Криптомания

Shutterstock

Криптомания

След възхода на Bitcoin сега има втори дигитален бум - на набирането на финансиране чрез криптовалути. Много нови компании тръгват с идеи и обещания да разбият установени бизнес модели, но еуфорията и бързият ръст застрашително наподобяват балон

Николай Стоянов
35402 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко:

- Събирането на инвеститори чрез криптовалути - т.нар. ICO, през тази година буквално експлодира, като стартъпи вече са привлекли над 2 млрд. долара

- Идеята на повечето компании е да разбият някой съществуващ бизнес модел, като се елиминира някой посредник - от финансови и имотни брокери, през платежни услуги, съхранение на данни, резервации на хотели до игри и залагания.

- В еуфорията се включват и български предприемачи. Но зад новата мания стои рискът от пореден финансов балон.

Криптокакво?

Няколко термина, които ще ви помогнат да разберете темата

Криптовалута е дигитален актив, който наподобява пари и може да се търгува и разменя. Зад него не стои централна банка, а комбинация от отворен алгоритъм и криптографски код. По замисъл това трябва даде пълна сигурност. Криптовалутата не съществува физически – тя е софтуерен код, чиято стойност се определя от търсенето и предлагането на пазара.

Копаене (mining) е начинът на добиване на криптовалута по аналог с физическото злато. Най-общо това означава да се използва процесорната мощност и време на компютър да решава сложна задача, срещу което получава вероятност да придобие една новосъздадена монета (coin). Обичайно общият брой е ограничен и добиването на нови монети с времето става по-сложно и изисква по-мощни компютри, време и съответно и електричество.

Блокчейн е технология за съхранение на информация в интернет мрежа. На практика тя представлява постоянно растящ списък от свързани записи на транзакции. Всяка транзакция представлява деклариращ запис, че едно лице изпраща определен брой пари на друго лице. Обработката на транзакциите се прави от всички компютри, включени в децентрализираната блокчейн мрежа. Достоверността на транзакциите се проверява от самите компютри – дали съответстват на определени критерии и дали са спазени определени условия, след което потвърждават валидността им.

Bitcoin е първата и най-популярна криптовалута в света. Тя стартира през 2009 г. и нейното "копаене" става чрез решаване на сложни уравнения и обработване на информация от танзакциите с вече съществуващи Bitcoin единици. Данните от транзакции за период от време се наричат блок, а общ списък от блокове формира блокчейн. Копаенето на Bitcoin е ограничено до 21 млн. монети, което по идея го предпазва от инфлация. В момента един bitcoin се търгува за около 4800 долара и от валутата са изкопани над 16.6 млн. монети. Пазарната капитализация на Bitcoin е над 90 млрд. долара

Ethereum е втората по големина криптовалута, базирана също на децентрализирана система. За разлика от Bitcoin, която може да бъде използвана само за транзакция на пари, върху Ethereum чрез т. нар. умни договори (smart contracts) може да се надграждат функции и допълнителни условия за изпълнение. Това е причината тя да се използва масово като платформа за създаване на нови монети или токени. В момента една монета ether струва над 300 долара, а пазарната оценка на валутата е близо 30 млрд. долара.

Токен е вид монета (англ. token означава "жетон"), която може да се използва само за определен вид услуги. В повечето случаи токените са обезпечени от криптовалутата Ethereum и се използват от компании, разработващи услуги, базирани на блокчейн технологии.

ICO или Първоначално монетно предлагане, е пускане на нова монета или токен в мрежата. В повечето случаи компаниите пускат свои токени или монети, за да събират по този начин финансиране, вместо традиционното събиране на средства от инвеститори. ICO се случват без посредници, без регулации и с отворен достъп за всички.

От 2009 г. насам на Българската фондова борса има общо пет първоначални публични предлагания (IPO) и чрез тях са набрани сумарно 28 млн. лв. Същевременно само за дни през тази пролет движената от български предприемачи Aeternity успява да привлече над 35 млн. долара. При това без готов продукт, без предишни резултати - просто с идея, екип и обещание да я разработи. Тя е само един от стотиците проекти в криптовалутния бум, в който различни стартъпи от цял свят досега само през 2017 г. са набрали над 2 млрд. долара. Това става през наречените по аналогия на публичните initial coin offerings (ICO) каквито се правят от няколко години, но от началото на тази има същинска експлозия.

За повечето хора, като чуят криптовалута, единствената аналогия е bitcoin. Тя беше първата и най-голямата и съответно чрез шума около нея и историите за светкавичния й ръст хората за пръв път чуха за блокчейн, криптиране и копаене. Идеята за пари, независими от централни банки и правителства, звучи изкушаващо и логично привлича наред със скептиците и много ентусиасти. Благодарение на тях криптовалутите вече са стотици, а bitcoin е само едно макар и огромно парче в екосистемата на еволюиращия пазар. Част от тази еволюция е и появата на ICO - различни проекти, стартиращи собствен блокчейн и собствена "валута" под формата на различни coin-и или token-и. Идеята, заложена във всяко от тях, е да използва децентрализираната технология зад bitcoin, и чрез нея да разбие някой съществуващ бизнес модел. Обикновено това става, като се елиминира някой посредник - от финансови и имотни брокери, през HR и рекламни агенции, платежни услуги, съхранение на данни, резервации на хотели до игри и залагания.

Тук отново, както и при самите криптовалути, има страхове, че ентусизамът граничи с мания, а ръстът - с балон. Когато започнахме работа по тази тема преди две седмици цената на bitcoin беше около 4000 долара, а сега е над 5500, което се превежда в около 40% доходност. А графиката отдавна чертае експоненциална крива, която обикновено се следва от спад. Инвеститорите в ICO не придобиват дял в компаниите, а техни собствени монети, които могат да се използват само в собствената им система. Тоест това, което се продава, е дял от евентуалната бъдеща полза на различните проекти. Всеки от тях се рекламира като революционен, но естествено, както и при нормалните стартъпи, огромният процент от тях ще се провалят. А тук всичко става напълно нерегулирано и опасността много хора да загубят много пари е съвсем реална.

Има ли балон

Индикациите за това са много и те далеч не са само в експоненциалния растеж на криптовалутите и новите ICO, които правят аналогии с предишни балони. Още от далечните епохи на манията по лалетата в Холандия през ХVІІ век историята се повтаря и светкавичният и необоснован скок на цената на нещо почти неизменно свършва с болезнен срив. А още от първия борсов балон в Англия през ХVІІІ век до dot.com балона в края на ХХ век нарояването на новосъздадени компании, набиращи капитал с грандиозни обещания, винаги е съпътствано с много провали, фалити и откровени измами.

Този път няма много основания да мислим, че ще е различно, и дори и хората от криптовалутната общност като цяло го признават и осъзнават. През септември Виталик Бутерин, създателят на втората по размер криптовалута Ethereum, върху която са базирани повечето ICO, е цитиран да казва в прав текст: "Мисля, че сме в балон, защото всички криптовалути растат и хората имат чувството, че винаги ще продължават да растат. Много проекти набират повече пари, отколкото биха могли на нормалния пазар, чрез венчър капитал, и често няма връзка между нуждата и полезността от проекта и способността му да набере средства." Неговото притеснение е, че пазарът още е млад и не знае как да оценява тези проекти, като това става основно на база на биографията на хората зад тях, но тук идват и измами и компании, които твърдят, че са подкрепяни от някой човек или организация или дори от самия Ethereum, което носи риск за валутата. "В дългосрочен план пазарът трябва да се научи да отсява кои проекти имат смисъл и колко реално струват. Но пазарът ще трябва да се охлади. Много проекти ще се провалят и много хора ще загубят пари."

Едва ли някой може да се наеме да каже кога ще е това. Със сигурност всяка икономическа, а и житейска логика вече показва сигнали за бързо прегряване. В сектора притеснено цитират като сигнал как знаменитости като Парис Хилтън или Флойд Мериуедър подкрепят някое ICO като знак, че манията достига пик. От началото на годината по данни на CoinSchedule са приключили 150 ICO, които са набрали общо близо 2.4 млрд. долара, което е около 10 пъти повече от реализираните през 2016 г. Единна и пълна статистика няма, а и точната сума е спорна, доколкото в различните сайтове варира и се базира на обявеното от самите компании. Но и други източници показват сходни мащаби и ръстове. А според различни сайтове като CoinSchedule, ICOlist и др. има поне още 150 проекта, които в момента набират финансиране и още десетки с планове да стартират в близките седмици. Много от тях изглеждат абсурдни от пръв поглед - Pixiu Coin, кръстено на митично китайско същество, носещо късмет, на първо място се рекламира като криптоталисман, който ще ви подобри фъншуя и ще ви помогне да трупате богатство, ако си го сложите в портфейла.

Но дори само успешните досега проекти, движени от български предприемачи - Aeternity, Propy и AdEx, са набрали сумарно над 50 млн. долара, а в момента тече и ICO на LockChain, която цели финансиране за 25 млн. евро. (виж повече тук). Или това са суми, чувствително надвишаващи примерно раздаваните от фондовете Launchub и Eleven в продължение на години 21 млн. евро, които дадоха тласък на местната стартъп екосистема. Само че тази сума беше разпределена на малки парчета сред десетки компании и след пресяване на перспективните. Докато при ICO тази роля е отредена на пазара. Той исторически е доказал, че не е непогрешим и безусловно ефективен - пазарът е най-добрият механизъм, който имаме, за откриване на грешки и коригирането им. Но това често отнема време, през което се формират балони и после със спукването им нещата си идват на мястото.

Какво подклажда ръста

Криптовалутните и блокчейн ентусиасти виждат в ръста на bitcoin и ether, развиването и осъзнаването на потенциала на новите възможности, които децентрализираните компютърни мрежи дават. Макар и със забавяне частни и дори централни банки започват да обмислят и разработват собствени блокчейн решения.

Тук обаче остава вечният проблем, че няма как да се измери каква част от цената на една валута идва от функционалната й стойност (това, за което може да се ползва) и каква от спекулативната (това, което очакват инвеститорите да спечелят). Логично всяко ICO се опитва да акцентира върху първото и (донякъде и заради законови и регулаторни причини) да обяснява, че нейният token не е инвестиция. Същевременно е очевидно, че в голямата си част бумът идва от очакванията за бързи печалби.

Много анализатори виждат в това самоподклаждащ се порочен кръг. Британското издание Ars Technica прави аналогия с dot.com балона, като цитира спомените на Пол Греъм, основател на една от първите компании за електронна търговия, която той продава на Yahoo през 1998 г. Той оприличава случвалото се тогава на "де факто Понци схема": "Инвеститорите бяха ентусиазирни около интернет. Една причина за това беше ръстът на приходите на Yahoo. За това те инвестираха в интернет начинания. Тези стартъпи използваха парите да купуват реклама от Yahoo, за да привличат трафик, което правеше още по-големи приходи за Yahoo и това убеждаваше допълнително инвеститорите, че си заслужава да инвестират. Когато осъзнах това, подскочих като Архимед във ваната, но вместо "Еврика!" виках "Продавай!".

Сега донякъде може би се случва нещо подобно. Инвеститорите са ентусиазирани, че криптовалутите растат. Те виждат успешното ICO на Ethereum и ръста на цената му и решават да участват в блокчейн начинания. Самите тези стартъпи са базирани на Ethereum и за да инвестираш в тях, трябва да купиш от криптовалутата. А това вдига още цената й и убеждава допълнително инвеститорите, че си заслужава да инвестират. И ако в един момент тези проекти започнат да се провалят и да не донасят очакваните резултати, кръгът може да се разпадне със срив и в цената на различните вече непотребни token-и и в тази на самите основни криптовалути.

Това не е като да не се е случвало. The DAO (Decentralised Autonomous Organisation) беше едно от първите големи ICO (и въобще най-голямата crowdfunding кампания), набрало 150 млн. долара през май 2016 г. с идеята да създаде децентрализиран венчър фонд без служители, управляван от самите участници в него. По това време идеята е възхвалявана като революционна. След хакерска атака, използваща пробойна в кода, само месец по-късно от него са източени etherium за около 50 млн. долара и по-късно през годината практически престава да съществува. В момента стойността му е практически нула. Сега вече има няколко по-големи ICO и стотици други, които тепърва трябва да дават резултат.

"Такива неща са неизбежни. И най-големите борси на bitcoin в началото бяха хакнати и изчезнаха и много хора загубиха пари. Важното е да развива технологията и те да стават по-малко възможни", казва Христо Тенчев, един от съоснователите на LockChain, което в момента е в началото на своето ICO. Той и партньорът му в компанията Никола Александров са лицата зад една от тези първи борси, която за няколкото си месеца съществуване през 2011 г. стига до третата най-голяма в света, преди кражба на клиeнтски средства от нея да я затвори.

Друг двигател на ръста при ICO и криптовалутите е, че на практика за тях няма коригиращ механизъм. На развитите финансови пазари, ако вярваш, че се задава спад, можеш да инвестираш "на късо" и да спечелиш от понижаването на цената. Тук практически такава възможност няма и така на пазара могат да се включат само оптимистите, докато песимистите само стоят отстрани гледат и критикуват.

Колко е опасно

Пазарната стойност на всички криптовалути и всевъзможни монети и token-и е 170 млрд. долара. Тази сума колкото и да звучи внушително, не е нещо, което може да предизвика системен проблем и да има ефект върху глобалните финансови пазари. За сравнение - чрез своята програма за изкупуване на активи от 2015 г. ЕЦБ всеки месец буквално печата по 60 млрд. евро. Така че дори цялата стойност на всичко крипто да се стопи до нула, това едва ли ще причини турбуленции, а и да има, те лесно могат да бъдат туширани.

Затова и всякакви щети от евентуално спукване на ICO балон вероятно ще са ограничени в сравнително тесните среди на криптовалутните фенове и експерти. Има доста индикации и че бумът е подклаждан в немалка степен именно от рециклирането на едни и същи средства в тяхната общност. Едни и същи хора, направили успешно ICO, придават тежест и репутация на други, като влизат в екипа като съветници или официално изразяват подкрепа и намерения да вложат лични средства. А при обичайната липса на финансова отчетност няма и сигурност дали някои не използват за това и набраните средства от своето ICO.

Със сигурност обаче вече манията се преселва и извън кръга на блокчейн фанатиците. Американската чат услуга Kik, която има 300 млн. потребители, сред които около 40% от тийейджърите в САЩ, преди седмици набра 97 млн. долара чрез ICO. А и ако в началото повечето проекти са тясно свързани с изграждане на блокчейн инфраструктура, сега все повече предлагания са на най-разнообразни теми. Като например широко рекламираното ICO на Paragon. Компанията се надява да пласира своя валута за 60 млн. долара, която да се ползва в бизнеса с марихуана в щатите, където е легализиран - много клиники, лекари и други участници не могат да си осигурят банково финансиране и обслужване заради федерални закони и вътрешни правила. Може да се досетим, че подобни проекти привличат потребители/инвеститори не толкова с бизнес план, колкото с емоционален заряд по темата.

Така с времето кръгът на потенциалните губещи може да се разшири чувствително при експоненциалния растеж на ICO и като брой, и като суми. Вероятният изход от това ще бъде навлизането на регулации. Историята учи, че това се случва навсякъде, където някой иска да набира масово средства от широката публика - депозити имат право да привличат само банки, пенсионни и инвестиционни фондове също подлежат на лицензиране и изисквания, публичните предлагания минават през одобрение на регулатори...

За момента криптовалутите като цяло и още повече token-ите са в сива зона. Макар да са просто редове кодирани символи, те имат някаква вътрешна стойност и се търгуват като ценни книжа. На много места това не е достатъчно за финансовите регулатори да решат, че е тяхна работа, но в прецедентното право на САЩ не е точно така и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) може да реши да регулира всеки "инвестиционен доход", стига да установи вложение с "очакване за печалба". Засега SEC не е взела твърд курс и основно залага на предупреждения, макар да има обвинения за дребни измами и непозволено предлагане на ценни книжа. Големите ICO обаче засега не са имали сблъсък с регулатора. Очевидно, ако това се случи, техните whitepaper ще трябва да минат през подобна на проспект процедура по одобрение, с всички разходи и легални процедури. Така ще се загуби част от това усещане като в Дивия запад и ICO ще се превърнат в още един сегмент на финансовия пазар.

А дотогава всеки трябва сам да решава дали да копае криптозлато в дигиталния Клондайк и как, ако все пак го открие, да го опази.

Темата накратко:

- Събирането на инвеститори чрез криптовалути - т.нар. ICO, през тази година буквално експлодира, като стартъпи вече са привлекли над 2 млрд. долара

- Идеята на повечето компании е да разбият някой съществуващ бизнес модел, като се елиминира някой посредник - от финансови и имотни брокери, през платежни услуги, съхранение на данни, резервации на хотели до игри и залагания.

- В еуфорията се включват и български предприемачи. Но зад новата мания стои рискът от пореден финансов балон.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  kombainera avatar :-|
  kombainera

  И в България всички са се побъркали по криптовалутите: https://questona.com/cryptocurrency-market-craze/

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Алчността е велико нещо. Всеки иска да печели без да работи. Да стои и да чака парите му да се удвоят, утроят.. удесеторят.

  Иначе.. със сигурност цената на биткоин ще расте експоненциално докато има търсене.. просто такава е идеята. Обаче спадне ли търсенето.. също толкова експоненциоален ще бъде и срива.

  Който мисли, че бързо ще може да ги продаде.. да действа. Но все пак не е добре да продава жилището и да инвестира в биткоин./поне така си мисля/

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А финансирането чрез криптовалути.. си е истинска пирамида. Без правила. Ако при публичните компании има хиляди правила които трябва да се спазват - тук няма никакви правила. Всичко е на честна дума.

 • 4
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Аз не откривам голяма разлика да се финансираш с венчър капитал и с криптовалута. Даже при второто имаш едно допълнително звено.

  Иначе че е цялата история е балон. Бъдещето ще покаже дали тази технология ще има полезно приложение, но голяма част от начинанията ще отидат в историята.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#3:"mickmick"]А финансирането чрез криптовалути.. си е истинска пирамида. Без правила. Ако при публичните компании има хиляди правила които трябва да се спазват - тук няма никакви правила. Всичко е на честна дума.[/quote]Така е. Голяма част от ICO-тата са откровен moneygrab. Ще има много изгорели. Това, което ме притеснява е, че подобни провали могат да създадат лоша репутация на криптопазара и - пази Боже - да навлекат по-сериозен контрол от страна на регулаторите. Това би вкарало криптопазара във фризера за поне няколко години.

 • 6
  dage avatar :-|
  dage

  Дали Прокопиев няма общо с Локчейн, след като достолепно в подкрепа на екипа се е подредил и Росен Плевнелиев? С други думи тази статия е застраховка срещу бъдещите обвинения на вложители срещу г-н Капитал. Досега историята показва, че нито една прогноза за криптовалутите, заявена от отговорни фактори в икономиката и финансите, не се е сбъднала.

 • 7
  dage avatar :-|
  dage

  Истинският пик на криптовалутите ще настъпи когато някой умен човек обвърже цената на златото с биткоин. Сега са само сухи тренировки.

 • 8
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#5] от "Николай Николов":

  Наблюденията ви напълно съвпадат с моите, избягвам да пиша "верни" тъй като за биткойна една истина явно не съществува. Възможно е още дълго време да върви нагоре и за онези, които толерират висок риск, да се окаже много доходен, даже приказно доходен. Аз съм консервативно настроен и ще стоя настрана от общата еуфория пък дори и с цената да не участвам в разиграването на джак-пота :) Хареса ми историята дето прочетох преди няколко дни - за оня юнак, дето на майтап измайнил 10 хиляди биткойна през 2009 г. и след това с тях платил за две големи пици, тогава цената на 1 биткойн била 0,3 цента. Днес е 6000 долара. Весело.

 • 9
  maka avatar :-P
  maka

  Абсолютен балон, както през 90те години с уеб бизнесите за щяло и нещяло.

  На никой не му е ясно колко от тези приложения изобщо ще се ползват де факто, да не говорим за колко от тях ще са полезни и/или печеливши.

  Но, също както и с уеб-бизнеса от 90-те, платформата има принципна стойност и тя ще се покаже в бъдеще.

 • 10
  rasporama1 avatar :-|
  Tod

  Погледнете нещата от другата им страна. Да не би пък да не се случва да фалират компании, които спазват текущите регулации и набират капитал през фондовите борси? Всъщност става въпрос за ТЕХНОЛОГИЧНА револиюция, която е възможно да промени финансовата система, както Интернет промени тотално комуникациите. Да не би преди 20 години да имаше Гугъл? Нима някой вярваше, че монополът на компании като БТК ще бъде разбит? Мислете футуристично, за никакви балони не иде реч. Дори самите млади програмисти зад блокчейн технологиите не осъзнават, че правят революция махаща оковите на престъпните банкови лобита. Вижте КТБ, вижте инфлацията във Венецуела, вижте корупцията родена в Лондон Сити... Мислете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал