С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 29 май 2017, 16:07, 20445 прочитания

ПИБ проведе годишно общо събрание за 14 минути

Печалбата за 2016 г. беше капитализирана за поредна година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ПИБ отчете, че е изпълнила конкретните мерки за повишаване на капитала и заедно с отчетената през 2016 г. печалба от 266 млн. лв. преди данъчно облагане и провизии формира препоръчания капиталов буфер от БНБ.

Годишното редовно общо събрание на акционерите на Първа инвестиционна банка на 29 май се проведе за рекордно кратко време. Това е третата по големина институция в сектора според размера на активите – 8.8 млрд. лв., и е една от банките, които показаха капиталов недостиг при стрес тестовете от миналата година. На присъстващите акционери, пълномощници и управленския екип на банката им отне общо 14 минути от обявяване началото на събранието до закриването му, през което време бяха обявени процедурни въпроси и гласувани 14-те точки от дневния ред. Активност от страна на дребните акционери почти липсваше, а въпросът за привличане на потенциален инвеститор не беше разискван. Именно очакванията за такъв доведоха до силен ръст на борсата на акциите на ПИБ - близо 70% от началото на годината, което я направи и най-голямата публична компания с капитализация от 620 млн. лв.

Двамата големи собственици в банката – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, присъстваха лично. Двамата притежават по 42.5% от капитала на ПИБ, или общо 85%. На общото събрание бяха и членовете на управителния съвет на банката заедно с новия главен изпълнителен директор Неделчо Неделчев.
Чистата печалба на банката за 2016 г. е 90.2 млн. лв. и беше капитализирана за поредна година. Представител на "Капитал" присъстваше на събранието с пълномощно за една акция, притежавана от "Икономедиа". Всъщност историята показва, че доста от редовните събрания на публични дружества минават по казионен ред.


Събранието на ПИБ се водеше от Васил Христов, главен директор ритейл в банката. След обявяването, че има наличие на кворум се изчете предложение за гласуване, според което се даде до 5 минути време за отделно изказване или въпрос на акционер и до 15 минути за обсъждането им, но такива нямаше.

Отчетено

По закон на редовните ОСА има точка за представяне на доклад за дейността и за финансовите резултатите на компанията. Такава, разбира се, имаше и при ПИБ, но тя не беше обсъждана, като беше посочено, че всички акционери разполагат с докладите и материалите за общото събрание, запознали са се с тях и няма постъпили въпроси.По-късно в прессъобщение на банката беше съобщено, че "към тримесечието на 2017 г. Първа инвестиционна банка отчита изпълнение на конкретните мерки за повишаване на капитала и заедно с отчетената през 2016 г. печалба от 266 млн. лв. преди данъчно облагане и провизии формира препоръчания капиталов буфер от БНБ".

Там е посочено още, че "заделените провизии през 2016 г. след одиторска проверка, в съответствие с приложимите Международни счетоводни стандарти (МСС) и Международни стандарти за финансово отчитане (МСФО), са в размер на 156 млн. лв., а реализираната печалба в размер на 98.8 млн. лв. (на консолидирана основа заедно с други дружества на ПИБ – бел.ред.) след данъци ще бъде капитализирана." И още, че "съвместно с международния консултант Bain&Co продължава активната диверсификация в кредитния портфейл и намаляване на кредитния риск. Сложен е приоритет и в продажбата на придобити активи."

При проверката на активите миналата година и стрес тестовете на банките базовият капитал от първи ред (CET1) на ПИБ беше поправен от 11.3% на 5%, или само с половин процентен пункт над абсолютния регулаторен минимум, при който БНБ трябва да премине към план за преструктуриране. Почти двойно се сви и общата капиталова адекватност - от 14.7% беше преизчислена на 8.7% при изискуема 8%, или пак на косъм от абсолютния минимум. До края на април 2017 г. ПИБ трябваше да предприеме действия за изпълнение на предписани от централната банка мерки.

Без въпроси

Почти всички точки на общото събрание бяха гласувани с единодушие – без "против" и без "въздържали се", както и без обсъждането им. Единствено по точката за освобождаване от отговорност за дейността им за 2016 г. на членовете на надзорния и управителния съвет имаше акционер с 63 акции, който гласува против. Той заедно с още един гласуваха "въздържал се" по точката за определяне размера на възнагражденията на членовете на надзорния и на управителния съвет в размер на 10 млн. лв. годишно.

Нямаше въпроси от миноритарните акционери, които присъстваха – само няколко души, предвид, че в доклада за общото събрание на банката е записано, че общият брой на акционерите й надхвърля 3000, които включват както физически, така и юридически лица, включително и институционални инвеститори. Акциите на банката се търгуват на борсата.

Нямаше въпроси, свързани и със случващото се около търсенето на инвеститор за банката, което беше обявено в края на април. Оттам не споменаха нищо по този въпрос – дали има вече идентифицирани потенциални кандидат инвеститори и има ли яснота около избран вариант от обявените миналия месец няколко възможности за развитие, като всички от тях предвиждаха нов акционер.

Вариантите включват "стратегически партньорства и/или консолидация", "привличане на нови ключови инвеститори", "емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката". Опциите не бяха изброени като взаимно изключващи се, така че е възможно и решението да е комбинирано - например влизане на нов инвеститор чрез увеличение на капитала. За целта банката е наела Citigroup за консултант.

По-важните точки от дневния ред бяха за капитализирането на печалбата на банката за 2016 г. и за вземането на решение за неизплащане на дивиденти и за 2017 г. Целта е отнасяне на финансовия резултат към базовия собствен капитал от първи ред. Друга важна точка беше за промени в устава на ПИБ, които подновяват за нови пет години даденото право на управителния й съвет, с одобрението на надзорния съвет, да взима решение за увеличение на капитала на банката до достигане на общ номинален размер от 210 млн. лв. чрез издаване на нови акции. Сега капиталът на банката е 110 млн. акции с номинална стойност 1 лв., което означава, че тя може да емитира още до 100 млн. нови акции.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Тихият растеж на финансовите технологии Тихият растеж на финансовите технологии

Секторът вече допринася за 0.5% от националната икономика

20 сеп 2019, 1182 прочитания

Приходите на инвестиционните банки се понижават до 13-годишно дъно Приходите на инвестиционните банки се понижават до 13-годишно дъно

Причините за това са геополитическото напрежение, забавящият се растеж и ниските лихвени проценти

9 сеп 2019, 2391 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
БАКБ пуска експресен банков кредит

Цялата процедура от заявлението за искане на заема до получаването на средствата отнема 10-15 минути

Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

Летящите линейки, които властта не дава на хората

Частните хеликоптери работиха на загуба пет години. Сега е ред на държавата

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

20 въпроса: Магдалена Малеева

Със същия устрем, ентусиазъм и дисциплина, с които печели титли в тениса, Малеева развива и всички проекти, с които се захваща

Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит