Банките ще трябва да увеличат с близо 20% провизиите за просрочени заеми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките ще трябва да увеличат с близо 20% провизиите за просрочени заеми

След финансовата криза, която тежко удари Европейския съюз, банките в икономическата зона се опитват да променят текущите си политики за лоши кредите, в опит същото да не се повтори.

Банките ще трябва да увеличат с близо 20% провизиите за просрочени заеми

Проучване на Европейския банков орган показва, че малките финансови институции ще са най-затруднени

8791 прочитания

След финансовата криза, която тежко удари Европейския съюз, банките в икономическата зона се опитват да променят текущите си политики за лоши кредите, в опит същото да не се повтори.

© Reuters


Eвропейските банки ще трябва да увеличат с една пета провизиите, които заделят, за да отговарят на новия счетоводен стандарт IFRS 9. Това показват резултатите от проучване на Европейския банков орган (ЕБО) сред финансовите институции. Той ще влезе в сила през следващата година с цел да не се повтори банковата криза от 2007-2009 г. Финансовите институции обаче ще е необходимо да започнат да заделят средства за покриването на лоши кредити по-рано от очакваното, за да бъде по-мек ударът.

По-големи проблеми за по-малките

Новите правила крият сериозни опасности особено за по-малките банки, които и сега трудно набират допълнителен капитал или имат високи нива на лоши кредити. През последните седмици две регионални италиански банки и испанската Banco Popular POP.MC затвориха врати.

Две трети от анкетираните банки казват, че очакват провизиите да се покачат с 18%. Средното увелечение ще бъде около 13%. За сравнение, през ноември те предвиждаха над два пъти по-голямо увеличение на резервите от около 30%, съобщава Financial Times.

ЕБО обяснява разликата с мерките, които банките вече са взели за прочистване на портфейлите от проблемни задължения, следвайки новите изисквания и стандарти, както и по-добрите икономически условия. Влияние е оказала и промяната в задавания въпрос (през ноември от ЕБО са попитали кредиторите за процентов диапазон, а сега - за точно число).

"Банките прогресивно прилагат новите стандарти (IFRS 9), но по-малките банки все още изостават", казват от ЕБО, цитирани от Reuters. Регулаторът предупреждава още, че банките са омаловажили плановете си паралелно да следват новите и старите счетоводни правила.

Проучването показва също така, че финансовите институции очакват новите, по-строги стандарти да ги принудят да признаят загуби от кредити, които не са лоши, но са с повишен риск от неплащане. Това ще се отрази на важния за тях показател капиталова адекватност (Common Equity Tier 1), като средно ще намали стойността му с 45 базисни пункта, като най-негативният ефект би бил 75 базисни пункта.

Данните на ЕБО сочат още, че сумата от лошите заеми в ЕС не се е променила значително, като остава около 1.06 трлн. евро.

Какво е IFRS 9?

Системата от стандарти IFRS 9 ще накара банките да вписват в балансите си не точните загуби, а очакваните в бъдеще. Европейските регулатори се надяват чрез тези мерки да не се повтори кризата отпреди няколко години, когато банките макар и да виждаха проблемите, не успяха да реагират и счетоводно първоначално дори не отчитаха големи загуби.

Новите правила трябва да влязат в сила от 1 януари 2018 г., но европейските власти в момента обмислят по-плавен преход за срок от три години. При текущото допитване обаче 50-те финансови институции са дали отговорите си, при условие че всички регулации по IFRS 9 се спазват напълно и влязат в сила догодина.

Eвропейските банки ще трябва да увеличат с една пета провизиите, които заделят, за да отговарят на новия счетоводен стандарт IFRS 9. Това показват резултатите от проучване на Европейския банков орган (ЕБО) сред финансовите институции. Той ще влезе в сила през следващата година с цел да не се повтори банковата криза от 2007-2009 г. Финансовите институции обаче ще е необходимо да започнат да заделят средства за покриването на лоши кредити по-рано от очакваното, за да бъде по-мек ударът.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Затова ли са напъните да въвеждат ограничения при плащанията в брой?

  Първо нямаше ограничения, после въведоха 15 000 лева, след това 10 000 лева, в бъдеще искат да намаляват този праг. Мислят си, че така ще се осигури повече ликвидност за банковата система - хората ще държат повече пари в банките, защото е недудобно и скъпо да се тегли и внася постоянно (защото законът забранява плащанията в брой при договори над 10 000 лева).

  Да се държат пари извън банките в важно за да може бизнесът да работи по време на банкови ваканции (когато банките не работят заради проблеми с ликвидността, породени от това, че хората отиват в банките да теглят едновременно парите си - bank run), както и при проблеми с банковите плащания по други причини - слънчево изригване, теростичен акт, който нарушава функционирането на банковата система, спиране на телекомуникациите от страна на държавата според новия антитерористичен закон, който дава възможност на държавни чиновници да извършат де факто терористичен акт като спрат телекомуникационните мрежи на произволна територия от страната, включително и в цялата страна (при което няма как това да стане технически без да се засегнат банките, болниците, веригите магазини за хранителни стоки и други, дори и в закона да напишат друго).

  Сериозните бизнеси трябва да имат план за действие при банкова ваканция. Трябва да не държат всичките си пари в банковата система.

  А това ограничение за плащанията в брой ще оскъпи това и те може да се откажат от държането на пари извън банковата система. Това ще направи системата по-чуплива.

  Секретният план (който явно не е толкова секретен щом в Интернет разни случайни хора пишат за него) на нашите господари (които ни пишат законите и после ги гласуват - без да ни питат нас) е чрез този закон да се намали риска от банкови кризи (банкова паника, bank run, банкова ваканция). Това, че щели да се борят така със сивата икономика изобщо не е вярно, защото който не си осчетоводява плащанията слабо се интересува какви са ограниченията при плащане в брой. Този закон ще засегне сивата икономика по-малко от бялата - сивите ще ползват банкови преводи само за тези плащания, които осчетоводяват. А белите - за всички. Или и те ще минат в сивия сектор - тоест ще има обратен ефект.

  Само че е съмнително дали ще подейства този "секретен" план.

  Със същия закон се ограничават и държавните фирми да държат пари извън банковата система! Те ще останат без пукната стотинка по време на евентуалната банкова ваканция.

  Но дори и фирмите, които все пак имат резерви извън банките ще имат проблеми да се разплащат, защото законът ще им забранява да правят плащания в брой, което е много опасно, защото това значи, че изобщо няма да могат да плащат (обикновено договорите на търговците на дребно към търговците на едро и производителите са за над законния лимит и не може да се плаща в брой по тези договори!).

  Убеден съм, че когато се случи банкова криза управляващите няма да успят да отменят този закон навреме (ако изобщо го отменят) и ще видим празни рафтове по магазините, липсващи животоспасяващи лекарства в аптеките, невъзможност на Българската армия да си плаща за храна на военните...

  Невъзможността да се правят банкови плащания по време на банковата криза ще попречи на магазините да доставят нормално стоките си. Но ограничението при плащания в брой ще ги затрудни още повече.

  Депутатите забравят, че и те имат нужда от храна, която купуват от магазина. Те също имат нужда от лекарства, от здравни услуги.

  Това е един от многото аргументи защо не бива да се ограничават плащания в брой.

  Оказа се, че има много на брой глупави хора, които са осчетоводявали плащания в брой за над 10 000 лева (или по договори за над 10 000 лева) и държавата няма административния капацитет да се справи с нарушителите, които хваща : (линкът към статията "Кой ще се бие за кеша?" е премахнат за да не ми изтрият публикацията - забелязах, че цензурират коментари с линове).

  Така че не човешката глупост също не бива да се подценява.

  Когато се променя законодателството така, че това да води до увеличаване на нарушителите трябва да се вземе предвид доказания факт, че държавните органи нямат необходимия капацитет да се справят с всички дребни и ненужни (защото законите, които ги дефинират като такива са ненужни) нарушения. И опитвайки се да се справи с нарушителите на ненужните закони се отнемат ценни ресурси, които биха могли да се отделят за борба с важните и истински престъпления и нарушения.

 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Банките са полезни.
  Все още банките не зачитат, че сегашният вреден модел на национално стопанство е водещия причинител за техните злини.
  При тази държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал, защото банката, колкото по-добре подпомага за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и щетите са по-болезнени.
  Централната банка не може да спаси банките, защото е без необходимата компетентност.
  Същественото за спасение от актуални злини на банките е внедряването на по-полезен модел на национално стопанство.
  Сега вариантите са:
  1) При вреден модел на национално стопанство – злините за банките се уголемяват.
  2) При прилагане на по-полезен модел на национално стопанство – е с условия за обществен просперитет с устойчива банкова система.

 • 3
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Банките са хубаво нещо когато ползването на услугите им е доброволно, а не в резултат на държавна насилствена принуда (то има ли ненасилствена принуда?).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK