Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 8 сеп 2017, 12:37, 5629 прочитания

Спасеното "Открытие" на Русия

Централната банка национализира най-голямата частна кредитна институция и се готви да налее до 7 млрд. долара в нея

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Седмата по големина банка в Русия стана жертва на паника сред вложителите.

Още по темата

Мнения Daily: Растящият публичен дълг тежи все по-малко на икономиката

И още: Шансовете да разберем истината за КТБ са отрицателни;

9 юли 2017

Unicredit: Икономическата среда за банките в ЦИЕ става по-добра

От банката прогнозират продължаващо намаление на дела на необслужваните кредити в повечето страни от Централна и Източна Европа

11 май 2017

Седми мистериозен кандидат за бизнеса на CEZ

Минната Elenilto, която е на израелеца Якоб Енгел, е подала висока оферта, без да прави проучване на българските дружества

2 май 2017

Водещи световни банки са участвали в мащабна схема за пране на пари от Русия

В периода 2010 - 2014 г. от страната са изтекли поне 20 млрд. долара, като реалната сума може да е четири пъти по-голяма

21 мар 2017
Когато хората на Запад чуят името Путин, неизменно си представят безгранична еднолична власт. За руските банкери обаче твърдата ръка над тях има друг образ. Този на Елвира Набиулина. Под нейното председателство от 2013 г. насам Руската централна банка буквално прочиства пазара, като броят на банките само за последната година и половина е намалял с близо 200 до 537. При похода си тя естествено настъпва интереси, но зад Набиулина стои миналото й на личен икономически съветник на президента и човек навигирал руската рубла през ударите на пазарите и санкциите. И така въпреки критиките, че така усилва и без това смазващото влияние на държавата в сектора, тя си извоюва и международно признание.

Сега обаче Набиулина се изправя пред може би най-голямото си предизвикателство, макар и този път без ударно отнемане на лиценза. Преди седмица Руската централна банка пое контрола върху седмата по активи (2.7 трлн. рубли, или около 39 млрд. евро) и най-голямата сред частните банки в страната - "Открытие". Национализацията на 75% от институцията се определя от анализатори като "големият експеримент на Кремъл". Първите прогнозни данни са, че спасяването ще струва между 4.3 млрд. и 6.9 млрд. долара, което го превръща в исторически най-голямото в страната досега. Но не размерът е това, което прави операцията рискова - случващото се постави под съмнение качествата на банковия надзор в Русия и повдига въпроса дали и сред другите големи не се крият подобни "открития". Освен това банката има влиятелни акционери правили не една и две услуги на държавата, което прави маневрирането на регулатора по-трудно и поставя по-мекия му подход под лупата на външните анализатори.

Твърде голяма, за да фалира

Сред собствениците ключовата фигура е основателят й Вадим Беляев, който непряко контролира 29% от капитала. Съществени дялове имат кадрите на "Лукойл" Вагит Алекперов и Леонид Федун, предприемачите Александър Несис чрез компанията му ICT Holding, Рубен Аганбегян и Александър Мамут. Държавната VTB Group има малко акционерно участие, а скромен дял от капитала се търгува на фондовата борса в Москва, където за последните три месеца акциите й чувствително поевтиняха от около 1700 до 1100 рубли, или 20 долара за лот.

Към декември миналата година клиенти на банката са повече от 3.6 млн. физически лица и 250 хил. фирми, а служителите й наброяват близо 15 хил. души. "Открытие" е един от големите инвеститори в държавни облигации и е активна в дигитализация на услугите. Всичко това обаче не води до впечатляващи резултати. За миналата година печалбата й е едва 1.5 млрд. рубли печалба, при 6.6 млрд. рубли предходната година. Високо е и нивото на лошите кредити - 20.84% към края на 2016 г.Причината за слабите постижения са, че банковият бизнес не бе централен за собствениците й, а се бе превърнал в помощно средство за разрастването на империята им от владения. През последните години те погълнаха голям брой разнообразни бизнеси - от финансови дружества до застрахователи, строители, което не само костваше значителен капитал, но и не водеше до бърза възвращаемост. Друга слабост е кредитирането на свързани компании, което според регулатора е близо до разрешения праг от 25%, но битуват съмнения, че може да се окаже надхвърлено.

Проблемите в банката добиха видимост през лятото на тази година, когато паника сред вложителите доведе до масиран отлив на депозити. Само за месеците юни, юли и август бяха изтеглени 693 млрд. рубли (над 10 мрд. евро), което е близо три пъти колкото капитала й. В опит да набере ресурс, за да се справи сама с тегленията, "Открытие" пусна за продажба голям пакет облигации и портфейл проблемни кредити, но това не бе достатъчно.

На 29 август по искане на акционерите й Централната банка на Русия пое контрол върху "Открытие", тъй като я счете за системно важна. С пари от новосъздадения в Русия Фонд за консолидация на банките ще се участва в увеличение на капитала, като акциите на сегашните собственици ще се разводнят, за да може държавата да придобие контрол от 75%, а в бъдеще евентуално и 100%.

Вече е започнал детайлен анализ на баланса на банката, както и преглед на свързаните с нея инвестиции. Задействан е план за реструктуриране, който ще се изпълнява в следващите 2-3 години. Най-вероятният сценарий е, когато бъде възстановена, банката да бъде обратно продадена на частни инвеститори, коментира в интервю пред руската преса заместник-председателят на централната банка Василий Поздишев.

Повече от експеримент

За анализаторите на банковия пазар в Русия влизането на централната банка в частната институция е само началото на един голям експеримент за Кремъл, който ще бъде изкъсо следен не само от подплашените вложители, но и от чуждестранните инвеститори. Причината е не само мащабът, но и в комплексността на спасителната операция. Макар все още да не се знае колко точно голяма е дупката за покриване, сумата се измерва в милиарди долари и проценти от брутния вътрешен продукт на страната. Запълването й ще става с новонапечатани рубли, което събужда притеснения за допълнителен инфлационен натиск в страната. За да се неутрализират негативите, държавата се подготвя да абсорбира ликвидния ресурс чрез депозитни аукциони и емисии облигации. Обещанията на икономическия министър Максим Орешкин са, че макроикономически ефекти от спасяването на "Открытие" няма да последват.

Ефекти, и то негативни, се очакват за държателите на подчинен срочен дълг, емитиран от банковата група и други финансови инструменти, включени в капитала й. Опасенията са, че при лош сигнал може да последва оттегляне на международни инвеститори в такъв тип инструменти, ползвани от банките в Русия. Тази хипотеза се очерта дни след национализацията, когато агенция Moody's понижи дългосрочния рейтинг в чужда и местна валута на "Открытие" от Baa3 на B2. Сред аргументите да това бяха очакванията за значителни загуби и последващи намаления на капитала, "имайки предвид и значителното кредитиране на свързани лица, участието на банката във финансирането на определени проекти на свързания с банката "Открытие холдинг" и по-скъпото финансиране, което получава сега".

Предизвикателство за банковия регулатор ще е разплитането на империята около "Открытие", тъй като връзките между банка и холдинг са силни - има както свързани кредити, така и инвестиции, които най-вероятно ще се приспадат. Централната банка ще трябва да реши и какво да прави с многото разнообразни бизнеси под шапката на банката, още повече че преди национализацията е имало опити за прехвърляне на активи вън от групата. А и с национализацията изчезва и един от големите плюсове на "Открытие" - тя до голяма степен действаше като механизъм за заобикаляне на санкциите за държавните банки и големи енергийни компании и част от бурната й експанзия идваше именно от танца с Кремъл.

Спасяването на банката ще е лакмус за силата на надзора и лично за Набиулина. Поредицата наказателни акции на централната банка вече генерира миграционни процеси на вложители към държавни и по-силни частни банки и това може да предизвика лавина. Засега обаче подходът има и благотворен ефект - удържа местните по-малки частни банки да повтарят модела на "Открытие" на агресивен растеж, макар и евтино държавно финансиране да се осигурява сравнително лесно. Със сигурност обаче дори и в Русия търсеното решение не е 100% държавен банков сектор.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

ЕИБ и "Райфайзен лизинг" подписаха кредитна линия от 30 млн. евро за малки и средни предприятия ЕИБ и "Райфайзен лизинг" подписаха кредитна линия от 30 млн. евро за малки и средни предприятия

Компаниите трябва да са от земеделието, производството, транспорта и логистиката

22 фев 2018, 680 прочитания

Fintech компании ще имат достъп до банковите сметки в България 1 Fintech компании ще имат достъп до банковите сметки в България

Новата платежна евродиректива беше приета с месец закъснение от парламента

22 фев 2018, 1158 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Най-популярният картов продукт са дебитните карти според проучване на Mastercard

За един феодализъм става дума

Делото срещу кмета на Септември

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком груп"

Емисия

DAILY @7AM // 23.02.2018 Прочетете