С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 15 сеп 2017, 10:23, 6984 прочитания

SOFIX: Поправен и пак сгрешен

Есенното ребалансиране на индекса произведе пореден скандал

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:

- Фондовата борса отново сгреши състава на SOFIX, въпреки новите правила

- Това нанесе щети за хиляди левове на подведените инвеститори

- Бърза реакция и институционален натиск доведоха до разваляне на сделки

- Чакат се резултати от проверката на регулатора в БФБ
Във време, когато световните капиталови пазари се вълнуват от високочестотна, алгоритмична търговия и блокчейн технологии, Българската фондова борса (БФБ) все още дяла трески от своя основен, макар и доста класически продукт - индексът на 15-те най-представителни компании на пазара SOFIX. След поредицата грешки, които разколебаха инвеститорите в коректността на селекцията и в професионализма на борсовия персонал, тази пролет бяха положени титанични усилия за подобряване на индекса, така че да няма съмнение, че в него влизат само компании, които не го заслужават. Още повече че за преодоляване на пословично ниската ликвидност беше разработен иновативният подход да се отсеят само компании, към които има устойчив инвеститорски интерес. Затова и очакванията към септемврийското му ребалансиране по новите правила бяха големи.

За съжаление те отново не се оправдаха Техническа грешка в броя и състава на влизащите компании помрачи дебюта на новия SOFIX. Щетите от нея можеха да струват скъпо, и то не само на ограничения кръг борсови спекуланти - сделки на база невярната информация сключи и борсово търгуваният фонд на Expat, в който инвеститори са най-големите пенсионни фондове. Бързи реакции и институционален натиск спомогнаха за овладяване на ситуацията, а изводите след нея са, че на БФБ повече място за грешки няма и че инвестиционната общност е достатъчно узряла да бъде коректив на пазара.


Как се стигна дотук

През пролетта БФБ за пореден път сгреши SOFIX, като включи в него компания на база данни от намерението й да увеличи капитала си, а не на реално изпълнение на процедурата. Бурната реакция на пазара предвещаваше затягане на правилата. Принос имаше и финансовият регулатор, Комисията за финансов надзор (КФН), която влезе на безпрецедентна проверка в борсата. "Поправката Еврохолд", както доби популярност последвалата промяна, бе фундаментална за пазара - новата методология не просто изглади несъвършенствата на старата, но тотално пренаписа правилата. Така в индекса вече влизат не само най-големите, но и реално най-търгуваните компании на борсата. Последното се доказва включително със замервания на поръчките в произволни моменти от търговската сесия, което наистина няма как да бъде манипулирано.

Прекалено сложната методология обаче събуди някои притеснения у борсовите експерти: те съзряха риск от грешки в много повечето математика при определяне на състава на SOFIX. Отделно имаше страхове, че ако не се публикуват всички изходни данни, никой страничен няма да може да проверява дали сметките на борсите са верни. И за да тушира страстите, след като обнародва формулата на новата методология, БФБ започна и ежедневно да публикува резултатите от замерването на ликвидността. Въоръжени с тези два инструмента, инвеститори и пазарни анализатори зачакаха датата 7 септември, когато щеше да стане ясно дали и занапред ще може да се прогнозира с точност кой влиза и кой излиза от SOFIX при редовното му ребалансиране два пъти в годината. Упражнение, което от една година насам дава възможност за извличане на печалби - покрай появилия се на пазара индексен фонд, който следва огледално измерителя и при вкарване/изваждане на компания е принуден купува/продава акции.Инфарктният петък

Съобщението за новия състав на индекса дойде в четвъртък следобед, когато търговската сесия бе приключила. Според него от SOFIX отпадат шуменският "Алкомет", димитровградският "Неохим", "Холдинг Варна" и "Индустриален капитал холдинг". Добавят се емисиите на технологичната "Сирма груп холдинг", "Доверие обединен холдинг", "Индустриален холдинг България" и пътностроителната "Трейс груп холд".

Новината се отрази още на старта на търговската сесия в петък. Прехвърлиха се големи пакети с акции на "Неохим" за повече от 600 хил. лв., както и акции на "Трейс" за около 80 хил. лв. На обед борсата изненадващо спря търговията с тези две дружества и публикува коригираща информация, според която е допусната техническа грешка, промените са три, а не четири, като "Неохим" не отпада, а остава в SOFIX.

"БФБ - София се извинява за причиненото неудобство", завършваше съобщението, но това бе достатъчно да се преглътне случилото се и по-късно мениджмънтът на борсата уведоми, че би резгледал и искания на инвеститори за компенсации. Дотам за щастие на пазарния оператор не се стигна, въпреки че Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF беше продал по-голяма част от експозицията си към "Неохим".

"Изненада ни много излизането на "Неохим" в четвъртък вечерта", разказа Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал". "Не бяхме предвиждали такъв сценарий и с цел да се защитят интересите на инвеститорите във фонда, тъй като акциите веднага започват да падат като цена, ние се опитахме да намерим купувач на пакета. Пуснахме поръчки "продава" и те се изпълниха за много кратко време. В петък сутринта практически бяхме продали по-голямата част от експозицията си. Но както се разбра два часа по-късно, изпаднахме в казус, който бе по-голям и от изненадата ни от излизането на "Неохим".

Бързата реакция на фонда и инвестиционния посредник по сделките, както и институционалният натиск върху купувача води до отмяна на сделките. Във вторник по-голямата част от акциите на "Неохим" са върнати на "Експат". "Тъй като отсрещната ьстрана са големи инвеститори, те реагираха професионално. Около хиляда акции, които бяха закупени от ритейл инвеститори, нямаше как да бъдат върнати", обясни Никола Янков. "С това считаме, че интересът на инвеститорите във фонда е защитен и се запази инегритетът на пазара, тоест никой не спечели нечестно от грешката, която бе допусната от борсовия оператор."

Твърде голяма за подминаване

Седмица след конфуза от БФБ не отговарят на въпросите на "Капитал" каква е причината за него и ще има ли наказани. "Грешки се допускат, важното е, че имахме достойнството да я признаем", бе хванат от Investor.bg изпълнителният директор Васил Големански, с което предизвика негодувание, щом е имало възможност гафът да се потули. Представител на борсата, който пожела конфиденциалност, призна, че причина за разминаването е било неправилно пресмятане на данните за непълна работна седмица в началото на март. Той отхвърли съмненията, че грешката е открита при оспорване, и заяви, че служителите в борсата сами са си я забелязали. За да не се допуска отново, към методологията на SOFIX ще се добави допълнителна инструкция за седмиците с по-малко работни дни и занапред сметките на тричленната комисия по индексите ще се проверяват от още един екип.

Дали това е достатъчна гаранция, ще каже КФН, която този път има повод да е по-твърда с БФБ. Регулаторът бе сезиран от друга засегната компания - "Трейс груп холд", откъдето обърнаха внимание, че повреденото с подобни пазарни манипулации доверие може "на свой ред да застраши способността на дружеството да издава нови финансови инструменти или да получи от други участници на пазара кредит за финансиране на операциите си". Освен това съвсем скоро КФН ще е институцията, на която се осланят не само местните, но и инвеститорите в чужбина. С предстоящото листване на ETF-фонда върху SOFIX на чужда борса отзвукът от скандали като този няма да е ограничен до шепа форумни коментатори, а ще е с международни измерения. А ако обемът на индексния фонд се увеличи и търговията се оживи, щетите биха могли да станат огромни и непоправими. Една сделка лесно не се разваля, но за големи компании на развитите пазари те се измерват в стотици и хиляди... всяка минута.
Никола Янков, "Експат Капитал": Грешките вече са скъпи

Фактът, че вече съществува индексен фонд, прави тези грешки икономически значими. Тоест, действията, които са в резултат на такива грешки, имат измерения в стотици, хиляди и дори милиони левове. Ето защо в средносрочен план бихме препоръчали на борсата да включи в правилника си клаузи какво се прави в такива ситуаци: как се процедира със сделки, сключени на база на невярно поднесена информация, кой кого компенсира, как и в какви срокове. Ние сме професионални участници и за нас е лесно да седнем с насрещната страна по такива сделки и в рамките на 24 часа да постигнем споразумение. Но тъй като потенциално тези сделки биха могли да засегнат широк кръг участници, добре е да има ясни правила.

Цветослав Цачев, "Елана": Реакцията на пазара беше адекватна

Реакцията на пазара показа, че има много инвеститори, които следят случващото се и са в час с новините. Пазарът не е изненадан и се движи в посока, която отразява процеса на адаптиране към промените. Тъй като това бе първо ребалансиране по новите правила, при следващото не очаквам да има толкова сериозни промени, както сега. Пак ще има компании с гранични стойности и тогава, ако излизат добри новини, може би ще виждаме по-активна търговия с тях. Ефектът от новите правила за индекса е, че три четвърти от тежестта при формиране на избора вече е колко търгувана е една компания. Няма нещо, което да поставя под съмнения качествата на избора.

Мартин Димитров, ПФБК: Да признаем и достойнствата на промяната

Грешката създава неприятно усещане, но не би трябвало да отнема от достойнствата на промяната, след като целите, които се преследваха с новата методология, виждаме, че са изпълнени. Индексът вече обединява най-ликвидните компании на борсата и в този му вид е по-добрата версия на предишния SOFIX. Наред с това виждаме, че случващото се събужда интереса на инвеститорите. Личното ми мнение, че се наблюдава опит за позициониране на част от пазарните участници в опит да извлекат краткосрочни печалби от ребалансирането на SOFIX. Въпреки, че в дългосрочен план извличането на доход с такава стратегия не е устойчиво, все пак един от крайните резултати е трайно увеличаване на интереса към БФБ сред дребните инвеститори и оттам на оборотите и ликвидността.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ЕЦБ критикува стратегията за преструктуриране на Commerzbank ЕЦБ критикува стратегията за преструктуриране на Commerzbank

Регулаторът е изразил притеснение за рентабилността на банката и я е посъветвал да намали разходите си

16 фев 2020, 1314 прочитания

Германската дигитална банка N26 напуска Великобритания заради Brexit 1 Германската дигитална банка N26 напуска Великобритания заради Brexit

Клиентите на Острова имат срок до 15 април да прехвърлят средствата си

13 фев 2020, 3153 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Пенсионни партиди за над 260 млн. лв. смениха управляващите си фондове

Универсалният фонд на "ДСК-Родина" спечели 15 млн. лв., а на "Доверие" загуби 7 млн. лв. от прехвърлянията

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10