Банките са активизирали кредитирането на бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките са активизирали кредитирането на бизнеса

Банките са активизирали кредитирането на бизнеса

Обемът на просрочията продължава да намалява през септември

Валентина Илиева
5565 прочитания

© Надежда Чипева


Леко оживление в кредитирането е имало през септември, а просрочията намаляват. Депозитите на домакинствата пък продължават да се повишават, показват месечните данни на БНБ

Есенно оживление

За разлика от предходните два месеца – юли и август, през септември се забелязва по-отчетливо нарастване, и то е най-вече при корпоративните заеми. Годишният им темп на увеличение е бил 3.1% (при 2.8% годишно нарастване през август и юли). Вероятно с приключването на летния сезон се възстановява и бизнес активността. Обемът на бизнес заемите достига 31.374 млрд. лв.

Очакванията са да продължи тенденцията на ускоряване на годишния растеж при кредитите, като благоприятстващите фактори са продължаващо подобряване на икономическата активност и ниските лихвени проценти по кредитите. Положително влияние върху растежа на кредитите може да се очаква и от страна на търсенето, както и по линия на предлагането.

Прогнозите се отнасят, както до фирменото кредитиране, така и до заемите за домакинствата. Там годишният темп на увеличение е по-висок в сравнение с корпоративното кредитиране. Годишното повишение на жилищните заеми през септември е било с 5.8% до 9.269 млрд. лв. За сравнение, през август и юли имаше задържане на ръста на 5.4%. Заемите за потребление нарастват годишно с 5.7% през септември до 7.737 млрд. лв. През предходните два месеца те имаха леко увеличение на темпа, което се запазва и сега.

Общият годишен ръст при заемите за домакинствата е бил 5.9% през септември до 19.509 млрд. лв. Разминаването, което се вижда между ръстовете по сегменти и общото повишение, идва от категорията други кредити, които се увеличават с двуцифрен темп (35.7%) заради отчитаното в тях финансиране по правителствената програма за саниране, средствата по която минават през Българската банка за развитие.

В последното издание "Икономически преглед" на БНБ беше посочила още, че се очаква усвояването на средствата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (правителствената програма за саниране) и отпусканите във връзка с нея кредити да продължат да имат съществен принос за растежа на кредитирането и през втората половина на 2017 г.

До момента именно усвояването на средствата по програмата оказва съществено влияние върху данните за кредитирането. В данните за полугодието например ръстът при кредитите за жилищни и потребителски заеми беше съответно с 3.61% и 3.38%, а общият кредитен ръст при домакинствата беше 6.72%. В августовските данни изкривяването не е толкова голямо, но все още е факт.

Лоши и преструктурирани

Продължава намалението на лошите и преструктурираните кредити, показват данните на БНБ. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се отчитат като загуба. Общият им обем към края на септември е 7.245 млрд. лв. На годишна база се понижават за пети пореден месец с двуцифрен темп. Към края на миналия месец той е 11.81%. Делът им в кредитния портфейл се свива до 14.6%. Това не е делът на необслужваните кредити, които се отчитат в тримесечната надзорна статистика на БНБ. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е различна. Техният дял е малко над 12.6%.

Видно банките работят по намаляване на нивото им, макар и вероятно не с този размах, както преди стрес тестовете и проверката на активите миналата година. Тогава съществен тласък за изчистване на банковите баланси имаше именно процесът по подготовка на финансовите институции за проверката.

За следващата година предстои въвеждането на мерки от БНБ с цел стимулиране на банките да намаляват обема на необслужваните си кредити в портфейлите. В централната банка се работи върху адаптиране на издадените през март тази година насоки на Европейската централна банка за намаляване на необслужваните кредити.

Спестяванията

С половин процентен пункт по-висок годишен темп на нарастване имат депозитите на домакинствата през септември в сравнение с този от август и юли, когато растежът на депозитите на домакинствата показа задържане на годишния темп около достигнатия (съответно 5.4% и 5.3%). През миналия месец те са се увеличили с 5.9% до 46.407 млрд. лв.

Очакванията на централната банка в последното издание на "Икономически преглед" бяха, че през втората половина на годината депозитите на неправителствения сектор слабо ще забавят темповете си на растеж в резултат на прогнозираното нарастване на частното потребление и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива. Лихвите по депозитите са екстремно ниски, като големите банки начисляват лихви около 0.02-0.05% за шестмесечни или едногодишни депозити.

Леко оживление в кредитирането е имало през септември, а просрочията намаляват. Депозитите на домакинствата пък продължават да се повишават, показват месечните данни на БНБ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK