С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 24 юли 2017, 18:45, 19702 прочитания

И Васил Божков поиска да купи банка "Виктория"

БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединение, което беше партньор на "Лев инс", са заявили интерес към малката банка

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Инвестбанк, Божков и австрийският холдинг едва ли биха минали ситото на БНБ.
Дружество на Васил Божков е сред кандидатите за ТБ "Виктория" в четвъртия опит за продажба на банката. Заявилите интерес кандидати са четири, съобщиха синдиците на Корпоративна търговска банка, която е собственик на "Виктория". Извън Божков другите компании вече са участвали в предишните опити за продажбата й. Това са Инвестбанк на Петя Славова, Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и австрийската част от участниците в консорциум около застрахователя на Алексей Петров "Лев инс". Сега "Лев инс" не присъства като име сред заявилите интерес. Те са посочени като група инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance. Именно Kerbler Holding беше чуждият играч в консорциума на "Лев инс" при предишната продажба в началото на 2016 г. Тогава интерес заявиха само той и Инвестбанк.

С всеки пореден опит продажбата на "Виктория" добива все по-куриозен вид. Инвестбанк заявява интереса си за втори път, след като първия не беше допусната от синдиците и БНБ. Останалите кандидати - Васил Божков и австрийският холдинг, също едва ли биха минали ситото на централната банка. Практиката от години е да не разрешава на местни бизнесмени да си купуват банки, за да намали риска от заеми за групата им, т.е. второ КТБ. При чуждите кандидати се поощряват големи банки, най-често присъстващи на пазара, така че малкият австрийски холдинг също не пасва на този профил.


Накратко, интересът към банката пада и сега шанс да продължи има само един заинтересован. Ако и сега не се стигне до сделка, малката банка вероятно ще се ликвидира.

Какво предстои

Срокът за подаване на писма за интерес за придобиване, което е първият етап от процедурата, беше до 14.00 ч. на 21 юли 2017 г. Новата продажба беше обявена на 29 юни 2017 г. В съобщението на синдиците се посочва, че оттук насетне "предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, включително съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българска народна банка".Планът сега предвижда продажбата да се извърши на четири етапа. Първият е подаване на писма за интерес, след това ще се подават необвързващи оферти от потенциалните кандидат-купувачи. Те се изготвят на база предоставен информационен меморандум. На третия етап ще се прави нова проверка на финансовото и правно състояние на банката (дю дилиджънс) и подаване на обвързващи оферти. Последният етап е избор на купувач, получаване на регулаторни разрешения и сключване на сделка. "Виктория" на практика функционира в режим на полудействаща банка от 2014 г. - от фалита на собственика й КТБ. Основните й кредитни портфейли бяха продадени, повечето депозити бяха изтеглени и тя остана почти без дейност, а трупаща разходи.

Новият кандидат

Учредителното събрание на "Вабо Интернал" е било на 13 юли 2017 г. Капиталът му е 50 000 лв., като учредителите му са записали по 25 000 лв. - "Вабо 2012" и "Нове Интернал". И двете дружества са еднолична собственост на Васил Божков. Той е и в съвета на директорите на новоучреденото "Вабо Интернал". В предмета му на дейност е записано търговска дейност в страната и чужбина, участие в други търговски дружества, но и всяка друга дейност, незабранена изрично със закон. Божков е с бизнес в хазарта за стотици милиони левове, има и портфейл от недвижими имоти, но досега не е показвал, че иска банка.

(Чужде)странният холдинг

Австрийският Kerbler Holding, който сега участва в обединение с още две чужди структури, е собственик на Wiener Privatbank - малка, бутикова банка, специализирана в частно банкиране, управление на активи и проекти в сферата на недвижимите имоти. Основни акционери в нея са Гюнтер Керблер и Йохан Ковар. Керблер е известен имотен магнат във Виена, натрупал състояние от покупката на стари сгради, които реконструира и продава с надценка. Глобалната финансова криза посича проектите му и през 2013 г. двамата със съдружника му обявяват в медиите, че планират да продадат Wiener Privatbank заради слаби резултати. До сделка така и не се е стигнало досега, но в края на миналата година самата Wiener Privatbank направи покупка за 13 млн. евро - това е малката Valartis Bank Austria. Другите две дружества в консорциума също са австрийски.

Инвестбанк - първи път, Инвестбанк – втори път

Очевидно Инвестбанк много иска "Виктория", щом един отказ не я отчайва. Банката показа слаб резултат на стрес теста миналата година и сама трябваше да се капитализира. В края на април оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери. Това обаче едва ли ще накара централната банка да й позволи шопинг.

Освен това по информация на "Капитал" от различни източници още предишния път зад офертата на Инвестбанк е стоял и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който след развалянето на партньорството в КТБ с Цветан Василев е в търсене на нов двигател за придобивания.

БАКБ отново с интерес

За втори път участва и БАКБ, като тя е и единственият кандидат в този търг, който изглежда с шансове да продължи напред. В предишния тя подаде оферта, но предпочетеният кандидат от синдиците и фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гьовен Д Банк. БНБ не даде разрешение за сделка, защото планът на избрания купувач не предвижда сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция, т.е. възможна бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала сливане на двете банки.

По неофициална информация цените в подадените тогава оферти са били около 2.5-2.6 млн. лв. от Д Банк и около 190 хил. лв. от БАКБ, чиято оферта е отразявала направени сконтирания на суми с неясна съдба поради неподадена от банката детайлна информация.

При обявяването на новата процедура в края на юни на въпрос на "Капитал" дали би участвала в новата процедура Цветелина Бориславова посочи: "При предишната процедура не бяхме третирани равнопоставено с другия кандидат, който подаде оферта, от синдиците на КТБ. Ако сега процедурата е прозрачна и еднаква за всички, бихме участвали. Освен това за нас е от значение дали ТБ "Виктория" има какво да добави като стойност към нашата банка, тъй като състоянието на продаваната банка все повече се влошава. Нашето категорично намерение е да интегрираме придобиваната банка, която и да е тя, в БАКБ."

Формално или не, политиката на БНБ от години е да не разрешава сделки освен за консолидация и да не дава на нови местни бизнес групи банкови лицензи.
Какво има в ТБ "Виктория"

Към 30 май 2017 г. загубата на "Виктория" е 1.6 млн. лв. според публикувания меморандум. Има оперативни приходи от 1.17 млн. лв., разходите й за персонал са 1.155 лв., оперативните й разходи са 1.044 млн. лв. За миналата година административните й разходи са били 5.3 млн. лв., а нетният й лихвен доход – под 2 млн. лв.
"Виктория" има и около 31.4 млн. лв. парични средства по сметка в БНБ, около 6 млн. лв. привлечени средства от клиенти. В меморандума е посочено още, че за периода 31 декември 2014 г. – 31 май 2017 г. "в резултат на приоритизирането на дейността по управление на проблемните кредити са погасени задължения към банката в размер общо на 16.3 млн. лв.". Посочената капиталова адекватност е 31.9%, като е уточнено, че това е на база прогнозни данни за 31 май 2017 г.

Капиталът на "Виктория" в началото на 2016 г. беше паднал до под регулаторните изисквания и за да се избегне принудителна ликвидация, беше счетоводно гримиран с превръщане на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг от КТБ в капитал. Проведеният от БНБ преглед на активите остави "Виктория" с 24.5% адекватност на базовия капитал от първи ред, но стрес тестът й показа, че при базисния сценарий (основан на реалните макроикономически прогнози на БНБ) показателят до 2018 г. би паднал до 6.5%, което е под изискваното от регулатора ниво 10%.

Така най-ценното на "Виктория" е нейният лиценз, тъй като апетитните й активи бяха продадени в края на 2014 г. и началото на 2015 г. (кредитния й портфейл). Действаща банка не би платила цена за лиценз. Добавена стойност би могло да има евентуално вдигане на капитала на придобиващата банка при сливане на двете.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Първи борсов тест за 2020 Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

16 яну 2020, 3394 прочитания

"Илевън кепитъл" се отправя към борсата 9 "Илевън кепитъл" се отправя към борсата

Проспектът на рисковия фонд беше одобрен от финансовия регулатор

14 яну 2020, 6383 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Българските фирми са сред най-недисциплинираните в Европа

Според проучване на колекторската компания EOS 24% от компаниите се чувстват застрашени от фалит заради просрочени вземания

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10