С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 май 2017, 12:00, 11412 прочитания

Как BMW може да стъпи на БФБ

Нов борсов сегмент ще даде възможност на инвеститорите в България да търгуват чужди акции при по-ниски разходи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:

- Нов сегмент за чужди акции BSE International ще заработи на БФБ до четири месеца.

- Първоначално там ще се търгуват само до 70-80 германски дружества, но в бъдеще може да се включат компании от 170 държави.

- Разходите за търговия с книжата им ще са в пъти по-ниски от досегашните, което е от полза и за институционалните, и за индивидуалните инвеститори.
В съвременния дигитален свят човек може от компютъра си да инвестира в най-разнообразни финансови инструменти от цял свят. Има две основни пречки - цената и удобството. Именно тези бариери се опитва да преодолее Българската фондова борса (БФБ) чрез новия си сегмент за международни компании. Не, въпреки известното оживление на местния капиталов пазар засега няма опашка от желаещи да листват и набират финансиране в София, но борсовият оператор все пак намери вариант да качи водещи компании за търговия, стъпвайки на партньорството си с Deutsche Boerse, чиято платформа XETRA ползва. Това се случва благодарение на връзката, прокарана между българския депозитар и Clearstream, което е собственост на германската борса.

Затова на първо време ще се появят книжа на германски емитенти, но в бъдеще пазарът може да се отвори за финансови инструменти на дружества от 170 държави. От това ще могат да се възползват местните индивидуални и професионални инвеститори, които и в момента могат да търгуват чужди акции, но през БФБ ще им бъде в пъти по-евтино. А в крайна сметка това е от полза и за множество хора без никакъв пряк достъп до борсата, като например спестените такси биха донесли по-добра доходност за всички осигуряващи се в пенсионни фондове.


От Франкфурт към София

За намерението да се пусне нов сегмент на БФБ, който да предложи търговия с финансови инструменти на чужди емитенти, стана ясно в началото на май, когато заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Надзор над инвестиционната дейност", одобри изменение в правилника на БФБ. Конкретните текстове на промяната не са публикувани още, но става дума за създаването на нов борсов пазар BSE International, който е предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар в страна - членка на Европейския съюз. В случая няма да се прави класическо листване, за което да се иска съгласие или някаква инициатива от чуждите емитенти, а просто ще се предложи възможност за търговия с техни инструменти през борсата в София. Ангажиментът за превод на проспектите и на разкриваната от компаниите информация ще е на БФБ, а покупките и продажбите на книжа ще стават през стандартните канали на търговия - платформата на БФБ COBOS и електронните терминали, които инвестиционните посредници сами разработват.

Потърсен за подробности, изпълнителният директор на БФБ и на Централния депозитар Васил Големански обясни, че идеята е да се качат книжа първоначално на 15 - 20 компании, листвани на Deutsche Boerse, а впоследствие броят на инструментите да се увеличи до около 80. Целта е да се селектират компании от всичко около 7000 на Deutsche Boerse, към които би имало интерес и активна търговия, което да оправдае допълнителното натоварване и разходи. Логично е това да са компонентите на индекса DAX (като например BMW, Deutsche Bank, Lufthansa, Siemens...) и други големи компании, в които и сега български пенсионни и взаимни фондове, застрахователи и банки инвестират. Все още не е направен подборът на книжата, но той ще бъде именно на база анализ на интересите на големите институционални инвеститори. Така ще им се даде възможност да го правят при по-ниски транзакционни разходи, което ще повиши доходността им. "И в момента българските институционални и индивидуални инвеститори влагат средства в такива емитенти, но при значително оскъпяване заради посредниците", обяснява Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар и на БФБ, според когото директното търгуване през БФБ ще понижи разходите им в пъти.Пазарът харесва това

Именно това според мениджър от индустрията на пенсионните фондове е ключът за успеха на BSE International: "Това е услуга, до която ние така или иначе имаме достъп. Ако цената е сходна с тази, която и сега плащаме, едва ли новият сегмент ще е от полза. Но ако е по-евтино, ще е атрактивно."

Услугата би разкрила възможности и пред по-малките, индивидуални инвеститори, за които високите транзакционни разходи до момента са превръщали в "забранителна" търговията с чужди акции. Ако разходите по нея са по-ниски, ще могат да се сглобяват по-добре диверсифицирани портфейли.

Важно за инвеститорите е и броят на инструментите, предложени за търговия на новия сегмент, да е висок. Ако са 40 или 80, това би се възприемало като ограничаващо. "Нужно е да са поне 300 - 400, защото инвеститорите купуваме и продаваме активно. Иначе ще стане така, че ще набавяме 5 или 10 позиции от БФБ, а за останалите ще трябва пак да купуваме от чуждите пазари", обяснява експерт от пазара.

"Сегмент на БФБ за листване на чужди компании е възможно да увеличи диапазона на инвеститори, особено ако листнатите са големи международни компании, познати на масовата публика поне като бранд, ако не като финансово представяне. Въпреки че има и известен брой български компании, които имат добра дивидентна доходност, все пак като брой те са далеч недостатъчно, за да се формира достатъчно добре диверсифициран портфейл. Доста от чуждите компании редовно раздават дивиденти, като по този начин могат да се превърнат в алтернатива или допълнение на спестяването в банкови влогове и недвижимо имущество. Разбира се, доколко тази инициатива ще увеличи спектъра на потенциалните участници на БФБ зависи и от конкретните условия за търговия, които ще бъдат предоставени за този сегмент", коментира Иван Иванов от "Скай управление на активи".

Като цяло участниците на капиталовия пазар са заинтригувани от идеята и я приветстват, още повече че инициативата за нея идва от ръководството на една държавна и по презумпция тромава структура, която е ограничена откъм полезни ходове. Но има и известна доза скептицизъм, че проектът ще бъде докаран до по-далеч от този за SEE Link например, който трябваше да създаде възможност за инвестиции на капиталовите пазари в региона без ограничения, но в крайна сметка стигна само до информационен обмен. От някои от инвестиционните посредници, които "Капитал" потърси за коментар по идеята, отказаха да се включат с аргумента, че не са запознати с подробности по нея, въпреки че проектът се рекламира като предварително обсъден със заинтересованите участници и като част от стратегията за развитието на пазара.

Въпреки съмненията обаче потенциалните ползи за пазара изглеждат повече от рисковете, които дори при пълен неуспех се ограничават основно в допълнителни разходи за самото дружество БФБ и неговите акционери. Доколкото обаче не се предвижда наемане на нови служители, евентуалните приходи от допълнителния оборот на новия сегмент могат и да подобрят резултатите на БФБ.
Васил Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар и на БФБ: През нас търговията ще е в пъти по-евтина

Каква е идеята на проекта за създаване на сегмент за чужди акции?

Идеята е да използваме възможността, че работим с XETRA и че имаме директен достъп до Deutsche Boerse, което прави технически много лесно отварянето на сегмент за финансови инструменти на чужди емитенти на БФБ, през който българските инвеститори да имат по-лесен и евтин достъп.

Колко и какви емитенти ще бъдат качени за търговия на БФБ?

От всички над 7 хил. емисии на Deutsche Boerse бихме могли да подберем в началото между 20 и 40, а впоследствие до 70, максимум 80, които да са наистина качествени финансови инструменти на големи и интересни компании, към които и сега българските пенсионни фондове проявяват интерес. Листването няма да изисква някакъв ангажимент от самите тях.

Колко по-изгодно ще е за българските инвеститори да търгуват на този сегмент?

През нашата система транзакционните разходи ще бъдат в пъти по-ниски, което се постига благодарение на това, че успяхме да договорим много изгодни финансови условия за тази търговия с колегите от Германия. Сетълментът ще приключва в Clearstream, но ще минава през Централния депозитар. Самата Clearstream има достъп до 170 пазара в света и тази връзка, която изградихме преди 5-6 години с тях, но така и не е била ползвана досега, ни дава възможност да преместваме български ценни книжа до тези пазари. Така че проектът има потенциал за развитие.

Ще се промени ли нещо за инвестиционните посредници, които и сега предлагат търговия на чужди пазари?

Технически няма да има разлика за тях, защото през платформите, с които и в момента разполагат някои от тях, в това число системата COBOS, ще им се отвори възможност за търговия на още един сегмент, без да правят допълнителна инвестиция. Просто търговията с германски акции, качени за търговия там, ще им излиза в пъти по-изгодно, отколкото ако го правят през посредниците, с които работят в чужбина.

Кога да очакваме пускането на този сегмент?

Между 2 и 4 месеца ще отнемат техническите процедури, в това число преводът на проспектите. Преводът на проспектите и периодичното разкриването на информация до инвеститорите пада като задължение изцяло върху нас и ние смятаме, че разполагаме с достатъчно собствени ресурси.
Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

"Значителна част от парите, които се инвестират в България, всъщност са насочени към чуждестранните пазари. Ако БФБ предложи атрактивни условия за търговия, ще може да се възползва от този интерес и да покаже на настоящи и бъдещи инвеститори какво се търгува у нас. Това, че български компании ще са заедно с водещи световни имена, е добро за популяризиране на пазара и за задържане на капиталите. Вероятно ще има предимно големи компании с добри дивиденти, които са интересни на инвеститорите с дългосрочен хоризонт, които търсят от компаниите стабилно финансово представяне и редовен доход. Надявам се да има популярни имена, включително на технологични компании, фирми от добива на петрол и злато, от индустрията или банки. Интересът към новия сегмент ще зависи както от комисионите, така и от възможността за търговия на маржин, къси позиции, разнообразието от инструменти. Условията по тези услуги у нас са много конкурентни и предстои да видим дали БФБ ще отговори на тях."

Николай Ялъмов, "Капман"

"Професионалните инвеститори и сега могат и търгуват книжа на чужди компании и без посредничеството на борсата, така че всяка пенсионна компания или застраховател има достъп до пазарите на сравнително приемливи цени. Така че за успеха на проекта ще бъде важно колко по-конкурентна цена ще може да бъде предложена на този нов сегмент. Като цяло смятам, че идеята е чудесна, защото би създала допълнителен колорит в инвестиционните възможности."

Иван Иванов, "Скай управление на активи"

"Сегмент на БФБ за листване на чужди компании е възможно да увеличи диапазона на инвеститори, особено ако листнатите са големи международни компании, познати на масова публика, поне като бранд, ако не като финансово представяне. Въпреки че има и известен брой български компании, които имат добра дивидентна доходност, все пак като брой те са далеч недостатъчно, за да се формира достатъчно добре диверсифициран портфейл. Доста от чуждите компании редовно раздават дивиденти, като по този начин могат да се превърнат в алтернатива или допълнение на спестяването в банкови влогове и недвижимо имущество. Разбира се, доколко тази инициатива ще увеличи спектъра на потенциалните участници на БФБ зависи и от конкретните условия за търговия, които ще бъдат предоставени за този сегмент."

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

13 март 2019
София Ивент Център

capital.bg/fintech

Annual FinTech Summit


Запазете своето място сега


Теми в програмата:


 • Тенденции и двигатели за растеж на финтех индустрията
 • PSD2 и възможностите за бизнеса
 • Мобилни плащания и дигитални портфейли
 • Кои са последните технологични иновации на пазара
 • InsureTech: дигиталната трансформация в застраховането
 • Международно сътрудничество и възможности за растеж на екосистемата

Към регистрацията

Прочетете и това

Печалба с подобрители Печалба с подобрители

Рекордните 1.67 млрд. лв. идват и от еднократни ефекти при Уникредит, BNP, ПИБ и Инвестбанк

8 фев 2019, 2934 прочитания

Как ПИБ се готви за изпит 13 Как ПИБ се готви за изпит

Преди прегледа банката подсили отчета си с продажба на част от "Кремиковци" и промени в големи кредитополучатели

8 фев 2019, 10449 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Селското стопанство е сред най-кредитираните сектори

Операциите с недвижими имоти също са сред предпочитаните за финансиране дейности от началото на годината

Обиколката на Помпео в Централна Европа: Газ, Huawei и демокрация

САЩ дават заявка за завръщане в региона. Спорно е какви резултати ще има новата политика на ангажиране

Човек с минало

Комисията по досиетата е обявила с решение принадлежността на Емилиян Гебрев към ДС

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Как (не) живеем

Кураторката Вера Млечевска за въпросите, които поставя предстоящото българско участие на Венецианското биенале

Ах, Мария

Излезе първата книга на създателката на блога Brain Pickings

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 16.02.2019 Прочетете