Никола Александров и Христо Тенчев: За пет дена сме набрали почти 1.5 млн. долара

Създателите на LockChain пред "Капитал"

Христо Тенчев (вляво) и Никола Александров вярват, че проектът им може да разбие модела на Airbnb и Booking.com
Христо Тенчев (вляво) и Никола Александров вярват, че проектът им може да разбие модела на Airbnb и Booking.com    ©  Цветелина Белутова
Христо Тенчев (вляво) и Никола Александров вярват, че проектът им може да разбие модела на Airbnb и Booking.com
Христо Тенчев (вляво) и Никола Александров вярват, че проектът им може да разбие модела на Airbnb и Booking.com    ©  Цветелина Белутова
Профил:

LockChain е стартираща компания, която в момента провежда своето ICO. Нейният проект е да създаде безплатна блокчейн базирана автономна система за резервиране на хотели и апартаменти, която да конкурира традиционните посредници на пазара като Booking.com и Airbnb с липса на комисиони. Създателите й Никола Александров и Христо Тенчев търсят да наберат до 25 млн. евро, а сайтът да заработи в началото на следващата година. Зад идеята като съветници застават бившият президент Росен Плевнелиев, българският евродепутат Ева Майдел и партньорът на Тенчев в Софтуерния университет Светлин Наков.

Кога ви дойде идеята за LockChain и от самото начало ли планирахте да го финансирате с ICO?

Н.А.: С Христо се занимаваме с криптовалути от 2011 г. И оттогава следим тази ниша. Конкретно за ICO заговорихме началото на тази година. Имахме няколко проекта и преценихме, че този е с най-добър потенциал. Аз лично съм се занимавал с подобен booking бизнес и знам проблемите. Важно е да се знае, че комисионите са върху бруто оборота. Ако една стая се продаде за 100 евро примерно, хотелиерът плаща 20 евро на доставчик и от останалите 80 трябва да плати ДДС върху целия обем.

Х.Т.: Комисионите Booking.com са всъщност между 15 и 50%. Потребителят сам избира колко иска да даде и съответно получава по-добро позициониране.

И вие ще предлагате нещо подобно?

Х.Т.: Точно така. Ако си представите децентрализирания слой, той е напълно безплатен и там се срещат офертите и резервациите. На него използваме LOC token като инструмент за прехвърляне на стойност. Отгоре идва нашият сайт, който да улесни достъпа на хората до него. На този слой разчитаме на freemium - всеки ще може да си обявява или съответно резервира имоти безплатно, но за да получиш по-добра видимост, ще можеш да си платиш в token-и, за да се качиш по-нагоре. Това няма по никакъв начин да се отрази на рейтинги, отзиви и т.н. И ние имаме мотивация да развиваме и двете. LOC token не е криптовалута и той не се копае. Той стъпва на Ethereum и всички token-и са тези, които ще бъдат продадени на ICO.

Компанията ви е създадена едва през септември, какво и как е свършено преди това?

Н.А.: Работили сме много преди това. Имаме и други компании, от които можем да черпим ресурси. Просто, като дойде времето, я регистрирахме.

Каква ви е защита, че няма да се появи друг подобен проект, който да ви измести, или пък някой от гигантите да стартира нещо подобно?

Н.А.: Смятаме, че сме първите, които правят това нещо. Това само по себе си ни дава защита - всеки следващ ще трябва да се аргументира с какво е по-различен. Разчитаме, че услугата ще набере популярност и това би обезсърчило всеки последващ.

Х.Т.: За някой като booking.com да направи такава крачка ще значи целият им бизнес модел да се промени. Смятам, че е много малко вероятно някоя от традиционните травъл агенции да промени модела си. Ако се замислите, това което правим, е една огромна база данни с имоти, но тя е отворена и други също могат да се вържат върху нея и да използват вече предлаганите имоти. Така че в бъдеще може някой да дойде като конкурент на нас като marketplace, но да ни помага да увеличим стойността на LOC token.

Доколко разчитате тази база да се изгражда от само себе си и доколко на активен маркетинг?

И двете. Наясно сме, че не можем да се преборим директно с някой като Priceline с нейните 4.2 млрд. долара печалба. Единственият начин е да променим изцяло правилата - да намалим драстично цената и да подобрим услугата. Самите т.нар. smart contract, на които се базира token-ът, играят ролята и на ескроу да защитава и двете страни. Разчитаме на изключителната чувствителност на хората в туристическата индустрия да търсят най-ниската цена. Но вече получаваме писма от цял свят. От един хотел от Занзибар вчера ни писаха, че е организирал на местно ниво местни хотелиери и те правят инициатива да ни помогнат с набирането на средства.

Тоест при ICO разчитате на интерес от хотелиери?

Да. До момента имаме изключително здрав микс на хората купили token-и. За пет дена сме набрали почти 1.5 млн. долара, като почти нямаме спекуланти. Това са хора, които искат да си предлагат хотелите, или които искат да пътуват.

А смятате ли да таргетирате големи фондове?

Не сме го правили, нямахме и време, ако трябва да сме честни. Усетихме, че пазарът почва да прегрява и това ни мотивира да действаме най-бързо. Големите фондове търсят максимална печалба за минимално време. Натискат за големи отстъпки, които не можем да им предложим чисто математически - token-ът се генерира на фиксирана цена.

Според вас има ли балон при ICO?

Х.Т.: В момента има балон в почти всичко - акции, облигации, жилищен пазар.

Н.А.: Според мен има сериозен хаос в сферата на криптовалутите. Много се продават като ценни книжа и чисто регулаторно е голям проблем. Нашият token няма никаква форма на възвращаемост. Ние не обещаваме процент от приходите. Ние го продаваме като парче софтуер, вие го потребявате и имате достъп до нашата услуга. Направили сме го така, за да избегнем всякакви регулаторни проблеми. Регулациите са това, което ще внесе проблема в пазара на ICO.

Х.T.: Но и дългосрочно ще решат проблеми и ще донесат стабилност. И ние си задаваме постоянно тези въпроси. Според мен дългосрочно ще останат само проектите, които носят стойност. Ако въведеш технология и промениш някаква индустрия, има много по-голям шанс да оцелееш, отколкото, ако си влязъл само защото ICO е модно. Самият Ethereum например отвори вратата за нов вид финансиране. Той е disruption, разбива модела в сферата на венчър капитал фондовете. Дава ти микс от това да си инвеститор, ранен потребител и просто да дадеш някаква подкрепа. И това е причина за толкова средства в ICO - много повече хора имат достъп без ограничения.

Регулациите са именно за това да предпазят крайния потребител от измами и донякъде от собствената му глупост. Всеки се опитва да замаскира инвестиция, като покаже някаква полза.

Х.Т.: Единствено виждам смисъл в защитата от измами.

Н.А.: При всички случаи е хубаво да има регулация. Проблемът е, че тя е много разпокъсана. Сега не е така, но след няколко години вероятно ще трябва една стартираща компания, за да започне ICO да се узакони в 20-30 държави. Затова и например като предпазна мярка не допускаме американски граждани.

Как един инвеститор трябва да отсява коя компания е измама и коя не и коя има потенциал?

Х.Т.: Аз съм участвал в различни ICO и си ги разделям точно така. Кои са индикациите да е измама и кои - да има потенциал за успех. За измамите - ако няма публичност, хората са анонимни, няма комуникация с тях, тогава има по-голям шанс това да е изкуствено - някой, който иска да събере някакви пари и да изчезне. След това вече е самата идея - дали е добре измислена, дали има нужда от блокчейн, дали хората, които са се събрали, могат да я реализират. Тук е като при всяка стартираща компания.

Н.А.: Затова вече има установен донякъде начин за колективно черпене на мнение за даден проект. Всеки проект си изгражда своя общност. Примерно при нас то е в приложението Telegram, където има активна дискусия с поне 6-700 човека. Много хора се присъединяват и само следят комуникацията между нас и хора компетентни в дадена област. Някои питат финансови, други легални, трети - чисто репутационни въпроси. Този процес е важен за всяко ICO. Моята препоръка е винаги преди да купите да влезете в тази дискусия.

Какво ще стане, ако ICO се окаже балон и се спука?

Х.Т.: Логично е цената на ethereum да падне, освен ако не се намери друга употреба. ICO за тях беше ракета носител, но хората зад Ethereum развиват много проекти - частни блокчейни, за отделни компании. Така че аз съм оптимист за тях.

Н.А.: Нашият проект също може да е като пример. Правим услуга, която използва техните smart contract-и. Дори да изчезнат ICO, ако някоя такава услуга се развие, това ще генерира тласък. За сравнение - цялата accomodation индустрия е около 500 млрд. долара., а цялата капитализация на всички дигитални активи към момента е около 150 млрд. долара.

Интервюто взеха Николай Стоянов и Йоан Запрянов