Уникредит Булбанк продаде нов пакет лоши кредити

Купувач на портфейла от 84 млн. евро и този път е "Агенция за събиране на вземания"

Уникредит Булбанк продаде втори пакет необслужвани кредити в рамките на годината. Общият обем на портфейла е близо 84 млн. евро, а купувач е българското дружество на норвежката B2Holding - "Агенция за събиране на вземания" (АСВ). Това става ясно от информация, публикувана на интернет страниците на централата на българската банка в Милано Unicredit и на B2Holding. Портфейлът включва необслужвани обезпечени и необезпечени заеми за индивидуални клиенти (потребителски кредити), малки и средни предприятия и корпоративни клиенти. В съобщението на Unicredit се посочва, че продажбата е част от цялостната стратегия на групата за намаляване на необслужваните експозиции.

В двете съобщения не се посочва цената на сделката, която обичайно е с голяма отстъпка от номинала и зависи от това каква е структурата на портфейла, кога са отпускани заемите, откога няма вноски по тях и съответно каква реализация се очаква от него. Unicredit посочва в съобщението си, че ефектът от сделката ще се види в отчетите за четвъртото тримесечие на 2017 г. По неофициална информация първият пакет на Уникредит Булбанк от януари тази година е продаден за 5 млн. евро, а цената на втората сделка сега е по-висока.

Голяма конкуренция

Източници от сектора на колекторските компании коментираха, че конкуренцията сред кандидатите за продавания портфейл е била голяма. За подготвянето на втори транш от Уникредит Булбанк се знаеше от пролетта, като се очакваше сделката да е факт през август-септември тази година. Забавяне с два месеца не е съществено, предвид че пакетирането на такива портфейли е дълъг процес поради комплексния им характер, още повече когато са включени корпоративни кредити. Процесът протича по-бавно, защото заемите на фирми и компании по-трудно се обединяват поради спецификата на всеки отделен кредит.

Преди месец от колекторския бранш прогнозираха, че тази сделка ще се забави и прехвърли за следващата година. Тогава те ревизираха и очакванията си за пазара на дългове за 2017 г. като цяло, след като данните им показаха, че сделките за покупка на лоши банкови корпоративни заеми са намалели почти наполовина към края на юни тази година в сравнение със същия период на миналата година и достигат 365.7 млн. лв. Това е с 40% по-малко спрямо същия период на 2016 г., когато общата им стойност е била 609.7 млн. лв. Така прогнозираният в началото на 2017 г. обем от сделки за 1 млрд. лв. за цялата година няма да бъде достигнат. На практика с три по-големи портфейла дотук обемът продаден и/или договорен за продажба дълг от необслужвани кредити е почти 500 млн. лв.

Какво е продадено дотук

През януари тази година Уникредит Булбанк продаде първи голям пакет от необслужвани корпоративни заеми за 93 млн. евро. Купувач и тогава беше АСВ. Тогава това беше най-голямата сделка за такъв тип портфейл, като в сегмента нямаше предлагане. Именно с тази сделка се заговори за формиране и отваряне на пазар на обезпечени корпоративни необслужвани кредити. През септември стана ясно, че е на финала сделката за портфейл от фирмени необслужвани заеми за 65 млн. евро на Пощенска банка. Според източници на "Капитал" тогава одобрен за купувач е бил фондът AG Capital, който участва в процедурата в съдружие с американската инвестиционна компания Apollo. По информация на запознати със сделката споразумението с AG Capital е за 17-18 млн. евро. Според източници от пазара Пощенска банка готви още един транш на корпоративни необслужвани заеми, но той ще бъде за следващата година. Наред с по-големите сделки има банки, които сключват регулярни по-малки сделки за пакети кредити.

Наблюдаваният от представители на колекторския бранш спад на продажбите на портфейли основно от страна на банките през първите шест месеца на годината беше оценен като нетипичен спрямо общата европейска тенденция на интензивни продажби с цел да се изчистят лошите кредити от финансовата система. Вероятните причини за забавянето са, че, от една страна, пакетите със заеми се пакетират по-трудно, а от друга - от следващата година ще има нови мерки на БНБ за отчитане на необслужваните кредити, което може да кара банките да изчакват.