Предизвикателствата пред банките: очакванията на банкерите от топ 10

Мениджърите на десетте най-добри финансови институции от класацията на "Капитал" разказват за своите очаквания, притеснения и надежди за 2017 година

За банковия сектор в България 2016 г. премина под знака на най-мащабната надзорна проверка, правена на местния пазар, в която качеството на активите на финансовите институции беше обект на щателен преглед, а способността им да устояват на външни сътресения и шокове в икономиката беше подложена на стрес тестове. Дългоочакваната проверка обхвана 22 банки и не откри големи проблеми, а и малките, които идентифицира, бяха поднесени с доза захаросване.

Безпрецедентната за страната проверка обаче вече приключи, докато много от останалите предизвикателства пред банкерите остават на дневен ред. Продължаващата несвойствена ситуация на нулеви лихви поставя на изпитание традиционния бизнес модел на банките. Безспорната им доскоро доминация в предлагането на услуги като парични преводи и набиране на депозити все по-често се оказва подкопана от нови технологични компании и мобилни платформи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар