С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 24 ное 2017, 15:27, 8038 прочитания

От лихвите утре до стогодишния проблем

На годишната конференция на "Капитал" висши мениджъри от сектора очертаха основните тенденции, предизвикателствата и работата, която има да се върши

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- От конференцията стана ясно, че страните в еврозоната се развиват със сходно темпо, а това показва дългосрочната тенденция, която ще повлияе и на България – уеднаквяване.

- Идват тежки регулации, но въпреки тях банките тук имат капитал да осигурят растеж на кредитирането.

Още по темата

БНБ напомни на банките да внимават с кредитния ръст

Съчетанието на благоприятни икономически фактори и опитимистични очаквания крие рискове според централната банка

15 май 2018

Левон Хампарцумян: Има благоразумие на пазара след кризата, която беше доста скоро

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк пред "Капитал"

20 апр 2018

ЕК излезе с нови предложения за справяне с необслужваните кредити

Предлага се въвеждането на общо минимално покритие за отпуснати нови кредити, които не се обслужват

15 мар 2018

Годишният темп на растеж на жилищните кредити се ускорява

Към края на миналата година вече е над 7%

24 яну 2018

Димитър Радев: Покачването на лихвите ще започне по-осезателно през 2019 г.

Централната банка вече е готова с насоките за необслужваните кредити, които ще се прилагат от следващата година, съобщи управителят й

6 дек 2017

Парите на банките по сметки в БНБ са намалели с 10%

След като централната банка реши да таксува свръхрезервите им с 0.6% от октомври, отчетеното понижение за месеца е с 4.5 млрд. лв.

3 дек 2017

Кредитите за домакинствата с годишен ръст от над 6%

Заемите за бизнеса през октомври се свиват

29 ное 2017

Societe Generale намалява броя на клоновете си във Франция с 15%

Банката обмисля сливане с германската Commmerzbank

28 ное 2017

Финансовите компании се опасяват, че fintech ще отнеме от бизнеса им

Банките може да загубят до 30% от приходите си по платежни операции през следващите години

22 ное 2017

Банкери: Секторът е в най-доброто си състояние от 10 години

Догодина лихвите ще са без промяна, а кредитирането ще расте, стана ясно по време на годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

21 ное 2017

Лекторите на "Банките и бизнесът 2017": Джок Нюнан

Ръководител "Одит услуги", PwC България

17 ное 2017

Лекторите на "Банките и бизнесът 2017": Бранислав Вуйович

Основател и президент на New Frontier Group

15 ное 2017

Бизнесът среща банките

Годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал", ще се състои за пети пореден път на 21 ноември

15 ное 2017
Сериозен тон, свежо остроумие и философски поглед. С този микс регулаторът и топ мениджъри на няколко от най-големите кредитни институции зададоха тона на годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Както говори името, форумът среща фирмите с банките за своеобразно сверяване на часовниците за текущите тенденции. Но това далеч на спря участниците да погледнат и по-напред във времето с визия за години напред.

Както подобава, сериозният тон беше резервиран основно за регулатора. В своето приветствие подуправителят на БНБ Нина Стоянова стегнато очерта основните акценти в работата на институцията, а търговските банкери в доста по лек тон обсъдиха предизвикателствата пред сектора и бизнеса. Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, като домакин на панела очерта рамката – имаме една хубава година и наличие на предпоставки догодина да имаме една малко по-добра. Три години след кризата от 2014 г. темата КТБ не се избягва но и вече не е фокус - "вече все по-малко се усеща, по-скоро става друг вид проблем, с който се занимават медии, прокурори, обществено мнение, но не толкова проблем за финансите на държавата и за сектора", посочи той.

Картината в момента

От презентацията на Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ и Сибанк, стана ясно, че страните в еврозоната вече са синхронизирали темпа си на развитие. Тоест факт е вече това, което, както той каза: "Години наред беше изтъквано като основна слабост на еврозоната – различният пулс на икономиките, различната монетарна мярка, която трябва да се приложи, очевидно вече не е проблем. Страните конвергират много силно, оказва се, че основните им параметри – инфлация, растеж, безработица, промишлено производство, бизнес климат, са в най-високата си фаза на сходимост." А това показва и дългосрочната тенденция, която ще повлияе и на България – уеднаквяване, посочи той.

Сред очертаните основни тенденции бяха тези на растежа на банковия сектор (активите), на депозитите на бизнеса, на кредитната активност. "Това, което очаквахме толкова дълго време да се случи – кредитният портфейл на банките да расте независимо от случващото се в него мащабно преструктуриране, се случва", посочи Андронов. Става дума за чистенето на портфейлите от лоши кредити – чистят се стари лоши кредити отпреди кризата, а новите растат. Направеният извод беше за отчетлив ръст на новото кредитиране, който надхвърля процента на отписани и продадени от банките кредити. Банкерите се похвалиха и с намаляването на необслужваните кредити, като прогнозата им е до година-две делът им да се свие до едноцифрено число (от малко над 11% към края на септември 2017 г. - бел. ред.). Както кредитния ръст, така и намаляването на необслужваните заеми беше посочено, че не е нещо уникално за сектора в България, а е част от процесите и явленията в Европа.Маркирано без акцентиране, сякаш между редовете, беше посочено въведеното от началото на октомври облагане на свръхрезервите на банките в БНБ с -0.6% при -0.4% дотогава. В контекста на възможностите на банките да посрещнат новите регулаторни изисквания с висока капиталова адекватност и достатъчно голям капитал, който да осигури "още години растеж на кредита", беше посочено: "А ликвидността даже е проблем за банковия сектор, защото е толкова много и толкова скъпа. Лихвените проценти за фирмените сметки вече наближиха 0%, но все пак търговските банки имат възможност да използват вашите пари, като ги вложат в централната банка, ако не могат да дадат всичко на кредити, което е факт, а в централната банка на банките им плащат -0.6%."

В заключение на презентацията си Петър Андронов посочи, че посланието, което би искал да остане, е: "Банковата система е в най-добрата си кондиция от 10 години насам. Има висока капиталова адекватност и ликвидност, кредитирането расте съвсем отчетливо и има всички изгледи да продължи да расте. Нивата на растеж са в диапазони, които се смятат все още за здравословни. Нямаме притеснение от прегряване на банковия сектор. Качеството на кредитния портфейл ще продължи да се подобрява."

Лиминално време по банкерски

Централно място в дискусията зае темата за лихвите - какво ще се случва с тях и кога. Краткият отговор беше: "Няма да са на дъното завинаги. Тоест тези неща (покачването им – бел. ред.) се случват. Кога точно – никой от нас не може да каже."

Все пак преобладаващото мнение за неизбежното покачване беше, че до края на следващата година вероятно няма да се случи, но повече не може да се каже, защото влияят много фактори. Основно това е лихвената политика на централните банки по света. И всичко казано е под условие. Защото икономиките тъкмо излизат от тежка финансова и икономическа криза, а се пита и сега какво предстои.

По-различна гледна точка именно за този момент – най-общо казано на преход от едно състояние към друго, даде Мартин Заимов, член на надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк и бивш подуправител на БНБ, управление "Емисионно". Интересна вметка беше определението му за "лиминално време" и обяснението за това – онзи момент, в който се излиза от едно състояние и все още не е достигнато до друго състояние.

Хайде да се подготвим за следващата криза

Отбелязани бяха и предстоящите регулаторни предизвикателства – нови стандарти за провизиране, нови правила за необслужвани кредити, нови изисквания в областта на плащанията, сигурността на личните данни и пр., които според Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, ще натежат на капитала на банките и директно ще ангажират пари. Оптимизъм в тежестта на новата регулаторна рамка внесе Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, който посочи, че това е естествено. "След всяка криза се пишат правила, които да предотвратят повтарянето на тази криза, и разбира се, тя никога повече не се повтаря в този вид. Кризата затова е криза, защото не можеш да я предскажеш. Важното е в идващите добри години да си изчистим портфейлите, да си наредим институциите по добър начин, така че да посрещнем следващото предизвикателство след Х години, което ще ни вкара в по-голяма или по-малка криза. Защото просто икономиките в една пазарна среда имат свойството да бъдат циклични."

По-късно в разговора Левон Хампарцумян внесе ведрина, разказвайки забавно за сериозното. Попитали пенсиониралия се създател на Citibank Санди Уел: "Господин Уел, можеше ли банкерите да направят нещо, за да предотвратят кризата от 2008 г.?" И той отговорил: "Разбира се, че можеше, но в нашия бизнес, докато музиката свири, ставаш и танцуваш. Мислим какво да правим после." Връщайки сериозния тон, Левон Хампарцумян уточни, че разбира се, това е хиперболизирано. "Но истината е, че така или иначе банките не създават успеха, а следват предприемачите в предполагаемия им успех. И понякога уцелваме, понякога не уцелваме. Но така или иначе мисля, че консенсуса тук между нас е, че днес и клиентите ни, и ние сме по-предпазливи, следвайки известната българска поговорка "Парен каша духа".

И ако погледът върху събитията до следващата криза ви е кратък, дискусията за лихви, кредити и пари естествено достигна и до образованието и корупцията. Последната умело наречена "стогодишния ни проблем".
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк:
"Не е вярно, че няма връзка между корупцията и образованието. Например една програма за саниране генерира незабавен доход от нискоквалифициран труд. Докато една програма за образование генерира резултати след няколко политически мандата. Затова по естествен начин политиците нямат особено силен мотив да инвестират в образование. Но общественият натиск и нужда мисля, че биха накарали хората, на които сме поверили публичните пари, да се задействат и да направят необходимото."
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и Сибанк:
"Това, което ни притеснява всички - и бизнеса, и банките, извън стогодишния ни проблем корупция, който не помръдва напред, е всъщност много голям и непрекъснато набъбващ друг проблем и той се нарича образование. Това е огромният проблем пред икономиката ни. Нищо друго няма да я спре, дори и корупцията. Образованието ще я спре. Липсата на инвестиране в образованието е най-страшното недоинвестиране в бъдещето на една нация, това е опасно."
Какво е съществено след тази година?

Отговори на въпроса на Мартин Заимов към хора от банката, която управлява:

- Да не сме толкова сигурни и арогантни
- Има много дълбока трансформация и трябва да намалим скоростта
- Банките загубиха голяма част от привлекателността си като работодатели и трябва да видим как да преодолеем това
- Динозаврите започват да се тревожат, но на практика е време да станем много по-вълнуващи и открити, отколкото преди
- Евентуална консолидация на банките в България е добро или не толкова добро нещо
- Трябва да направим банковите технологии много по-достъпни
- Трябва да създадем отворена дигитална платформа
- Единственият отговор е интегритетът

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Европейските банки се превръщат в двигатели за прането на пари Европейските банки се превръщат в двигатели за прането на пари

Сериозни потоци нелегални пари минават необезпокоявани през Европа поради недостатъчни регулации и липса на съдействие

19 сеп 2018, 1609 прочитания

Коментар на Ердоган срина акциите на най-голямата турска публична банка 1 Коментар на Ердоган срина акциите на най-голямата турска публична банка

Основната опозиционна партия контролира 28% от акциите на Türkiye İş Bankası

17 сеп 2018, 4791 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Синдикът на "Национален хиподрум" най-накрая го продава на търг

Това става възможно, след като приключи продължилото повече от три години прословуто дело "Ветеринарят срещу ОББ"

Този филм е заснет с част от вашите данъци

Кино индустрията почти сигурно ще получи исканите от години финансови стимули от държавата

Семейството с каменната мелница

"Екосем" произвежда 21 вида брашна, а най-новото им предложение е полезната вафла "Лимецка"

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

10 Corso Como в Ню Йорк

Концептуалният милански магазин на Карла Соцани вече стъпи и в Америка

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 22.09.2018 Прочетете