С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 30 юни 2017, 16:09, 18100 прочитания

Четвърти опит КТБ да продаде банка "Виктория" (обновена)

В предишното наддаване сделката с победителя Търговска банка Д не беше разрешена от БНБ, защото не предвиждаше сливане на двете институции

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Три години след фалита на КТБ синдиците й правят четвърти пореден опит да продадат един от малкото чисти активи - Търговска банка "Виктория". Дотук интересът към почти изпразнената от бизнес банка е слаб. В различните моменти интерес проявяваха групи със спорна репутация. Само последният път се стигна до реално подаване на оферти. Избрана беше тази на Д банк. Но БНБ не разреши сделката. Причината - че "Виктория" можеше бързо да бъде препродадена на друг.

Сега срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала й е до 21 юли, а кандидатите ще трябва да направят и нов дю дилиджънс. Това съобщиха синдиците на КТБ. Решението е взето на 29 юни 2017 г. от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който контролира дейността на синдиците на КТБ.


За пръв път е публикуван "маркетинговия документ за инвестиционна възможност заедно с придружително писмо към него". В съобщението се посочва, че с целта е гарантиране на прозрачност на процедурата по продажба.

Пореден опит

От документите става ясно, че продажбата ще се извърши на четири етапа. Първият е подаване на писма за интерес, след това ще се подават необвързващи оферти от потенциалните кандидат-купувачи. Те се изготвят на база предоставен информационен меморандум. На третия етап ще се прави нова проверка на финансовото и правно състояние на банката (дю дилиджънс) и подаване на обвързващи оферти. Последният етап е избор на купувач, получаване на регулаторни разрешения и сключване на сделка.Това е четвърто поредно обявяване на продажба на това, което е останало от "Виктория", тъй като тя функционира в режим на полудействаща банка от 2014 г. - от фалита на собственика й КТБ. Основните й кредитни портфейли бяха продадени, повечето депозити бяха изтеглени и тя остана почти без дейност, а трупаща разходи (виж таблицата в края на текста).

В края на 2016 г. имаше индикации, че ще се стигне до продажба. Тогава се явиха осем желаещи за банката, като от тях бяха отсети само банките - двете местни Търговска банка Д на Фуат Гювен и Българо-американска кредитна банка на Цветелина Бориславова. Те подадоха оферти, а фондът избра за купувач първата.

Няколко месеца по-късно обаче ситуацията се върна в изходна позиция, тъй като на 24 март БНБ отхвърли сделката с мотива, че планът на избрания купувач не предвижда сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция. Офертата на БАКБ е предвиждала сливане на двете банки, което беше и публично заявено. "Това е нашата цел - да обединим двете банки - ще се получи една малко по-голяма банка от сегашната БАКБ, което е само полезно за местния пазар", обясни пред "Капитал" мажоритарният й собственик Цветелина Бориславова през октомври 2016 г.

Сега на въпрос на "Капитал" дали би участвала в новата процедура Цветелина Бориславова посочи: "Все още обмисляме дали да участваме. При предишната процедура не бяхме третирани равнопоставено с другия кандидат, който подаде оферта, от синдиците на Корпоративна търговска банка. Ако сега процедурата е прозрачна и еднаква за всички, бихме участвали. Освен това за нас е от значение дали ТБ "Виктория" има какво да добави като стойност към нашата банка, тъй като състоянието на продаваната банка все повече се влошава. Ние не плащаме за лиценз. Нашето категорично намерение е да интегрираме придобиваната банка, която и да е тя, в БАКБ."

От Д банк обясниха, че "към настоящия момент не бихме желали да коментираме евентуалното ни участие в обявената нова процедурата по продажба на ТБ "Виктория".

Отказът на БНБ

Решението на БНБ от пролетта за отказ на офертата на Д банк е в унисон със следваната от централната банка от доста време официална политика за насърчаване на консолидацията. Други съображения от регулатора, освен че се предвижда запазване на "Виктория" като самостоятелна банка, тогава не бяха посочени.

Но вероятно БНБ продължава необявената политика да не дава достъп до банкови лицензи на местни бизнес групи и така се избягва финансирането на свързани със собственика бизнеси по модела КТБ. Последно централната банка отказа на "Индустриален холдинг Доверие" да купи Токуда банк през 2015 г., частично и заради наличието на други бизнеси в структурите на купувача. Предвид на залегналите практики на кредитиране на свързани лица е нормално БНБ да е предпазлива да даде втора банка на Фуат Гювен, който е собственик на бургаския завод "Елкабел", бензиностанции, ВЕЦ-ове и др. компании. Друго притеснение може да са и формираните експозиции от банката към бизнеси на Делян Пеевски, чиито медии бяха острието срещу бившия му партньор Цветан Василев и подпомогнаха тегленията на депозити от КТБ.

След неуспешния край на процедурата пролетта се очакваше Фондът за гарантиране на влоговете и назначените от него синдици на КТБ да вземат решение как ще процедират. Имаше вариант да бъде поканен за разговори другият кандидат БАКБ. По неофициална информация това не се е случило. И тогава вариантът за нова процедура за продажба също беше актуален. Той се случва след три месеца. Ако и този опит не успее, вероятно ще се мине към ликвидация.

Какво има във "Виктория"

На този етап актуалният въпрос е дали ще има интерес към банката след дългото й престояване "на трупчета" и трупането на нови загуби. Към 30 май 2017 г. загубата на "Виктория" е 1.6 млн. лв. според публикувания меморандум. Има оперативни приходи за 1.17 млн. лв., а разходите й за персонал са 1.155 лв., оперативните й разходи са 1.044 млн. лв. За миналата година административните й разходи са били 5.3 млн. лв., а нетният й лихвен доход – под 2 млн. лв.
"Виктория" има и около 31.4 млн. лв. парични средства по сметка в БНБ, около 6 млн. лв. привлечени средства от клиенти. В меморандума е посочено още, че за периода 31 декември 2014 г. – 31 май 2017 г. "в резултат на приоритизирането на дейността по управление на проблемните кредити са погасени задължения към банката в размер общо на 16.3 млн. лв.". Посочената капиталова адекватност е 31.9%, като е уточнено, че това е на база прогнозни данни за 31 май 2017 г.

Капиталът на "Виктория" в началото на 2016 г. беше паднал до под регулаторните изисквания и за да се избегне принудителна ликвидация, беше счетоводно гримиран с превръщане на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг от КТБ в капитал. Проведеният от БНБ преглед на активите остави "Виктория" с 24.5% адекватност на базовия капитал от първи ред, но стрес тестът й показа, че при базисния сценарий (основан на реалните макроикономически прогнози на БНБ) показателят до 2018 г. би паднал до 6.5%, което е под изискваното от регулатора ниво 10%.

Така най-ценното на "Виктория" е нейният лиценз, тъй като апетитните й активи бяха продадени в края на 2014 г. и началото на 2015 г. (кредитния й портфейл). Действаща банка не би платила цена за лиценз. Добавена стойност би могло да има евентуално вдигане на капитала на придобиващата банка при сливане на двете.
Финансови показатели на ТБ "Виктория" (в млн. лв.)
31.05.2017 г.*31.12.2016 г.31.12.2015 г.31.12.2014 г.
*показателите са на база неодитирани отчети на банката към 31 май 2017 г.
Източник: Корпоративна търговска банка (в несъстоятелност)
Общо активи126.8128.3169.2194.7
Парични средства в каса и в БНБ31.429.459.427.1
Предоставени кредити на клиенти брутно96.198.1111.6158.8
Придобити активи от обезпечения26.626.328.423.3
Привлечени средства от клиенти5.76.28.125.6
Привлечение средства от финансови институции (КТБ)85.285.1117.1115.8
Излишък/(недостиг) на базов сосбствен капитал от първи ред след буфери17.917.8-3.31.4
Оперативни приходи1.25.4612.3
Разходи за персонала-1.2-2.97-4.2-7.3
Оперативни разходи-1.04-3.04-4.6-5.9
Нетна загуба-1.6-5.03-9.3-15.8

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Първи борсов тест за 2020 Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

16 яну 2020, 2993 прочитания

"Илевън кепитъл" се отправя към борсата 9 "Илевън кепитъл" се отправя към борсата

Проспектът на рисковия фонд беше одобрен от финансовия регулатор

14 яну 2020, 6189 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Да печелиш от дългове

Продажбите на портфейли от вземания от страната банките силно вдигнаха приходите и печалбите в колекторския сектор

Още от Капитал
Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10