Moody’s присъди подинвестиционен рейтинг по депозити на ПИБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Moody’s присъди подинвестиционен рейтинг по депозити на ПИБ

Moody’s присъди подинвестиционен рейтинг по депозити на ПИБ

От кредитната агенция посочват, че банката има високо ниво на проблемни заеми и значителни експозиции в недвижими имоти

Валентина Илиева
18427 прочитания

© Цветелина Белутова


Според Moody's концентрацията на собственост върху банката в двама души поражда някои рискове.

Международната рейтингова агенция Moody’s присъди B1 дългосрочен рейтинг за депозити в местна и чужда валута на ПИБ със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията. Това е четири нива под линията за инвестиционен клас по скалата на Moody’s, като оценката е покачена с едно ниво заради "умерена" вероятност за подкрепа от правителството на България в случай на нужда. Допускането за такава подкрепа отразява системното значение на ПИБ като трета по големина банка в България по размер на активите (близо 8.9 млрд. лв. към края на март 2017 г. по данни от отчета й в БНБ).

Moody’s посочват още, че банката има голям портфейл от имоти, придобити като обезпечения, че капиталовите й буфери са уязвими от високо ниво на необслужвани заеми, както и това, че концентрацията на собственост върху банката в двама души поражда рискове и решенията на надзорния съвет могат да са повлияни от техния интерес. Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев държат общо 85% от капитала на банка, всеки по 42.5%. В края на април банката обяви, че е наела Citigroup за консултант да разглежда стратегически възможности, което включва и търсене на нови инвеститори.

Стабилната перспектива на депозитния рейтинг на банката отразява очакванията на Moody’s, че въпреки подобряването на качеството на активите през следващите 12 до 18 месеца платежоспособността на банката ще продължи да бъде застрашена от големия обем необслужвани експозиции в баланса й.

Втори рейтинг

ПИБ работеше с Moody’s до ноември 2009 г., когато преустанови взаимоотношенията си с агенцията, след като тя й намали дългосрочния рейтинг за депозити в местна и чуждестранна валута от Ba1 на Ba2 и оценката за финансова стабилност от D на D-, като постави отрицателна перспектива и на двете оценки.

Тогава от ПИБ съобщиха до борсата (като публична компания), че са изразили несъгласие по публикуваните оценки и че преустановяват рейтинговането си от Moody’s и банката ще продължи да се рейтингова от агенция Fitch.

На интернет страницата на ПИБ има съобщение от средата на юли 2016 г. за потвърден кредитен рейтинг на банката от Fitch на B- със стабилна перспектива.

Не е ясно дали сега оценката на Moody’s идва във връзка със стратегията на ПИБ за търсене на инвеститор/и в банката и дали е поискана от потенциален инвеститор или от консултанта им Citigroup именно в тази връзка. До редакционното приключване на броя от ПИБ не отговориха на "Капитал" какъв е поводът отново да се ползват услугите на Moody's и има ли връзка ползването на услугите на втора агенция за кредитен рейтинг със стратегията за търсене на инвеститор/и в банката. При получаване на отговори те ще бъдат отразени.

В плюсове и минуси

Дадената оценка от Moody’s за дългосрочния рейтинг за депозити се основава на способността на банката да генерира приходи преди провизии, широката депозитна база, която доминира в структурата на финансиране, големи ликвидни буфери предвид високото ниво на проблемни заеми и умерени капиталови буфери, както и подобряващото се корпоративно управление на банката.

Анализаторите посочват, че банката генерира стабилни приходи, което е видно от съотношението на печалбата преди провизии към рисково претеглени активи, което към декември 2016 г. е 3.6% и 0.8% възвращаемост на активите. Източниците на приходи остават сравнително диверсифицирани и от Moody’s очакват ефективността на ПИБ да остане на нива, сравними с тези на конкурентите й на пазара.

Проблемни експозиции

Moody’s посочват още, че ПИБ има високо ниво на проблемни заеми и значителни експозиции в недвижими имоти. Очакванията на агенцията са, че качеството на активите на банката ще се подобри постепенно в резултат на отписване на заеми и подобряващата се среда на работа, което благоприятства усилията й за преструктуриране.

Независимо от това ПИБ има високо ниво на проблемни заеми със съотношение на необслужвани експозиции (NPE, non-performing exposures) към брутни кредити от 24.4% към декември 2016 г. и съотношение от 17.5% на кредити с просрочие над 90 дни и повече, посочват от агенцията.

В съобщението на ПИБ до борсата за дадената оценка се посочва, че към 30 юни 2017 г. банката отчита съществено намаление в общия размер на необслужваните кредити от 9.4% спрямо 31 март 2017 г., като делът им към кредитния портфейл за второ тримесечие намалява до 23.5% от 26%. По предварителни данни печалбата й за полугодието е 40 млн. лв. при 93.5 млн. за същия период на 2016 г.

Според Moody’s ПИБ има също и голям портфейл от имоти, придобити като обезпечения, които съставляват около 12% от активите й, което ги излага на риск от загуба при продажба на тези недвижими имоти.

По информация от сектора на колекторските компании ПИБ има за продажба портфейл от имоти, като за потенциални купувачи се търсят фондове за недвижими имоти. На този етап обаче няма индикация кога би могло да се случи сделка, като няма и конкретни стъпки в тази посока.

Капиталови буфери и управление

ПИБ поддържа умерени капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (Tier 1) е 12%, а на капитала от първи ред – 15.1%, което е над регулаторния минимум от 11.5%, се казва още в съобщението на агенцията. Въпреки това Moody’s посочва уязвимостта на капиталовите буфери на банката поради високото ниво на необслужвани активи.

При проверката на активите и стрес тестовете миналата година ПИБ заедно с Инвестбанк получи препоръки от БНБ за попълване на капиталовите буфери. Срокът беше до края на април 2017 г. След като този срок изтече, от ПИБ обявиха, че са изпълнили изискванията на централната банка.

Според Moody’s независимо от укрепването на функциите за управление на риска, одита и спазването на изискванията практиките на корпоративно управление на ПИБ в някои области все още се развиват и проявяват слабости в сравнение с най-добрите международни практики.

Moody’s би могла да повиши оценката са за ПИБ при подобряване на финансовите фундаменти на банката – основно намаляване риска на активите чрез освобождаване от експозиции в недвижими имоти и намаляване нивото на необслужваните заеми, без това да засегне рентабилността и капитала й, посочват от агенцията.

Влошаването на средата или влошаване на финансовите фундаменти на банката, основно качеството на активите, рентабилност и капитал може да доведат до намаляване на рейтинга й. Влияние върху решението на Moody’s в посока понижаване на оценката може да окаже и по-малката вероятност или възможност на българското правителство да подкрепи ПИБ в случай на нужда.

Според Moody's концентрацията на собственост върху банката в двама души поражда някои рискове.

Международната рейтингова агенция Moody’s присъди B1 дългосрочен рейтинг за депозити в местна и чужда валута на ПИБ със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията. Това е четири нива под линията за инвестиционен клас по скалата на Moody’s, като оценката е покачена с едно ниво заради "умерена" вероятност за подкрепа от правителството на България в случай на нужда. Допускането за такава подкрепа отразява системното значение на ПИБ като трета по големина банка в България по размер на активите (близо 8.9 млрд. лв. към края на март 2017 г. по данни от отчета й в БНБ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  dc_ken avatar :-P
  dc_ken

  Оценката на Moody's не може да повлияе на информираното ми решение да не поверявам спестяванията си на дружества, чиийто контролен пакет от акции е собственост на физически лица с българско гражданство и/или юридически лица със седалище и адрес на управление в България.

 • 2
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Всичко това е много интересно, но... кредитите на 6i6i добре ли са провизирани, или не баш? И какво ще стане, например, когато Glorient изхвърлят Техномаркет от обектите, които незаконно окупират вече година? Щото, нали, една от най-големите експозиции на Цеко-банк е именно към магазина за корпулентно-бяла техника. За другите обръчи направо да не говорим. Или може би Moody’s не го знаят това? Ако не знаят, да ги светнем, а? ;) Че да им спестим излагация завбъдеще...

 • 3
  rcs20503603 avatar :-|
  Kamen Iliev

  Българинът традиционно мрънка и светът му е крив и не може да се зарадва на хубави новини, особено като нямат нищо общо с него, но нека не забравяме, че с банковата система по един или друг начин сме свързани всички и подобна положителна информация от световна агенция е голям плюс за банката и страната изобщо.

 • 4
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Че кво му е положително бе такъв рейтинг означава боклук 1 т.е високо спекулативен характер .

  Ха ха ,
  че Катебету и те са имали рейтинг В1 обаче точно преди фалита им го намалят.

  Мoody's Investor Service понижи дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка на В1 от Ва3 (с отрицателна перспектива). Понижен е и един от компонентите на рейтинга за финансова сила (BFSR) от В1 на В2. BFSR остава Е+.

  В1 е четири стъпки под инвестиционен клас. С този рейтинг КТБ става втората с най-ниска оценка у нас след ОББ.

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "dc_ken":

  В свободната икономика всеки е свободен да си управлява интересите както намери за добре в рамките на закона. Специално ПИБ таргетира активни хора като е най-добрата на този пазар. Има един от най-добрите сайтове за инвернет банкиране, има най-дълго работещите офиси, безконтактни карти и все още са единствените с виртуална кредитна карта в смартфон. Не съм ползвал кредитните или депозитните им услуги, твърдят че били силни в ипотечните кредити.

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#2] от "kdo52372883":

  Ето затова до българския казан в ада няма пазачи, българите ще се погрижат да дръпнат всеки обратно в котела. Хората са наели Фич, пуснали са ги да ровят дори в кошчетата, Фич са пратили компетентни хора които значт какво правят. Обаче анонимните хейтъри в български нет, дето не са виждали 500 евро на цяло са готови да запозна

 • 7
  m17 avatar :-|
  m17

  са готови за запознаят Фич с глупостите дето циркулират в нета. И дори се изказат компетентно "какво ще стане като ...".

 • 8
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Цеко е минало, но все още вонящо.

 • 9
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  [quote#5:"m17"]Има един от най-добрите сайтове за инвернет банкиране[/quote]

  Опитай пак, че това нещо не ти се получи.

 • 10
  intergalactic avatar :-P
  intergalactic

  Значи, експозицията в имоти на ПИБ е рискова. А до вчера писахте как пазарът на имоти цъфти и расте и трябва сега да купуваме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.