Групата около "Химимпорт" иска да купи четвърто лизингово дружество
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Групата около "Химимпорт" иска да купи четвърто лизингово дружество

Ти Би Ай Рент е специализирано в областта на оперативния лизинг на леки и лекотоварни автомобили

Групата около "Химимпорт" иска да купи четвърто лизингово дружество

Сделката, за която се иска разрешение от КЗК, е за "Ти Би Ай рент"

Валентина Илиева
16664 прочитания

Ти Би Ай Рент е специализирано в областта на оперативния лизинг на леки и лекотоварни автомобили

© Анелия Николова


Приходите на купуваното дружество са 8 млн. лв., а активите - 15 млн.

"Лизинг финанс", едно от дружествата, гравитиращи около "Химимпорт", е поискало да купи поредна лизингова компания - "Ти Би Ай рент". Това става ясно от подадено съобщение за предстояща концентрация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), откъдето се вижда, че намерението е за придобиване на 100% от капитала.

"Ти Би Ай рент" е малко дружество - приходи от 8 млн. лв., специализирано в областта на оперативния лизинг на леки и лекотоварни автомобили, краткосрочно отдаване на автомобили под наем, както и управление на автомобилни паркове на корпоративни клиенти на компанията. Компании от орбитата на Тексим банк и "Химимпорт" придобиха три други лизингови дружества през последните години.

Продавачът

Собственикът - Ти Би Ай Банк, е фокусиран върху развитие на банкиране на дребно. В интервю за изданието на "Капитал" "К10 Най-добрите банки" изпълнителният директор на банката Валентин Гълъбов миналия месец посочи, че освен развитието с "още по-голяма настойчивост" на ритейл банкирането "другият ни фокус е информационно-технологичното обновление - да бъдем разпознавани от потребителите като умна, дигитална банка".

Самата банка също смени собствеността си през август 2016 г. Новият й собственик явно предприема стратегия по освобождаване от дейности, които са сателитен бизнес за банката. В сектора продаваното дружество се оценява с прилични позиции на пазара. Според Търговския регистър капиталът на "Ти Би Ай рент" е 2.3 млн. лв. По данни на "Капитал" за миналата година има печалба от 231 хил. лв. Общо приходите му са за 8.263 млн. лв., а активите му са били близо 15.2 млн. лв.

От миналата година собственик на Ти Би Ай Банк е латвийският 4finance Holding, който плати 69 млн. евро за финансовото подразделение на TBIF на холандско-израелския конгломерат Kardan, в което ключово звено е българската Ти Би Ай Банк. 4finance е специализиран в отпускането на бързи потребителски кредити и има бизнес в 15 държави, но тогава даде заявка за запазване на досегашния модел на работа на банката и за продължаващи усилия в посока на онлайн присъствието й и на предлаганите от нея дигитални услуги.

В края на 2014 г. - началото на 2015 г. банката продаде дружеството си за бързи кредити "Ти Би Ай кредит" на компамнията "Транзакт Юръп холдингс", собственост на пет физически лица. Преди тази сделка дейността на дружеството по отпускане на потребителски кредити постепенно беше прехвърлена на Ти Би Ай Банк. Към момента на продажбата тогава основната дейност на "Ти Би Ай кредит" беше свързана с услуги по обработка на разплащания с дебитни и кредитни карти.

Купувачът

"Лизинг финанс" е новото име на "Пиреос лизинг". Според Търговския регистър капиталът на дружеството е 28.6 млн. лв. По данни на "Капитал" активите му за 2016 г. са за 51.7 млн. лв. Компанията има общо приходи за 20 млн. лв. и печалба от малко над 5 млн. лв.

През август миналата година фирмата за събиране на задължения "Финанс инфо асистанс", чиито основни клиенти са Централна кооперативна банка и Тексим банк, придоби 14-ото по активи през 2015 г. дружество "Пиреос лизинг", което впоследствие преименува. Тогава сделката стана ясна от документи в Търговския регистър.

Малко след това "Уеб финанс холдинг", един от големите акционери в Тексим банк, придоби 21-ата по активи лизингова компания – "БМ лизинг".

През есента на 2015 г. австрийската лизингова компания Erste Group Immorent продаде бизнеса си в България на новоучреденото дружество "Финансови активи", контролирано от дъщерно дружество на Тексим банк и "Уеб финанс холдинг" с миноритарен дял. Наследникът на Immorent е "Прайм лизинг".

Собственик на "Финанс инфо асистанс" е охранителната и детективска компания "Финанс секюрити груп", която освен това се занимава с туризъм и управление на недвижими имоти. Компанията е публично дружество. В групата й влизат още детективската агенция "Сарк груп" и "Фиско груп". Линия, по която "Финанс инфо асистанс" има общо с най-големите си клиенти, е, че офисът му е в една и съща сграда със "Сила холдинг", бивш приватизационен фонд, в който най-голям акционер е търговската компания "Метро груп" с предишно седалище на адреса на "Химимпорт". Самият "Сила холдинг" е акционер в Тексим банк, а пък компанията, която тогава кандидатства за "БМ лизинг" - "Уеб финанс холдинг", също е от големите акционери на Тексим банк.

Застрахователят "Съгласие" иска да купи "Токуда Здравно застраховане"

Застрахователната група около холдинга "Химимпорт" продължава да разширява бизнеса си чрез придобивания. След като през миналата година ЖЗК "Съгласие" купи целия портфейл с животозастрахователни полици на "Дженерали" в България, сега общозастрахователното дружество "Съгласие" иска да стане едноличен собственик на "Токуда Здравно застраховане".

За намерението стана ясно в началото на март от съобщение на интернет страницата на Комисията за финансов надзор (КФН). През миналата седмица пак оттам се разбра, че от регулатора са изпратили до кандидат-купувача писмо със забележки във връзка с допълнително предоставени от "Съгласие" документи около планираното придобиване. В съобщението си от КФН посочват, че крайният срок за произнасяне по заявлението е 27.06.2017 г.

Двете компании са сред най-малките на раздробения общозастрахователен пазар, към който в края на 2013 г. се присъединиха и прелицензираните здравни фондове. Сред тях бяха и "Съгласие" и "Токуда Здравно застраховане". Към края на 2016 г. и двете дружества имат под 1% пазарен дял в сектора, в който общите премийни приходи за изминалата година са 1.6 млрд. лв. Постъпленията на "Съгласие" от продажби на застраховки през 2016 г. са 471 хил. лв., а тези на "Токуда" – 2.9 млн. лв.

Придобиваната компания е част от японската "Токушукай медикъл корпорейшън" на д-р Торао Токуда. През миналата година местната "Токуда болница София" беше придобита от турския здравен холдинг Acibadem срещу 65 млн. евро. Тогава председателят на съвета на директорите и съсобственик на Acibadem Мехмет Али Айдънлар коментира, че холдингът е отправил оферта и за покупката на здравния фонд "Токуда здравно застраховане", която очевидно не е била приета.
Приходите на купуваното дружество са 8 млн. лв., а активите - 15 млн.

"Лизинг финанс", едно от дружествата, гравитиращи около "Химимпорт", е поискало да купи поредна лизингова компания - "Ти Би Ай рент". Това става ясно от подадено съобщение за предстояща концентрация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), откъдето се вижда, че намерението е за придобиване на 100% от капитала.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  Лизинговите компании са сериозен бизнес на Запад, но за съжаление в България все още не е добре развит пазара. Сякаш хората все още ги е страх да купуват неща на лизинг, било ти битова техника или кола. Но съм оптимистично настроен, че в близкото бъдеще манталитета на народонаселението ще се промени и ще разбере, че е много по-добре да караш непремиум кола, но нова, отколкото Мерцедес на 25 години.

 • 2
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  Не всички са негативно настроени към лизинга. Много хора са осъзнали, че е по-добре да си купиш кола на лизинг, отколкото да теглиш кредит. Освен това, докато си на лизинг, си много по-спокоен, че караш автомобил в изправност и ако стане нещо, има кой да се погрижи. Лизинга обикновено върви с каско. Има време, ще се научат хората,

 • 3
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  До коментар [#2] от "felipeeee":

  я пак?
  Лизинговата кола била по сигурна от тази купена с кредит? Ако ще и печалба от тотото да е, това е един и същ автомобил и ако се поддържа по адекватен начин, би бил еднакво сигурен и надежден.

  Колкото до лизинга и кредита и двете си имат своите предимства.
  Ще посоча тези при кредита:
  - свободен избор на застраховател
  - свободен избор на следгаранционен сервиз(за колите с кратка гаранция)
  - липса на разходи при прехвърляне след изтичане на лизинга(ако имате желание да продължите да ползвате автомобила)
  - не ви трябват пълномощни за движение в чужбина(особенно за Р. Турция)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.