Новите портфейли от лоши заеми

Shutterstock

Новите портфейли от лоши заеми

Въпреки слабото полугодие прогнозите са за силно последно тримесечие в продажбата на необслужвани вземания и общо сделки за 1 млрд. евро

Валентина Илиева
15069 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


В ход са продажби на пакети лоши фирмени заеми от Пощенска банка и Уникредит Булбанк, както и от Профикредит.
Някои банки сключват регулярни по-малки сделки за пакети кредити

След известно затишие през първото полугодие пазарът на портфейли от корпоративни обезпечени кредити се раздвижва. Очакванията за сделки за 1 млрд. евро все още не се сбъдват, но все пак прогнозата е за годината. И въпреки слабото полугодие прогнозите са за силно последно тримесечие и все пак достигане на прогнозирания милиард.

Дебютът беше в началото на тази година със сделка за 93 млн. евро корпоративни заеми, продадени в пакет от Уникредит Булбанк на норвежката Агенция за събиране на вземания. Колекторските компании очакват поне още две такива сделки до края на годината (виж още по темата в текста "Да печелиш от дългове"). Процесът протича по-бавно, защото заемите на малки и средни предприятия по-трудно се пакетират поради спецификата на всеки отделен кредит. Друга особеност е все още не напълно преодоляната стигма за предлагането на необслужвани кредити като слабост. Наблюденията на участниците на пазара показват, че банките все повече се отварят към продажби, но все още това се възприема повече като атестация за провал, а не за добро корпоративно управление. Промяна е и че търговете се водят вече от консултантски компании като Делойт, Ernst & Young, PWC. Друг начин е търг с тайно наддаване чрез платени онлайн платформи, до които банката продавач дава оторизиран достъп на конкретни лица от компаниите, кандидати за продаваните дългове.

Равносметката към полугодието е: шест месеца след най-голяма сделка за корпоративен пакет заеми е стартирала продажбата на втора от подобен калибър от същата банка, друга дълго подготвяна сделка е в напреднала фаза, нови банки са излезли, макар и плахо на пазара, други продават малки портфейли, но регулярно. Има наддаване и за портфейли на небанкови финансови институции.

Имоти от Пощенска банка

Един от дълго престоялите на пазара пакети от корпоративни кредити е на Пощенска банка. Проектът се казва "Метро" и вече е в напреднала фаза. Размерът на дълга е 65 млн. евро. В пакета са обединени корпоративни обезпечени кредити – предимно с ипотеки на недвижими имоти. Портфейлът предполага експертиза за управление в дългосрочен аспект, коментираха запознати със сделката. Обезпеченията по включените кредити са действащи бизнеси. Два от имотите с най-голяма стойност от портфейла са кината "Арена", други два големи имота са офис сгради във Варна. Има и големи индустриални парцели около района на Божурище, офис сгради в София в не много добри локации. По оценка на колеторски компании това са активи, проблемни за управление. Освен това паричните потоци не генерират достатъчно доход, така че да се обслужват кредитите, които обезпечават, коментираха запознати със сделката. Това е и причината участвалите в началната фаза колекторски компании да се оттеглят, като основните играчи са били инвестиционни фондове за недвижими имоти. Индикативни оферти са подадени от 4-5 от големите международни колекторски компании. На следващ етап в конкурса са продължили участие само фондове. Тази седмица се е достигнало до етап наддаване с ценови оферти, като поне три компании са подали оферти. Процесът се движи в Атина, където е централата на Пощенска банка. Не е ясно дали ще се преговаря с двама от подалите оферти и кои ще са те или ще се премине към един предпочетен кандидат. Според близки до сделката, в Атина не са склонни на голям дискаунт от цената, като търсеният минимум е над 15% от номинала.

По принцип при ценообразуването на корпоративни кредити подходът е силно индивидуален поради спецификите за всеки кредит. Не би могло да се даде граници, в които варира цената при такива сделки, както е при потребителските портфейли. Обичайно се оценява потенциалът като паричен поток на обезпеченията. Конкретно за пакета на Пощенска банка има прогнози, че цената може да надмине 20-25% от стойността на дълга.

Уникредит с втори дубъл

Вторият проект на Уникредит Булбанк се казва Taurus 2. Портефейлът е за около 83 млн. eвро. Близо 70% от него са заеми за малки и средни предприятия, обезпечени корпоративни кредити от общо 1174 клиента, като 24 млн. евро номинал от портфолиото е обезпечено с ипотеки. Най-голям дял са с просрочия между 5 и 7 години.

Процесът е в начална фаза, като е разпратен информационен меморандум. Поканени са компании в сферата на недвижимите имоти, колекторски дружества и инвестиционни фондове. Очаква се до края на август сделката да е приключила или поне да има избран победител в конкурса. Провеждането в рамките на около три месеца се оценява като нормална процедура.

Малки порции от Райфайзенбанк

Една от активните банки на пазара на дългове е Райфайзенбанк. Нейната практика е да предлага редовно малки обезпечени портфейли основно от заеми за МСП на търгове чрез специализирана онлайн платформа. За последните пет месеца банката е провела три търга, като и трите са успешно завършени. Средният обем на предлаганите портфейли е от около 5-6 млн. евро. Последният търг е бил преди по-малко от месец, като купувачът все още не е ясен, тъй като при този начин на провеждане информацията става "видима" на по-късен етап. Купувачи на първите два портфейла са били Агенция за събиране на вземания и EOS Матрикс.

Очакване от ОББ

След неосъществена, но подготвяна миналата година сделка за портфейл от 56 млн. евро има очаквания ОББ да се опита отново да го извади на пазара в края на лятото. Досега банката не е продавала портфейли от заеми за малки и средни предприятия и корпоративни кредити, а основно потребителски. Очакванията на колекторските компании са за сумарно предложение от банката от около 200 млн. евро, тъй като през последните година и половина не са излизали на пазара, а имат доста значим портфейл. Още повече че новите собственици – KBC, прилагат до момента политика периодично Сибанк да пуска портфейли за продажба. Очаква се, че практиката ще продължи.

От друга страна, има и скептицизъм, че сделка ще се появи тази година, тъй като новият собственик току-що плати голяма сума за придобиването, а продажбата на портфейл е свързана с начисляването на допълнителен финансов разход за провизии.

Кой е още на пазара

Колекторските компании се надяват до края на годината още няколко банки да излязат на пазара. Сред тях са някои с по-консервативен подход - Societe Generale Експресбанк с между 20 млн. и 50 млн. евро, Банка Пиреос с над 50 млн. до около 100 млн. евро обезпечени корпоративни и МСП заеми, както и за физически лица. По информация от сектора ПИБ има за продажба портфейл от имоти, като за целта потенциалните купувачи ще са фондове за недвижими имоти. На този етап обаче няма индикация кога би могло да се случи, като нямат и конкретни стъпки в тази насока.

Една от малките банки, които се отварят за пазара, е Ти Би Ай банк. В момента тече търг за портфейл от около 5 млн. евро потребителски кредити. По информация на участници от пазара банката подготвя още една процедура за около 20 млн. евро корпоративни обезпечени кредити. Банка ДСК също има практика да продава малки потребителски портфейли.

Небанковата компания за бързи заеми "Профи кредит България" е започнала процедура за портфейл от 130 млн. лв., в който е събрано всичко, генерирано от бизнеса им досега. Според запознати това би могло да е част от стратегия за продажба на цялата компания. От там обаче настояват, че остават в бизнеса. " Нещо повече, към настоящия етап се регистрира експанзия към азиатския пазар, по-конкретно във Филипините", обясни Светослав Николов, изпълнителен директор на "Профи кредит България".

* Допълнена със становище от Профи кредит България".

В ход са продажби на пакети лоши фирмени заеми от Пощенска банка и Уникредит Булбанк, както и от Профикредит.
Някои банки сключват регулярни по-малки сделки за пакети кредити

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много ме изненадва, че кината Арена не се намират в добро финансово здраве.

 • 2
  antubis avatar :-|
  antubis

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Не е ОК да се кефиш на чуждото нещастие, особено на такава хубава българска марка като "Кино Арена". Но е добре да се запитаме ... кое кино в България е добре финансово? Повечето филми са слабо посещавани, а тези които са по-масови, масовостта им свършва след 2-3 дни. Такива са моите наблюдения. Дано Арена не фалират.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал