С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 май 2017, 15:58, 5218 прочитания

ЕЦБ отчита устойчиво възстановяване в еврозоната*

В европейската банкова система не бива да се запази сегашната ситуация, в която надзорът е общ, но последиците от банкови фалити са на национално равнище

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Петер Прат е член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) от юни 2011 г. Преди това седем години е бил член на съвета на Комисията по банково дело, финанси и застраховане. Бил е и изпълнителен директор на Националната банка на Белгия. В частния банков сектор е работил като главен икономист, а преди това е преподавал като професор по икономика в Université libre de Bruxelles. Бил е и икономист в Международния валутен фонд във Вашингтон.

При посещенито си в България той представи речта си "Икономическото възстановяване в Европа – предизвикателства и възможности за банковия сектор" по повод 25-ата годишнина от създаването на Асоциацията на банките в България.Рисковете от дефлация са изчезнали, а засилването на възстановявнето проявява забележителна устойчивост срещу външни сътресения. Това са ефекти от нестандартните мерки, наред с обичайните, които ЕЦБ приложи от средата на 2014 г. насам в областта на паричната политика. Според Петер Прат подемът става все по-убедителен и продължава да се разширява в отраслово и географско отношение. Икономическите нагалси са на най-високото си равнище от почти десетилетие, а безработицата е най-ниска от осем години.

Широка основа на възстановяването

Като забележителна беше определена и широтатана икономическото възстановяване. Отклоненията на темповете на растеж между държавите и между секторите е достигнало най-ниското си равнище за последните две десетилетия. Това внушава увереност в перспективите за растеж, посочи Прат. Обяснението е, че съществува тенденция възстановяването да бъде по-категорично и по-стабилно, когато протича на широка основа. Сходна е картината и при заетостта – отклоненията в нейния темп на прираст в различните държави от еврозоната е на безпрецедентно ниско равнище.По думите на Прат това възстановяване отразява успеха на мерките на паричната политика, които ЕЦБ е пиложила. Това от своя страна е довело до значително облекчаване на условията за финансиране за потребителите и предприятията, което пък е предизвикало укрепване на кредитната динамика и подпомогнало вътрешното търсене.

От юни 2014 г. насам лихвите по кредити за домакинства и предприятия в еврозоната са намалели с около 110 базисни пункта, а тези за малки и средни предприятия с над 180 базисни пункта.
Разликата в лихвите по кредитите между различните държави също е намаляла разко. Това показва, че нестандартните мерки на ЕЦБ са се оказали особено ефикасни срещу прекаленото насочване на банково финансиране към някои сектори.

Нееднородността на лихвените проценти по кредитите между различните държави също е намаляла рязко, което показва, че нестандартните мерки на ЕЦБ са се оказали особено ефикасни като противодействие срещу фрагментираността на банковото финансиране и финансовата фрагментираност в някои държави.

Достъп до финансиране

Спадът на лихвите е придружен и от улесняване на достъпа до финансиране. Според Прат "тази положителна динамика е подпомогната от втората поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране, в резултат от която банките пренасят към клиентите си благоприятните условия за финансиране". Обемът на банковото кредитиране също постепенно се възстановява от началото на 2014 г. насам. "Пазарните условия за финансиране също са се подобрили съществено в резултат от програмата за закупуване на ценни книжа от корпоративния сектор, стартирала през юни 2016 г.", добави той.

От своя страна облекчаването на условията за финансиране подпомогна възстановяването на вътрешното търсене, което сега е в основата на растежа в еврозоната. Стабилната норма на спестяване и повишеният трудов доход водят до нарастване на частните потребителски разходи. Бизнес инвестициите също постепенно нарастват в резултат от благоприятните условия за финансиране, необходимостта от модернизиране на производствения капитал след години на слаби инвестиции и укрепването на корпоративната печалба.

Това води към извода, че от гледната точка на днешния ден са налице признаци на по-силно глобално възстановяване и нарастване на международната търговия. Синхронизираният в по-голяма степен между различните региони икономически подем също се очаква да подпомогне възстановяването в еврозоната.

Продължава да е слаба динамиката на заплатите, както и тази на производителността. Неизползван в значителна степен остава и капацитетът на трудовия пазар.

Все още е рано за намаляване на мащаба на високото парично стимулиране. Този извод е направен на последното заседание на ЕЦБ през април. Необходими са повече данни във времето, които да подкрепят устойчивата корекция, която се отбелязва в прогнозите. На предстоящото заседание по паричната политика през юни управителният съвет на ЕЦБ ще разполага с актуална информация, нови прогнози и актуализирана оценка на разпределението на рисковете, свързани с перспективите за икономиката.

Укрепващото икономическо възстановяване поражда възможности за банките, каза Петер Прат. Въпреки това те все още трябва да се справят с редица предизивкателства в резултат на финансовата криза.

Рентабилността на европейските банки остава ниска, като е под тази в САЩ и Азия. Съчетанието на нисък икономически растеж и продължителен период на ниски лихвени проценти несъмнено е отслабило доходността им, оказвайки натиск за понижаване на нетните лихвени маржове. Пред банките в Европа обаче стоят и структурни предизвикателства, които се дължат отчасти на високите им разходи. Средното им съотношение разходи/приходи, което нарасна от 55% през 2010 г. до 63% през 2016 г., е много високо в ретроспективен план.

Завършване на банковия съюз

ЕЦБ е на мнение, че европейските банки трябва да преминат към устойчиви бизнес модели, като важна роля за това има трансграничната консолидация. Така ще могат да се използват икономиите от мащаба, като се подпомогне интеграцията на пазарите на кредити на дребно, без да се създават проблеми с конкуренция на местните кредитни пазари. Това също така би засилило устойчивостта на европейската икономика посредством трансгранично частно споделяне на риска.

Благоприятна среда за трансгранична интеграция е създадена от банковия съюз. "В перспектива смятаме, че нарастване на броя на общоевропейските банки съдържа потенциал за повишаване на ефективността и устойчивостта на европейския банков сектор. Понастоящем картината на банките все още напомня твърде много на сбор от банкови системи с твърде голяма експозиция към националните икономики и ограничено трансгранично частно споделяне на риска", посочи Прат. В идеалния случай бъдещата картина на банковия сектор ще съдържа широк диапазон от банкови институции, като общоевропейските банки ще изпълняват важна роля в частното споделяне на риска. За да се случи това, обаче е важно да се завърши банковият съюз.

Според Прат както надзорната отговорност, така и фискалният предпазен механизъм трябва да бъдат на европейско ниво, за да се укрепи по устойчив начин доверието във финансовата система на цялата еврозона. Също толкова необходимо е и създаването на Европейска схема за застраховане на депозитите. Не бива да се запази сегашната ситуация, в която надзорът е общ, но последиците от евентуални банкови фалити все още са преобладаващо на национално равнище. При тази недовършена рамка надзорните решения неизбежно продължават да се влияят от съображения на национално ниво.

Фактът, че еврозоната не се разглежда като единна юрисдикция може да доведе до налагането на по-високи капиталови буфери на глобално системно важните банки в района.

В заключение Петер Прат подчерта, че спешно е нужно съгласие по амбициозен график за завършване на банковия съюз.

* Заглавието е на редакцията. Целия текст в оригинал можете да прочетете тук.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: БНБ ЕЦБ икономика

Прочетете и това

Шумът около борда е преобърнал левови депозити за няколкостотин милиона в еврови 8 Шумът около борда е преобърнал левови депозити за няколкостотин милиона в еврови

Ревизия на данни на БНБ прави трудно да се види точният мащаб на превалутирането

25 фев 2020, 2734 прочитания

Citi и Deutsche Bank ще продадат 9 млрд. долара дълг от дубайското пристанище Citi и Deutsche Bank ще продадат 9 млрд. долара дълг от дубайското пристанище

Кредитът ще се използва за рефинансиране на заеми на държавната логистична компания DP World, която ще бъде свалена от борсата

25 фев 2020, 1235 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Голямото домашно за БНБ

МВФ и Световната банка оцениха финансовия сектор в България, посочиха като проблеми лошите заеми и концентрацията на кредити към свързани лица в някои местни институции

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10