха в местния пазарен гигант Уникредит Булбанк. Причината до голяма степен беше кризата, която принуди западноевропейските банки да преосмислят стратегиите си на експанзия на изток и да адресират собствените си проблеми.

Въпреки слабата инвестиционна активност сделката за клона на Alpha не беше неочаквана – разразилата се през 2015 г. банкова криза в Гърция изстреля капиталовите дупки на местните банки до над 14 млрд. евро и принуди финансовите институции да предприемат нова серия преструктурирания на дейността си, за да попълнят липсите в балансите си. Това в крайна сметка доведе и до другата най-съществена крачка в посока консолидирането на българския банков пазар през 2016 г. – продажбата на Обединена българска банка (ОББ) от досегашния й гръцки собственик National Bank of Greece (NBG).

Още по-обединената банка

Буквално в последния работен ден на миналата година беше официално обявено, че четвъртата по големина финансова институция в страната (ОББ се завърна на четвъртото място, откъдето беше изтласкана за няколко месеца след сделката за клона на Alpha – бел. ред.) ще бъде придобита от белгийската финансова група KBC, която в България е собственик на Сибанк и на ДЗИ. За ОББ, дъщерното й лизингово дружество "Интерлийз" и дела от 30%, който банката държи в капитала на животозастрахователя "ОББ-Метлайф", купувачът ще плати 610 млн. евро. Сумата е най-високата цена, плащана за българска банка, и надхвърли и най-смелите очаквания на анализаторите, чиито предвиждания бяха в диапазона 400-500 млн. евро за целия бизнес на NBG в страната.

Обединението, което все още очаква одобрението на регулаторите, ще създаде новият номер три на българския банков пазар – със сумарни активи за почти 10 млрд. лв. към края на 2016 г. и пазарен дял от около 11%, след Уникредит Булбанк и Банка ДСК. По брой банкови клонове пък новата институция, за която все още не е ясно под кой бранд ще оперира, ще бъде номер 1 на пазара, така че със сигурност няма да се мине без оптимизации на мрежата. По оценка на белгийския купувач потенциалните синергии както за приходите, така и за разходите се изчисляват на приблизително 20 млн. евро преди данъци.

Освен че е най-голямото сливане от обединението на трите банки в Уникредит Булбанк преди 10 години насам, което я прави крайъгълен камък в консолидацията на местния банков пазар, сделката е знакова и за пазара на сливания и придобивания в България като цяло, тъй като показва, че активите в страната вече струват скъпо. Неочаквано високата цена, предложена от KBC, е силна оценка, която обрисува по-благоприятни перспективи и за други сделки в сектора, за необходимостта от което отдавна се говори.

За това, че българският банков пазар отново се връща във фокуса на международните инвеститори, говори и високият интерес към продажбата на ОББ. Процесът привлече осем кандидата, сред които по информация на "Капитал" бяха унгарският собственик на Банка ДКС – OTP Group, френската Credit Mutuel, инвестиционният фонд Apollo, частният фонд за управление на активи Warburg Pincus и американският инвестиционен фонд JC Flowers. Обвързващи ценови оферти подадоха KBC и OTP, като и двата финалиста бяха фаворизирани от БНБ, тъй като вече имат банки в страната и чрез придобиването на ОББ биха могли да дадат тласък на консолидацията в сектора.

Предпочитаното окрупняване

Доказателство за чуждестранния интерес към банковия пазар в България обаче през миналата година дойде и по друга линия. Латвийският 4finance Holding плати 69 млн. евро за финансовото подразделение TBIF на холандско-израелския конгломерат Kardan, в което ключово звено е българската Ти Би Ай банк. Купувачът е специализиран в отпускането на бързи потребителски кредити и има бизнес в 15 държави, но даде заявка за запазване на досегашния модел на работа на банката, която през последните години се развива динамично, и за продължаващи усилия в посока на онлайн присъствието й и на предлаганите от нея дигитални услуги.

Сделката за Ти Би Ай банк се оказа по-скоро изключение за последните месеци, в което БНБ одобрява смяна в собствеността на някоя от поднадзорните й кредитни институции, без това да води до намаляването на общия им брой. През есента на 2015 г. регулаторът блокира опита на "Индустриален холдинг Доверие" да купи Токуда банк, като отказът беше мотивиран частично с наличието на други бизнеси в структурите на купувача. През март 2017 г. пък БНБ отхвърли и подготвяната сделка за Търговска банка "Виктория" (преди "Креди агрикол България"), където за купувач беше избрана контролираната от Фуат Гювен Търговска банка Д (Д банк). Мотивът за решението на надзора беше именно фактът, че предложената от купувача стратегия не предвижда сливане на двете финансови институции, а запазването на "Виктория" като отделна банка.

Поглед напред

Решаването на съдбата на "Виктория" остава на дневен ред и не е изключено все пак да се окаже следваща стъпка към консолидирането на пазара. Единият вариант е Д банк да получи възможност да преработи предложението си, така че обединението да стане част от плана. Вариант е да се премине и към нова процедура за продажба. Другият финалист в наддаването за "Виктория" – Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова, още в началото на процеса обяви, че целта й е сливане на двете институции. Това обаче ще изисква време и нов due diligence, през което малката банка трупа загуби и се обезценява. Не е изключено обаче и синдиците на КТБ да решат да пристъпят към доброволна ликвидация на банката.

Междувременно очакванията и на банкери, и на консултанти и анализатори са започналият процес по окрупняване на пазара да продължи. Според анализатор от консултантска компания в областта на сливанията и придобиванията набраната инерция може да е двигател на поне една или две големи сделки още тази година.

Стимули в тази посока със сигурност не липсват – изтънелите през последните години нетни лихвени маржове, при които работят банките, оказват натиск върху доходността им и ги принуждават да търсят начини за оптимизиране на дейността си.

Обяснимо погледите продължават да са фокусирани в преструктуриранията на гръцките банки и ангажиментите им да намаляват експозициите си в региона, което може да доведе и до още сделки в региона, включително и в България. След излизането на Alpha от страната и придобиването на ОББ от KBC на местния пазар остават две институции с гръцки собственици – Пощенска банка и Банка Пиреос България. По отношение на втората отново се проучва инвестиционният интерес към нея, след като в последните две години тя хвърли доста усилия в прочистването на баланса си и отписваше лоши кредити с цената на загуби.

Импулс за раздвижвания може да дойде и по линия на резултатите от проведените през 2016 г. оценка на качеството на активите и стрес тестове на банките. При проверките ПИБ и Инвестбанк показаха слабости и до април 2017 г. трябваше да попълнят капиталовите си буфери с увеличения на капитала. За Инвестбанк имаше посочена дори и точна сума - 20 млн. лв. Това не се случи и засега не е ясно как тече комуникацията на двете институции с БНБ и доколко са изпълнени предписанията и какви други действия са предприети. Все пак не е изключено макар и със забавяне нуждата от попълване на капитал да доведе до влизане на нови миноритарни или мажоритарни собственици. На последната среща на ПИБ с борсовите и инвеститори на въпрос за евентуално привличане на стратегически партньор ръководството на банката е заявило, че ще дискутира темата на следващата среща.

Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.

Една от най-популярните главоблъсканици в света е кубчето на Рубик с неговите 27 цветни кубчета, чието подреждане се оказва учудващо трудна задача за умовете на малки и големи въпреки простите и ясни правила. Една от най-големите главоблъсканици пред БНБ от години е фрагментираният пазар от 27 частни търговски банки (плюс държавната Българска банка за развитие), който също не е лесно да се подреди. Техният брой отдавна се смяташе за твърде висок брой за сравнително малкия местен пазар, а наличието на повече малки и неконкурентни играчи повишава рисковете някой да се изкуши да заобикаля правилата. Затова и задачата, макар и основно в ръцете на частния интерес, беше залегнала в плана за реформи в БНБ, предприет от гуверньора Димитър Радев. И в последната година и половина решението на пъзела постепенно започва да се избистря.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.