"Надежда" всяка тука оставете

След бърз пробив на италианския пазар малкият застраховател се удари в стена от регулации, която може да му коства лиценза

Темата накратко:

- Три седмици след влизането на квестор в "Надежда", проблемите на застрахователя с регулатора не изглеждат изгладени

- Според КФН дружеството има 2.7 млн. лв. капиталов недостиг, отделно трябва да задели 3.2 млн. лв. резерв за бизнеса си в Италия

- Казусът прераства в множество съдебни битки и в упреци, че се прави опит за съсипване на успешен бизнес
Коя е "Надежда"

ЗК "Надежда" е създадена през 2004 г. като здравноосигурителен фонд, а с прелицензирането на компаниите в сектора през 2013 г. става застраховател. Мажоритарен собственик е Виктор Серов, който осъществява контрол през "Ви веста холдинг", държаща 87.21% от капитала. По данни на дружеството негови клиенти в България са армията, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ЧЕЗ. В Италия продуктът "застрахователна гаранция" се предлага от 1 юли 2016 г. За миналата година премийният приход на "Надежда" е нараснал 38 пъти, спрямо предходната година до 8.9 млн. лв., а активите са се увеличили от 9.4 млн. лв. на 14.5 млн. лв.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Предлаганият от нас продукт "застрахователна гаранция" представлява застрахователен договор, сключен между нас и контрагента, в полза на трето лице - бенефициент. С тази гаранция нашите контрагенти участват в различни търгове и обществени поръчки. Компанията гарантира точното и в срок изпълнение на поетите от тях ангажименти"

  Това ако е нов продукт... Банкови гаранции за същото се издават от десетилетия. Не виждам защо за тази застраховка да не се заделят резерви. Рискът си го има както при всички останали. Въпросът е колко резерви трябва да се заделят. Ако не се заделят никакви (или не се презастрахова), очевадно има проблем.

  Нередност?
Нов коментар