Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 29 май 2017, 16:07, 20707 прочитания

ПИБ проведе годишно общо събрание за 14 минути

Печалбата за 2016 г. беше капитализирана за поредна година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ПИБ отчете, че е изпълнила конкретните мерки за повишаване на капитала и заедно с отчетената през 2016 г. печалба от 266 млн. лв. преди данъчно облагане и провизии формира препоръчания капиталов буфер от БНБ.

Годишното редовно общо събрание на акционерите на Първа инвестиционна банка на 29 май се проведе за рекордно кратко време. Това е третата по големина институция в сектора според размера на активите – 8.8 млрд. лв., и е една от банките, които показаха капиталов недостиг при стрес тестовете от миналата година. На присъстващите акционери, пълномощници и управленския екип на банката им отне общо 14 минути от обявяване началото на събранието до закриването му, през което време бяха обявени процедурни въпроси и гласувани 14-те точки от дневния ред. Активност от страна на дребните акционери почти липсваше, а въпросът за привличане на потенциален инвеститор не беше разискван. Именно очакванията за такъв доведоха до силен ръст на борсата на акциите на ПИБ - близо 70% от началото на годината, което я направи и най-голямата публична компания с капитализация от 620 млн. лв.

Двамата големи собственици в банката – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, присъстваха лично. Двамата притежават по 42.5% от капитала на ПИБ, или общо 85%. На общото събрание бяха и членовете на управителния съвет на банката заедно с новия главен изпълнителен директор Неделчо Неделчев.
Чистата печалба на банката за 2016 г. е 90.2 млн. лв. и беше капитализирана за поредна година. Представител на "Капитал" присъстваше на събранието с пълномощно за една акция, притежавана от "Икономедиа". Всъщност историята показва, че доста от редовните събрания на публични дружества минават по казионен ред.


Събранието на ПИБ се водеше от Васил Христов, главен директор ритейл в банката. След обявяването, че има наличие на кворум се изчете предложение за гласуване, според което се даде до 5 минути време за отделно изказване или въпрос на акционер и до 15 минути за обсъждането им, но такива нямаше.

Отчетено

По закон на редовните ОСА има точка за представяне на доклад за дейността и за финансовите резултатите на компанията. Такава, разбира се, имаше и при ПИБ, но тя не беше обсъждана, като беше посочено, че всички акционери разполагат с докладите и материалите за общото събрание, запознали са се с тях и няма постъпили въпроси.По-късно в прессъобщение на банката беше съобщено, че "към тримесечието на 2017 г. Първа инвестиционна банка отчита изпълнение на конкретните мерки за повишаване на капитала и заедно с отчетената през 2016 г. печалба от 266 млн. лв. преди данъчно облагане и провизии формира препоръчания капиталов буфер от БНБ".

Там е посочено още, че "заделените провизии през 2016 г. след одиторска проверка, в съответствие с приложимите Международни счетоводни стандарти (МСС) и Международни стандарти за финансово отчитане (МСФО), са в размер на 156 млн. лв., а реализираната печалба в размер на 98.8 млн. лв. (на консолидирана основа заедно с други дружества на ПИБ – бел.ред.) след данъци ще бъде капитализирана." И още, че "съвместно с международния консултант Bain&Co продължава активната диверсификация в кредитния портфейл и намаляване на кредитния риск. Сложен е приоритет и в продажбата на придобити активи."

При проверката на активите миналата година и стрес тестовете на банките базовият капитал от първи ред (CET1) на ПИБ беше поправен от 11.3% на 5%, или само с половин процентен пункт над абсолютния регулаторен минимум, при който БНБ трябва да премине към план за преструктуриране. Почти двойно се сви и общата капиталова адекватност - от 14.7% беше преизчислена на 8.7% при изискуема 8%, или пак на косъм от абсолютния минимум. До края на април 2017 г. ПИБ трябваше да предприеме действия за изпълнение на предписани от централната банка мерки.

Без въпроси

Почти всички точки на общото събрание бяха гласувани с единодушие – без "против" и без "въздържали се", както и без обсъждането им. Единствено по точката за освобождаване от отговорност за дейността им за 2016 г. на членовете на надзорния и управителния съвет имаше акционер с 63 акции, който гласува против. Той заедно с още един гласуваха "въздържал се" по точката за определяне размера на възнагражденията на членовете на надзорния и на управителния съвет в размер на 10 млн. лв. годишно.

Нямаше въпроси от миноритарните акционери, които присъстваха – само няколко души, предвид, че в доклада за общото събрание на банката е записано, че общият брой на акционерите й надхвърля 3000, които включват както физически, така и юридически лица, включително и институционални инвеститори. Акциите на банката се търгуват на борсата.

Нямаше въпроси, свързани и със случващото се около търсенето на инвеститор за банката, което беше обявено в края на април. Оттам не споменаха нищо по този въпрос – дали има вече идентифицирани потенциални кандидат инвеститори и има ли яснота около избран вариант от обявените миналия месец няколко възможности за развитие, като всички от тях предвиждаха нов акционер.

Вариантите включват "стратегически партньорства и/или консолидация", "привличане на нови ключови инвеститори", "емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката". Опциите не бяха изброени като взаимно изключващи се, така че е възможно и решението да е комбинирано - например влизане на нов инвеститор чрез увеличение на капитала. За целта банката е наела Citigroup за консултант.

По-важните точки от дневния ред бяха за капитализирането на печалбата на банката за 2016 г. и за вземането на решение за неизплащане на дивиденти и за 2017 г. Целта е отнасяне на финансовия резултат към базовия собствен капитал от първи ред. Друга важна точка беше за промени в устава на ПИБ, които подновяват за нови пет години даденото право на управителния й съвет, с одобрението на надзорния съвет, да взима решение за увеличение на капитала на банката до достигане на общ номинален размер от 210 млн. лв. чрез издаване на нови акции. Сега капиталът на банката е 110 млн. акции с номинална стойност 1 лв., което означава, че тя може да емитира още до 100 млн. нови акции.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Банките могат да ограничат страха от пандемията с подкрепа за бизнеса и домакинствата Банките могат да ограничат страха от пандемията с подкрепа за бизнеса и домакинствата

Финансовите институции могат да ускорят процесите на дигитална трансформация

8 апр 2020, 401 прочитания

Бойко Борисов поиска отстраняване на Стоян Мавродиев и целия борд на ББР 17 Бойко Борисов поиска отстраняване на Стоян Мавродиев и целия борд на ББР

На извънреден брифинг вчера ръководството опита да опише кредита за "С.Г. груп" като нормална и добра практика

8 апр 2020, 9056 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
БАКБ пуска експресен банков кредит

Цялата процедура от заявлението за искане на заема до получаването на средствата отнема 10-15 минути

Още от Капитал
Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10