Лизинговият пазар продължава да расте
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лизинговият пазар продължава да расте

Лизинговият пазар продължава да расте

Очакванията за тази година са за повишение от около 10%

Валентина Илиева
7932 прочитания

© Анелия Николова


Лихвите средно за пазара са на нива около 3-3.5%

Лизинговият пазар отчита годишен ръст от близо 7%, като вземанията по договори достигат общо 3.335 млрд. лв. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата в сектора към края на март 2017 г. Новият бизнес (това са новите сделки по лизингови договори) също нараства на годишна база (спрямо март 2016 г.) с двуцифрен темп – 12.7%.

Оценките на представители на сектора са, че развитието е добро и очакванията са положителни. Лихвите средно за пазара са на много ниски нива по оценки на компании в бранша – около 3-3.5%, като за тази година прогнозите са, ако не за продължаващо намаление, поне за задържането им. Това допълнително ще стимулира активността в лизинга.

Новите сделки в сектора

Като обем новият бизнес за първото тримесечие на 2017 г. е 360 млн. лв. Спрямо предходното тримесечие се регистрира свиване на обема с 22.4%. През последните три месеца на миналата година новите сделки са били за 464 млн. лв. На годишна база обаче увеличението се запазва, като по-ниският обем през първото тримесечие не е изключение – наблюдава се всяка година и се дължи на сезонността в бизнеса.

"Първото тримесечие на годината не показва лоши резултати. В началото на годината лизинговият бизнес обичайно стартира по-бавно, като до края на тримесечието този лаг не се компенсира. Всъщност на годишна база (спрямо първото тримесечие на миналата година) се отчита ръст от близо 13%. Тази година и поради неблагоприятните климатични условия в първите месеци имаше известно отлагане на бизнес начинания. Със сигурност следващите тримесечия ще са по-добри. Като цяло лизингът се развива добре и генерира добри ръстове", коментира Мартин Гиков, главен търговски директор на "Уникредит лизинг".

И според Атанас Ботев, изпълнителен директор на "Интерлийз", отчетеното свиване е поради сезонност в бизнеса. По думите му секторът има нормален старт на годината, като се наблюдава относителна устойчивост.

Ръст при лизинга за домакинствата

Домакинствата проявяват по-голяма увереност и вече не отлагат покупката на автомобили, което е видно от силния ръст на годишна база при лизинга за домакинства при разпределението по сектори – 52.3% увеличение на новите сделки спрямо първите три месеца на миналата година със сключени нови лизингови договори за 46.7 млн. лв. Общият обем към края на март тази година е 292 млн. лв.

По вид на актива леките автомобили са с годишен ръст от 47%., който всъщност формира увеличението на новия бизнес, тъй като при другите основни активи има свиване – машини, съоръжения и индустриално оборудване с 5%, товарните и лекотоварните автомобили намаляват с 4%, а лизингът на недвижимо имущество спада с близо 24%.

По думите на Атанас Ботев именно лизингът на леки автомобили тласка бизнеса напред. Ръстът при лизинга за домакинствата е добра индикация, която потвърждава раздвижването на вътрешното потребление, посочи още Ботев.

И според Мартин Гиков се наблюдава тенденция на увеличение при лизинга за домакинствата, които са по-уверени в ползването на финансиране в сравнение с фирмите. "Тяхното поведение е резултат основно на политическата несигурност в началото на годината, която се отрази върху някои сектори като този на строителството. Голяма част от компаниите в аграрния сектор бяха заели изчаквателна позиция, свързана с възможността да се възползват от средства по европейските програми", коментира Гиков. Към момента (средата на май – бел. ред.) вече се наблюдава раздвижване при покупката на селскостопанска техника, тъй като в средата на годината започват плащанията по субсидиите. Самите лизингови компании сме по-скоро оптимистично настроени с нагласа за финансиране, каза още Гиков.

В момента средните лихви на пазара в лизинговия сектор са около 3-3.5%, като очакванията за тази година са, ако не за продължаващо намаление, поне за задържане на достигнатите нива. Прогнозите в сектора са, че тази година би трябвало да е по-добра от миналата поради наблюдаваното устойчиво вътрешно потребление и по-добра политическа ситуация.

Надяваме се проектите в инфраструктурата и селското стопанство, които буксуваха миналата година, сега да имат подкрепа. Това са предпоставките, които ни карат да очакваме положително развитие, както и ръст около 10% тази година, каза още Атанас Ботев.

Лихвите средно за пазара са на нива около 3-3.5%

Лизинговият пазар отчита годишен ръст от близо 7%, като вземанията по договори достигат общо 3.335 млрд. лв. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата в сектора към края на март 2017 г. Новият бизнес (това са новите сделки по лизингови договори) също нараства на годишна база (спрямо март 2016 г.) с двуцифрен темп – 12.7%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK