БНБ не обича да губи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНБ не обича да губи

Преди две години подуправителят на БНБ Калин Христов уверяваше, че централната банка автоматично, без право на дискреция, ще пренася лихвата по депозитното улеснение на ЕЦБ.

БНБ не обича да губи

След като БНБ реши да таксува свръхрезервите на банките с 0.6%, те за три седмици са изтеглили 5.6 млрд. лв. и са ги вложили в чужбина

Николай Стоянов, Валентина Илиева
20756 прочитания

Преди две години подуправителят на БНБ Калин Христов уверяваше, че централната банка автоматично, без право на дискреция, ще пренася лихвата по депозитното улеснение на ЕЦБ.

© Надежда Чипева


Темата накратко:

- За да ограничи собствените си загуби, от началото на октомври БНБ намали отрицателната лихва по свръхрезервите на банките при нея от 0.4% на 0.6%.

- Резултатът е, че само за три седмици банките са изтеглили 5.3 млрд. лв. и са ги вложили в чужбина.

- Това намалява валутните резерви, но покритието на борда остава добро. Опасността е, че някои банки ще поемат по-големи рискове при кредитирането.

Да влагаш пари в нещо, което носи гарантирана загуба, е противоестествено. В днешната епоха на дирижирани от централните банки отрицателни лихви обаче за финансовите институции това понякога е неизбежно. До началото на октомври българските банки, както и тези в еврозоната, бяха облагани с 0.4% отрицателна лихва, ако паркират излишната си ликвидност безрисково в централната банка. При липсата на алтернативи тази загуба беше приемлива и местните кредитни институции депозираха в БНБ около 7-8 млрд. лв. излишна ликвидност.

От няколко седмици обаче централната банка без обяснение, без диалог със сектора и публично оповестяване влезе още по-дълбоко в отрицателната територия и вече таксува свръхрезервите на банките с 0.6%. И въпреки уверението, че това не е "инструмент на паричната политика", първите видими реакции показват ясно, че ходът на БНБ е предизвикал чувствителни и на макроикономическо ниво движения.

Данните от балансите на управление "Емисионно" и данните за ликвидността на банковата система показват, че само за три седмици банките са изтеглили над 5.6 млрд. лв. депозити от БНБ. Доколкото са източник за формиранe на международните валутни резерви, те също се понижават с аналогична сума, която се превежда в над 10% спад до 42.8 млрд. лв. (виж графиките). Макар да звучи стряскащо, това не е непременно пристеснително и донякъде е и целеният от БНБ ефект - да освободи баланса си от свръхрезервите, които самата тя трябва да инвестира консервативно и да инкасира загуби. Не е ясно обаче дали посоката, в която тези над 5 млрд. лв. са поели, е желаната. Частично данни за това ще има в следващите месеци, но засега със сигурност може да се каже, че са вложени зад граница, просто защото такъв обем няма как да се поеме на българския пазар.

Целта

От БНБ досега не са потвърдили официално решението си, камо ли да дадат обосновка за него. "Лихвените проценти, прилагани по сметки в БНБ, включително по свръхрезервите на банките, не произтичат от решения, свързани с парична политика, а техният размер следва текущите пазарни лихвени равнища и следва да бъде съобразен със забраната за парично финансиране по чл. 123 от Договора за функционирането на Европейския съюз" - така обясниха от централната банка липсата на коментар по темата.

Според банкери най-вероятнaта причина за понижението от -0.4 на -0.6% е, че БНБ търси да реши преди всичко собствения си проблем - че от управлението на валутните резерви при отрицателните доходности по света тя е на път да приключи 2017 г. на загуба. А това според тях не би трябвало да е проблем, тъй като централната банка е монетарна институция и целта на функционирането й не е правенето на печалби. Данните до септември показват, че натрупаният финансов резултат в капитала на БНБ се стопява и от 20 млн. лв. в началото на годината достига до отрицателни стойности от над -50 млн. лв. (виж графиката). За централната банка еднократна загуба технически не е проблемна, но носи репутационни щети и подкопава автономността й. Например при нулевата лихва от години насам става все по-трудно защитимо 2.8 млрд. лв. от Сребърния фонд да стоят на годишен депозит в БНБ и да губят стойност, вместо да се инвестира по-активно и дългосрочно.

По закон БНБ заделя за фонд "Резервен" 25% от превишението на приходите над разходите (без нереализирана печалба/загуба от преоценки) и останалото превежда на бюджета до края на месец април на следващата година. Това е и причината на графиката всеки март натрупаният финансов резултат да спада рязко. За 2016 г. БНБ за пръв път не направи вноска, въпреки че беше на малък плюс (използвана е законовата опция той да се задели като допълнително отчисление за фондове със специално предназначение), а тази година, изглежда, управлението на резервите ще донесе и първа загуба. Това е донякъде и обяснимо - БНБ е силно ограничена да инвестира само в ликвидни активи с минимум АА рейтинг от две агенции, а те поне в кратките срочности до три години са с отрицателна доходност, често и под 0.4%. От отчета на централната банка за 2016 г. става ясно, че по вътрешните лимити на БНБ поне 35% са вложени в германски ДЦК и държавно гарантиран дълг, а ⅔ от инвестициите са в книжа с ААА рейтинг.

Същевременно обаче над половината от депозитите и около 7.5% от държавните ценни книжа в баланса й са в емитенти А или А+ рейтинг (вероятно купувани, когато той е бил по-висок), но явно дори и това вече не е достатъчно да се постигне положителна доходност. В проектобюджета за 2018 г. не е заложен приход от БНБ.

Не е ясно доколко и с новата мярка това ще стане. Прилаганият от БНБ отрицателен лихвен процент е само върху свръхрезервите на банките. Това са средствата, които банките депозират в БНБ над минималните задължителни резерви (МЗР), които тя изисква от тях - 10% от всички привлечени средства в страната, 5% от тези от чужбина и 0% от държавата и общините. Образно казано, това е излишната ликвидност на банките - привлечени средства, които няма в какво да вложат в момента, които допреди хода на БНБ от 4 октомври бяха 7-8 млрд. лв. Предположенията на банкери за логиката в действията на регулатора са, че банките биха предпочели да не се затрудняват с местене на пари. След изтеглянето на 5.6 млрд. лв. обаче свръхрезервите на банките остават едва около 2.5 млрд. лв., така че приходът от отрицателната лихва по това перо намалява като сума. Ако досега 0.4% лихва върху около 7 млрд. лв. са носели 28 млн. лв. годишно, сега 0.6% върху 2.5 млрд. лв. (ако свръхрезервите останат толкова) биха донесли 15 млн. лв. Същевременно БНБ не може или не иска да прилага отрицателна лихва по другите си пасиви - парите в обращение, МЗР на банките, фискалния резерв на правителството и собствените си средства (депозитът на управление "Банково" в управление "Емисионно"). Така че предизвикателството остава как те да се управляват, така че да носят доходност.

Ефектът

Отливът на 5 млрд. лв. валутни резерви теоретично влошава показателите за стабилността на валутния борд. В случая обаче по-скоро няма много поводи за притеснения. Дори и след намаляването на депозита на банките в БНБ резервите изглеждат адекватни и различните показатели за покритие на паричната маса са далеч над пиковите си нива от началото на 2014 г. и от кризисните 2007-2008 г. А освен това и анализаторите често коригират коефициентите именно с такива по-волатилни компоненти на резервите, както и с такива, които БНБ реално не може да ползва, за да обезпечава фиксирания курс на лева към еврото. А все пак и потенциалният отлив си има таван и е ограничен до размера на свръхрезервите, така че и при максимални тегления валутният резерв би останал над 40 млрд. лв., ако няма спад по други линии. Например, ако правителството реши да финансира дефицитите си следващите години със средства от фискалния резерв или пък ако БНБ инкасира голяма загуба, това ще намали собствените й средства и съответно ще свие депозита на управление "Банково", който се понижава от близо 6 млрд. в края на 2016 г. до 5.7 млрд. лв. Това обаче не е вероятно да е шоково.

Затова и по-съществените ефекти са косвени. Вследствие решението светкавично се понижиха междубанковите индекси СОФИБИД и СОФИБОР с по 10-15 базисни пункта в различните им срочности, което може да окаже и пряко влияние върху кредити с плаващи лихви, вързани към тях. Банкерите не предвиждат да се стигне до отрицателни лихви по депозити за физически лица, но големите корпоративни клиенти вероятно ще трябва да преглътнат още по-отрицателна доходност по сметките си. Индиректно мярката на БНБ може да подпомогне и българското правителство да се финансира по-евтино на вътрешния пазар, макар за следващите години да няма планирани големи емисии нов дълг.

За самите банки ефектите може да станат по-ясни и измерими в следващите месеци, като се види към какво са пренасочили свръхликвидността си. Отливът би трябвало да проличи както през данните за платежния баланс, така и през отчетите на банковата система и на банките. Още при въвеждането на мярката от БНБ банкери коментираха, че ще опитат да намерят начин новата такса да не им струва много или дори нищо. Един вариант за постигане на това за банките с централа в еврозоната е да пренасочат средства към майката и тя да се възползва от възможността си да ползва аналогичното депозитно улеснение на ЕЦБ при -0.4%. Неофициалната информация е, че именно това се е случило. Това не е проблем от гледна точка на регулациите за големи експозиции към капитала, тъй като дъщерни структури не формират такива и няма нормативно ограничение.

Възможно е обаче в търсене на доходност част от свръхликвидността да се насочи към по-рискови инвестиции и кредити. През годините са се чували предупреждения, че политиката на ниски лихви създава дългосрочни рискове, като прави проекти, които досега банките не са искали да финансират заради риска, атрактивни, без реално да са станали по-добри и устойчиви. При обръщане на икономическия цикъл това може да създаде проблеми и включително и от БНБ са съветвали банките да внимават с кредитирането. Сега обаче със своите действия самата БНБ принуждава банкерите да извадят сигурно паркираните си средства и да са по-агресивни. А това важи в по-голяма степан за банките с местни собственици, за които е по-трудно и скъпо да заобиколят мярката (чрез свои банки кореспонденти или други банки на международния пазар) и при които управлението на риска е по-занижено, както показа и миналогодишният преглед на качеството на активите.

Комуникацията

Най-същественият проблем обаче е принципен и той е, че БНБ прилага мярка с доста всеобхватно действие върху цялата икономика, без да я оповести и без да се обоснове. Обяснението, че това не е инструмент на паричната политика и затова се комуникира само директно с банките, звучи абсурдно. Самият мащаб на действието му върху лихвите и валутните резерви е показателен за значимостта на решението далеч не само за кредитните институции.

Освен това позицията на централната банка е и непоследователна. За разлика от сега при въвеждането на отрицателната лихва в края на 2015 г. (година и половина след като това направи ЕЦБ) подуправителят на БНБ Калин Христов открито говореше по темата, като включително в прав текст казваше какъв ще е размерът й.

Нещо повече - в интервю пред investor.bg през декември 2015 г. той уверяваше, че БНБ пасивно ще следва ЕЦБ: "Решението на управителния съвет на БНБ е автоматично, без право на дискреция, да пренасяме лихвения процент по депозитното улеснение на ЕЦБ, когато той е отрицателен, като лихвен процент по свръхрезервите на банките." Сега обаче реално БНБ се отклонява от тази политика без никакво обяснение. 

Темата накратко:

- За да ограничи собствените си загуби, от началото на октомври БНБ намали отрицателната лихва по свръхрезервите на банките при нея от 0.4% на 0.6%.

- Резултатът е, че само за три седмици банките са изтеглили 5.3 млрд. лв. и са ги вложили в чужбина.

- Това намалява валутните резерви, но покритието на борда остава добро. Опасността е, че някои банки ще поемат по-големи рискове при кредитирането.

Да влагаш пари в нещо, което носи гарантирана загуба, е противоестествено. В днешната епоха на дирижирани от централните банки отрицателни лихви обаче за финансовите институции това понякога е неизбежно. До началото на октомври българските банки, както и тези в еврозоната, бяха облагани с 0.4% отрицателна лихва, ако паркират излишната си ликвидност безрисково в централната банка. При липсата на алтернативи тази загуба беше приемлива и местните кредитни институции депозираха в БНБ около 7-8 млрд. лв. излишна ликвидност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  smileislife avatar :-|
  SML

  Поздрави за добрата статия! Класически анализ в стила на Капитал!

 • 2
  gromov avatar :-|
  gromov

  А какво става ако купените дългови финансови активи се обезценят и капиталовите резерви изчезнат.Един срив на еврото заради Испания или на най- рисковата банка в света - Дойчебанк , би довело до такъв срив на всички централни банки в Европа от край до край.И тогава или ЕЦБ започва не 700 млрд евра да печата на година ,а поне 7 трилиона ,или се отвързваме от борда и почваме собствена парична политика .

 • 3
  ivanov. avatar :-|
  ivanov.

  Авторите нека да имат предвид, че този отлив на валутни резерви по никакъв начин не застрашава стабилността на Валутния борд (нито на теория при равни други условия, нито на практика). Причината е, че намалението на резервите е съпроводено с намаление на паричната база, която се покрива от тези резерви. Или казано по друг начин, намалението на резервите (активите) на БНБ е съпроводено с намаление в задълженията към банки (пасивите).

 • 4
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Значи вместо банките да си понижат маржа на печалбите и да започнат да кредитират при по-добри условия, те предпочитат да държат парите (ни) в БНБ. И сега, когато БНБ иска да ги принуди да подобрят условията си за кредитиране, те решават да кредитират външни, вместо вътрешни потребители? Така, вместо по-добри условия за кредити у нас, ще се получат по-добри условия за кредити в някоя чужда страна, а у нас ще се намали още лихвата на депозитите?

 • 5
  oix39371817 avatar :-|
  T.M.

  До коментар [#4] от "Лео":

  Ми доста нормално ми звучи, за съжаление. Като се има предвид, че тук реална пазарна икономика няма. Аз също не бих инвестирал в държава, където няма никаква сигурност за инвестициите ти, нито пък където държавата се меси постоянно ту с някое законче, ту с някоя таксичка.

 • 6
  zoroaster avatar :-|
  zoroaster

  Могат ли банките вместо да държат свръхрезервите си на депозит в централна банка при отрицателни лихви, да ги държат при себе си без доходност, но и без да плащат отрицателна лихва? Защо трябва неивестираните пари да се държат на депозит някъде при отрицателна лихва?

 • 7
  xcb25537953 avatar :-|
  xcb25537953

  Чаках да прочета коментари по темата от макроикономисти, които иначе обилно коментират по разни студия и и сайтове удобни теми като бюджет 2018, минимални осигурителни прагове, промени на заплатите и др. Няма коментари... Явно анализа на възможните ефекти от промяната отрицателната лихва по свръхрезервите върху лихвените проценти по депозитите и кредитите, върху кредитирането и т.н. по неясни причини не е удобна тема. А относно комуникацията, не може да се отрече, че по отношение на емитирането на всяка нова юбилилейна монета тя е последователна, поне засега ...

 • 8
  ivanov. avatar :-|
  ivanov.


  До коментар [#6] от "
  zoroaster
  ":

  Държането на парични наличности също е свързано с разходи за банките.

 • 9
  smileislife avatar :-P
  SML

  [quote#6:"zoroaster"]Могат ли банките вместо да държат свръхрезервите си на депозит в централна банка при отрицателни лихви, да ги държат при себе си без доходност[/quote]

  Как да ги държат при себе си? На практика това е невъзможно. Всички електронни пари винаги са по сметки в централните банки. Чисто теоретично би било възможно да ги изтеглят като банкноти, но трябва да посторят много, много голям трезор... като за 7 млрд лева.


  До коментар [#7] от "xcb25537953":

  Няма коментари, пълна мъгла. А ефктите ще са по-сериозни отколкото глупостите около бюджета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.