Голямото домашно за БНБ

МВФ и Световната банка оцениха финансовия сектор в България, посочиха като проблеми лошите заеми и концентрацията на кредити към свързани лица в някои местни институции

Темата накратко:

- МВФ и Световната банка оцениха финансовия сектор в България

- Изводите от проверката FSAP са, че системата е стабилна, но рисковете остават, а проблемите са ясно назовани: лоши кредити и концентрацията на кредити към свързани лица в някои местни институции.

- Препоръките са за приоритетна работа с банките с идентифицирани проблеми, усъвършенстване на нормативната рамка и създаването на нов фонд за спасяване на системата от ликвидни кризи.

Докато през лятото на миналата година армия от независими външни одитори бе окупирала българските банки в търсене на "второ КТБ", един доста по-скромен по численост екип бе командирован в София с подобна задача. Създаден от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка по спешност в разгара на азиатската финансова криза от края на 90-те години, той е изпращан по невралгични точки на света да напипва бързо слабости във финансовия сектор и да помага на местните власти да ги отстраняват.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  plebs avatar :-|
  plebs

  Капиталци, нормални са критиките, ясен е въпроса с кредитите към свързани лица и т.н. Това не са проблеми, които да се решат със един замах. Пропуснали сте обаче редица стабилизиращи фактори. Без да навлизам в сферата на професионалистите, фискален резерв и т.н., веднага се сещам поне за два политически стабилизиращи фактора:
  1. "Спасителите на банковата система", Виденов, Станишев и партията им е дистанцирана от властта.
  2. В момента няма натиск на Газпром за придобиване на газова инфраструктура у нас, а и двата фалита на банки , странно или не, силно корелират с такива щения:
  97-ма: "Имаше една фирма, наречена "Топенерджи", която в крайна сметка се оказа, че е чисто руска собственост и която искаше да сложи ръка върху цялата българска газопреносна мрежа."
  КТБ: ""В момента се решават нещата с "Южен поток" и е напълно възможно някой да си мисли, че ако унищожим "тези плебеи, наречени българи, които не искат да ни се подчиняват", ще се случи това, което искаме."
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/28/2332983_georgi_ganev_za_panikata_s_bankite_ne_izkljuchvam/

  Нередност?
Нов коментар