До петък ще се отсеят кандидатите за Общинска банка

Желаещите ще имат едва 10 дни, от които четири почивни, за да изготвят оферта към Столична община за нейните 67% от банката

До петък ще се отсеят кандидатите за Общинска банка

По неофициална информация няма интерес от стратегически инвеститори, но има поне един кандидат закупил информационен меморандум

Валентина Илиева
10805 прочитания

Желаещите ще имат едва 10 дни, от които четири почивни, за да изготвят оферта към Столична община за нейните 67% от банката

© Надежда Чипева


По неофициална информация няма проявен интерес от стратегически инвеститори – български или европейски банки=

След като дълго време беше отлаган, сега опитът за приватизация на Общинска банка се движи с нереалистично бързи срокове. До петък проявилите интерес към мажоритарния пакет могат да закупят информационен меморандум, а до 27 ноември одобрените трябва да изготвят офертите си. Така реално за оценка и due diligence остават едва 10 дни, от които четири почивни, през които ще може да се иска и допълнителна информация.

След това до края на работния ден на 4 декември да подадат окончателни оферти за покупка на общинския дял в банката. Това каза за "Капитал" Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Продават се 67.65% от Общинска банка за минимум 45.65 млн. лв. В момента в агенцията правят оценка на допуснатите до закупуване на информационен меморандум.

Без имена

Данаилов каза, че няма право да съобщи колко и кои кандидати са проявили интерес и са закупили конкурсната документация, както и колко и кои от тях са отговорили на критериите и са допуснати до закупуване на информационен меморандум. Той посочи, че тази информация може да бъде дадена от Столичния общински съвет. Оттам казаха, че официален отговор на поставените въпроси може да бъде даден по Закона за достъп до обществена информация.

От СОАПИ обясниха, че "съгласно Наредбата за търговете и конкурсите информацията, подлежаща на публикуване в хода на провеждащ се конкурс за продажба на общински активи, е ограничена до актовете на органите по процедурата" и това е направено. "Останалата информация по организацията и провеждането на процедурата представлява служебна информация (съгласно ЗПСК). И тъй като касае трети лица на процедурата, не подлежи на оповестяване към настоящи момент. СОАПИ изпълнява решение на СОС, който единствен разпорежда и взема решение по процедурата", казаха още от агенцията.

Това не кореспондира с практиката на националния аналог на СОАПИ – Агенцията за приватизация, която действа по същия закон, оповестяваше публично информация в хода на процедурата при съответните етапи, дори при големи сделки като тази за "Булгартабак".

По неофициална информация няма проявен интерес от стратегически инвеститори – български или европейски банки (според единия от критериите в решението на общинския съвет за старт на конкурса за продажба), а само от финансови инвеститори, като има поне един кандидат закупил информационен меморандум.

Интересът към предлаганите по-малки банки в последно време е основно от местни играчи, искащи лиценз, видно от опитите за продажба на банка "Виктория", в конкурсите за която до момента са се включвали в различни конфигурации компании, контролирани от Алексей Петров и Васил Божков.

Процедурата

Според графика на процедурата до 2 ноември е бил срокът за закупуване на конкурсна документация от проявили интерес. След това до 7 ноември в СОАПИ е направена оценка по предварителни критерии и са уведомени заинтересованите, които отговарят на тях, като до 17 ноември, петък, имат възможност да закупят информационен меморандум. Дотогава в агенцията ще проучат и разгледат документите на кандидатите дали отговарят на условията за потенциални купувачи. Според обявените условия ще бъдат допускани само стратегически или финансови инвеститори, покриващи определени критерии. В първата група влизат български или европейски банки с минимум BB- кредитен рейтинг по скалата на S&P или равностоен от друга агенция. За финансовите инвеститори се иска минимален капитал от 20 млн. евро да са от Европейското икономическо пространство и да докажат опит и репутация в управлението на фондове, финансови активи или акционерни участия. И в двата случая се искат доказателства за крайния реален собственик на кандидата, като е забранено участието на офшорки, консорциуми и лица с просрочени публични задължения.

От публикуваното в началото на октомври решение на общинарите за началото на конкурса стана ясно, че конкурсната документация за 5 хил. лв. не съдържа информационен меморандум, на базата на който да се изготви оферта. Той се закупува отделно, като цената му е 20 хил. лв., а депозитът за участие е левовата равностойност на 3 млн. евро.

Анализ и оферти – за 10 дни

На 17 ноември на тези, които отговарят на изискванията, ще им бъде даден сертификат за регистрация в публично оповестен конкурс, който удостоверява, че е закупена от съответния кандидат конкурсна документация и информационен меморандум. След това до 27 ноември одобрените кандидати ще могат да изготвят оферти и ако им е необходимо, да поискат и допълнителна информация. Учредена е "електронна стая", в която се предоставя икономическа, финансова и правна информация за банката, необходима за изготвяне на офертата. Предвидена е и процедура, която дава възможност за искане на допълнителна информация извън тази, предоставена във виртуалната приемна. Така на практика за 10 дни желаещите да закупят дела на Столичната община в банката ще трябва да проучат състоянието на банката и да изготвят обвързващи оферти с посочена цена. Подаването им е предвидено в срока от 27 ноември до края на работния ден на 4 декември.

Класирането на подадените оферти ще се извърши от СОАПИ и кандидатите ще бъдат изпратени за избор и вземане на решение в СОС. Владимир Данаилов посочи, че класирането, което агенцията ще направи, не е обвързващо. Това означава, че общинският съвет може да избере за купувач класирания на второ място, ако прецени, че той отговаря в по-голяма степен на целите на СОС за продажбата, които били записани в конкурсната документация. Ако бъде избран купувач, той трябва да получи разрешение от БНБ и от Комисията за защита на конкуренцията. Така до сделка може да се очаква най-рано в началото на 2018 г. Общинският съвет може и да не избере никой от кандидатите. Консултант по процедурата е консорциумът "Грант Торнтон - Транзакта", който по думите на Данаилов е изготвил и оценката на банката за продажбата.

Тежест върху цената

При минималната търсена сума оценката е около 75% от счетоводната стойност, което е сравнително приемливо ниво спрямо тези в Европа с изключение на проблемните италиански банки. Сделката за ОББ се сключи при над 110% цена към собствен капитал (P/B), а акциите на най-голямата публична банка в България - ПИБ, се търгуват на борсата при нива около 65%. При нея също тече процедура по търсене на инвеститори.

Върху оценката на инвеститорите за "Общинска" тежат миноритарните акционери - няколко компании с общо 27% дял, контролирани от Христо Ковачки. Допреди няколко години той чрез няколко контролирани от него компании имаше блокираща квота в Общинска банка, дадена му чрез промяна в устава й, като така успяваше да я контролира и да финансира фирмите си по подобие на модела КТБ. След намеса на БНБ уставът беше променен и влиянието му свито. Той обаче опитва да си върне контрола чрез съдебни дела, които все още не са приключили. Банката още има експозиции за около 18 млн. лв. към неговата група.

Към края на септември 2017 г. Общинска банка е с активи в размер на малко над 1.5 млрд. лв., което я поставя на 15-о място в сектора от общо 27. Собственият й капитал е 93.7 млн. лв. Ценното в Общинска банка е финансирането на общините, където по собствените й оценки има пазарен дял от 42%. Като обслужваща банка на публични институции участва в съфинансирането на капиталови проекти, изпълнявани по европейски програми.

По неофициална информация няма проявен интерес от стратегически инвеститори – български или европейски банки=

След като дълго време беше отлаган, сега опитът за приватизация на Общинска банка се движи с нереалистично бързи срокове. До петък проявилите интерес към мажоритарния пакет могат да закупят информационен меморандум, а до 27 ноември одобрените трябва да изготвят офертите си. Така реално за оценка и due diligence остават едва 10 дни, от които четири почивни, през които ще може да се иска и допълнителна информация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход