Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 14 юли 2017, 16:36, 5353 прочитания

Новата цедка на SOFIX

За да заобиколи ниската ликвидност на пазара, фондовата борса въвежда новаторска за света система за смятане на индекса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:
- От септември SOFIX ще се изчислява по нова методология, която ще гарантира място в него на най-големите и ликвидни компании на БФБ.
- До промяната се стигна след скандал, който показа как в състава на индекса може да попаднат незаслужили компании.
- В очакване на пилотното й прилагане пазарните анализатори не бързат да ръкопляскат.

Още по темата

SOFIX: Поправен и пак сгрешен

Есенното ребалансиране на индекса произведе пореден скандал

15 сеп 2017

"Трейс" иска проверка в БФБ заради грешката със SOFIX

Пътностроителната компания определи случилото се като пазарна манипулация

11 сеп 2017

Фондовата борса отново сгреши SOFIX

Първоначално бе обявено, че в индекса се сменят четири компании, но после стана ясно, че една от тях – "Неохим", все пак остава

10 сеп 2017

Още дози доходност за SOFIX

Финансовите резултати на публичните компании за полугодието донесоха още ръст за акциите им

17 авг 2017

Растежът ще подкрепя резултатите на публичните компании

SOFIX може да достигне нови висини до края на годината, сочат прогнозите на "Елана трейдинг"

18 юли 2017

Отрязани от голямата сцена

Опитът на българския Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да се качи за търговия на Лондонската фондова борса удари на камък, поради липсата на връзка между българския Централен депозитар и Euroclear, както заради и нежеланието на последната да обслужва български емитенти по принцип

19 май 2017

SOFIX и поправката "Еврохолд"

Месец след гафа с индекса и препоръките от регулатора, ръководството на борсата предложи нови критерии за сините чипове

28 апр 2017

КФН препоръча на борсата да промени правилата за Sofix

Целта е по-голяма прозрачност и да се избегнат спорни тълкувания

17 мар 2017

Fix SOFIX

Около рутинните промени в основния борсов индекс се разрази буря дали не е имало грешка, която неправилно е вкарала "Еврохолд" в състава му

17 мар 2017

КФН ще проверява фондовата борса заради състава на SOFIX

Действието на регулатора е по съмнения, че "Еврохолд" е вкаран в индекса заради сгрешени данни

15 мар 2017
Когато се говори за Българската фондова борса (БФБ), "неликвиден пазар" се е превърнало в клише. За някой чужд инвеститор обаче измеренията му са непонятни - дори с акции на компании във водещия SOFIX сделки се сключват не всеки ден, а обикновено са епизодични. При това положение да отсееш най-достойните за представителната селекция на борсата си е предизвикателство.

Априлската драма (добила популярност в инвестиционните среди като "Поправката "Еврохолд") изигра роля на необходимото зло по пътя към добрата промяна. Ескалиралите тогава съмнения, че методологията за изчисляване на индикатора е слаба и позволява манипулации за вкарване на незаслужили дружества за сметка на други, доведе до проверка, извършена от финансовия регулатор и до натиск за преразглеждане на правилата. От борсата бързо си написаха домашното и освен с изцяло нова, по-надеждна система за смятане на SOFIX, вече втора седмица правят и нещо новаторско за капиталовите пазари въобще - на ежедневна база засичат реалната ликвидност на компаниите, чиито акции се търгуват там. Така от септември, когато ще се случи първото ребалансиране на индекса по новите правила, SOFIX ще отразява още по-вярно търговията и оценките на пазара, а инвеститорите ще разполагат с уникален инструмент за пресяване на компаниите от онези, които досега успяваха да се маскират като първокласни.

Голямата промяна

Досега SOFIX включваше емисиите на 15-те компании с пазарна капитализация не по-малко от 40 млн. лв. за всеки от участниците. Освен това фрий-флоутът (свободно търгуемият обем акции извън тези под контрола на мажоритарните собственици) трябваше да е 25% или ако не е толкова, да е на пазарна стойност от минимум 10 млн. лв. Новите правила запазват броя на участниците в индекса и пак обръщат внимание върху пазарната капитализация. Изискването за стойността на фрий-флоута обаче се намалява наполовина - на 5 млн. лв., и се добавя необходимостта да има поне 750 акционери.

По-любопитното е, че в новата методология има съвършено нов, четвърти критерий, който класира кандидатите за влизане в SOFIX по показателя пасивна ликвидност. Тя се засича на ежедневна база в произволни интервали по време на търговската сесия чрез пускането на тестови виртуални поръчки за покупко-продажба на стойност 10, 15 и 20 хил. лв. Така се вижда по кои позиции на база на въведените реални оферти акциите бързо могат да се превърнат в пари и обратно, без цената им да се срине или излети.Страх от новото

Когато от БФБ публикуваха проекта си за изменение на методологията през май и дадоха възможност на експертите от пазара да си кажат мнението, последният, четвърти, критерий събуди притеснения сред инвестиционната общност. Според някои анализатори той е твърде сложен и създава условия за непрозрачност при определянето на това кои компании влизат и кои излизат от индекса. Страховете бяха, че този критерий е изцяло под контрола на борсата и ако евентуално в бъдеще нейните служители допуснат грешки при изчисленията, пазарът няма да разбере за тях и не би могъл да реагира своевременно, както се е случвало досега. Ето защо има специалисти, според които първите три критерия са достатъчни за гарантиране на адекватен подбор в SOFIX, още повече че според тях проблемът на БФБ с индексите е не толкова методологията, колкото системата за отразяване на корпоративни събития, като увеличенията на капитала например.

В отговор на притесненията от борсата започнаха да публикуват на ежедневна база безплатно резултатите от теста за пасивна ликвидност. Данните са от началото на март, като до септември ще бъде натрупана немалка историческа информация за това по кои позиции има реална възможност за бързи и обемни покупки и продажби на акции. Така, който от участниците на пазара инвестира във време и ресурс за следене и анализ на данните, за него ще продължи да е възможно прогнозирането на това кой влиза и кой излиза от индекса при следващото ребалансиране. А това от година насам се превърна във възможност за доходоносни сделки. Причината е индексният фонд върху SOFIX, разработен от "Експат", който е длъжен да купува от книжата на влизащите емисии. С неговите над 30 млн. лв. активи той става редовен голям участник в търговията при всяко ребалансиране на индекса.

От ETF фонда са заявявали своята позиция, че тестът за пасивна ликвидност е стъпка в правилната посока и че дори той би следвало да има по-голяма тежест при определянето на SOFIX, тъй като отсява наистина ликвидните компании на пазара. А в първата седмица от публикуването на данните от ежедневните замервания критиките и на други анализатори се посмекчиха. Борсата предоставя и часа, към който са взети офертите, така че всеки заинтересован може да проверява и търси грешки.

Още задачи за решаване

"В момента индексът представлява една машина, смятаща автоматично по отделни критерии състава му. Това е автоматизирано и вече сме го направили. Няма да има необходимост от по-нататъшна разработка освен от осъществяването на текущ надзор как точно работят приложенията и дали не дават грешки", обясни изпълнителният директор на БФБ Иван Такев. В борсата нямат притеснения, че са направили твърде сложен механизъм за определяне на основния индекс, и не предвиждат ново преразглеждане на методологията, ако последната промяна се окаже неудачна.

По отношение на забележките, че по-сложният механизъм не разрешава проблема с ненавременното отразяване на корпоративните събития (което доведе до влизане на "Еврохолд България" и изваждането на "Индустриален холдинг България" от SOFIX през април), Такев смята, че проблемите произтичат не от друго, а от това, че "в България е налице един абсурдно дълъг период за вписване на събития, като например едно увеличение на капитала, отнемащо месеци. Ние трябва да работим за свиването на тези срокове до някакъв по-разумен период. Защото това води до много сериозни проблеми, сред които и нежеланието на чуждите инвеститори да участват в първични публични предлагания у нас. Това е така, защото никой няма да си даде парите, без два месеца да получи акциите, които е купил."

Ето защо според него е важно, че в последните предложения за промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) има текстове за скъсяване на сроковете. "Самата промяна в начина на обработване на определени корпоративни събития в индексите на борсата беше предложена именно за да се намали ефектът от тези неестествено дълги срокове, а не защото това се е извършвало по грешен начин", обяснява шефът на борсата.
Мартин Димитров, ПФБК: Четвъртият критерий е излишен

Новите критерии акцентират върху ликвидността на компаниите, което е положително. Това би трябвало да доведе до излизане на по-неликвидните компании от индекса за сметка на по-търгуваните. Тоест SOFIX ще започне по-добре да отразява големите, ликвидни компании на борсата. БФБ въведе и нов четвърти критерий, който мери пасивната ликвидност на акциите на БФБ. Крайната цел е допълнително да се подсигури, че в индекса ще влизат най-големите и ликвидни акции на пазара. Моето лично мнение е, че това най-вероятно щеше да бъде постигнато и без въвеждането на този критерий.
Ефектът от промяната може да се прояви в по-чести и съществени изменения в състава на индекса при ребалансиране. Така например през септември може да се очаква да има промени с две и дори с три емисии, което е повече от обичайното.
Иван Такев, БФБ: Възможностите за манипулации са ограничени

Според нас този четвърти критерий е важен, тъй като измерва най-добре ликвидността на дадената позиция. Доколкото критерият за оборот (медианата на седмичния оборот) може да бъде реализиран с няколко големи по обем сделки, а пък критерият за брой сделки може да бъде реализиран с много на брой малки такива, считаме, че те не са достатъчно добри измерители. Затова въведохме като критерий възможността да бъде постигнато изпълнение на поръчка от 10, 15 или 20 хиляди лева в произволен момент. Това всъщност е определението за ликвидност: колко бързо дадена позиция може да бъде превърната в пари и съответно колко бързо пари могат да бъдат превърнати без някакъв ценови шок в съответната ценна книга. Тези спредове трябва да са налични през цялото време. Тоест подобен критерий не може да бъде заобиколен чрез поддържане на някакви котировки в точно определен интервал от време. Така той дава допълнителна сигурност, че емисиите, които ще влязат вътре, ще са наистина ликвидни, в допълнение с критерия пазарна капитализация, което означава, че те ще бъдат и големи.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: SOFIX БФБ Иван Такев

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

Бързите кредити забавят растежа си 1 Бързите кредити забавят растежа си

Към края на миналата година обемът им се е увеличил с 9.6% спрямо края на 2016 г.

19 фев 2018, 514 прочитания

Лизингът на леки автомобили движи растежа на сектора Лизингът на леки автомобили движи растежа на сектора

Годишното нарастване в бранша за 2017 г. почти достига прогнозирания ръст от 10%

18 фев 2018, 1766 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Банките ще трябва да увеличат с близо 20% провизиите за просрочени заеми

Проучване на Европейския банков орган показва, че малките финансови институции ще са най-затруднени

КАТ в ерата на електронното управление

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, а Орбан и Борисов имат различия за мигрантите

Емисия

DAILY @7PM // 19.02.2018 Прочетете