Срокът за подаване на оферти за ТБ "Виктория" е до края на октомври

До седмица след това се очаква синдиците на КТБ да изберат един или няколко кандидата за сделката

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова
При този опит за продажба битката ще бъде кой ще даде по-добра цена.

До края на октомври е срокът за подаване на окончателните оферти за покупката на ТБ "Виктория". След подаване на офертите в кратки срокове ще се изберат един или няколко кандидат-купувача – очаква се до около седмица. Това означава, че в началото на ноември би трябвало да има избор. Той ще се направи от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), която е собственик на малката и на практика неработеща банка. След това избраният потенциален купувач – един или повече, трябва да бъдат обследвани от БНБ и централната банка да даде или да не даде разрешение за покупка. Ако и този път не се стигне до сделка, другият вариант, който изглежда логичен след няколко неуспешни опита за продажба, е ликвидация.

На финала

Към момента все още продължава дю дилиджънсът във "Виктория". По информация на "Капитал" Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова е приключила правния и финансов анализ и ще подаде оферта. Другите два кандидата, които влязоха на проверка в банката, са "Вабо интернал" на Васил Божков и Инвестбанк на Петя Славова. Очакванията са, че при този опит за продажба битката ще бъде за това кой ще даде по-добра цена. Освен 100% от капитала на "Виктория" синдиците продават отделно и нейния депозит в КТБ – около 85 млн. лв. Това означава, че цената ще трябва да отразява и двете. Собственият капитал на банката е 34.2 млн. лв. към 30 юни 2017 г.

Търси се добра комбинация

Синдиците имат интерес от добра цена, на която да продадат банката. Одобрение за сделката обаче дава БНБ, а шансовете за комбинация от достатъчно висока цена и разрешение от БНБ не са големи. БАКБ вече веднъж подаде оферта, като още тогава беше заявено, че намерението е сливане на двете банки. Преди дю дилиджънса Петя Славова, собственик на Инвестбанк, заяви пред "Капитал", че намерението при евентуална покупка на "Виктория" е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки, като целта е да се увеличи кредитният портфейл.

Банката на Славова също беше кандидат при продължилата над година продажба номер 1 на "Виктория", но не бе допусната до фазата на подаване на оферти. По думите на Славова преди два месеца в предишната процедура мениджмънтът е взел решение да оттегли участието на банката след подаването на писмо за заявяване на интерес поради други бизнес планове пред Инвестбанк към онзи момент.

Що се отнася до интереса и евентуална окончателна оферта от "Вабо интернал" на Васил Божков, досега надзорът на БНБ отчетливо следва стратегия да не допуска местни бизнесмени до банков лиценз. Така че офертата на "Вабо интернал" трудно би преминала цедката, без БНБ да направи завой в правилата си, който ще й коства много репутационни щети.

До подаване на необвързващи оферти с ориентировъчна цена преди два месеца бяха допуснати и четирите кандидата, заявили интерес – освен трите, които правят дю дилиджънс, четвъртият беше консорциум от три австрийски компании Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH. Той обаче не продължи участието си. Едната от компаниите - Kerbler Holding, при предишния опит се яви заедно с местния застраховател "Лев инс", свързан с Алексей Петров, и не бе допусната до финала.